Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno sejdou. V tomhle perníku, který nemá chutí daleko k biskupskému chlebíčku, se schovají rozinky, sušené meruňky, švestky i případná exotika v podobě datlí, fíků apod.
Ingredience
froma o obsahu 2 litry
- 2 hrnky vařené rýže
- 4 hrnky mouky (3 pšeničné, 1 ječné mouky)
- 1/2 hrnku oleje
- 1,5 hrnku vody
- 1 prášek do perníku bez fostátů (20 g)
- 1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, švestky, meruňky apod.)
- 1/2 hrnku ořechů/mandlí
- 8 lžic sladu
- 4 lžíce kakaa/karobu
- špetka soli
- olej a mouka nebo kokos na vysypání formy
Postup
- Zapneme troubu, aby se nahřála.
- Nasekáme větší kousky sušeného ovoce a ořechy na menší kousky.
- Vymažeme formu olejem a vysypeme kokosem nebo moukou.
- V míse smícháme všechny ingredience, podle potřeby přidáme mouku nebo vodu, aby těsto nebylo tekuté ani tuhé jako na chleba, spíše mazlavé. Na závěr přidáme prášek do perníku a po promíchání ihned dáme do trouby péct.
- Tuhé těsto přeneseme na vysypaný a vymazaný plech a mokrýma rukama uhladíme povrch.
- Pečeme cca 60 minut na 200 °C. Špejlí zkontrolujeme, zda se těsto nelepí.
- Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.
Praktické
- Forma by neměla být úplně plná, protože při pečení trochu nabude.
- Pokud nemáte prášek do perníku, použijte vinný kámen či kypřící prášek do pečiva a perníkové koření (skořice, badyán, hřebíček, anýz, vanilka)
- Počítejte s tím, že díky rýži a sušenému ovoci bude perník pěkně vláčný, tedy bude to spíš vlhčí dezert v porovnání se suchou moučnou klasikou. Nám tato chutná více, klasika je na nás moc suchá.
- Také je tento dezert mnohem sytější. Na výletě nás nasytil na dvě hodiny.
Obměna
- Pro bezlepkovou verzi můžeme použít bezlepkové mouky (kukuřičná, rýžová, jáhlová, pohanková, čiroková nebo jejich kombinace a slad nahradit bezlepkovým sirupem nebo ovocným koncentrátem.
- Hotový perník můžete potřít povidly nebo polít polevou a ozdobit kokosem jako jsme to udělali my.
Děti
Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku, menším dětem je vhodné perník napařit místo pečení.
Vynikající, tak takto si představuji perník. Manžel už jiný nechce.
Ach jaj, si som si mala najprv prečítať komentáre, lebo môj perník je suchý a tvrdý ako betón… pritom konzistencia v surovom stave vyzerala dobre… vyskúšam pridať viac vody a tiež pridám viac prášku do pečiva, lebo som dala iba 1 malú lyžičku. Raz to vyjsť musí :)
Nasypte tam celé balení prášku do pečiva, je to uvedeno i v receptu. Voda je též napsána, včetně konzistence těsta, jak mám vypadat. Každá mouka jinak saje vodu, takže se nebojte přilévat a ono to určitě jednou vyjde. Perník jsem dělal asi 3x a je opravdu moc dobrý 🙂
Ďakujem pekne za cenné rady a povzbudenie. Raz aj ten môj perník bude „sviatočný“ :)
Misto ryze quinoa a pernicek uzasny!
