Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
sezóna zima

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno sejdou. V tomhle perníku, který nemá chutí daleko k biskupskému chlebíčku, se schovají rozinky, sušené meruňky, švestky i případná exotika v podobě datlí, fíků apod.

Ingredience
froma o obsahu 2 litry
  • 2 hrnky vařené rýže
  • 4 hrnky mouky (3 pšeničné, 1 ječné mouky)
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1,5 hrnku vody
  • 1 prášek do perníku bez fostátů (20 g)
  • 1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, švestky, meruňky apod.)
  • 1/2 hrnku ořechů/mandlí
  • 8 lžic sladu
  • 4 lžíce kakaa/karobu
  • špetka soli
  • olej a mouka nebo kokos na vysypání formy

Čtenářka Renáta pochází ze sudetské oblasti Čech, kde jsou kornouty do školy tradicí. Babička dodnes vzpomíná na to, ...

Postup
  1. Zapneme troubu, aby se nahřála.
  2. Nasekáme větší kousky sušeného ovoce a ořechy na menší kousky.
  3. Vymažeme formu olejem a vysypeme kokosem nebo moukou.
  4. V míse smícháme všechny ingredience, podle potřeby přidáme mouku nebo vodu, aby těsto nebylo tekuté ani tuhé jako na chleba, spíše mazlavé. Na závěr přidáme prášek do perníku a po promíchání ihned dáme do trouby péct.
  5. Tuhé těsto přeneseme na vysypaný a vymazaný plech a mokrýma rukama uhladíme povrch.
  6. Pečeme cca 60 minut na 200 °C. Špejlí zkontrolujeme, zda se těsto nelepí.
  7. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

Praktické

  • Forma by neměla být úplně plná, protože při pečení trochu nabude.
  • Pokud nemáte prášek do perníku, použijte vinný kámen či kypřící prášek do pečiva a perníkové koření  (skořice, badyán, hřebíček, anýz, vanilka)
  • Počítejte s tím, že díky rýži a sušenému ovoci bude perník pěkně vláčný, tedy bude to spíš vlhčí dezert v porovnání se suchou moučnou klasikou. Nám tato chutná více, klasika je na nás moc suchá.
  • Také je tento dezert mnohem sytější. Na výletě nás nasytil na dvě hodiny.

Obměna

  • Pro bezlepkovou verzi můžeme použít bezlepkové mouky (kukuřičná, rýžová, jáhlová, pohanková, čiroková nebo jejich kombinace a slad nahradit bezlepkovým sirupem nebo ovocným koncentrátem.
  • Hotový perník můžete potřít povidly nebo polít polevou a ozdobit kokosem jako jsme to udělali my.
Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku, menším dětem je vhodné perník napařit místo pečení.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
26. 2. 2024

Tento perník si pokaždé užívám, zvláště s tou výbornou “čokoládovou” polevou z karobu 🙂

Mňam, výborný perník 👌 A jelikož je recept na 2 litry hmoty a nechtěla jsem ho ani moc nízký, ani vysoký – prostě tak akorát, dělala jsem ze dvou třetin a i tak docela nabyl 😁 Místo rýže jsem dala bezpluchý oves, sušené švestky a brusinky a místo vody slitý vývar z ovsa. Je krásně vláčný, výborný. Děkujeme 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...
79
41

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledal...
klub
19
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...
32
63

Zdravý cuketový perník: Sladký recept bez lepku

Cuketový perník je velmi jednoduchý na přípravu a hodí se pro zpracování přebytků cukety. Perník je díky cuketě krásně vláčný a lépe stravitelný. Díky slož...

Tartufini s lískovým oříškem

Tento recept vás určitě nezklame a jistě zachutná celé rodině. Můžete je připravit třeba jako milé překvapení pro vaše hosty, skvěle se budou hodit také ja...