Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Blanšírovaná kapusta a pórek

Uvařeno
bez sóji
sezóna zima

Blanšírovanou zeleninu dáváme na jaře na talíř velmi často. Je to rychlá a chutná úprava zeleniny, díky které se zachová většina živin.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1/4 kapusty
  • 1/2 pórku (zelená část)
  • umeocet
  • voda
  • špetka soli
  • 1 lžíce praženého černého sezamu

Danielu trápily běžné potíže, které se přičítají věku – artróza, únava, nemocná štítná žláza, játra a žlučník, ...

Postup
  1. Do hrnce dáme vařit vodu se špetkou soli.
  2. Omyjeme a nakrájíme zeleninu – kapustu na proužky, pórek na kolečka.
  3. Když se voda vaří, nasypeme zeleninu do hrnce.
  4. Když přichází opět k varu, slijeme zeleninu přes síto. Nevaříme.
  5. Propláchneme krátce ve studené vodě, aby se zastavil var.
  6. Zakápneme lžíčkou umeocta a posypeme lžící pražených sezamových semínek.
  7. Promícháme.
Praktické
  • Při blanšírování zeleninu nevaříme, jen spaříme – můžete ji také jen přelít vroucí vodou.
  • Aby zelenina zůstala křupavá, rychle kráce opláchneme studenou vodou.
  • Při krátké tepelné úpravě zůstává větší část vitamínů než při dlouhém vaření.
  • Blanšířovanou zeleninu můžete přidat do syrových salátů nebo dát na pečivo s pomazánkou.
Obměna
  • Zeleninu můžete dát podle zásob a chuti.
  • Umeocet lze vynechat, jindy nahradit sojovou omáčkou.
  • Semínka můžete vynechat nebo dát jiná.

Děti

Blanšírovanou zeleninu můžeme podávat od prvních příkrmů, pouze vynecháme sůl a umeocet.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
14. 5. 2023

Mnaaaaam ♥️

Mila Beata
14. 5. 2023

Mnaaaam ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Polévka s houbami shiitake a rýžovými nudlemi

Thajské polévky máme moc rádi, ale nemusíme moc ty hodně pikantní. Tohle je naše, taková česká verze, na nudlovou pho  polévku. Sklidila velké ovace, tak v...

Ředkvičkový dip

Ředkvička je pro mě symbolem jara a zde nám s bylinkami vytvořila super kondiment prakticky na cokoliv.

Pečená dýně s pestem z medvědího česneku

Pečená zelenina s pestem z medvědího česneku je opravdu lahůdka. Využijte sezónu medvědího česneku a užijte si jeho zdravou a skvělou chuť.
18

Šťavel kyselý v kuchyni

Tenhle lesní šťovík snad každý z nás ochutnal už jako dítě. My jsme jim říkali zelíčko. Rozkošné trojlístky mají ještě rozkošnější květy. A jimi si už teď ...

Ječné hromádky

Jednoduché rychlé sušenky bez cukru, mléka a vajec. V receptu nejsou použita ani jiná sladidla, aby lépe vynikla chuť použitých ingrediencí, kterou by cukr...
klub
54
1

Jak se stravovat mezi jarem a létem

V čase mezi biologickým jarem a biologickým létem se někteří lidé cítí unavení, honí je chuť na sladké, trpí na nadýmání, jsou podráždění nebo smutní. Víme...