Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno sejdou. V tomhle perníku, který nemá chutí daleko k biskupskému chlebíčku, se schovají rozinky, sušené meruňky, švestky i případná exotika v podobě datlí, fíků apod.
Ingredience
froma o obsahu 2 litry
  • 2 hrnky vařené rýže
  • 4 hrnky mouky (3 pšeničné, 1 ječné mouky)
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1,5 hrnku vody
  • 1 prášek do perníku bez fostátů (20 g)
  • 1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, švestky, meruňky apod.)
  • 1/2 hrnku ořechů/mandlí
  • 8 lžic sladu
  • 4 lžíce kakaa/karobu
  • špetka soli
  • olej a mouka nebo kokos na vysypání formy

Postup

  1. Zapneme troubu, aby se nahřála.
  2. Nasekáme větší kousky sušeného ovoce a ořechy na menší kousky.
  3. Vymažeme formu olejem a vysypeme kokosem nebo moukou.
  4. V míse smícháme všechny ingredience, podle potřeby přidáme mouku nebo vodu, aby těsto nebylo tekuté ani tuhé jako na chleba, spíše mazlavé. Na závěr přidáme prášek do perníku a po promíchání ihned dáme do trouby péct.
  5. Tuhé těsto přeneseme na vysypaný a vymazaný plech a mokrýma rukama uhladíme povrch.
  6. Pečeme cca 60 minut na 200 °C. Špejlí zkontrolujeme, zda se těsto nelepí.
  7. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

Praktické

  • Forma by neměla být úplně plná, protože při pečení trochu nabude.
  • Pokud nemáte prášek do perníku, použijte vinný kámen či kypřící prášek do pečiva a perníkové koření  (skořice, badyán, hřebíček, anýz, vanilka)
  • Počítejte s tím, že díky rýži a sušenému ovoci bude perník pěkně vláčný, tedy bude to spíš vlhčí dezert v porovnání se suchou moučnou klasikou. Nám tato chutná více, klasika je na nás moc suchá.
  • Také je tento dezert mnohem sytější. Na výletě nás nasytil na dvě hodiny.

Obměna

  • Pro bezlepkovou verzi můžeme použít bezlepkové mouky (kukuřičná, rýžová, jáhlová, pohanková, čiroková nebo jejich kombinace a slad nahradit bezlepkovým sirupem nebo ovocným koncentrátem.
  • Hotový perník můžete potřít povidly nebo polít polevou a ozdobit kokosem jako jsme to udělali my.

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku, menším dětem je vhodné perník napařit místo pečení.

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

  1. Ahoj,melete si někdo doma mouku? Mám mlýnek chvíli a zkoušela jsem zatím jen pohanku (tu tmavou) a vůbec to nejde,docela mně to zklamalo 🙁 ale doufám že ostatní zrní půjde normálně.

    • Ano, veškerou mouku si meleme sami. Nejvíc pohankovou :-))) Jaký máte mlýnek? Máte ho dobře sestavený? Já když ho moc utáhnu, tak to taky nejede, musím trochu povolit.

      • Koupila jsem si Traminalu Elektrický mlýnek Lady Waldner Biotech a semele mi pohanku jen hodně hrubou krupici. I když jsem zkoušela semlít na dvakrát,jakože tu krupici pomelu na jemno,výsledek stejný. Semele tak lžíci a vypne. Tak nevím,ale jiné obilí jsem ještě nezkoušela,musím dodělat zásobu koupené
        mouky.

        • Obrátila jsem se na ně s konzultací, protože tento mlýnek nemám, říkali, že už jsou s vámi v kontaktu. Něco nového kolem mletí pohanky?

          • Ahoj Eví, omlouvám se že píšu až teď, nějak se v těch komentářích strácím 🙂 je tady toho tolik 🙂 Ano už je to v pořádku,ona zlobila jen ta tmavá pohanka, asi je tvrdší. Já jí normálně nekupuju (kupuju tu zelenou bio) ale chtěla jsem tu tmavou že jí přidám do chleba aby byl ještě tmavší, tak už jsem jí vyhodila, už vím že ta zelená si s mlýnkem rozumí 🙂 Moc děkuji za ochotu, PS: mám vás tu všechny moc ráda jak se o nás tak vzorně staráte 🙂 Jitka

            • Tak to jsem ráda, že to je v pohodě, Jitko, aspoň budeme vědět, jak na pohanku 🙂 Děkujeme za krásná slova. O milé lidi je radost se starat :-*

  2. Mladší jásal, ale já bych buchtu potřebovala mokřejší. Co tak přidat víc obilí na úkor mouky? Pomohlo by to?
    Na fotce se mi perník zdál takový drobný, ale já mám pořádný kus.
    Pro zatraktivnění pro staršího musím příště opravdu dát 8 lžic sladu – byly pěkně obalené, tak jsem dala jen šest.
    Taky mám spodek a vršek tvrdší než bych chtěla, hůř se to krájí, příště bude třeba vytáhnout perník hned nebo ho v troubě přikrýt. Faktem je, že jsem použila jinou mouku – může to být tím?
    a na závěr- šlo by tohle napařovat?
    a – co kdybych nepoužila prášek do perníku- po tom by to také mohlo být mokřejší, že jo?

