Jestli něco osvěží víc než zmrzlina, tak je to tenhle dort. Jako jako dítě jsem ho milovala a dnes si ho užíváme ve zdravější variantě bez cukru a bez lepku. Je jednoduchý, nepečený a všem chutná. Nám i návštěvám. Tentokrát jsme k jablkům přidali trochu rybízu a je to skvělé osvěžení v těchto horkách dnech.

Ingredience
pro cca 8 misek
  • 1 kg jablek
  • 1 hrnek rybízu
  • 1/2 hrnku hrozinek
  • 2 balíčky bezlep.piškot/sušenek
  • 1 l vody
  • špetka soli
  • 8 lžic kukuřičného škrobu (80g)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 5 hřebíčků
  • na doladění: citrónová šťáva a ovocný koncentrát

    Jak připravit osvěžující letní dezert bez cukru

    1. Omyjeme ovoce, jablka zbavíme jadřinců a pokrájíme na menší kousky.
    2. Do hrnce dáme 0,7 l vody, jablka, rozinky, špetku soli, skořici a úplně navrch hřebíček.
    3. Vaříme cca 15 minut do změknutí jablek.
    4. Než se jablka uvaří, naskládejte do dortové formy první vrstvu sušenek.
    5. Rozmíchejte škrob ve zbytku studené vody a přilijte ho do hrnce.
    6. Za stálého míchání krátce povařte, aby obsah hrnce zhoustl jako pudink.
    7. Směs ochutnejte a dolaďte podle potřeby citrónem nebo ovocným koncentrátem.
    8. Polovinu uvařených jablek nalijte do dortové formy na sušenky.
    9. Naskládejte další vrstvu sušenek a přidejte rybíz.
    10. Zalijte zbytkem jablečné hmoty a uhlaďte povrch.
    11. Nechte vychladnout a přendejte do lednice na několik hodin, aby se dal dobře krájet.

    Praktické

    • Skladujte v lednici.
    • Hřebíček dávejte poslední, abyste ho snadno vyndali, nebo jej zapíchejte do vrchních jablíček. Případně vložte v sítku na čaj.
    • Jablka jsou někdy sladší, jindy méně, přizpůsobte tedy množství rozinek nebo ovocného koncentrátu vaší chuti.
    • Pokud je při ochutnání směs příliš sladká, přidejte citrón, pokud příliš kysela, přidejte ovocný koncentrát.
    • Jablka mají také různý obsah vody, proto i škrobu může být někdy potřeba více a někdy méně. Pokud by směs byla tak hustá, že by nešla míchat, tak ji jednoduše nařeďte vodou. V opačném případě přidejte škrob rozmíchaný ve studené vodě.
    • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkové piškoty nebo sušenky. Pokud lepek neřešíte, můžete využít jakékoli celozrnné sušenky.
    • Do dezertu se také skvěle zužitkují sušenky, které se vám nepovedly 🙂

    Obměna

    • Fajnšmekři jablka oloupou, pak stačí i kratší doba varu. Já dělám i se slupkou, protože šetřím každou minutu a slupky nám v dezertu nevadí. Ale s oloupanými jablky je to ještě větší dobrota.
    • Rybíz můžete přimíchat do hotového pudinku k jablkům, pak nebude dělat vrstvičku, ale bude sem tam kulička.
    • Jablka můžete nakrájet na různě veliké kousky, pokaždé to bude trochu jiný dort.
    • Místo kukuřičného škrobu můžete použít vanilkový pudink (2 sáčky).
    • Místo ovocného koncentrátu můžete přisladit sladem nebo sirupem.
    • Rozinky můžete vynechat a více osladit nebo je můžete předem namočit, rozmixovat a přidat k jablkům spolu se škrobem. Jejich chuť tak nikdo nepozná a máte zdravě oslazeno.
    • K jablíčkům můžete přidat hrušky či jiné sezónní ovoce.

    Děti

    Tento dezert je vhodný i pro ty nejmenší děti. Hodí se skvěle na první oslavu narozenin.

     

    Jde z vás nakažlivá energie

    Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

    Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

    Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

    Z jídelníčku je nadšená celá rodina

    Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

    Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

    Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

    I můj nastávající se oblizuje až za ušima

    Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

    Jste pro mě životní inspirací

    Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

    Stojí to za to!

    Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

    Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

    Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

    I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

    Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

    Bez vás bych byla ztracená

    Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

    Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

    Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

    Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

    Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

    Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

    Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

    Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

    Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

    Jsem na vašich stránkách závislá

    Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

    Dáváte mi pocit, že jsem doma

    Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

    1. Můžu se zeptat jaké bezlepkové sušenky či piškoty používáte? Já znám jen od firmy NATURA Jihlava a ty po přelití pudinkem či přesnídávkou změní konzistenci na „blemcavou“ což v dezertu není moc dobré. Všechny ostatní piškoty a sušenky co jsem potkala cukr obsahovaly 🙁 Díky za tip.

      • Lenko nám tedy zrovna ta blemcavost chutná 🙂 Pokud byste chtěla, aby držely tvar, bylo by lepší volit špaldové nebo pšeničné, ty bývají tužší. Složení sušenek bývá problém i ve zdravé výživě, nejlepší je vyrobit si doma vlastní, když se najde chvilka.

    2. Výborný! Místo piškotů jsem dala křupky (občas je přežijeme) a jablka napříště oloupu 🙂

    3. Zobrazit 4 komentáře

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článek3 TOP recepty na zdravé a chutné burgery
    Další článekFazole černé oko na houbách