Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné pro její ochlazující účinek konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče teď pečeme velmi často. Je rychlý a pokaždé s ním sklidíme úspěch. Tento recept vznikl spontálně, když jsem ho chtěla naučit mojí kamarádku. Zrovna měla doma rybíz.

Základní informace

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče pečeme velmi často. Tento lehký a rychlý koláč chutná i zcela běžně se stravujícím lidem.

Ingredience na korpus

  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 4 hrnky teplé vody
  • cca 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • cca 1/3 hrnku hrozinek
  • 3 lžíce rýžového sirupu, nebo pro ty kdo můžou lepek 4 lžíce sladěnky(nám stačí 1, kdo chce sladší dá 4)
  • 1 – 2 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli

Ingredience na ovocný vršek

  • asi půl kila až třičtvrtě kila rybízu (záleží jakou máte rádi vrstvu)
  • 1/3 hrnku hrozinek
  • špetka soli
  • 1 litr ovocné šťávy (ovocenka s vodou, nebo voda s trochou citronové šťávy a rýžovým sirupem)
  • 2 zarovnané lžičky agaru v prášku nebo cca 3 zarovnané lžíce vločkového
  • marmeláda bez cukru – nemusí být

 

Postup

IMG_4209

Na poloviční plech, nebo do dortové formy , která ale  nesmí protékat nasypeme hrnek kukuřičné krupice, na ní kokos a hrozinky, které propláchneme v horké vodě (pokud jsou sířené). Dbáme na to, aby byly hrozinky i kokos byli rozprostřeny po celé formě a ne  v jednom kraji. V teplé vodě rozmícháme sladěnku, nebo rýžový sirup, olej a sůl a nalijeme na kokos a krupici ve formě. Žádné vymazávání formy není potřeba, to je celé. Počítejte s tím, že ponesete do trouby plech plný vody, ve kterém poplave navrchu kokos a na dně bude kukuřice s hrozinkami. Opatrně přeneseme formu do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi 30- 35minut. Korpus je hotový, když ztuhne a začne lehce hnědnout okraj. Můžete do něj pro kontrolu píchnout špejlí – dokud se vzniklá dírka zalívá, je potřeba péci.

Než se korpus upeče, otrhejte rybíz ze stopek, omyjte ho a nechte okapat. Do litrové odměrky dejte asi 1cm ovocenky a dolijte vodou do litru. Druhá možnost je dát asi 2 -3 lžíce rýžového sirupu, nebo i sladěnky a okyselit trochou citrónu, nebo limetkou. Chuť by měla být příjemně sladká.

Ovocnou šťávu přiveďte k varu a přidejte agar. Pokud máte instantní, můžete hned stáhnout z ohně, pokud máte práškový, nechte ho asi 5 minut povařit. Pokud chcete, potřete upečený korpus ještě za tepla marmeládou bez cukru, stačí tenká vrstva, ale není to nutné. Na upečený korpus nasypejte okapaný rybíz a zalijte šťávou z agarem. Nechte ztuhnout. Jakmile ovocná část dortu ztuhne, můžeme krájet a podávat.

Praktické

Přípravu agaru si načasujte tak, aby vám neztuhl dřív, než se vám upeče korpus. Pokud ho nechladíte, většinou trvá asi 10 – 15 minut, než začne tuhnout.

Koláč doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.

Obměna

Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní, určitě bude stejně výborný s borůvkami, nebo s jahodami, či lesním ovocem.

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

  1. Tak tohle je bomba! Dělala jsem se švestkama, které jsem podusila v troubě při pečení korpusu. Dostala mě ta vrstvička kokosu mezi korpusem a ovocným vrškem. Lahoda 🙂

  2. pro obměnu jsem to udělala na půl s kuskusem, na plotně jsem nejprve obiloviny uvařila, smíchala, koláčovou formu vymazala, vysypala kokosem a těsto do formy jsem uhladila s vyvýšeným okrajem jako na klasický koláč a dala na chvíli zapéct. Toto těsto u nás nejvíce evokovalo klasický třený piškot. Pokod to je jenom z kukuřice je to víc vlhké, samotný kuskusový korpus prostě kuličkový a namíchaný to dobře spojilo a kuličky kuskusu nejsou vůbec znát. A navrchu s ovocem s agarem byla prostě lahůdka.

