Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Bezlepkový letní dort s ovocem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Tento lehký dortík byl jedním z prvních dezertů, které jsem začala dělat, když jsem přestávala jíst cukr a potřebovala vynechat lepek. Chutná i zcela konvenčně se stravujícím hostům, takže jej peču poměrně často. Příprava je snadná a rychlá, dobře se porcuje a dva dny vydrží – když jej schovám.

Ingredience
Na korpus:
  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 4 hrnky teplé vody
  • cca 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • cca 1/3 hrnku hrozinek
  • 3 lžíce rýžového sirupu (pro začátečníky)
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli
Na ovocný vršek:
  • 2 jablka a 2 hrušky (nebo jiné sezónní ovoce cca 1 kilo)
  • 1/3 hrnku hrozinek
  • špetka soli
  • 1 litr vody
  • 2 lžičky agaru v prášku (nebo 3 lžíce vloček agaru)

Hubnutí do plavek funguje! Dagmar je další z mnoha účastnic, co mají skvělé výsledky, a to i ve věku, kdy něco zhubno...

Na korpus:

  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 4 hrnky teplé vody
  • cca 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • cca 1/3 hrnku hrozinek
  • 3 lžíce rýžového sirupu (pro začátečníky)
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli

Na ovocný vršek:

  • 2 jablka a 2 hrušky (nebo jiné sezónní ovoce cca 1 kilo)
  • 1/3 hrnku hrozinek
  • špetka soli
  • 1 litr vody
  • 2 lžičky agaru v prášku (nebo 3 lžíce vloček agaru)

Jak udělat jednoduchý bezlepkový dort

  1. Do formy, která neprotéká (doporučuji vyzkoušet napřed jen s vodou) nasypeme hrnek kukuřičné krupice, na ní kokos a hrozinky. Dbáme na to, aby byly hrozinky i kokos byli rozprostřeny po celé formě a ne v jednom kraji.
  2. V teplé vodě rozmícháme sirup nebo slad, olej a sůl a nalijeme na kokos a krupici v dortové formě. Žádné vymazávání formy není potřeba, to je celé.
  3. Opatrně přeneseme formu do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C 30 -40 minut. Korpus je hotový, když ztuhne, voda se vsákne a začne hnědnout okraj. Můžete do něj pro kontrolu píchnout špejlí – dokud se vzniklá dírka zalívá, je potřeba péci. Ale nepečete hodinu, bude praskat a bude vysušený. Až vychladne, ještě více ztuhne, takže se nelekejte, že vyndáte z trouby tuhou kaši.
  4. Než se korpus upeče, nakrájíme omyté ovoce na maličké kostičky a dáme vařit spolu s hrozinkami a špetkou soli. Vaříme zhruba 20 minut a na závěr vmícháme agar.
  5. Když je korpus upečený, vlijeme uvařené ovoce a necháme ztuhnout v chladu. Jakmile ovocná část dortu ztuhne, můžeme krájet a podávat.

Praktické

  • Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
  • Pokud dortová forma trochu teče, vyložte ji pečícím papírem.
  • Začátečníkům zvyklým na velmi sladké chutě z cukrových dezertů doporučuji přidat do korpusu ještě cca 3 lžíce rýžového sirupu.

Obměna

  • Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami, jindy můžeme přidat naopak ovoce sušené.
  • Mlsalům a čokoládomilům můžete ukrojený kousek ještě ozdobit datlovým sirupem a uvidíte tu reakci :-)

Děti

  • Dort je vhodný i pro naše nejmenší, můžeme použít jako dort k prvním narozeninám.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Já mam agar takové jakoby provázky.Kolik ho mám prosím dát?

Klub

Včera večer upečeno,přidala jsem datle a sušené třešně-vypadalo to moc pěkně. Jen malá chybička se bloudila,nestihla jsem to vyfotit,protože ráno zaútočily žravé kobylky a po nich už nebylo celkem co fotit. Ale asi jim chutnalo, z čehož mám velkou radost:-)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Špendlíková bublanina (bezlepková)

Mirabelky, kterým naše rodina říká lidově špendlíky, dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovo...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Citrónový krém s mandlovým máslem

Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.

Nepečený jablečný dort s rybízem

Jestli něco osvěží víc než zmrzlina, tak je to tenhle dort. Jako jako dítě jsem ho milovala a dnes si ho užíváme ve zdravější variantě bez cukru a bez lepk...