Domů > Zdravé recepty > Nápoje

Teplé oříškové mléko s kurkumou

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
sezóna zima

Z hlediska ájurvédy kurkuma mírně zahřívá, tudíž stabilizuje trávicí oheň, zlepšuje zažívání, stravitelnost potravy a vstřebávání živin. Navíc má silné protizánětlivé účinky. Dopřejte si pohlazení krásně žlutého ořechového nebo mandlového mléka.

Ingredience
na cca půl litru mléka
  • 100 g lískových ořechů nebo mandlí (mohou být i neloupané)
  • 500 ml vody
  • 2 polévkové lžíce rýžového sladu
  • půl lžičky kurkumy
  • špetka černého pepře
  • špetka skořice
  • zrnko soli

Postup

  1. Ořechy nebo mandle zalijeme pětinásobkem vody a necháme několik hodin nebo přes noc stát při pokojové teplotě.
  2. Vodu slijeme a namočené ořechy vhodíme do mixéru. Přilijeme asi polovinu čerstvé vody (250 ml).
  3. Mixujeme asi minutu. Pak přidáme zbytek vody (250 ml) a opět promixujeme. Tím, že vodu přidáváme postupně, se mléko lépe promixuje. 
  4. Mléko přecedíme pomocí jemného sítka. Pomůžeme si lžící – mačkáme rozmixovanou směs tak dlouho, až zbude jen suchá drť. Skvělé je také jemné plátýnko.
  5. Hotové mléko dáme do hrnce, přidáme rýžový sirup a zahřejeme (pro RAW verzi do 42°C).
  6. Přidáme kurkumu, pepř, skořici a zrnko soli.
  7. Vaříme jenom minutu, dobře promícháme a můžeme podávat teplé.

Máčení

Máčení ořechů a mandlí se provádí především kvůli tomu, abychom se zbavili inhibitorů růstu, které ořechy a mandle konzervují. Proto namáčecí vodu nepoužíváme, ale vylijeme. Převařením se mléko stane lépe stravitelné a zneutralizují se enzymy blokující trávení.

Praktické

Kurkuma je přírodní, nejsilnější, protizánětlivá látka. Bohužel se velmi špatně vstřebává v trávicím traktu. Ve spojení s pepřem se její vstřebávání zvyšuje až o 200 %.

Obměna

  • Místo lískových ořechů můžeme použít vlašské, mandle, kešu oříšky apod.
  • K nápoji lze přidat i šťávu ze zázvoru.
  • Místo černého pepře můžete použít i kajenský pepř nebo špetku chilli.

Použití

  • Mléko samotné, nejlépe čerstvé, se doporučuje pít při překyselení organismu a při osteoporóze. Je to výborný zdroj vápníku u veganů.
  • Mléko se hodí jako základ pro dezert či zjemnění některých pokrmů, kam bychom dali rostlinnou smetanu (omáčky, zeleninová jídla, kaše apod.).
  • Mléko můžete použít studené či ho vařit.

Praktické

  • Skladujte v chladu. Mléko vám vydrží 2 – 3 dny.
  • Zbylou drť nevyhazujte, můžete ji použít do polévek, omáček, sušenek, náplně do štrúdlu i koláčů.

Děti od jednoho roku

Mléko s kurkumou mohou děti asi od jednoho roku, ale šetříme s kořením, kurkumy dáme jen trošku.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Toto je ovšem lahoda. Nečekala jsem, že spojení oříškového mléka a kurkumy a ještě navíc svaření dopadne tak dobře. Jen je škoda, že mě z cezení mléka tak štípe ekzém na prstech. Příště zkusím jiné ořechy. :)

Mléko samotné na osteoporozu- myšleno je ořechové (mandlové) mléko bez kurkumy a ostatních ingrediencí?

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Životabudič – koktejl z kopřivy a dalšího plevele

Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzk...

Bezová šťáva bez cukru

Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Až tak se o bezince vyjadřují bylinkáři. Proč si tedy její kouzelnou moc neužít, když má zrovna sezónu. Vyzkou...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.