  3. Ahoj holky, koupila jsem polentu a dostala maliny, chci zkusit kolac, ale nemam agar, nicmene moc mi nechutna a chci to zkusit bez, jedla jsem to tak i u Ninusky, mate nejaky tip jak na to?

  4. Tak jsem teď koláč pekla, dala jsem navrch švestky, když už to bylo zapečené, ale je to pořád takové tekuté na lžíci i po vychladnutí(ale pořád moc dobré). Poměry jsem dodržela, švestky pustily něšjakou šťávu navíc. Mohl by být zakopaný pes v tom, že jsem to udělala z té kukuřič. krupice předvařené? z jaké krupice to děláte vy?
    Díky!

  5. Chtěla bych se zeptat, jestli nemáte zkušenost s pohankovou krupicí? Zajímá mě, jestli třeba saje stejně a fungoval by ten poměr voda krupice.

  6. Zní to moc dobře, zrovna přemýšlím co upéci. Mám ale prosbu, co byste poradily místo hrozinek, ty já opravdu nemusím. Jinak Vaše stránky jsou děvčata skvělý. Jen tak dál. Šetřím na klub a Soyabellu. Díky.

    • Dříve se používaly ke slazení sušené hrušky. Lze sladit jakýmkoliv sušeným ovocem, ve výjimečném případě i datlemi.

    • Napadlo mě je v té vodě rozmixovat. Osladí a nebudou vadit. Většině lidí vadí do nich kousnout 🙂

      • Včera jsem zkusila s meruňkami. Teda zapéct korpus, pak ovoce a drobenku. Nejlepší, co jsme měli. Tohle léto jiný korpus na koláč prostě nepotřebuju… ještě dělám z jáhel, ten je taky dobrý. Ale tenhle z kukuřičné krupice by měl dostat Nobelovku! 😀

        • Jani to zní výborně, nesvěřila by jsi nám poměr surovin a postup na tu tvojí drobenku?

          • Tak suroviny můžu z fleku 🙂 Rýžová mouka, kokosový tuk a rýžový sirup. Ale poměr… Dělám to od oka, tak teď budu odhadovat a až budu péct, tak to změřím 🙂 půl hrnku mouky, lžičku kokosového tuku a asi dva tři “střiky” rýžového sirupu 🙂

          • 1,5 dcl rýžové mouky, 1 lžička kokosového tuku (ten, co teď mám, není úplně tekutý, takže je to vrchovatá lžička) a 2 lžíce sirupu. Rukou zpracovat na drobenku 🙂 Mám keramický pekáček asi 30×20 cm, je to akorát. Včera meruňková verze dvakrát. Chtěla jsem vzít do práce a nebylo co 😀

        • Tak, tak, Nobelovku :-). Tuhle jsem z tohoto polentového základu udělala dětem něco jako perník a byla to ňamka. Jen jsem přidala trochu karobu, perníkového koření od Sonnentoru a polila karobovou čoko. Byla to prima neovocná změna…

          • Tak to je super nápad! To hned zítra vyzkouším 🙂 Sice mám opět koupené meruňky, ale ty tam můžu nakonec dát taky 🙂

          • Perníková verze skvělá. Přidala jsem půl napůl karob a nepražené kakao a místo vody zalila rýžovým mlékem. Určitě by bylo dobré spojit několi perníků marmeládou nebo oříškovým/mandlovým amasaké a mít čokoládový řez… nebo dát oříšky rovnou do perníku. .. Už se mi sbíhají sliny, tak to budu muset brzy vyzkoušet

        • Dnes jsem ho udělala s letními jablky. Inspirovala jsem se Vámi – zapekla jsem a navrch drobenku…je to luxusní!!

      • Přesně tak, na kurzu jsme takhle dělaly agar a když jsem řekla, že to bylo slazené hrozinkami, tak ti, kteří je nejedí tomu nechtěli věřit.

      • Teď jsem to udělala:) Rozmixovala rozinky (já je totiž normálně taky nerada), přidala k ovoci a povařila s agarem. Bylo toho nějak moc, takže něco šlo na těsto, zbytek vyšel ještě do dvou skleniček. Teď jsem tu jednu doslova sežrala a jsem na vrcholu blaha! Boží letní odlehčený pudink:) Mimochodem – odkdy můžou děti agar?

