V době, kdy si naše děti všimli, že existují zmrzliny a nanuky jsme vymyslely jednoduchou náhradní variantu - ovocný agar ve formičce na nanuky. Děti byly nadšené a pro nás matky, krom zdravotního dopadu, bylo velmi příjemné, že jsme neměly děti zapatlané zrmzlinou od hlavy po paty jako ostatní. Navíc náš nanuk nepotřebuje být v mrazáku a zvládne i cestování a teplo!

Ingredience
pro cca 24 nanuků

  • půl litru vody
  • půl kg ovoce  (jablka, hrušky, jahody, meruňky, zkrátka, co zahrada zrovna dá)
  • cca 1/2 hrnku hrozinek
  • cca 1,5  lžíce práškového agaru
  • špetka soli

Postup

  1. Ovoce omyjeme, pokrájíme na menší kousky a dáme vařit spolu se špetkou soli a propláchnutými hrozinkami.
  2. Jablka nebo hrušky je potřeba vařit cca 20 minut, ostatní měkké ovoce stačí chviličku.
  3. Přidáme agar, minutu povaříme a rozmixujeme ponorným mixérem.
  4. Nalijeme do formy na nanuky a necháme vychladnout – chladnutím hmota ztuhne.
  5. Vychladlé skladujeme v lednici a teprve před podáváním napichujeme na nanukovou tyčku.

Praktické

Pokud nemáte dost nanukových formiček, nalijte zbylou hmotu do mističek či pohárů a budete mít svačinky po ruce.

Po vychlazení nejlépe vyndáme z tvořítka stiskem ve špičce nanuku a nanuk z plastu krásně vyleze ven. Doporučuji koupit nějaké dobré pružné silikonové formičky. Ty nejlevnější od vietnamských prodejců praskají.

Dětem podáváme trochu ohřáté, alespoň na pokojovou teplotu, nikoli ledové přímo z lednice.

Obměna

Můžeme přidat mandle či oříšky a rozmixovat ovoce s nimi. Jindy můžeme do vzniklé ovocné hmoty vhodit syrové kuličky rybízu či jiného drobného ovoce a v nanuku pak budou „kousky“. Nepřehánějte to ale s množstvím, aby nanuk držel pohromadě.

Nanuky skladované v lednici dva tři dny vydrží, takže si je můžete udělat na den dva dopředu.

13 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Opravdu je ovoce nutno vařit? My děláme nanuky z banánů + cokoliv dalšího (kokos, broskve, meruňky, jablka, rozinky, datle, rýžové mléko…) do mixéru, pak do formiček a do mrazáku. Jen ten náš nanuk mráz potřebuje 🙂

    • Když nechcete mrazit, tak jedině uvařit, jinak agar nefunguje. Dřeň se dá samozřejmě udělat ze zmraženého ovoce, ale my mražení moc nefandíme.

    • To je právě to, tohle je mňaminka pro nejmenší, které nejsou zvyklé a nechceme s tím ještě začínat, na mražené ledové věci. To jim pak dám prostě syrové ovoce a neřeším tvar 🙂 V momentě, kdy zahlédnou „tvary“, které si jiné děti dávají do pusy, vyrobím tenhle jako nanuk a je svatý klid. Jak píšu v obměně, může se tam klidně přidat syrové ovoce, ale bez vaření nebude držet agar tvar, jak píše Helča. Kombinaci mlék a ovoce se spíš vyhybáme, stejně jako banánům.

      • Jo tak, vidím že každý máme svoje fóbie 🙂 Tropické ovoce, mražení… já to beru jako malou daň za kupované nanuky/zmrzliny, které holce dávat nechci, ale ona je vyžaduje. Na kombinaci rostlinné mléko vs. ovoce se raději neptám vůbec, u nás je to jedna z hodně používaných ingrediencí – tedy to rostlinné mléko. I když někdy bych si ho odpustil rád, zejména když ho kupuju za 4x takovou cenu než stojí kravské 🙁

  2. Rozumím tomu správně, že práškový agar se nevaří? Já mám vločky a na nich se píše, že se mají namáčet (hodinu a půl, myslím) a pak vařit. Mohla bych je použít do nanuků s tím, že je namočím a potom povařím s ovocem?

    • Je potřeba ho přidat do vroucího ovoce, může se krátce povařit. Vločky se musejí namáčet, aby se agar rozpustil.

    • Manuka med je pořád jen med i když z kytek Manuka, které rostou na Novém Zélandu, takže v podstatě exotický, není ani z našeho podnebného pásma. Med obsahuje jednoduchý cukr, tudíž ho nepoužíváme, ani tuzemský.

        • Rapadura je co se týče třtinových cukrů nejkvalitnější, protože obsahuje i minerály. Bohužel je to pořád jednoduchý cukr, který bych používala velmi velmi výjimečně. Ideální na slazení jsou slady, které obsahují hodně pomalých cukrů, proto se nám při jejich požití nerozkolísá jejích hladina. Další v řadě jsou sirupy, ty už mají více jednoduchých cukrů, ale na občasné použití nevadí, nemají ten chuťový ocásek jako mají slady. Hodí se hlavně do pečení, můj favorit je rýžový sirup.

            • Kdepak, to by vám neztuhlo. Agar má želírovací funkci a jinak je bez cukru. Sladěnka vám to pouze osladí, ale tuhle úlohu dělá ovoce, špetka soli a případně rozinky.

  3. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.