Blanšírovanou zeleninu dáváme na jaře na talíř velmi často. Je to rychlá a chutná úprava zeleniny, díky které se zachová většina živin.
Ingredience
pro 4 osoby
  • 1/4 kapusty
  • 1/2 pórku (zelená část)
  • umeocet
  • voda
  • špetka soli
  • 1 lžíce praženého černého sezamu

Postup

  1. Do hrnce dáme vařit vodu se špetkou soli.
  2. Omyjeme a nakrájíme zeleninu – kapustu na proužky, pórek na kolečka.
  3. Když se voda vaří, nasypeme zeleninu do hrnce.
  4. Když přichází opět k varu, slijeme zeleninu přes síto. Nevaříme.
  5. Propláchneme krátce ve studené vodě, aby se zastavil var.
  6. Zakápneme lžíčkou umeocta a posypeme lžící pražených sezamových semínek.
  7. Promícháme.

Praktické

  • Při blanšírování zeleninu nevaříme, jen spaříme – můžete ji také jen přelít vroucí vodou.
  • Aby zelenina zůstala křupavá, rychle kráce opláchneme studenou vodou.
  • Při krátké tepelné úpravě zůstává větší část vitamínů než při dlouhém vaření.
  • Blanšířovanou zeleninu můžete přidat do syrových salátů nebo dát na pečivo s pomazánkou.

Obměna

  • Zeleninu můžete dát podle zásob a chuti.
  • Umeocet lze vynechat, jindy nahradit sojovou omáčkou.
  • Semínka můžete vynechat nebo dát jiná.

Děti

Blanšírovanou zeleninu můžeme podávat od prvních příkrmů, pouze vynecháme sůl a umeocet.

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše stránky. O zdravější život se...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem kdy zkusila. Doporučuji ke všem...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za recept na mlíčko pro nekojené...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o 2,5 kg a hlavně mi...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke...

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že není potřeba se vracet zpátky....

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo chutná, i když nevařím jídla...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život, Primal Blueprint, Život bez pšenice,...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do plavek. Po prvním vážení 3...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v Brně. Mějte se krásně a...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53...

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem byla od poloviny července -...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa, ale pohanky a ještě si...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery (4 a 5 let) na...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život k lepšímu 🙂 Jediné čeho...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let se stravuji "tak, aby mi...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým...

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo bavit, to tohle JJ je...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte super.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHorký jablečný nápoj s mandlemi
Další článekRýžovo – pohanková kaše s batátem a cibulí