Blanšírovanou zeleninu dáváme na jaře na talíř velmi často. Je to rychlá a chutná úprava zeleniny, díky které se zachová většina živin.
Ingredience
pro 4 osoby
  • 1/4 kapusty
  • 1/2 pórku (zelená část)
  • umeocet
  • voda
  • špetka soli
  • 1 lžíce praženého černého sezamu

Postup

  1. Do hrnce dáme vařit vodu se špetkou soli.
  2. Omyjeme a nakrájíme zeleninu – kapustu na proužky, pórek na kolečka.
  3. Když se voda vaří, nasypeme zeleninu do hrnce.
  4. Když přichází opět k varu, slijeme zeleninu přes síto. Nevaříme.
  5. Propláchneme krátce ve studené vodě, aby se zastavil var.
  6. Zakápneme lžíčkou umeocta a posypeme lžící pražených sezamových semínek.
  7. Promícháme.

Praktické

  • Při blanšírování zeleninu nevaříme, jen spaříme – můžete ji také jen přelít vroucí vodou.
  • Aby zelenina zůstala křupavá, rychle kráce opláchneme studenou vodou.
  • Při krátké tepelné úpravě zůstává větší část vitamínů než při dlouhém vaření.
  • Blanšířovanou zeleninu můžete přidat do syrových salátů nebo dát na pečivo s pomazánkou.

Obměna

  • Zeleninu můžete dát podle zásob a chuti.
  • Umeocet lze vynechat, jindy nahradit sojovou omáčkou.
  • Semínka můžete vynechat nebo dát jiná.

Děti

Blanšírovanou zeleninu můžeme podávat od prvních příkrmů, pouze vynecháme sůl a umeocet.

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky? Krásně se...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHorký jablečný nápoj s mandlemi
Další článekRýžovo – pohanková kaše s batátem a cibulí