Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Nepečený jablečný dort s rybízem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Jestli něco osvěží víc než zmrzlina, tak je to tenhle dort. Jako jako dítě jsem ho milovala a dnes si ho užíváme ve zdravější variantě bez cukru a bez lepku. Je jednoduchý, nepečený a všem chutná. Nám i návštěvám. Tentokrát jsme k jablkům přidali trochu rybízu a je to skvělé osvěžení v těchto horkách dnech.

Ingredience
pro cca 8 misek
  • 1 kg jablek
  • 1 hrnek rybízu
  • 1/2 hrnku hrozinek
  • 2 balíčky bezlep.piškot/sušenek
  • 1 l vody
  • špetka soli
  • 8 lžic kukuřičného škrobu (80g)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 5 hřebíčků
  • na doladění: citrónová šťáva a ovocný koncentrát

    Jak připravit osvěžující letní dezert bez cukru

    1. Omyjeme ovoce, jablka zbavíme jadřinců a pokrájíme na menší kousky.
    2. Do hrnce dáme 0,7 l vody, jablka, rozinky, špetku soli, skořici a úplně navrch hřebíček.
    3. Vaříme cca 15 minut do změknutí jablek.
    4. Než se jablka uvaří, naskládejte do dortové formy první vrstvu sušenek.
    5. Rozmíchejte škrob ve zbytku studené vody a přilijte ho do hrnce.
    6. Za stálého míchání krátce povařte, aby obsah hrnce zhoustl jako pudink.
    7. Směs ochutnejte a dolaďte podle potřeby citrónem nebo ovocným koncentrátem.
    8. Polovinu uvařených jablek nalijte do dortové formy na sušenky.
    9. Naskládejte další vrstvu sušenek a přidejte rybíz.
    10. Zalijte zbytkem jablečné hmoty a uhlaďte povrch.
    11. Nechte vychladnout a přendejte do lednice na několik hodin, aby se dal dobře krájet.

    Praktické

    • Skladujte v lednici.
    • Hřebíček dávejte poslední, abyste ho snadno vyndali, nebo jej zapíchejte do vrchních jablíček. Případně vložte v sítku na čaj.
    • Jablka jsou někdy sladší, jindy méně, přizpůsobte tedy množství rozinek nebo ovocného koncentrátu vaší chuti.
    • Pokud je při ochutnání směs příliš sladká, přidejte citrón, pokud příliš kysela, přidejte ovocný koncentrát.
    • Jablka mají také různý obsah vody, proto i škrobu může být někdy potřeba více a někdy méně. Pokud by směs byla tak hustá, že by nešla míchat, tak ji jednoduše nařeďte vodou. V opačném případě přidejte škrob rozmíchaný ve studené vodě.
    • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkové piškoty nebo sušenky. Pokud lepek neřešíte, můžete využít jakékoli celozrnné sušenky.
    • Do dezertu se také skvěle zužitkují sušenky, které se vám nepovedly :-)

    Obměna

    • Fajnšmekři jablka oloupou, pak stačí i kratší doba varu. Já dělám i se slupkou, protože šetřím každou minutu a slupky nám v dezertu nevadí. Ale s oloupanými jablky je to ještě větší dobrota.
    • Rybíz můžete přimíchat do hotového pudinku k jablkům, pak nebude dělat vrstvičku, ale bude sem tam kulička.
    • Jablka můžete nakrájet na různě veliké kousky, pokaždé to bude trochu jiný dort.
    • Místo kukuřičného škrobu můžete použít vanilkový pudink (2 sáčky).
    • Místo ovocného koncentrátu můžete přisladit sladem nebo sirupem.
    • Rozinky můžete vynechat a více osladit nebo je můžete předem namočit, rozmixovat a přidat k jablkům spolu se škrobem. Jejich chuť tak nikdo nepozná a máte zdravě oslazeno.
    • K jablíčkům můžete přidat hrušky či jiné sezónní ovoce.

    Děti

    Tento dezert je vhodný i pro ty nejmenší děti. Hodí se skvěle na první oslavu narozenin.

     

    PS: Začínáme Jarní očistu!

    Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

    Komentáře

    Potřebovala jsem zpracovat první letošní jablíčka napíchaná od vos a poslední letošní rybíz a tento recept se mi moc zalíbil. Příprava rychlá, napětí při chlazení – jestli ztuhne tak, aby se dal krájet :-) a dnes jsme si s kolegyňkami v práci moc pochutnaly 👌

    Můžu se zeptat jaké bezlepkové sušenky či piškoty používáte? Já znám jen od firmy NATURA Jihlava a ty po přelití pudinkem či přesnídávkou změní konzistenci na “blemcavou” což v dezertu není moc dobré. Všechny ostatní piškoty a sušenky co jsem potkala cukr obsahovaly :-( Díky za tip.

    Ukázat další komentáře

    Mohlo by se vám líbit

    144
    70

    Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

    Čtěte více na toho téma

    Vyzkoušejte také

    Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

    V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

    Kokosový pohár s tapioka perličkami

    Mléčná rýže byla můj oblíbený dezert před změnou jídelníčku. Tenhle dezert ji nejen nahradí, ale dokonale předčí. Když ho v létě podáte pěkně vychlazený, u...
    3
    9

    Makový koláč se švestkami

    Kombinace švestek, máku a “tvarohu” dělá z tohoto koláče luxusní chuťový zážitek.

    Citrónový krém s mandlovým máslem

    Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.

    Nepečený makový dortík s karamelem a švestkami

    Jednoduchý a rychlý švestkový dortík 2 vrstev s domácím karamelem bez cukru, “želé” vrstvou ze švestek a drobenkou. Bez cukru, bílé mouky, vaje...
    klub
    1
    4

    Jablečná náplň do štrúdlu

    Tradiční česká jablíčková náplň do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.