Nishime je velmi jednoduchý způsob úpravy, který je vhodný po celý rok a klidně (v podstatě ideálně) denně na talíři. Východní medicína jej považuje za léčivý, protože tato úprava zeleniny je energeticky nejvyváženější. Nám prostě chutná a přijde nám pohodlný, tak jej zařazujeme rády a často.

Ingredience
pro 4 porce
  • kousek řasy kombu
  • 2 až 4 druhy zeleniny ( v naší ukázce pórek, brokolice, mrkev a petržel)
  • horká voda nebo vývar
  • sůl
  • občas pro zpestření koření podle chuti (bazalka, tymián, rozmarýn, majoránka, saturejka atd.)

Postup

  1. Do kastrolku naskládáme na dno řasu kombu, očištěnou a nakrájenou zeleninu v pořadí od nejvíce jinové (listová zelenina jako pórek, řapíkatý celer, natě), pak přidáme zeleninu kulatou (dýně, brokolice, květák, kapusta, kedlubna, zelí,…) a nakonec dáme nejvíce jangovou, tedy kořenovou (tuřín, ředkev, daikon, mrkev, petržel, celer,…). Zjednodušeně řečeno, dolů dáme to, co vyžaduje nejkratší dobu varu a nahoru to, co se vaří nejdéle. Tak se nám energie vyrovnají, doba varu zprůměruje a vše bude uvařeno stejně.
  2. V našem případě jsme použili pórek, brokolici, mrkev a petržel. V tomto pořadí jsme i dali do hrnce.
  3. Zeleninu navršenou na sebe opatrně podlijeme horkým vývarem nebo vodou tak, aby se zelenina nepromíchala a vody bylo jen asi 1 cm po dně.
  4. Maličko osolíme, někdy můžeme přidat ještě koření, ale zelenina je dobrá i bez něj!
  5. Přiklopíme a vaříme pod pokličkou na velmi mírném ohni 10 až 30 minut podle druhu zvolené zeleniny. Důležité je NEMÍCHAT! Pokud byste měli strach, že se zelenina spálí, opatrně přidejte trošku vody.
  6. Výsledná zelenina je slaďoučká, velmi chutná a zbytek vyvařené vody je také lahodný.

Praktické

Je vhodné použít spíše užší a vyšší kastrol, bude se vám dobře vrstvit.

Dejte zelenině čas, čím déle ji budete pomalu vařit, tím sladší bude. Ovšem po hodině byste už měli ze zeleniny bláto, takže s citem.

Děti

Pro děti je to základní způsob úpravy zeleniny již od prvních příkrmů. Pouze do roka nepoužíváme vůbec sůl! Dokud jste ještě nevyzkoušeli všechny druhy zeleniny, udělejte drobečkovi jen jeden či dva druhy, které už zná. Také koření dětem nedáváme, můžeme je zařadit zhruba od 1,5 roku. Ale dětem tato úprava chutná i bez koření, takže já ji nedochucuji ani tříleté dceři. Koření si nechávám na jiné složky na talíři.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)

Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Neuvěřitelných 56 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Už se těším, až to vyzkouším. Ale moje logika mi říká, že to, co se vaří nejkratší dobu by mělo být nahoře a to co nejdéle dole.
    A pokud ještě nemám doma řasu, mohu vyzkoušet bez ní? :)

  2. Teda musím říct, že tohle je zatím pro mě největší překvapení. Zeleninu jsem dělala už několikrát, k ní ve vodě vařenou rýži a trošku orestovaného tofu nebo fazolí se sojovou omáčkou a je to tak lahodné jídlo, čistá chuť, bez zbytečných dochucovadel… Opravdu lahůdka. Zatím jsem zkoušela cibuli, zelí, dýni hokaido a mrkev, případně i petržel nebo celer. Dýně je téměř jako máslo, slaďounká, jemná… Opravdu vynikající, chválím a děkuji.

    • Děkujeme za zpětnou vazbu, Katko, těší nás, že někdo další našel zálibu v tomhle jednoduchém, jak píšete, čistě chutnajícím jídle. Dýně je i pro nás jednička.

