Když jsem objevila tento recept, přestala jsem toužit po bramborové kaši. Jáhlovo -batátová kaše je výborná příloha ke karbanátkům a je vhodná i pro malé děti, které milují její nasládlou chuť.
Ingredience
  • 1 batát (asi 250 g)
  • 1 velká cibule
  • 1 velký hrnek uvařených jáhel
  • sůl
  • olej
  • umeocet
  • sójová omáčka

“Bramborová” kaše z batátu a jáhel

  1. Jáhly uvaříme v poměru 1: 2,5 hrnku vody (rostlinného mléka) a mírně je osolíme, nebo použijeme jáhly z předešlého dne.
  2. Batáty oloupeme a dáme vařit do deci vody, mírně osolené. Vody nedáváme moc, stačí jen 2 cm po dně, vaříme asi 10 minut do změknutí.
  3. Na oleji pomalu orestujeme cibulku, kterou osolíme více.
  4. Uvařené batáty smícháme s jáhlami a dobře rozmixujeme. Když si dáte práci, lze kaši krásně našlehat.
  5. Přidáme osmaženou cibulku, kterou buď rozmixujeme dohladka, nebo jí naopak necháme v kaši, nebo jí rozmixujeme částečně.
  6. Dochutíme buď shiromisem nebo trochou umeocta, aby kaše nebyla moc sladká a sójovou omáčkou.
  7. Kdo rád mlsá může si kaši ještě zjemnit ovesnou smetanou, ale není to nutné.

Obměna

  • Do kaše lze přidat i jiný druh obilovin – rýže, pohanka, krupky. Výborná je ochucená trochou česneku a posypaná petrželkou.
  • Jáhly můžete vařit v rostlinném mléce.

Kombinujeme

  • Kaši kombinujeme nejlépe s luštěninou, nebo tempehem a tofu. Výborně chutná s karbanátky a smaženým tempehem.

Děti

  • Postup kaše pro děti je stejný, ale nesolíme a vynecháme smaženou cibulku. Budou to v podstatě jen jáhly s batátem. Výsledné pyré nemixujeme, ale můžeme pouze rozmačkat vidličkou či použít pasírovač. Odeberte porci pro dítě a ostatním pak zbytek běžně dochutíme.
  • Pro děti od 1 roku a výš můžeme lehounce osolit, u těch nejmenších dáváme sůl po zrníčkách, dvouletým už můžeme solit trošku více, ale pořád méně, než nám dospělým. Smaženou cibulku přidejte až těm dvouletým.

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...
  1. Tahle kaše je luxusní! Kam se na ni hrabe bramborová kaše se smetanou a máslem 🙂 Dala jsem si ji k pečeným žampionům portobello a byla fantastická. Zbytek jsem dojedla ke svačince za studena a taky byla výborná.

  2. Včera byla k večeři k zelenině v kuzu a překvapivě si všichni hodovali! Malý 7 měsíční se olizoval až za ušima :-))) Babička trošku nezvládala tu sladkou chuť, ale ta zatím nejí moc jinak, smíchala by to s normálním bramborem 🙂 Ale i tak říkala že jí chutná 🙂

  3. Výborná!! Zařadím pravidelně do našeho jídelníčku! Rozmixovala jsem kaši s kokosovým mlékem, ale to už byla trochu chuťová divočina 🙂 – mně chutná, protože jsem těhotná. Potom je lepší dosolit ji Shoyu sojovkou místo Umeocta, aby tam těch chutí už nebylo příliš.

  4. Dobrý den,

    včera jsem u nás v Albertu koupila batát a po oloupání zjistila, že je bílý..Všude jsem četla, že u nás jsou k dostání buď žluté nebo oranžové. Myslíte, že bude i bílý vhodný? Děkuji 🙂

  5. Přidávám se s chválou, dnes jsem jí udělala k obědu s karbanátky z červené čočky, petržele a brokolice a mňamka 🙂

  6. Dobry den, chtela bych se zeptat, proc miminum nemixovat, ale jen rozmackat? Ja jsem zatim vse mixovala..diky.

    • Když se bavíme o jemných energiích, tak pokud mixujete potravinu, vznikne tam chaos. Malým dětem se proto doporučuje raději pasírovat ručně, než je vystavovat chaotické energii. Na někoho už je to moc, ale my raději pro děti pasírujeme a mačkáme ručně.