Když jsme se vrátili z procházky se psem, tak jsem doma koukal co bych kde sezobnul. Jdu kolem ledničky a tam na mě mává perník 😀
Právě jsem dopekla. A ochutnala. Dala jsem rozinky, jako jindy, a navíc meruňky, které nám tu leží už nějakou tu dobu a nikdo se k nim moc nemá. Po prvním ochutnání mi blesklo v hlavě: perník a meruňky? To k sobě moc nejde. Ale pak to přišlo:o), ty meruňky tam začaly připomínat marmeládu jako bývá v takových těch mikulášských pernících politých čokoládou, které známe z dětství. A mně se po těle i po duši rozlilo takové ohromně příjemné blaho:o) Loni syn tento mikulášský perník donesl ze školky, tak jsem se do něj s chutí zakousla, ale byl příšerně sladký a umělý. Tak se těším, že podle tohoto receptu můžu v prosinci udělat daleko lepší verzi. A teď jsem si užila supr Mikuláše v květnu, díky:o)!
Ahoj. Ráda bych se zeptala, v jaké troubě to pečete na 200 stupňů? Já ve své horkovzdušné troubě žádné klasické sladké na tak vysokou teplotu nepeču, tak nevím. Díky.
Lucie, myslím, že obecně tu bývají stupně pečení psané ma elektrickou troubu. Pro horkovzduch se většinou doporučuje o 20 stupňů míň.
Díky Zuzzi, přesně na těch 180 jsem to nakonec zkusila.
Konečně jsem se dostala k tomuto perníku a zaexperimentovala jsem asi až moc. Dala jsem tam místo pšeničné a ječné jen kokosovou mouku a chudák nedrží pohromadě. Nasáklo to všechnu tekutinu, kteoru jsem do toho dala. Budu muset vymyslet nějaký plán B, co s ním teďka…
Vyklopit do misek a sníst lžičkou :-)? určitě to bude dobré.
Tento týden jsem byl poměrně hodný, tak se odměním, upekl jsem velký plech perníku 😀 Výborná chuť a lehká příprava, na vrch jsem použil „čokoládo“ karobovou polevu. Perník chutnal celé rodině 🙏
Evi, děkuji za povzbuzení. Přes víkend jsem jedla více „klasiku“ a už jsem si všimla, jak se dnes těším na ty Tvé, dobré, zdravé recepty. P.
Dnes ho dcéra vyskúšala upiecť a poviem,že bol naozaj výborný. Veľmi ďakujem za inšpiráciu. :)
My moc děkujeme za pochvalu Evi, těší nás to 😍
Dnes upecen, hned po repovem brownies další oblíbenec
tak perník včetně množství a přípravy nemá chybu. Použila jsem rýži s čirokem a slunečnicí od snídaně, přidala špaldovou a kukuřičnou mouku, kokosový olej ani slad jsem nerozehřívala a jen nalila do mísy, sesypala zbytky koření, nasekaných semínek a oříšků od snídaně, přidala rozinky a snažila se přitom nepřipadat si jak pejsek s kočičkou. Nalila na největší plech, co máme doma a výsledek je úžasný. Na zbytek ještě udělám čokoládovou polevu a zítra bude zas trochu jinačí dezert.
Jak velké hrnky používáte? Když jsem si přečetla ingredience, tak se mi 250 ml hrnek zdá moc…
Já klasické 250 ml.
jak se dělá poleva, co je na buchtě na obrazku? vypada cokoladove?
Je to tahle https://www.jimejinak.cz/karobova-cokoladova-poleva/
Naprosto nejvděčnější tecept na perník. Poveld se vždycky. Teď jsem měla zbytek rýže s quinoou a bylo to prudce jedlé. Přidávávm muškátový oříšek na posilnění nervů:).
Evi, děkujeme za pochvalu 😉 Je super, že se nebojíte experimentovat 👍👍 Děkujeme za tip 😍
Môžem miesto ryže použiť bulgur?
Spekla jsem v perníku zbytek špaldy, pohankové mouky a tak vůbecc zbytky všeho, co jsem měla domu… trochu jsme ho přesladila, koření umlela to, co bylo po ruce… a výsledek je skvělý, díky! :-)
Tomu říkám odvaha experimentovat! 👍👍👍
Ahoj,melete si někdo doma mouku? Mám mlýnek chvíli a zkoušela jsem zatím jen pohanku (tu tmavou) a vůbec to nejde,docela mně to zklamalo :( ale doufám že ostatní zrní půjde normálně.