  3. To, že se nahoru dává zelenina, která potřebuje „delší var“ je proto, že zatímco dole je vařící voda (a ta má přibližně 95 ° C), nahoře v hrnci je horká pára a ta má teplotu vyšší.

  4. Prosim o radu. Pisete, ze je treba zeleninu zkonzumovat do pul hodiny od uvareni. Potrebuju si delat jidlo do prace a dceri do skolky idealne vecer predem. Priprava rano se obcas muze zdarit, ale ne casto. Mam volit jinou upravu zeleniny nebo je nejaka sance, jak benefity nashime neprijit? Pomohlo by treba rychle zchladit? Dekuji

    • Jindro, čerstvě vařená zelenina je ideál, má léčivé účinky, vyrovnané energie apod. Když to nejde čerstvé, tak radíme ráno dát do termosky. KDyž to nejde, tak už pak zbývá než něco ohřát, dát zahorka do sklenek a zatáhnou, rychle zchladit apod., jak radí staré kuchařské fígle. Ale nebudete na tom tak profitovat jako na čerstvém. Holt život není vždycky ideální a někdy je třeba dělat kompromisy i s tím jídlem. Jiná úprava zeleniny může být syrová a kvašená, ale v zimě vás syrová k obědu asi nenadchne.

  5. Moc děkuji za tento recept! Zelenina je moc dobrá, sladká. Dneska jsem takto dělala květák s troškou petržele a květák je krásně křupkavý a přitom uvařený a nerozvařený. Co nesníme hned dávám do polévky anebo třeba dnes květák použiju na mozeček :)

  6. dnes jsem vařila poprvé v životě a jsem nadšená! použila jsem, co lednice dala – pórek, cibule, kedlubna, květák, mrkev, petržel, bohužel zapomněla na dýni. vše jsem krájela na opravdu velké kusy (jak píší v jiných receptech) a vařila 25 minut. bylo to úplně přesné – nic rozvařeného. nejvíc mě překvapil svojí chutí pórek – byl famózní

    • Těch pozitivních překvapení ještě zažijete hodně! Super za vaše nadšení, také jsme ho měly :-).

  7. že nechutná vašim dětem zelenina bude možná tím že není dostatečně ochucená, nebojte se používat koření, sojovku, mořské řasy,Tamari, TZekka apod… ;-)

    • Většinou se k tomu jí na talíři ještě něco dalšího, kde olej je. Např. luštěnina na cibulce, karbanátek, nebo obilí posypané gomassiem… – tam všude je olej

    • Tak to s Vámi cítím, u nás je to podobné. Navíc začínám být otrávená i já – vařím a vařím (pak ještě meju horu nádobí) a výsledek je, že starší syn přestává chtít jíst zeleninu v jakékoli podobě (a to nikdy nebyl vybíravý, sní téměř všecko), polévku sní jen namixovanou a u jídla dopředu hlásí, že nechce zeleninku… tak to nevím, co bude jíst, ach jo. Nějaká blbá nálada u nás, co se týče zdravého vaření, začínám malomyslnět.

      • Jestli to u vás takto vázne doporučuji se uvolnit a dát tomu trochu pauzu a méně tlaku. Uvařte jim pár dní něco, (nebo upečte), co mají rádi a pro vás je to ještě přijatelné, někdy to uvolní napjatou atmosféru a pak to zase funguje. Nechutnala by synovi, co mu nejdede zelenina třeba zeleninová tempura, nebo pečená zelenina? Já když je doma muž celý víkend, tak vařím lahůdkově i lehce nad pásmem zdraví a on pak klidně zkousne k večeři, či jindy i to naše. Jakmile jsem jela striktně, houstlo to i u nás a já začínala být nešťastná a otrávená. Ono přeci jen tolik vařit a nemít žádnou pozitivní zpětnou vazbu jednoho otráví. Vždy zaboduji s luštěninovými polévkami, různými omáčkami či těstovinami s něčím a dobrým salátem, ale u každého je to jiné.

