Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Krémové tofu s mandlemi, zeleninou a ječmenem

Uvařeno
sezóna jaro
sezóna léto

Tento recept jistě přesvědčí i odpůrce tofu o tom, že z něj lze vykouzlit lahodné skvělé jídlo. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Ingredience
2 porce
Ingredience na tofu:
  • 1 balení tofu natural
  • olej
  • 1 lžička kmínu
  • 6 kuliček sečuánského 
  • špetka tandoori masala
  • špetka sladké papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 1 čajová lžička tamarindové pasty
  • 1 polévková lžíce rýžového sladu
  • 1 polévková lžíce tamari
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce mandlového másla
  • 1 polévková lžíce nasekaných mandlí
  • 1 čajová lžička nori vloček 
  • sůl
  • cca 1 sklenička vody
  • pažitka
  • čerstvá petrželka
  • citrónová šťáva
Další ingredience:
  • 1 žlutá cuketa
  • 1 zelená cuketa
  • 1 malá červená paprika
  • 160 g ječmene

Kryštůfek v roce a půl začal trpět na stafylokoka, streptokoka, až skončil na

Jak připravit krémové tofu se zeleninou a ječmenem

  1. Uvařte ječmen podle návodu na balení. Já vařila v rýžovaru 30 minut..
  2. Zatímco se ječmen vaří, nalijte do pánve olej. Přidejte kmín a cibuli nakrájenou na kostičky. Začněte jemně na menší stupeň restovat. Po několika minutách přidejte také česnek, nasekané mandle, strouhaný zázvor, tofu nakrájené na kostičky a sečuánský pepř rozmačkaný v hmoždíři. Restujte několik minut.
  3. Posypejte tofu paprikou, tandooori masalou a přidejte vodu. Vařte 5 minut. Když se voda trochu vyvaří, ale ne úplně, přidejte tamarindovou pastu, rýžový slad a sůl. Dobře promíchejte a vařte dalších cca 5 minut.
  4. Když je tofu hotové, přidejte tamari, mandlové máslo, nori vločky a dobře promíchejte. Tofu musí být krémové, ne suché, ale také ne tekuté. Tamari a mandlové máslo tudíž dáváme až nakonec.
  5. Na další pánvi na rozpáleném oleji orestujte veškerou zeleninu nakrájenou na kostky. Restujte zprudka pár minut. Zelenina musí zůstat křupavá a neztratit barvu.
  6. Naservírujte na talíř připravené tofu a zeleninovou směs spolu s uvařeným ječmenem, posypejte čerstvou petrželkou a pažitkou a pokapejte citrónovou šťávou.

Praktické

  • Ječmen jsem pro praktičnost vařila v rýžovaru. Pokud nemáte, vařte ječmen tak, jak jste zvyklí.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou nebo pohankovou omáčku tamari namísto sójové.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv obilovinu.
  • Pokud chcete opravdu dosáhnout chuti, jakou jsem dosáhla tímto receptem, nevynechávejte žádné kořeni a ingredience. Pokud recept berete jako inspiraci, můžete si ho přizpůsobit a obměnit podle vaší chuti.
  • Místo tofu můžete použít tempeh.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. 

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Katerina
7. 5. 2024

Nejim sojove vyrobky. Cim nahradit?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kořeněné cukety s fazolemi a červenou rýží

Cukety jsou úžasné v tom, že si je můžeme dochutit podle svých preferencí. Třeba tyhle jsou pikantní a spolu s fazolemi a černou rýží naprosto delikatesní....

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Sečuánská miska

Pikantní a velice voňavé, lehké asijské jídlo, ve kterém využijeme letní zeleninu.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...