        • Ovoce s agarem je nejskvělejší letní osvěžující dezert!!! Agar bych viděla klidně od roka, možná i dřív, ale ne ten instatní, ale práškový, je to jen směs řas.

        • To jsme na tom stejně:) Jo a koláč je hotovej, do těsta jsem nedala vůbec žádnou sladěnku a bylo to pro mne chutnější, než při prvním pokusu (jablíčkový povrch). Sladký vršek z ovoce a nesladký korpus, to mi jelo o dost víc (bohužel – spolkla jsem najednou půlku hrnce – nemám formu, tak jedu v hrnci).

        • Na kurzu nám jedna účastnice říkala, že má stejný problém, prý když do hrozinky kousne, připomíná jí to, že kousla do brouka 🙂

          • … nebo prý ty seschlé připomínají seschlého pavouka 😀 Já nevím, asi jo, ale mně strašně chutnají suché i mokré 😀 Dokonce – abych nestrádala – jsem si teď nechala poslat rovnou skoro 13 kg rozinek 😀 😀 😀

        • Já si teda v jídle nikdy nevybírala, ale co bylo fakt nechutné – nacucané rozinky, nejlépe rumem, v koláčích – to fakt nemůžu! Suché mi jíst nevadí a jinak je do dezertů taky mixuju!

  7. Moc děkuju za rady a tipy! Jste zlaté.. Udělala jsem to podle návodu na tom sáčku od agaru.. Příště zkusím dát méně a lépe to ochutím. Jinak druhý den je koláč i s agarem o poznání lepší, ani ta konzistence agaru mi dnes nevadí.. Tohle vaření a pečení mě fakt baví! Díky!! 🙂

    • Agar by podle mě neměl mít chuť žádnou, ať se ho dá kolik chce. Mám zkušenost s práškovým agarem od Naturalu, který má (měl) takovou divnou pachuť. A byl i trošku cítit v sáčku. Kupuju agar od Provity a ten je v pohodě. Bez chuti a bez zápachu. Ale je možné, že u toho Naturalu to byla loni jen nějaká špatná várka. Od té doby jsem ho nezkoušela.

  8. když se dá agaru moc, tak je jeho chuť opravdu nepříjemná (zvlášť ve sladkostech). Zrovna tady je míra “lžička” dost důležitá – já se přiznám, že na agar zásadně používám váhu (mám kvůli jiným věcem s přesností na setiny gramu) a funguje to spolehlivě – 10g na 1l tekutiny

  9. Podle toho, co píšete, mi připadá, že jste tam agaru dala moc. Na litr dávám čajovou lžičku (1 vrchovatou nebo 2 zarovnané) a úplně to stačí. Tuhý není, každopádně je k nerozeznání od želatiny. Mimochodem teta, cukrářka, nikdy želatinu nepoužívala, jedině agar. Má ho zásoby ještě z minula, kdy stál pár korun. Vůbec se nekazí, chuťově vynikající. U nás je naopak boj o to “mokré” nahoře 🙂

  10. Dobrý den, tak jsem dnes poprvé zkoušela agar agar (v prášku), litr vody jsem ochutila citronovou šťávou a asi dvěma lžícemi sušeného kukuřičného sladu. Do vroucí vody jsem nasypala agar a vařila minimálně 5 minut. Stále to mělo vodovou konzistenci a nijak příjemnou chuť. Vypnula jsem to a dala chladit do studené lázně. Po 10 ti minutách začal tuhnout, tak jsem ho nalila na ovoce, ztuhlo to krásně, čiré “želé”, ale jíst se to nedá – Ten agar je nepříjemně tuhý a nedobrý 🙁 Takže si ho s rodinou vždycky z koláče “sundáme” a dojíme jen korpus s ovocem. Dělám někde chybu, nebo by to tak mělo opravdu chutnat (jde mi spíš o tu konzistenci, chuť se doladí)? Předem díky moc za radu. Mějte se krásně!

    • Každému chutná jiná konzistence, já mám raději tužší, Eva řidší. Dejte příště agaru méně a nebude tak tuhý. S chutí si můžete pohrát, klidně víc přislaďte, nebo okyselte, je výborné dát místo části vody ovocnou šťávu, džus, cokoliv. Mělo by vám to chutnat ještě než tam dáte agar.

  11. Zobrazit všech 39 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLepší než kytka
Další článekZtloustneme po sacharidech?