Jestli něco osvěží víc než zmrzlina, tak je to tenhle dort. Jako jako dítě jsem ho milovala a dnes si ho užíváme ve zdravější variantě bez cukru a bez lepku. Je jednoduchý, nepečený a všem chutná. Nám i návštěvám. Tentokrát jsme k jablkům přidali trochu rybízu a je to skvělé osvěžení v těchto horkách dnech.

Ingredience
pro cca 8 misek
  • 1 kg jablek
  • 1 hrnek rybízu
  • 1/2 hrnku hrozinek
  • 2 balíčky bezlep.piškot/sušenek
  • 1 l vody
  • špetka soli
  • 8 lžic kukuřičného škrobu (80g)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 5 hřebíčků
  • na doladění: citrónová šťáva a ovocný koncentrát

    Jak připravit osvěžující letní dezert bez cukru

    1. Omyjeme ovoce, jablka zbavíme jadřinců a pokrájíme na menší kousky.
    2. Do hrnce dáme 0,7 l vody, jablka, rozinky, špetku soli, skořici a úplně navrch hřebíček.
    3. Vaříme cca 15 minut do změknutí jablek.
    4. Než se jablka uvaří, naskládejte do dortové formy první vrstvu sušenek.
    5. Rozmíchejte škrob ve zbytku studené vody a přilijte ho do hrnce.
    6. Za stálého míchání krátce povařte, aby obsah hrnce zhoustl jako pudink.
    7. Směs ochutnejte a dolaďte podle potřeby citrónem nebo ovocným koncentrátem.
    8. Polovinu uvařených jablek nalijte do dortové formy na sušenky.
    9. Naskládejte další vrstvu sušenek a přidejte rybíz.
    10. Zalijte zbytkem jablečné hmoty a uhlaďte povrch.
    11. Nechte vychladnout a přendejte do lednice na několik hodin, aby se dal dobře krájet.

    Praktické

    • Skladujte v lednici.
    • Hřebíček dávejte poslední, abyste ho snadno vyndali, nebo jej zapíchejte do vrchních jablíček. Případně vložte v sítku na čaj.
    • Jablka jsou někdy sladší, jindy méně, přizpůsobte tedy množství rozinek nebo ovocného koncentrátu vaší chuti.
    • Pokud je při ochutnání směs příliš sladká, přidejte citrón, pokud příliš kysela, přidejte ovocný koncentrát.
    • Jablka mají také různý obsah vody, proto i škrobu může být někdy potřeba více a někdy méně. Pokud by směs byla tak hustá, že by nešla míchat, tak ji jednoduše nařeďte vodou. V opačném případě přidejte škrob rozmíchaný ve studené vodě.
    • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkové piškoty nebo sušenky. Pokud lepek neřešíte, můžete využít jakékoli celozrnné sušenky.
    • Do dezertu se také skvěle zužitkují sušenky, které se vám nepovedly :-)

    Obměna

    • Fajnšmekři jablka oloupou, pak stačí i kratší doba varu. Já dělám i se slupkou, protože šetřím každou minutu a slupky nám v dezertu nevadí. Ale s oloupanými jablky je to ještě větší dobrota.
    • Rybíz můžete přimíchat do hotového pudinku k jablkům, pak nebude dělat vrstvičku, ale bude sem tam kulička.
    • Jablka můžete nakrájet na různě veliké kousky, pokaždé to bude trochu jiný dort.
    • Místo kukuřičného škrobu můžete použít vanilkový pudink (2 sáčky).
    • Místo ovocného koncentrátu můžete přisladit sladem nebo sirupem.
    • Rozinky můžete vynechat a více osladit nebo je můžete předem namočit, rozmixovat a přidat k jablkům spolu se škrobem. Jejich chuť tak nikdo nepozná a máte zdravě oslazeno.
    • K jablíčkům můžete přidat hrušky či jiné sezónní ovoce.

    Děti

    Tento dezert je vhodný i pro ty nejmenší děti. Hodí se skvěle na první oslavu narozenin.

     

    Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

    Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

    Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

    Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

    Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

    Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

    Jsem vděčná za tuto stravu

    Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

    Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

    Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

    Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

    Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

    Konečně jsem začala chutně vařit

    Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

    Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

    Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

    Úspěch: manžel vylízal i talíř

    Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

    Věřím, že to půjde (Olga)

    Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

    Hubnu i bez cvičení! (Alena)

    Musím sa priznať, že počas tejto výzvy som sa...

    V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

    Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

    Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

    Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

    Jde z vás nakažlivá energie

    Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

    Vaříte super

    Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...
    1. Můžu se zeptat jaké bezlepkové sušenky či piškoty používáte? Já znám jen od firmy NATURA Jihlava a ty po přelití pudinkem či přesnídávkou změní konzistenci na „blemcavou“ což v dezertu není moc dobré. Všechny ostatní piškoty a sušenky co jsem potkala cukr obsahovaly :-( Díky za tip.

      • Lenko nám tedy zrovna ta blemcavost chutná :-) Pokud byste chtěla, aby držely tvar, bylo by lepší volit špaldové nebo pšeničné, ty bývají tužší. Složení sušenek bývá problém i ve zdravé výživě, nejlepší je vyrobit si doma vlastní, když se najde chvilka.

    2. Výborný! Místo piškotů jsem dala křupky (občas je přežijeme) a jablka napříště oloupu :-)

    3. Zobrazit 4 komentáře

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekNepečené „tvarohovo-pudingové“ řezy s ovocem
    Další článekMeruňky a jablka v citrónovém želé