    • Dagbri, to se musí vyzkoušet. Napařit určitě není problém. Množství obilí je otázka – nepřehnat to, aby se to nerozpadlo 🙂 No a různé mouky mohou skutečně fungovat různě. Prášek do pečiva může spíš za nadýchanost než za mokrost, ten nevysušuje. Spíš bych přidala cuketu, mrkev nebo jablko do těsta. Ale kolik čeho, to se bude muset vyzkoušet.

  3. Perník jsem původně upekla pro sebe a manžela na svačinu do práce. Pak ho ale zmerčil šestiletý syn, napřed opatrně vyzvídal, zda už jsem ho někdy pekla, co všechno tam je, atd., pak zkusil ochutnat drobeček, pak si rovnou nandal dva kusy na talíř a další kus jsem musela vzít pro něj s sebou k vodě. Den nato hlásil, že ho opět chce ke svačině. Když se vše snědlo, tak se prosebně zeptal: “Maminko, a upečeš mi ho ještě někdy, prosím?” Vůbec jsem takový úspěch nečekala!

  4. Už je v rúre, pekne to vonia 🙂 rozrábali ste slad v oleji alebo ste pridali do cesta samostatný olej a slad? Ďakujem 🙂

    • Já se přiznám, že jsem ten slad nalila do těsta a na něj jsem nalila téměř horkou vodu a snažila se to v tý vodě rozmíchat, po chvíli se slad pěkně rozpouštěl:-)

      • Jano ďakujem za odpoveď. Ja som ho spenila na oleji, budúce vyskúšam takto. Robila som z polovičnej dávky a z pšenovej (jahlovej) múky, asi som dala malo sušeného ovocia a sladu, ale aj tak výborný. ?

  5. Tak jsem perník dnes upekla a musím říct, že je opravdu EXCELENTNÍ !! Mouku jsem dala 1hrnek bezlepkové a zbytek pohankové, je krásně vláčný a vlhký… Mňam 🙂

  6. Včera jsem perník udělala a je moc dobrý. Použila jsem jahelnou a rýžovou mouku. Akorát dám příště více vody, přijde mi dost suchý, ale to bude asi tou moukou. Nemáte s tím někdo zkušenost? Stává se mi to často, že v den upečení je koláč v pohodě a druhý den je strašně suchý a používám tuhle kombinaci mouky. A to jsem ho namazala povidly a posypala kokosem…

    • Tak suchý jsem měla v plánu, ale vyšel mi mazlavý. Roli hrají rozhodně mouky, obsah vody a taky složení ovoce. Ale vyřešila jste to krásně, u nás by vám urvaly ruce 🙂

    • Ano, to, že je suchý bude těma moukama. Jednu dobu jsem dceři pekla bezlepkový chleba a při téhle kombinaci (rýžová + jáhlová) byl vždy hodně suchý. Jako u vás, byl dobrý hned po upečení a druhý den hrozně suchý. Nejlepší byl z pohankové mouky. Pak jsem ho raději napařovala 🙂

    • Dnes upečeno a také dost suchý. Hlavně jsem ho pekla opravdu hodinku a spodek a vrch dost tvrdý. Asi to bude tím, že to potřebovalo víc vody a příště juknout do trouby dřív. Jinak chuťově dobrý a hlavně na přípravu rychlý.

  7. myslíte, že by šel i z pohankové a špaldové mouky ? 🙂 Pšeničnou a ječnou vůlbec nepoužívám, děkuju -)

    • Já myslím že jo, ze špaldové i pohankové taky dělám buchty, tak proč ne:-) ale ječnou jsem použila poprvé, neměla jsem s ní zkušenost.Možná té pohankové bych dala míň, ale pokud Vám nevadí ta chuť…..

    • Určitě, já dělám všechno ze všeho a pořád to funguje 🙂 Pšeničná a špaldová se chovají dost podobně, špalda je pšenice, a pohanková je dobré pojivo, takže bych to prostě zkusila. Věřím, že to vyjde 🙂

  8. Dopadlo to skvěle, část jsem dala do malých nerezových báboviček a šup do parního hrnce a druhou část do klasické bábovkové formy do trouby.Víc mi chutná ta napařená, je to opravdu krásně vláčné.Do těsta jsem přihodila trošku kokosu.

    • Šikulka – poobede čítam, že recept idete odskúšať a teraz už je aj výsledok. Dala by som si 🙂

      • Děkuju, abych pravdu řekla, chystala jsem se na něj skoro 2 dny, ale byla jsem rozhodnutá, že pokud nebude vadit jen z ječné mouky, tak ho hned udělám, protože zrovna ječná mouka byla tou poslední zdravou moukou, kterou jsem ještě měla.Je čas doplnit zásoby:-)

  9. Já myslím, že vůbec nic. Já mouky střídám podle nálady a momentálních zásob a vyloženě průšvih se mi stane jednou za 5 let 🙂

  10. Chtěla bych ho zkusit, ale co se stane, jestliže místo 1 hrnku ječné mouky dám 3 nebo samou ječnou?

  11. Zobrazit všech 31 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJednoduché kroupové halušky se zelím a uzeným tempehem
Další článekKukuřičné tortilly s pikantní náplní