Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Blanšírovaná kapusta a pórek

Uvařeno
bez sóji
sezóna zima

Blanšírovanou zeleninu dáváme na jaře na talíř velmi často. Je to rychlá a chutná úprava zeleniny, díky které se zachová většina živin.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1/4 kapusty
  • 1/2 pórku (zelená část)
  • umeocet
  • voda
  • špetka soli
  • 1 lžíce praženého černého sezamu

V tomto rozhovoru bez servítků Eva vyzpovídala Moniku Hodásovou – trápily jí velké zdravotní potíže, špatné trá...

Postup
  1. Do hrnce dáme vařit vodu se špetkou soli.
  2. Omyjeme a nakrájíme zeleninu – kapustu na proužky, pórek na kolečka.
  3. Když se voda vaří, nasypeme zeleninu do hrnce.
  4. Když přichází opět k varu, slijeme zeleninu přes síto. Nevaříme.
  5. Propláchneme krátce ve studené vodě, aby se zastavil var.
  6. Zakápneme lžíčkou umeocta a posypeme lžící pražených sezamových semínek.
  7. Promícháme.
Praktické
  • Při blanšírování zeleninu nevaříme, jen spaříme – můžete ji také jen přelít vroucí vodou.
  • Aby zelenina zůstala křupavá, rychle kráce opláchneme studenou vodou.
  • Při krátké tepelné úpravě zůstává větší část vitamínů než při dlouhém vaření.
  • Blanšířovanou zeleninu můžete přidat do syrových salátů nebo dát na pečivo s pomazánkou.
Obměna
  • Zeleninu můžete dát podle zásob a chuti.
  • Umeocet lze vynechat, jindy nahradit sojovou omáčkou.
  • Semínka můžete vynechat nebo dát jiná.

Děti

Blanšírovanou zeleninu můžeme podávat od prvních příkrmů, pouze vynecháme sůl a umeocet.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
14. 5. 2023

Mnaaaaam ♥️

Mila Beata
14. 5. 2023

Mnaaaam ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

5

Divoké byliny – recepty

Receptů z divokých bylin není nikdy dost. A zvlášť když kolem nás je spousta takové zeleniny k dispozici a navíc zadarmo.

Dušená jarní zelenina s klíčky

Dušená zelenina nemusí mít nic společného s vaší vzpomínkou na školní jídelnu. V téhle jarní úpravě se jedná o dokonalou chuťovku. A skvěle při ní zužitkuj...
73
2

Bršlice kozí noha – 10 tipů, jak ji využít v kuchyni

Zatímco nejeden zahrádkář neúnavně bojuje s rozpínavým plevelem, srdce strávníka podle Jíme Jinak plesá nad výživovým pokladem. Zjistěte, jakou sílu skrývá...

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Dobrůtka v papilotě

I když to nevypadá, tento recept je velice jednoduchý na přípravu. Výsledek je ohromný, zelenina pečená v papilotě je krásně šťavnatá a voňavá. Vyzkoušejte...

Léčivý čaj z podbělu

Nálev z podbělu uvolňuje hleny a usnadňuje odkašlávání. Mírní také astmatické potíže a dokonce pomáhá nemocným s cukrovkou, protože zinek obsažený v květec...