Ano, veškerou mouku si meleme sami. Nejvíc pohankovou :-))) Jaký máte mlýnek? Máte ho dobře sestavený? Já když ho moc utáhnu, tak to taky nejede, musím trochu povolit.
Koupila jsem si Traminalu Elektrický mlýnek Lady Waldner Biotech a semele mi pohanku jen hodně hrubou krupici. I když jsem zkoušela semlít na dvakrát,jakože tu krupici pomelu na jemno,výsledek stejný. Semele tak lžíci a vypne. Tak nevím,ale jiné obilí jsem ještě nezkoušela,musím dodělat zásobu koupené
mouky.
Obrátila jsem se na ně s konzultací, protože tento mlýnek nemám, říkali, že už jsou s vámi v kontaktu. Něco nového kolem mletí pohanky?
Ahoj Eví, omlouvám se že píšu až teď, nějak se v těch komentářích strácím :) je tady toho tolik :) Ano už je to v pořádku,ona zlobila jen ta tmavá pohanka, asi je tvrdší. Já jí normálně nekupuju (kupuju tu zelenou bio) ale chtěla jsem tu tmavou že jí přidám do chleba aby byl ještě tmavší, tak už jsem jí vyhodila, už vím že ta zelená si s mlýnkem rozumí :) Moc děkuji za ochotu, PS: mám vás tu všechny moc ráda jak se o nás tak vzorně staráte :) Jitka
Tak to jsem ráda, že to je v pohodě, Jitko, aspoň budeme vědět, jak na pohanku :-) Děkujeme za krásná slova. O milé lidi je radost se starat :-*
Mladší jásal, ale já bych buchtu potřebovala mokřejší. Co tak přidat víc obilí na úkor mouky? Pomohlo by to?
Na fotce se mi perník zdál takový drobný, ale já mám pořádný kus.
Pro zatraktivnění pro staršího musím příště opravdu dát 8 lžic sladu – byly pěkně obalené, tak jsem dala jen šest.
Taky mám spodek a vršek tvrdší než bych chtěla, hůř se to krájí, příště bude třeba vytáhnout perník hned nebo ho v troubě přikrýt. Faktem je, že jsem použila jinou mouku – může to být tím?
a na závěr- šlo by tohle napařovat?
a – co kdybych nepoužila prášek do perníku- po tom by to také mohlo být mokřejší, že jo?
Dagbri, to se musí vyzkoušet. Napařit určitě není problém. Množství obilí je otázka – nepřehnat to, aby se to nerozpadlo :-) No a různé mouky mohou skutečně fungovat různě. Prášek do pečiva může spíš za nadýchanost než za mokrost, ten nevysušuje. Spíš bych přidala cuketu, mrkev nebo jablko do těsta. Ale kolik čeho, to se bude muset vyzkoušet.
dobře, dík.
;-)
Perník jsem původně upekla pro sebe a manžela na svačinu do práce. Pak ho ale zmerčil šestiletý syn, napřed opatrně vyzvídal, zda už jsem ho někdy pekla, co všechno tam je, atd., pak zkusil ochutnat drobeček, pak si rovnou nandal dva kusy na talíř a další kus jsem musela vzít pro něj s sebou k vodě. Den nato hlásil, že ho opět chce ke svačině. Když se vše snědlo, tak se prosebně zeptal: „Maminko, a upečeš mi ho ještě někdy, prosím?“ Vůbec jsem takový úspěch nečekala!
