Z hlediska ájurvédy kurkuma mírně zahřívá, tudíž stabilizuje trávicí oheň, zlepšuje zažívání, stravitelnost potravy a vstřebávání živin. Navíc má silné protizánětlivé účinky. Dopřejte si pohlazení krásně žlutého ořechového nebo mandlového mléka.
Ingredience
na cca půl litru mléka
  • 100 g lískových ořechů nebo mandlí (mohou být i neloupané)
  • 500 ml vody
  • 2 polévkové lžíce rýžového sladu
  • půl lžičky kurkumy
  • špetka černého pepře
  • špetka skořice
  • zrnko soli

Postup

  1. Ořechy nebo mandle zalijeme pětinásobkem vody a necháme několik hodin nebo přes noc stát při pokojové teplotě.
  2. Vodu slijeme a namočené ořechy vhodíme do mixéru. Přilijeme asi polovinu čerstvé vody (250 ml).
  3. Mixujeme asi minutu. Pak přidáme zbytek vody (250 ml) a opět promixujeme. Tím, že vodu přidáváme postupně, se mléko lépe promixuje. 
  4. Mléko přecedíme pomocí jemného sítka. Pomůžeme si lžící – mačkáme rozmixovanou směs tak dlouho, až zbude jen suchá drť. Skvělé je také jemné plátýnko.
  5. Hotové mléko dáme do hrnce, přidáme rýžový sirup a zahřejeme (pro RAW verzi do 42°C).
  6. Přidáme kurkumu, pepř, skořici a zrnko soli.
  7. Vaříme jenom minutu, dobře promícháme a můžeme podávat teplé.

Máčení

Máčení ořechů a mandlí se provádí především kvůli tomu, abychom se zbavili inhibitorů růstu, které ořechy a mandle konzervují. Proto namáčecí vodu nepoužíváme, ale vylijeme. Převařením se mléko stane lépe stravitelné a zneutralizují se enzymy blokující trávení.

Praktické

Kurkuma je přírodní, nejsilnější, protizánětlivá látka. Bohužel se velmi špatně vstřebává v trávicím traktu. Ve spojení s pepřem se její vstřebávání zvyšuje až o 200 %.

Obměna

  • Místo lískových ořechů můžeme použít vlašské, mandle, kešu oříšky apod.
  • K nápoji lze přidat i šťávu ze zázvoru.
  • Místo černého pepře můžete použít i kajenský pepř nebo špetku chilli.

Použití

  • Mléko samotné, nejlépe čerstvé, se doporučuje pít při překyselení organismu a při osteoporóze. Je to výborný zdroj vápníku u veganů.
  • Mléko se hodí jako základ pro dezert či zjemnění některých pokrmů, kam bychom dali rostlinnou smetanu (omáčky, zeleninová jídla, kaše apod.).
  • Mléko můžete použít studené či ho vařit.

Praktické

  • Skladujte v chladu. Mléko vám vydrží 2 – 3 dny.
  • Zbylou drť nevyhazujte, můžete ji použít do polévek, omáček, sušenek, náplně do štrúdlu i koláčů.

Děti od jednoho roku

Mléko s kurkumou mohou děti asi od jednoho roku, ale šetříme s kořením, kurkumy dáme jen trošku.

9 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Zdeňku, slady se koupí ve zdravé výživě (můžete koupit i levnější ječmenný), vypadá to jako med, ale není to tak sladké. Pokud nemáte po ruce zdravou výživu, tak je potřeba objednávat tyto zatím speciality v eshopech jako je Paní Dýně, 2ukuřice nebo Coutry Life.

  1. Černý pepř je v tomto receptu ale důležitý, protože zvyšuje využitelnost kurkuminu asi tisíckrát! – stačí ho stopové množství.

    Je to potom vyloženě léčivý nápoj při nachlazení, viróze, nespavosti atd.

  2. Kurkumové mléko mám ráda. Dělala jsem ho donedávna z kravského. Ve zdravé výživě jsem si koupila přímo koření na kurkuma latté 🙂

  3. Taky si dělám doma mléko s kurkumou, je to skvělý nápoj. Dávám si tam i trochu zázvorové štávy, kokosového oleje a někdy i trochu pepře, tak jsem to někde vyčetla. Dcerka (3,5 roku) chce většinou se mnou si dát, ale zázvor asi nebude pro děti moc OK, co? Normálně jí ho nikam nedávám, ale zajímalo by mě, jak je to s ním u malých dětí.

    • Zázvorovou šťávu není problém použít ani u malých dětí, nedáváme ji jen miminkům. Nedáváme ji tedy syrovou, ale buď dáme do horkéko nápoje (pokrmu) nebo mírně povaříme. Spíš se vyhýbáme koření jako je právě ten pepř nebo dáváme jen malinko.

  4. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSleva na (nejen) vánoční nákup od firmy Danfood
Další článekOmáčka à la kečup ale mnohem lepší