V době, kdy si naše děti všimli, že existují zmrzliny a nanuky jsme vymyslely jednoduchou náhradní variantu - ovocný agar ve formičce na nanuky. Děti byly nadšené a pro nás matky, krom zdravotního dopadu, bylo velmi příjemné, že jsme neměly děti zapatlané zrmzlinou od hlavy po paty jako ostatní. Navíc náš nanuk nepotřebuje být v mrazáku a zvládne i cestování a teplo!

Ingredience
pro cca 24 nanuků

  • půl litru vody
  • půl kg ovoce  (jablka, hrušky, jahody, meruňky, zkrátka, co zahrada zrovna dá)
  • cca 1/2 hrnku hrozinek
  • cca 1,5  lžíce práškového agaru
  • špetka soli

Postup

  1. Ovoce omyjeme, pokrájíme na menší kousky a dáme vařit spolu se špetkou soli a propláchnutými hrozinkami.
  2. Jablka nebo hrušky je potřeba vařit cca 20 minut, ostatní měkké ovoce stačí chviličku.
  3. Přidáme agar, minutu povaříme a rozmixujeme ponorným mixérem.
  4. Nalijeme do formy na nanuky a necháme vychladnout – chladnutím hmota ztuhne.
  5. Vychladlé skladujeme v lednici a teprve před podáváním napichujeme na nanukovou tyčku.

Praktické

Pokud nemáte dost nanukových formiček, nalijte zbylou hmotu do mističek či pohárů a budete mít svačinky po ruce.

Po vychlazení nejlépe vyndáme z tvořítka stiskem ve špičce nanuku a nanuk z plastu krásně vyleze ven. Doporučuji koupit nějaké dobré pružné silikonové formičky. Ty nejlevnější od vietnamských prodejců praskají.

Dětem podáváme trochu ohřáté, alespoň na pokojovou teplotu, nikoli ledové přímo z lednice.

Obměna

Můžeme přidat mandle či oříšky a rozmixovat ovoce s nimi. Jindy můžeme do vzniklé ovocné hmoty vhodit syrové kuličky rybízu či jiného drobného ovoce a v nanuku pak budou “kousky”. Nepřehánějte to ale s množstvím, aby nanuk držel pohromadě.

Nanuky skladované v lednici dva tři dny vydrží, takže si je můžete udělat na den dva dopředu.

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

  1. Opravdu je ovoce nutno vařit? My děláme nanuky z banánů + cokoliv dalšího (kokos, broskve, meruňky, jablka, rozinky, datle, rýžové mléko…) do mixéru, pak do formiček a do mrazáku. Jen ten náš nanuk mráz potřebuje 🙂

    • Když nechcete mrazit, tak jedině uvařit, jinak agar nefunguje. Dřeň se dá samozřejmě udělat ze zmraženého ovoce, ale my mražení moc nefandíme.

    • To je právě to, tohle je mňaminka pro nejmenší, které nejsou zvyklé a nechceme s tím ještě začínat, na mražené ledové věci. To jim pak dám prostě syrové ovoce a neřeším tvar 🙂 V momentě, kdy zahlédnou “tvary”, které si jiné děti dávají do pusy, vyrobím tenhle jako nanuk a je svatý klid. Jak píšu v obměně, může se tam klidně přidat syrové ovoce, ale bez vaření nebude držet agar tvar, jak píše Helča. Kombinaci mlék a ovoce se spíš vyhybáme, stejně jako banánům.

      • Jo tak, vidím že každý máme svoje fóbie 🙂 Tropické ovoce, mražení… já to beru jako malou daň za kupované nanuky/zmrzliny, které holce dávat nechci, ale ona je vyžaduje. Na kombinaci rostlinné mléko vs. ovoce se raději neptám vůbec, u nás je to jedna z hodně používaných ingrediencí – tedy to rostlinné mléko. I když někdy bych si ho odpustil rád, zejména když ho kupuju za 4x takovou cenu než stojí kravské 🙁

        • Někdy je jednodušší si obilné nebo ořechové mléko za zlomek ceny vyrobit :-).

  2. Rozumím tomu správně, že práškový agar se nevaří? Já mám vločky a na nich se píše, že se mají namáčet (hodinu a půl, myslím) a pak vařit. Mohla bych je použít do nanuků s tím, že je namočím a potom povařím s ovocem?

    • Je potřeba ho přidat do vroucího ovoce, může se krátce povařit. Vločky se musejí namáčet, aby se agar rozpustil.

    • Manuka med je pořád jen med i když z kytek Manuka, které rostou na Novém Zélandu, takže v podstatě exotický, není ani z našeho podnebného pásma. Med obsahuje jednoduchý cukr, tudíž ho nepoužíváme, ani tuzemský.

        • Rapadura je co se týče třtinových cukrů nejkvalitnější, protože obsahuje i minerály. Bohužel je to pořád jednoduchý cukr, který bych používala velmi velmi výjimečně. Ideální na slazení jsou slady, které obsahují hodně pomalých cukrů, proto se nám při jejich požití nerozkolísá jejích hladina. Další v řadě jsou sirupy, ty už mají více jednoduchých cukrů, ale na občasné použití nevadí, nemají ten chuťový ocásek jako mají slady. Hodí se hlavně do pečení, můj favorit je rýžový sirup.

            • Kdepak, to by vám neztuhlo. Agar má želírovací funkci a jinak je bez cukru. Sladěnka vám to pouze osladí, ale tuhle úlohu dělá ovoce, špetka soli a případně rozinky.

  3. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKukuřičná polenta s řasou Arame
Další článekKosmetika Dulcia natural už i u nás