Jestli něco osvěží víc než zmrzlina, tak je to tenhle dort. Jako jako dítě jsem ho milovala a dnes si ho užíváme ve zdravější variantě bez cukru a bez lepku. Je jednoduchý, nepečený a všem chutná. Nám i návštěvám. Tentokrát jsme k jablkům přidali trochu rybízu a je to skvělé osvěžení v těchto horkách dnech.

Ingredience
pro cca 8 misek
  • 1 kg jablek
  • 1 hrnek rybízu
  • 1/2 hrnku hrozinek
  • 2 balíčky bezlep.piškot/sušenek
  • 1 l vody
  • špetka soli
  • 8 lžic kukuřičného škrobu (80g)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 5 hřebíčků
  • na doladění: citrónová šťáva a ovocný koncentrát

    Jak připravit osvěžující letní dezert bez cukru

    1. Omyjeme ovoce, jablka zbavíme jadřinců a pokrájíme na menší kousky.
    2. Do hrnce dáme 0,7 l vody, jablka, rozinky, špetku soli, skořici a úplně navrch hřebíček.
    3. Vaříme cca 15 minut do změknutí jablek.
    4. Než se jablka uvaří, naskládejte do dortové formy první vrstvu sušenek.
    5. Rozmíchejte škrob ve zbytku studené vody a přilijte ho do hrnce.
    6. Za stálého míchání krátce povařte, aby obsah hrnce zhoustl jako pudink.
    7. Směs ochutnejte a dolaďte podle potřeby citrónem nebo ovocným koncentrátem.
    8. Polovinu uvařených jablek nalijte do dortové formy na sušenky.
    9. Naskládejte další vrstvu sušenek a přidejte rybíz.
    10. Zalijte zbytkem jablečné hmoty a uhlaďte povrch.
    11. Nechte vychladnout a přendejte do lednice na několik hodin, aby se dal dobře krájet.

    Praktické

    • Skladujte v lednici.
    • Hřebíček dávejte poslední, abyste ho snadno vyndali, nebo jej zapíchejte do vrchních jablíček. Případně vložte v sítku na čaj.
    • Jablka jsou někdy sladší, jindy méně, přizpůsobte tedy množství rozinek nebo ovocného koncentrátu vaší chuti.
    • Pokud je při ochutnání směs příliš sladká, přidejte citrón, pokud příliš kysela, přidejte ovocný koncentrát.
    • Jablka mají také různý obsah vody, proto i škrobu může být někdy potřeba více a někdy méně. Pokud by směs byla tak hustá, že by nešla míchat, tak ji jednoduše nařeďte vodou. V opačném případě přidejte škrob rozmíchaný ve studené vodě.
    • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkové piškoty nebo sušenky. Pokud lepek neřešíte, můžete využít jakékoli celozrnné sušenky.
    • Do dezertu se také skvěle zužitkují sušenky, které se vám nepovedly :-)

    Obměna

    • Fajnšmekři jablka oloupou, pak stačí i kratší doba varu. Já dělám i se slupkou, protože šetřím každou minutu a slupky nám v dezertu nevadí. Ale s oloupanými jablky je to ještě větší dobrota.
    • Rybíz můžete přimíchat do hotového pudinku k jablkům, pak nebude dělat vrstvičku, ale bude sem tam kulička.
    • Jablka můžete nakrájet na různě veliké kousky, pokaždé to bude trochu jiný dort.
    • Místo kukuřičného škrobu můžete použít vanilkový pudink (2 sáčky).
    • Místo ovocného koncentrátu můžete přisladit sladem nebo sirupem.
    • Rozinky můžete vynechat a více osladit nebo je můžete předem namočit, rozmixovat a přidat k jablkům spolu se škrobem. Jejich chuť tak nikdo nepozná a máte zdravě oslazeno.
    • K jablíčkům můžete přidat hrušky či jiné sezónní ovoce.

    Děti

    Tento dezert je vhodný i pro ty nejmenší děti. Hodí se skvěle na první oslavu narozenin.

     

    Z Klubu čerpám informace, recepty i energii (Marie)

    Marie: Evo, Vy i všichni členové Vašeho týmu jste...

    S rodinou jsem to zvládla skvěle (Iveta)

    Iveta: Ahoj všichni, taky přidám svůj příběh, třeba někomu...

    Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

    cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

    Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

    Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

    Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

    Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

    Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

    Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

    Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

    Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

    Cítím se lépe, kila mizí a manžel si pochutnává se mnou (Jarmila)

    Jarmila: Ahoj všichni, chtěla bych touto cestou moc poděkovat...

    Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

    Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

    Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

    Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

    Z jídelníčku je nadšená celá rodina

    Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

    Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

    JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

    9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

    Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

    Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

    Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

    Ještě, že tento web existuje!

    Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

    Toto som dlho hľadala (Dušana)

    Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...
    1. Můžu se zeptat jaké bezlepkové sušenky či piškoty používáte? Já znám jen od firmy NATURA Jihlava a ty po přelití pudinkem či přesnídávkou změní konzistenci na „blemcavou“ což v dezertu není moc dobré. Všechny ostatní piškoty a sušenky co jsem potkala cukr obsahovaly :-( Díky za tip.

      • Lenko nám tedy zrovna ta blemcavost chutná :-) Pokud byste chtěla, aby držely tvar, bylo by lepší volit špaldové nebo pšeničné, ty bývají tužší. Složení sušenek bývá problém i ve zdravé výživě, nejlepší je vyrobit si doma vlastní, když se najde chvilka.

    2. Výborný! Místo piškotů jsem dala křupky (občas je přežijeme) a jablka napříště oloupu :-)

    3. Zobrazit 4 komentáře

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekPět kilo mít a nemít je podstatný rozdíl!
    Další článekBuddha bowl s konopným pestem