  7. Neda mi to a přidám tip na jahlovo-batatovou kaši i sem. Po vyzkoušení a vychytaní chutě ji dělám ještě s trochou celeru a přidávám i cuketu. Takže pak ta ‘bramborová kaše’ z jahel, celeru, batatu a cukety se stále více blíží dokonalosti 😉 s tou přidanou cuketou nejen úžasně skvěle a bramborově chutná, ale navíc vypadá výborně (s těmi mini zelenými kousicky z cuketovych slupek totiž připomíná kaši s petrzelkou :-). Naprosto dokonalé a mňamozní 😉 doporučuji vyzkoušet, chuťově ještě lepší nez skutečná bramborová kaše…

  8. Dnes jsem si kaši dělala zkusmo k snídani a je fakt dobrá – a hlavně rychlá. K tomu cibulka a semínka….. Když jsem je včera v Albertu uviděla, samou radostí jsem se rozskočila 🙂 Jen nevím, zda se vůbec dají koupit v biokvalitě, protože tyhle moje jsou dovezené až z USA

  9. Kasi jsem dnes delala poprve, hotovou jsem ji posypala slanymi dynovimi seminky a pokapala styrskym dynovym olejem..yamm yamm! Akorat tech 10 minut na ten muj batat (tady se tomu rika Süßkartoffel-sladka brambora) nestacilo, varil se mnohem dyl 🙂 Priste bych chtela zkusit ten tempeh- ale nevidela jsem uzeny, tak doufam, ze se mi podari dobre upravit i ten bily..

  10. Tak to je tedy mňamka! Dřív jsem dělala falešnou bramborovou kaši takhle: jáhly+dušená kedlubna, smíchat, rozmixovat, ale tohle je mnohem lepší, hlavně se to té br. kaši blíží víc. Dneska jsem ji dělala k večeři, akorát jsem ji jen rozšťouchala, nechci moc mixovat a příště musím přidat víc vody z vaření těch batátů, mám to hodně husté, až moc. Ale výborné!

    • To mi povídejte, já ještě ulítávám na jáhlech vařených s jednou cibulí, mrkví a kouskem petržele, rozťouchat a je to také lahoda!

  11. Píše se tu že batátovou kaši dáváme i od půl roku dětem.Takže batáty jsou vhodné.Brambory ne.Za 6dní bude mému třetímu synkovi 6měsíců,tak už začneme s příkrmama.Zatím je plně kojen.Začneme s mrkví a s obilným mlékem.Ale asi zatím vynechám fazole azuki.A chci se zeptat mám pouze řasu kombu a ne wakame jak je v receptu na obilné mléko,je to ňáký problém?

    • Batáty jsou rozhodně vhodnější než brambory, ty určitě nedoporučujeme. Ideální je ale začít zeleninou, která tady v tom ročním období roste, nebo se dá skladovat, takže mrkev, petržel, dýně, brokolice, květák… Můžete dávat samotné, ale ještě lepší je to i s trochou obiloviny (rýže, jáhly). Pokud kojíte, tak si s tím to vystačíte do roka. Luštěniny dítě do roka nepotřebuje, když má dostatek mateřského mléka, pořád by mléko mělo bát největší součástí jeho jídelníčku. Kombu je hodně jang, mnohem více než wakame, takže řasu raději vynechte, nebo si kupte wakame. U dospělých to problém není, ale u takhle malinkého děťátka to roli bohužel hraje.

  12. Díky za tip! Dnes jsem ji dělala jako polévku. Dcera (3 roky) si moc pochutnala, připomněla jí dýňovou polévku, tak chtěla dýňový olej a s ním to bylo úžasné! Krásně ji zjemnil. Super!!! Těším se, že zkusím další varianty.

  13. Kaše je naprosto úžasná! A to říká bramborový závislák, naštěstí už vyléčený. Po vynechání brambor z jídelníčku jsem si myslela, že už to nikdy nebude “ono”, ale tahle kaše mě zachránila. Dělala jsem i variantu polenty místo jáhel, také skvělá.

    • Že jo!!! Já jí také miluji na všechny způsoby a výborná je s osmaženou cibulkou (vmíchat dovnitř, nebo navrch) a také s mrkví či jinou zeleninou. A zkusila jste bramborový salát bez brambor? To je taky dobrota k užrání.

  14. Zobrazit všech 26 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKakaové pracny
Další článekJak a co zdravě snídat – doma i v práci