  8. poprvé jsem dnes vyzkoušela a naprosto mě nadchla sladkost, která je úplně neuvěřitelná, vařila jsem brokolici, mrkev a petržel a náš roční Vojtík ačkoliv vždy upřednostňuje samostnou mrkev dokázal jíst přednostně slaďounkou petržel :)
    zajímalo by mě ještě, zda je vhodné takto upravenou zeleninu ještě pak na talíři zakapat olivovým nebo třeba sezamovým olejem, nebo jestli třeba ještě dát nějakou přílohu-kuskus, bulgur, máte něco pro inspiraci,? díky moc.

    • Tato kombinace je neuvěřitelně chutná i když to podle receptu nevypadá. Dokonce nám někdo říkal, že když četl tento recept, myslel si, že jsme byly sjeté :-), když dáváme zeleninu ve vrstvách a nelogicky cibuli, nebo pórek dolů.
      Olej rozhodně nedávejte, syrový není dobře stravitelný a zalepuje tělo, olej je důležité vždy tepelně zpracovat. Nishime je jen příloha, pokud chcete mít kompletní talíř, je potřeba ho doplnit ještě o luštěninu a obilovinu a lžíci kvašené zeleniny.

      • Jak tedy za studena lisované oleje používat? Jsem zvyklá je přidávat do salatové zalivky. Nebo do již trochu zchladlé kaše, protože se říká, že teplem příchází o své cenné látky. Konkrétně lněný olej konzumuji denně, kvůli omega-3.

  9. Dobry den,

    jen se mi nezda to zarazeni kedlubny do korenove zeleniny.. Napr.: http://www.makrobiotika.info/index.php/topic,2054.0.html Mozna cerpate z nejake special zdroje? Zaujalo me to, nebot dnes jsem zrovna kedlubnu do tohoto receptu pouzivala..

    • Kedlubna patří do kulaté zeleniny. Jestli jsme někde napsaly kořenová, tak je to chybička.

  10. Mirin je japonske ryzove vino a ja ho pouzivam velice sporadicky. Ma sladkou chut a do tohoto receptu jsem ho pouzila mozna jednu polevkovou lzici. Takze jsem ho s klidnym srdcem dala obema detem (2 a 4 roky) :-)

  11. Tak dneska jsem si recept trosku upravila :-) Nalozila jsem platky seitanu do sojovky a mirinu, pak je dala na dno kastrolu, navrstvila zeleninu, zalila a varila. Kdyz bylo vsechno hotove, zahustila jsem kuzu, dochutila sojovkou a mela vynikajici „cinu“ k ryzi. Mnam, jeste ted mi je dobre :D

  12. Dobrý den, také mi přijde dávat pórek na spod divné. Zkusila jsem to a byl samozřejmě, stejně jako na vašem obrázku, úplně mdlý. Mohu se Vás zeptat, z jakých zdrojů víte, že pórek je jinový a má se tedy dusit vespod a že v něm zbydou po takovéto úpravě jeho vitamíny? Nikde jsem nenalezla, pouze v knize Radost ze zdravých dětí. Také ale není uvedený zdroj nebo podložení. Připadá mi to logicky spíše bráceně. Do polévky ho také přidávám až úplně nakonec až když ji odstavím a pak je velice chutný a má zelenou svěží barvu. Děkuji za odpověď a vše nej, Vendula.

