Jestli něco osvěží víc než zmrzlina, tak je to tenhle dort. Jako jako dítě jsem ho milovala a dnes si ho užíváme ve zdravější variantě bez cukru a bez lepku. Je jednoduchý, nepečený a všem chutná. Nám i návštěvám. Tentokrát jsme k jablkům přidali trochu rybízu a je to skvělé osvěžení v těchto horkách dnech.

Ingredience
pro cca 8 misek
  • 1 kg jablek
  • 1 hrnek rybízu
  • 1/2 hrnku hrozinek
  • 2 balíčky bezlep.piškot/sušenek
  • 1 l vody
  • špetka soli
  • 8 lžic kukuřičného škrobu (80g)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 5 hřebíčků
  • na doladění: citrónová šťáva a ovocný koncentrát

    Jak připravit osvěžující letní dezert bez cukru

    1. Omyjeme ovoce, jablka zbavíme jadřinců a pokrájíme na menší kousky.
    2. Do hrnce dáme 0,7 l vody, jablka, rozinky, špetku soli, skořici a úplně navrch hřebíček.
    3. Vaříme cca 15 minut do změknutí jablek.
    4. Než se jablka uvaří, naskládejte do dortové formy první vrstvu sušenek.
    5. Rozmíchejte škrob ve zbytku studené vody a přilijte ho do hrnce.
    6. Za stálého míchání krátce povařte, aby obsah hrnce zhoustl jako pudink.
    7. Směs ochutnejte a dolaďte podle potřeby citrónem nebo ovocným koncentrátem.
    8. Polovinu uvařených jablek nalijte do dortové formy na sušenky.
    9. Naskládejte další vrstvu sušenek a přidejte rybíz.
    10. Zalijte zbytkem jablečné hmoty a uhlaďte povrch.
    11. Nechte vychladnout a přendejte do lednice na několik hodin, aby se dal dobře krájet.

    Praktické

    • Skladujte v lednici.
    • Hřebíček dávejte poslední, abyste ho snadno vyndali, nebo jej zapíchejte do vrchních jablíček. Případně vložte v sítku na čaj.
    • Jablka jsou někdy sladší, jindy méně, přizpůsobte tedy množství rozinek nebo ovocného koncentrátu vaší chuti.
    • Pokud je při ochutnání směs příliš sladká, přidejte citrón, pokud příliš kysela, přidejte ovocný koncentrát.
    • Jablka mají také různý obsah vody, proto i škrobu může být někdy potřeba více a někdy méně. Pokud by směs byla tak hustá, že by nešla míchat, tak ji jednoduše nařeďte vodou. V opačném případě přidejte škrob rozmíchaný ve studené vodě.
    • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkové piškoty nebo sušenky. Pokud lepek neřešíte, můžete využít jakékoli celozrnné sušenky.
    • Do dezertu se také skvěle zužitkují sušenky, které se vám nepovedly :-)

    Obměna

    • Fajnšmekři jablka oloupou, pak stačí i kratší doba varu. Já dělám i se slupkou, protože šetřím každou minutu a slupky nám v dezertu nevadí. Ale s oloupanými jablky je to ještě větší dobrota.
    • Rybíz můžete přimíchat do hotového pudinku k jablkům, pak nebude dělat vrstvičku, ale bude sem tam kulička.
    • Jablka můžete nakrájet na různě veliké kousky, pokaždé to bude trochu jiný dort.
    • Místo kukuřičného škrobu můžete použít vanilkový pudink (2 sáčky).
    • Místo ovocného koncentrátu můžete přisladit sladem nebo sirupem.
    • Rozinky můžete vynechat a více osladit nebo je můžete předem namočit, rozmixovat a přidat k jablkům spolu se škrobem. Jejich chuť tak nikdo nepozná a máte zdravě oslazeno.
    • K jablíčkům můžete přidat hrušky či jiné sezónní ovoce.

    Děti

    Tento dezert je vhodný i pro ty nejmenší děti. Hodí se skvěle na první oslavu narozenin.

     

    Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

    Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

    Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

    Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

    9 kg dole a tlak zpět v normě (Karin)

    Karin: Nepotrebujem už schudnúť, ale jednoducho ma baví byť...

    Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

    Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

    S Jíme Jinak zažívám zázraky (Věra)

    Věra: Milá Evičko, Romane, gratuluji k výročí a děkuji...

    Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

    Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

    Bez ranní polévky to u mě už nejde

    Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

    Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

    Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

    Na miso polévku už nedám dopustit (Dana)

    Dana: Milá Evičko a celý týme Jíme Jinak, děkuji,...

    Letošní Vánoce bez stresu (Esterka)

    Esterka: Taaak... poslušně hlásím, že jen a pouze díky...

    Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

    Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

    Jsem vděčná za tuto stravu

    Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

    Jsem tady moc ráda (Lenka)

    Lenka: Za týden bohužel končíme Jarní očistu, chtěla bych...

    Po 10 dnech 2 kg dole a krev čistější (Jamila)

    Jarmila: Dnes ráno mám 10. den kurzu Hubneme do...

    Začít se dá vždycky (Hanka)

    Hanka: Jsem na konci kurzu Hubneme do plavek. Chci...
    1. Potřebovala jsem zpracovat první letošní jablíčka napíchaná od vos a poslední letošní rybíz a tento recept se mi moc zalíbil. Příprava rychlá, napětí při chlazení – jestli ztuhne tak, aby se dal krájet :-) a dnes jsme si s kolegyňkami v práci moc pochutnaly 👌

    2. Můžu se zeptat jaké bezlepkové sušenky či piškoty používáte? Já znám jen od firmy NATURA Jihlava a ty po přelití pudinkem či přesnídávkou změní konzistenci na „blemcavou“ což v dezertu není moc dobré. Všechny ostatní piškoty a sušenky co jsem potkala cukr obsahovaly :-( Díky za tip.

      • Lenko nám tedy zrovna ta blemcavost chutná :-) Pokud byste chtěla, aby držely tvar, bylo by lepší volit špaldové nebo pšeničné, ty bývají tužší. Složení sušenek bývá problém i ve zdravé výživě, nejlepší je vyrobit si doma vlastní, když se najde chvilka.

    3. Výborný! Místo piškotů jsem dala křupky (občas je přežijeme) a jablka napříště oloupu :-)

    4. Zobrazit všech 5 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekKimči, tahiny, luggi a další dobrůtky od Beavia se slevou 30%
    Další článekBezlepkové košíčky s „tvarohovo“-borůvkovým krémem