Shakshuka je tradiční jídlo na Blízkém východě. Jde o výtečnou směs zeleniny, koření a v originále i vajec, která jsme v našem receptu vynechali a nahradili zdravějšími ingrediencemi. Pojďte si s námi vyzkoušet tuto verzi oblíbené pochoutky.

Ingredience
  • 2 velká zralá rajčata
  • 1 červená paprika
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • kajenský pepř
  • celý kmín
  • olej
  • sůl
  • tofu natural
  • sůl kala namak
  • petrželka
  • kurkuma
  • trocha lahůdkového droždí
  • citrónová šťáva

Jak připravit izraelskou shakshuku bez vajec

  1. Na pánev dáme olej, kmín, cibuli, česnek, papriky nakrájené na proužky a začneme restovat. Míchejte a pokračujte ve vaření, dokud cibule a paprika nepovadnou.
  2. Do horké vody ponořte na chvíli rajčata. Oloupejte je, nakrájejte je na malé kousky, vyndejte semínka a přidejte k ostatní zelenině na pánvi. Posypte kajenským pepřem, osolte a vařte na mírném plameni. Omáčka musí být velmi hustá. Zatímco se omáčka vaří, připravte tofu.
  3. Na pánev dejte olej, kmín a začněte restovat. Poté do pánve rozdrolte mezi prsty tofu, poprašte ho kurkumou, solí kala namak a podlijte troškou vody. Vařte asi 8 minut. Když se voda vyvaří, posypte tofu lahůdkovým droždím a zakápněte trochou citrónové šťávy.
  4. Do misky naservírujte hustou omáčku, na ní položte tofu a posypejte petrželkou.

Praktické

  • Typicky letní recept, kdy si občas můžeme dopřát jak papriku, tak rajče.

Obměna

  • Pokud vám chutná čerstvý koriandr, použijte ho místo petrželky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNepečené kokosové kostky
Další článekJe těžké vařit vařit srdcem?