Domů Téma Pepř

pepř

Pesto z černé kapusty

Černá kapusta je klasická zimní zelenina, velmi typická pro Toskánsko. V poslední době se s ní ale můžete setkat i v českých zahradách a...

Pučálka z cizrny

Tradiční pučálka se u nás dělala z hrachu a bylo to typické postní jídlo. V různých krajích naší země se držely různé zvyky, kde...

Cizrnový nářez

Snadno obměnitelný recept, jednoduchý a rychlý na přípravu, výborný k například k salátům nebo k červenému zelí.

Tempeh alà Stroganoff s celozrnnou špaldou

Vyzkoušejte tuto veganskou verzi oblíbené lahůdky Stroganoff. Recept je velmi variabilní a při použití správných surovin je vhodný i pro bezlepkovou dietu.

Taro bramboračka

Zbožňuju bramboračku. A když mi kamarádka dovezla taro brambor, vyzkoušela jsem taro bramboračku. Je vynikající!

Mandlové kurkuma latte s vanilkou

Je to nápoj, ale my si ho dáváme místo dezertu. Tak dobré je zlaté mléko - nápoj tisíce let používaný na Východě pro dobrý...

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje...

Sváteční předkrm z fazolí Cannellini

Jemný fazolový krém vhodný jako svačina nebo rychlé pohoštění pro návštěvu. Pokud si fazole uvaříte předem, máte výborný dip ke slaným krekrům nebo kváskovému...

Vánoční provensálské sušenky (slané)

Jste přeslazení a dali byste si něco slaného? Žádný problém, udělejte si slané bylinkové sušenky. Hodí se na Vánoce i na silvestrovské občerstvení.

Středomořská roláda z chlebového těsta Coccoi

Vyzkoušejte tuto výtečnou středomořskou roládu, kterou spolehlivě okouzlíte každou návštěvu. Recept je velmi přizpůsobitelný, náplň můžete obměňovat jak vás napadne, možnosti jsou nekonečné. Buďte...

Dlouhé batátové gnocchi s oříšky a houbami

Pro tento recept jsem zvolila velmi jednoduché ingredience, aby nepřebily chut batátových noků. Chce to jen trošku trpělivosti při přípravě.

Plněné pečené papriky

Plněné papriky s mletým masem jsem neměla nikdy ráda. Nechutnaly mi rozblemclé papriky vařené v rajské omáčce, ani mleté maso. Ale tuhle alternativu, kterou...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Vaříme v elementu KOV (podzim) – budujeme silnou imunitu

Biologický podzim začíná už v půlce srpna a odehrává se v elementu kovu. Které potraviny jsou pro něj vhodné a které orgány je třeba...

Domácí apulianské troccoli s houbovým krémem

Apuliánská kuchyně má skvělé a snadné recepty. Jedním z nich jsou například domácí těstoviny Troccoli, specialita, které se v mnoha ohledech podobá špagetám alla...

Smetanové fazole s červenou řepou

Jídlo jako dělané pro milovníky červené řepy. Krémové a vynikající, navíc krásně barevné.

Palestinský Maftoul jinak

Rychlé, chutné a pikantní jídlo inspirované palestinskou kuchyní potěší zejména muže. Dokonce i ti, kteří si na zdravou stravu moc nepotrpí, tuhle dobrotu jistě...

Dortík z černe rýže Venere

Tenhle recept jsem ochutnala na cooking show v Rimini. Naprosto mě okouzlil a dostal svou jednoduchosti a vůní.

Chřest s těstovinami a smetanou

Tahle omáčka chutná jako italská. Jako rajská s masem. Je to kořením, je to konzistencí a je to prostě mňamka. A navíc rychlá.

Kuličky z tofu, kuskusu a shiitake

Tyhle kuličky jsou chutné a zdravé díky shiitake houbičkám. Skvěle se hodí jako předkrm na oslavy nebo k hlavnímu jídlu místo masových kuliček. Návštěvy...

Jarní zeleninová směs s tofu a žampiony

Na jaře potřebujeme uvolnit játra a tak zařazujeme častěji tofu a zelenou zeleninu.

Pečené tempeh prsty v těstíčku

Tempeh obalený do křupavého chutného těstíčka a pečený v troubě. Dobrota plná proteinů. Oblíbená součást zdravého talíře nebo super občerstvení na party.

Mandlový roztíratelný sýr obalený v pepři

Chybí vám něco, čím byste si namazali pečivo? Tento fermentovaný RAW "sýr" z mandlí je plný bílkovin, vhodný pro alergiky na mléko i vegany. Výborný...

