- 2 hrnky vařené rýže
- 4 hrnky mouky (3 pšeničné, 1 ječné mouky)
- 1/2 hrnku oleje
- 1,5 hrnku vody
- 1 prášek do perníku bez fostátů (20 g)
- 1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, švestky, meruňky apod.)
- 1/2 hrnku ořechů/mandlí
- 8 lžic sladu
- 4 lžíce kakaa/karobu
- špetka soli
- olej a mouka nebo kokos na vysypání formy
- Zapneme troubu, aby se nahřála.
- Nasekáme větší kousky sušeného ovoce a ořechy na menší kousky.
- Vymažeme formu olejem a vysypeme kokosem nebo moukou.
- V míse smícháme všechny ingredience, podle potřeby přidáme mouku nebo vodu, aby těsto nebylo tekuté ani tuhé jako na chleba, spíše mazlavé. Na závěr přidáme prášek do perníku a po promíchání ihned dáme do trouby péct.
- Tuhé těsto přeneseme na vysypaný a vymazaný plech a mokrýma rukama uhladíme povrch.
- Pečeme cca 60 minut na 200 °C. Špejlí zkontrolujeme, zda se těsto nelepí.
- Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.
Praktické
- Forma by neměla být úplně plná, protože při pečení trochu nabude.
- Pokud nemáte prášek do perníku, použijte vinný kámen či kypřící prášek do pečiva a perníkové koření (skořice, badyán, hřebíček, anýz, vanilka)
- Počítejte s tím, že díky rýži a sušenému ovoci bude perník pěkně vláčný, tedy bude to spíš vlhčí dezert v porovnání se suchou moučnou klasikou. Nám tato chutná více, klasika je na nás moc suchá.
- Také je tento dezert mnohem sytější. Na výletě nás nasytil na dvě hodiny.
Obměna
- Pro bezlepkovou verzi můžeme použít bezlepkové mouky (kukuřičná, rýžová, jáhlová, pohanková, čiroková nebo jejich kombinace a slad nahradit bezlepkovým sirupem nebo ovocným koncentrátem.
- Hotový perník můžete potřít povidly nebo polít polevou a ozdobit kokosem jako jsme to udělali my.
Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku, menším dětem je vhodné perník napařit místo pečení.
Komentáře
Kedy pridávate ryžu? Lebo ja som všetko hodila do mixera.
Luxusní perník a já se prostě odměňuji rád ❤️