Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Jarní čočka

Uvařeno
sezóna jaro

Dnes jsem nasbírala čerstvý česnek, hrášek, bob, ředkvičky, petrželku a zrodil se tento jarní pokrm s první jarní zeleninou ze zahrádky.

Ingredience
  • 150 g kuskusu
  • 100 g čočky
  • extra panenský olivový olej
  • agretti - salsola soda (slanobýl) nebo jiná jarní bylinka
  • čerstvý bob
  • čerstvý hrášek
  • ředkvičky
  • čerstvý česnek
  • sůl
  • pepř
  • petrželka
  • květ měsíčku
  • sójový jogurt
  • citrónová šťáva

Stanislav neskutečně snadno zhubl 15 kg za 3 měsíce, co jí jinak. Ale jak si sami můžete přečíst v jeho příběhu, není...

Jak připravit čočku s jarními bylinkami

  1. Agretti blanšírujte, propláchněte hned pod ledovou  vodou a nechte stranou.
  2. Čočku uvařte a nechte stranou.
  3. Připravte si kuskus a nechte ho stranou.
  4. V pánvi rozehřejte olej a přidejte nasekaný česnek, ředkvičky, hrášek, bob, agretti, čočku. Osolte a opepřete.
  5. Vše krátce osmahněte, jen aby se zelenina prohřála.
  6. Kuskus dejte do velké mísy a přidejte celý obsah pánve. Posypte petrželkou a měsíčkem.
  7. Na závěr jsem přidala můj milovaný řecký jogurt Sojade, ochucený pouze solí a citrónovou šťávou.

    Praktické

    • K jídlu si připravte jakýkoliv dip, omáčku nebo jak je vidět z fotky, rostlinný jogurt. Dip určitě doporučuji, aby nebyl kuskus tak suchý.
    • Pro verzi bez sóji připravte dip z jakéhokoliv jiného rostlinného jogurtu namísto sójového.
    • Salsola soda se česky jmenuje slanobýl, má opravdu specifickou až slanou chuť. Jaro je její sezona. V Itálii lze koupit všude na trzích, v zelenině a v supermarketech. Salsola soda je vysoce ceněna v sezónní jarní kuchyni, vařená i dušená, jako hlavní nebo doplňková složka salátů, omelet, slaných koláčů, pizzy a těstovin. Je bohatá na vodu a vlákninu, takže výborně působí na diurézu a pravidelnost střev, může být i mírně projímavá. Obsahuje vitamín A, C a vitamíny skupiny B, zejména B3. Z minerálních látek jsou nejvíce zastoupeny draslík, vápník, hořčík, železo.
    • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkový kuskus.

    Obměna

    • Salsola soda (slanobýl) se dá nahradir jakoukoliv jarní bylinkou.
    • Místo bobu můžete použít jinou luštěninu nebo použít pouze čerstvý hrášek.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a pepř.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

    34 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Jak jste mohla JIŽ NA JAŘE sklidit hrášek, to ho pěstujete ve skleníku jako ředkvičky aj.?

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Šafránové kroupy

    Krásně barevné, voňavé a lahodné jídlo, které budete mít na stole během chviličky.

    Červené fazole se špaldou a kopřivovým krémem

    Sezóna kopřiv je tu. Přijdete si tuto zdravím nabitou bylinku na talíř v podobně chutného krému, který vám poslouží v hustém provedení také jako pomazánka....

    Paccheri s cuketou a bazalkovým olejem

    Další nápad, jak využít cuketu – jednoduchý a rychlý recept s vůní léta.

    Okurkové pesto

    Máte přebytek okurek ze zahrady? Zkuste tohle osvěžující pesto, které využijete jak v teplé, tak studené kuchyni.

    Placičky s čínskou omáčkou

    Sladkokyselou omáčku, která je v každé čínské restauraci asi není třeba představovat. Vyzkoušejte ji v této zdravější verzi. Jde použít nejen k jarním závi...

    Nudle s cuketou

    Krémová konzistence a chuť pepře je pro mě v této omáčce, do které využijte i přerostlejší cukety, neodolatelná. Zkuste a dejte vědět, jak chutnalo vám.