Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
sezóna zima

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno sejdou. V tomhle perníku, který nemá chutí daleko k biskupskému chlebíčku, se schovají rozinky, sušené meruňky, švestky i případná exotika v podobě datlí, fíků apod.

Ingredience
froma o obsahu 2 litry
  • 2 hrnky vařené rýže
  • 4 hrnky mouky (3 pšeničné, 1 ječné mouky)
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1,5 hrnku vody
  • 1 prášek do perníku bez fostátů (20 g)
  • 1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, švestky, meruňky apod.)
  • 1/2 hrnku ořechů/mandlí
  • 8 lžic sladu
  • 4 lžíce kakaa/karobu
  • špetka soli
  • olej a mouka nebo kokos na vysypání formy

K změně mě motivovaly velké potíže s trávením a další zdravotní problémy. Zkusila jsem všechny možné stravovací směry...

Postup

  1. Zapneme troubu, aby se nahřála.
  2. Nasekáme větší kousky sušeného ovoce a ořechy na menší kousky.
  3. Vymažeme formu olejem a vysypeme kokosem nebo moukou.
  4. V míse smícháme všechny ingredience, podle potřeby přidáme mouku nebo vodu, aby těsto nebylo tekuté ani tuhé jako na chleba, spíše mazlavé. Na závěr přidáme prášek do perníku a po promíchání ihned dáme do trouby péct.
  5. Tuhé těsto přeneseme na vysypaný a vymazaný plech a mokrýma rukama uhladíme povrch.
  6. Pečeme cca 60 minut na 200 °C. Špejlí zkontrolujeme, zda se těsto nelepí.
  7. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

Praktické

  • Forma by neměla být úplně plná, protože při pečení trochu nabude.
  • Pokud nemáte prášek do perníku, použijte vinný kámen či kypřící prášek do pečiva a perníkové koření  (skořice, badyán, hřebíček, anýz, vanilka)
  • Počítejte s tím, že díky rýži a sušenému ovoci bude perník pěkně vláčný, tedy bude to spíš vlhčí dezert v porovnání se suchou moučnou klasikou. Nám tato chutná více, klasika je na nás moc suchá.
  • Také je tento dezert mnohem sytější. Na výletě nás nasytil na dvě hodiny.

Obměna

  • Pro bezlepkovou verzi můžeme použít bezlepkové mouky (kukuřičná, rýžová, jáhlová, pohanková, čiroková nebo jejich kombinace a slad nahradit bezlepkovým sirupem nebo ovocným koncentrátem.
  • Hotový perník můžete potřít povidly nebo polít polevou a ozdobit kokosem jako jsme to udělali my.

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku, menším dětem je vhodné perník napařit místo pečení.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Vynikající, tak takto si představuji perník. Manžel už jiný nechce.

Klub

Ach jaj, si som si mala najprv prečítať komentáre, lebo môj perník je suchý a tvrdý ako betón… pritom konzistencia v surovom stave vyzerala dobre… vyskúšam pridať viac vody a tiež pridám viac prášku do pečiva, lebo som dala iba 1 malú lyžičku. Raz to vyjsť musí :)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Třešňový želé řez (bez lepku)

Třešňový řez s želé je příjemným letním osvěžením. Naše varianta je samozřejmě bez cukru, bez vajíček, bez mléka a želé je rostlinného původu. Navíc je to ...
8
20

Nepečená kokosová roláda

Šťavnatá, extra kokosová dvoubarevná zdravá roláda bez pečení. Luxusní dezert bez cukru, který potěší každou návštěvu.

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...