Jak přirozeně posílit imunitu – svou i dětí (6 praktických tipů)

Po létě, kdy jsme si dali tam nějakou zmrzlinu, občas zákusek, jinde něco grilovaného, je třeba změnit své návyky tak, abychom se vyhnuli podzimním...

Pepřová smetanová omáčka na těstoviny

Neuvěřitelně smetanově jemná pepřová omáčka, zcela bez mléčných produktů. Výborná k těstovinám nebo k alternativám masa či jako dip k pečené zelenině.

Cuketové lečo bez vajec

Začala sezóna cuket. Už vám dochází nápady? Zkuste je použít do tohoto lehkého, rychlého a zdravého zeleninového leča bez vajec! Chutná jak malým, tak...

Mexická quinoová pánev s fazolemi

Když máme hlad a chceme se dobře a rychle najíst, udělám tuto mexickou quinoovou pánev s fazolemi a seitanem. Pokud přidáte více chilli, bude...

Lehký „bramborový“ salát s koprem

Milujete kopr? Tak to určitě zkuste tento lehoučký á la bramborový salát s pořádnou dávkou kopru! Jako dělaný do tohoto slunečného počasí - třeba...

Černá čočka s mrkví

Černá čočka s mrkví patří k rychlovkám, které máme moc rádi. Beluga drží tvar, nerozpadá se a spolu se zeleninou a kořením vytváří lahodný...

TOP 7 druhů koření: dodají nejen chuť, ale také léčí

Koření by v našich kuchyních mělo mít nezastupitelné místo. Nejen že dodává chuť a vůni pokrmům, umožňuje méně solit, ale také bojuje proti řadě...

Plněná roláda s pestem a tofu

Věrná alternativa klasických plněných masových rolád ve veganské variantě. Doporučujeme podávat s "bramborovou" kaší :-)

Rajčatový salát

Rajčatový salát je klasická salátová příloha k hlavním jídlům. V naší verzi si ho uděláme stejně dobrý, ale bez špetky cukru.

Pařížský salát

Světoznámý salát, jehož původ sahá na konec 19. století, je opravdu chuťovým zážitkem. Připravte se na harmonické spojení jablka, celeru, salátu, hrozinek a ořechů...

Čočkovo-houbové karbanátky

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly nám...

Seitanové steaky s marinádou

Udělejte radost mužskému osazenstvu a udělejte jim skvělé rostlinné "steaky" ze seitanu. Nezapomeňte je polít zbylou marinádou!

Pomazánka z červených fazolí

Fazolová pomazánka strčí do kapsy lecjakou paštiku. Když se dobře okoření, je to skvělá lahůdka.

Kapustový mozeček

Víte, že i obyčejná kapusta (zejména ta kadeřavá - kadeřávek) je zdrojem vápníku? Nezapomeňte ji proto zařazovat pravidelně do svého jídelníčku. Můžete z ní...

Kešu sýr s koprem

Sýry z kešu oříšků mají nespočet různých variant a všechny jsou výborné. Tento sýr je s příchutí kopru.

Cuketová pizza

1 středně velká cuketa rajská jablka uzené tofu cibule slunečnicová semínka kukuřičná mouka lněné semínko čerstvá bazalka majoránka pepř sůl + dle chuti/potřeby...

Fazolový boršč

Klasický boršč jsem nikdy neměla ráda, ale tahle naše fazolová varianta je prostě božská. Dělám jí vždycky kotel, protože se po ní jen zapráší....

Ostrý guláš s dýní, řepou a černými fazolemi

Guláš je díky použité zelenině sladký, koření a zázvor mu však dodávají pikantní chuť. Je to skvělý zahřívající pokrm, který uspokojí i chuť na...

Kukuřičné tortilly s pikantní náplní

Zcela bez lepku a přitom tak chutně! A navíc překvapivě rychle hotové. Tak to vypadá, když vejde do kuchyně Roman a použije zbytky od...

Jogurtová zálivka

Klasická jogurtová zálivka v rostlinné podobě s domácím veganským jogurtem. Výborná na saláty nebo jako dip k zelenině.

Sladko-kyselá zálivka

Klasická česká sladko-kyselá zálivka do okurkového nebo rajčatového salátu. Zcela bez cukru!

Kešu majonéza

Lehounká, zdravá a výživná majonéza vhodná do salátů, ale i do teplých jídel, tortill, jako dip k zelenině nebo omáčka k těstovinám.

