- 2 hrnky vařené rýže
- 4 hrnky mouky (3 pšeničné, 1 ječné mouky)
- 1/2 hrnku oleje
- 1,5 hrnku vody
- 1 prášek do perníku bez fostátů (20 g)
- 1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, švestky, meruňky apod.)
- 1/2 hrnku ořechů/mandlí
- 8 lžic sladu
- 4 lžíce kakaa/karobu
- špetka soli
- olej a mouka nebo kokos na vysypání formy
- Zapneme troubu, aby se nahřála.
- Nasekáme větší kousky sušeného ovoce a ořechy na menší kousky.
- Vymažeme formu olejem a vysypeme kokosem nebo moukou.
- V míse smícháme všechny ingredience, podle potřeby přidáme mouku nebo vodu, aby těsto nebylo tekuté ani tuhé jako na chleba, spíše mazlavé. Na závěr přidáme prášek do perníku a po promíchání ihned dáme do trouby péct.
- Tuhé těsto přeneseme na vysypaný a vymazaný plech a mokrýma rukama uhladíme povrch.
- Pečeme cca 60 minut na 200 °C. Špejlí zkontrolujeme, zda se těsto nelepí.
- Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.
Praktické
- Forma by neměla být úplně plná, protože při pečení trochu nabude.
- Pokud nemáte prášek do perníku, použijte vinný kámen či kypřící prášek do pečiva a perníkové koření (skořice, badyán, hřebíček, anýz, vanilka)
- Počítejte s tím, že díky rýži a sušenému ovoci bude perník pěkně vláčný, tedy bude to spíš vlhčí dezert v porovnání se suchou moučnou klasikou. Nám tato chutná více, klasika je na nás moc suchá.
- Také je tento dezert mnohem sytější. Na výletě nás nasytil na dvě hodiny.
Obměna
- Pro bezlepkovou verzi můžeme použít bezlepkové mouky (kukuřičná, rýžová, jáhlová, pohanková, čiroková nebo jejich kombinace a slad nahradit bezlepkovým sirupem nebo ovocným koncentrátem.
- Hotový perník můžete potřít povidly nebo polít polevou a ozdobit kokosem jako jsme to udělali my.
Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku, menším dětem je vhodné perník napařit místo pečení.
PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Tento perník si pokaždé užívám, zvláště s tou výbornou “čokoládovou” polevou z karobu 🙂
Mňam, výborný perník 👌 A jelikož je recept na 2 litry hmoty a nechtěla jsem ho ani moc nízký, ani vysoký – prostě tak akorát, dělala jsem ze dvou třetin a i tak docela nabyl 😁 Místo rýže jsem dala bezpluchý oves, sušené švestky a brusinky a místo vody slitý vývar z ovsa. Je krásně vláčný, výborný. Děkujeme 😊