Už je v rúre, pekne to vonia :-) rozrábali ste slad v oleji alebo ste pridali do cesta samostatný olej a slad? Ďakujem :-)
Já se přiznám, že jsem ten slad nalila do těsta a na něj jsem nalila téměř horkou vodu a snažila se to v tý vodě rozmíchat, po chvíli se slad pěkně rozpouštěl:-)
Jano ďakujem za odpoveď. Ja som ho spenila na oleji, budúce vyskúšam takto. Robila som z polovičnej dávky a z pšenovej (jahlovej) múky, asi som dala malo sušeného ovocia a sladu, ale aj tak výborný. ?
Tak jsem perník dnes upekla a musím říct, že je opravdu EXCELENTNÍ !! Mouku jsem dala 1hrnek bezlepkové a zbytek pohankové, je krásně vláčný a vlhký… Mňam :-)
To mám radost, že chutná, Jiřino :-)
Včera jsem perník udělala a je moc dobrý. Použila jsem jahelnou a rýžovou mouku. Akorát dám příště více vody, přijde mi dost suchý, ale to bude asi tou moukou. Nemáte s tím někdo zkušenost? Stává se mi to často, že v den upečení je koláč v pohodě a druhý den je strašně suchý a používám tuhle kombinaci mouky. A to jsem ho namazala povidly a posypala kokosem…
No já ho měla spíš mazlavější, ale kombinaci jahelnou rýžovou jsem ještě nedělala.
Tak suchý jsem měla v plánu, ale vyšel mi mazlavý. Roli hrají rozhodně mouky, obsah vody a taky složení ovoce. Ale vyřešila jste to krásně, u nás by vám urvaly ruce :-)
Mi přijde, že mazlavý je hlavně s použitím sladu.
Ano, to, že je suchý bude těma moukama. Jednu dobu jsem dceři pekla bezlepkový chleba a při téhle kombinaci (rýžová + jáhlová) byl vždy hodně suchý. Jako u vás, byl dobrý hned po upečení a druhý den hrozně suchý. Nejlepší byl z pohankové mouky. Pak jsem ho raději napařovala :-)
Dnes upečeno a také dost suchý. Hlavně jsem ho pekla opravdu hodinku a spodek a vrch dost tvrdý. Asi to bude tím, že to potřebovalo víc vody a příště juknout do trouby dřív. Jinak chuťově dobrý a hlavně na přípravu rychlý.
myslíte, že by šel i z pohankové a špaldové mouky ? :) Pšeničnou a ječnou vůlbec nepoužívám, děkuju -)
Já myslím že jo, ze špaldové i pohankové taky dělám buchty, tak proč ne:-) ale ječnou jsem použila poprvé, neměla jsem s ní zkušenost.Možná té pohankové bych dala míň, ale pokud Vám nevadí ta chuť…..
Určitě, já dělám všechno ze všeho a pořád to funguje :-) Pšeničná a špaldová se chovají dost podobně, špalda je pšenice, a pohanková je dobré pojivo, takže bych to prostě zkusila. Věřím, že to vyjde :-)
Dopadlo to skvěle, část jsem dala do malých nerezových báboviček a šup do parního hrnce a druhou část do klasické bábovkové formy do trouby.Víc mi chutná ta napařená, je to opravdu krásně vláčné.Do těsta jsem přihodila trošku kokosu.
Šikulka – poobede čítam, že recept idete odskúšať a teraz už je aj výsledok. Dala by som si :-)
Děkuju, abych pravdu řekla, chystala jsem se na něj skoro 2 dny, ale byla jsem rozhodnutá, že pokud nebude vadit jen z ječné mouky, tak ho hned udělám, protože zrovna ječná mouka byla tou poslední zdravou moukou, kterou jsem ještě měla.Je čas doplnit zásoby:-)
Dobře, jdu na něj :-)
Já myslím, že vůbec nic. Já mouky střídám podle nálady a momentálních zásob a vyloženě průšvih se mi stane jednou za 5 let :-)
Chtěla bych ho zkusit, ale co se stane, jestliže místo 1 hrnku ječné mouky dám 3 nebo samou ječnou?