Avokádová zálivka

Krémová, našlehaná a jemná zálivka plná zdravých nenasycených mastných kyselin a živin. Mimo saláty se dá použít i jako dip, omáčka nebo pomazánka.

Tabbouleh salát

Tabbouleh je proslulý libanonský bylinkový salát, na který nepotřebujete žádné exotické suroviny. Je lehký, rychlý, plný živin a oceníte ho zejména jako zdravé a detoxikační...

Karbanátky z červené čočky a mrkve

Veganské, bezlepkové karbanátky chutnají jako běžné karbanátky z mletého masa. Stačí je okořenit, osmažit a můžete oslňovat návštěvy.

Nejlepší fazolová paštika

Shodly jsme se s holkama, že tohle je ta úplně nejlepší fazolová pomazánka, jakou jsme kdy jedly. Dělal ji Roman a v tom je...

Polévka s hlívou ústřičnou a sušeným daikonem

Polévka, která chutná a léčí. První léčivá složka je hlíva, druhá pak sušená bílá ředkev daikon Ta dokáže při správném použití rozpustit v těle...

Svíčková omáčka s dýní

Svíčková omáčka patří mezi naše oblíbené. Během období dojo jedu po dýních, takže jsem přidala i do svíčkové pěkný kus a olizujeme se ještě...

Teplé oříškové mléko s kurkumou

Z hlediska ájurvédy kurkuma mírně zahřívá, tudíž stabilizuje trávicí oheň, zlepšuje zažívání, stravitelnost potravy a vstřebávání živin. Navíc má silné protizánětlivé účinky. Dopřejte si...

Fazolový salát

Tento salát je skvělý s čerstvým kváskovým pečivem nebo plackami. Je krémový, lahodný a sytý. Navíc obsahuje spoustu bílkovin z fazolí a živin ze...
Téma: jarní cibulka, klíčky, vánoční pečivo, saláty, ajurvéda, nevolnost, batátové gnocchi, celozrnná rýže, teorie 5 elementů, mezinárodní kuchyně, alergie na mléko, dresink z avokáda, jalovec, orgány podzimu, vrabec, 5 elementů, děti od 2 let, rostlinný sýr, ječmen, okurka, co jíst na podzim, omáčka z kešu, co s sebou, strava na podzim, veganské maso, zlaté mléko, fazole cannellini, citron, kadeřávek, bancha, Klub Jíme Jinak, burger, uzený tempeh, laktace, bezlepkové, natural tofu, rychlé občerstvení, obilný sirup, bazalka, černá kapusta, cibulový prášek, okurek, tuřín, co na cesty, kadeřavá kapusta, kojení, vitariánství, pórek, místo pečiva, silvestr, nové koření, fazole, oběd s sebou, nervy, slané sušenky, bílá barva, vanilka, jídelníček 5 elementů, pomazánky na pečivo, vhodné na cesty, česká klasika, roláda, sladké brambory, badyán, shiitake, světová kuchyně, toskánská kapusta, menu na vánoce, narozeniny, řasa nori, vitamín A, cholesterol, nervozita, polévky, nachlazení, kváskové pečení, kyselé okurky, zdravé jídlo, guláš, mexiko, Vánoce jinak, čiroková mouka, paleo, uzená paprika, pečené jídlo, vitarián, rostlinný jogurt, mléko, křeče, ume ocet, hřiby, lesní houby, papriky, celozrnný kuskus, výroba vegan sýru, na piknik, koriandr, domácí mléko, obědová polévka, kešu krém, sůl kala namak, podzimní jídla, marinovaný tempeh, gomasio, svačiny, zácpa, smetanové, element kovu, mexický pokrm, vegan, maso, tofunéza, podzimní vaření, co s sebou na cesty, cizrnová sekaná, cuketa, papriky s mletým mase, červená řepa, na párty, silvestrovské pohoštění, cizrna, jídelníček na podzim, sladkokyselá zálivka, italské recepty, lék na imunitu, rostlinné pomazánky, rajčatový salát, marinované tofu, čerstvé houby, teplý salát, rozinky, sýr z kešu, rozmarýn, černá fazole, imunitní systém, pepřová omáčka, mléčné produkty, slunečnice, pšeničné maso, rajčatové pyré, slunečnicová semínka, cukrovka, krvácení, vegan mléko, paměť, kopr, tofu tatarka, antibiotika, kov, smetanové fazole

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?