    • U této úpravy zeleniny nám nejde o její křupavost, to je lepší sáhnout po restování, kimpiře, sotýrování a dalších úpravách. Pokud chci skoro čerstvý křupavý pórek, taky ho hodím do polévky až na samý závěr, já ho většinou ani nevařím, jen vhodím a nechám chvilku spařit. O vitamíny se bojíme zbytečně, syrová zelenina je jich sice plná, ale zase si je naše tělo těžko zpracuje, z tepelně upravené to jde lépe. A u úpravy nishime nám jde jednak o snadnou a pohodlnou přípravu, kdy nemusíme stát u plotny a hlídat, aby se něco nespálilo, jídlo se dělá „samo“. A také nám jde o energie, které touto úpravou jdou v dokonalé harmonii. Že je pórek jinový, o tom není sporu, pokud se shodneme, že mrkev je jangová. Někdo to občas někde uvádí obráceně, pak bychom se samozřejmě nedohodli na názvech, ale postup by byl stejný. Toto skládání zeleniny na sebe do vrstev je tisíce let staré, není z naší hlavy, my se ho učily z východních kuchařek. Zdrojů v češtině tu už pár najdete, mrkněte do stravy podle pěti elementů, čínské či japonské kuchyně, dobrým zdrojem je taky dnes už legendární kuschi a další autoři. Když budete dodržovat naťové zeleniny vespod, kulaté na střed a kořenové navrch, zprůměruje se vám doba varu a nic se nespálí. Pórek pak můžete dát nasekaný čerstvý navrch na hotové jídlo místo do vařené zeleniny.

  13. Dobrý den, konečně jsem se dozvedela, jakou vodou podlevat zeleninu pro upravu nishime, ze to ma byt horka voda. Ani v knize Radost ze zdravych deti, ani Varime pro deti, ani na DVD pro Radost ze zdravych deti to neni zrejme, proste napsano vodou, takze jsem tam davala vodu studenou. Ted uz vim)

      • Já taky marně hledala ve všech knihách. Všude jen psali podlít vodou, tak jsem usoudila, že kdyby měla být horká, asi by to tam napsali. Ale i tak to bylo dobré, takže žádná tragédie to není :) Naa nějakém kurzu mi někdo řekl, že tradiční kuchyně na zeleninu vždycky bere horkou vodou nebo vývar, že studená se používá jen a jen na vývar. Od té doby dávám teplou a mimojiné je výhoda, že je to o něco rychlejší.

    • Ono se tam té vody dává docela málo, takže zas tak o nic nejde. Ale horká je lepší :-)

    • Cibule je kulatá zelenina. Ale tím, jak je velmi šťavnatá, je hodně jinová, můžete ji tedy dát kdykoli v jakémkoli vaření, dušení i nishime naspod, stejně jako doprostřed, je taková neutrální, nic se nepokazí, ať bude dle nebo na středu.

  14. To zní moc zajímavě, jen nerozumím tomu, proč ta „nejrychleji uvařená“ zelenina je naspodu, tedy nejblíže varu a ta dlouho se vařící zelenina je navrchu…? Je v tom nějaký fyzikální trik? :-)

    • Byla to záhada i pro mě, ale funguje to :-) Když se to ponechá osudu, nesahá se na to, nemíchá, tak se energie těch různých zelenin promíchají samy, vyrovnají, doba varu se zprůměruje a výsledek je vyvážené jídlo, které je navíc chutné. Úplně stejně to funguje na oleji pod pokličkou, stejně tak to děláme při vaření více druhů obilí. Zkuste to :-)

      • Můžu se zeptat, zda je nějaký postup kladení také s více druhy obilí? Často dělám dva nebo tři druhy. Díky

        • Postup je stejný jako u zeleniny, ty nejvíc jin dospodu a ty ty jang nahoru. Např. dolů lněné semínko, bezpluchý oves, rýže…, nebo rýže a nahoru jáhly… Ale zase se tolik nestane, když se to přehodí.

      • Dnes jsem zkusila, protože jsem nevěřila, že funguje a výsledek byl fantastický. Tak výbornou zeleninu jsem už dlouho neměla.

    • Fígl je v tom, že ta jinová, co je naspodu, má uvolňující a stoupající energii, která jde nahoru naproti té jangové, která zase od kořenové zeleniny míří dolů. Svoji práci tam vykoná i trocha té soli, která je extrémně jangová, tedy zahřívající a dolů klesající, takže to i díky pokličce na sebe zespoda i zezhora „tlačí“ a výsledek je, že je vše stejně doměkka uvařeno. Asi takhle nějak :-)

  15. Zobrazit všech 56 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVánoce, Vánoce přicházejí
Další článekKroupové ragú