Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Vánoční provensálské sušenky (slané)

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Jste přeslazení a dali byste si něco slaného? Žádný problém, udělejte si slané bylinkové sušenky. Hodí se na Vánoce i na silvestrovské občerstvení.

Ingredience
  • 150 g polohrubé celozrnné mouky
  • 30 g cizrnové mouky
  • 50 ml olivového oleje
  • rozmarýn
  • špetka mleté kurkumy
  • sůl
  • asi 6 lžic vody

To mi řekl moudrý pan doktor, když mě viděl, jak jsem na tom zle. A taky dodal, že jestli s tím něco neudělám, skončí...

Jak připravit slané vánoční krekry z Provence

  1. Smíchejte všechny suché ingredience.
  2. Přidejte nasekaný rozmarýn.
  3. Pomalu přidávejte vodu. Množství vody bude záležet na mouce, kterou jste použili. Výsledkem by mělo být pružné a elastické, nelepivé těsto.
  4. Vypracujte těsto a nechte zabalené odpočívat alespoň 30 minut. Pak těsto vyválejte, ne všechno najednou, trošku se drobí. Nepodsypávejte další moukou! Vykrajujte tvary, jaké vás napadne. Naskládejte na plech a pečte dozlatova na 220 °C.

Praktické

  • V uzavřené dóze vydrží několik dní, takže je můžete připravit několik dnů předem.
  • Vodu přidávejte pomalu, každá mouka saje jinak. Těsto má být pružné a elastické, nelepivé.
  • Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Můžete použít i jiné koření dle vaší chuti.
  • Použijte jakoukoli celozrnnou mouku, podle chuti a aktuálních možností.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou mouku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Raduska98
15. 12. 2021

Jsou tyto sušenky vyzkoušené z bezlepkové mouky?

Jaroslav Hlávka
1. 1. 2021

Recept od oblíbené autorky opět nezklamal. Příště akorát sušenky zkusím udělat o něco silnější. Koupil jsem i čerstvý rozmarýn, to Vám je krásná vůně i po upečení :-) Díky moc za skvělý recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sušenky Ementál

Tyto sušenky mají s ementálem společné nejen ty díry, ale i sýrovou chuť, a to díky lahůdkovému droždí. Koření na posypání si klidně upravte podle chuti.

Toskánské Cantucci jinak aneb mandlové suchárky

Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k s...

Pistáciové slané sušenky

Rychlé a chutné slané sušenky. Perfektní chuťovka, které se skvělé hodí k hummusu, k omáčkám, k dipům, na oslavy, bezva finger food a pohoštění pro návštěv...

Kokosové hromádky (bez lepku)

Snadný a rychlý bezlepkový dezert, ve kterém nenajdete mléko, vejce ani cukr. Další varianta oblíbených hromádek, tentokrát v kokosové verzi.

Tahini placičky

Velmi rychlé sušenky, sladkost na poslední chvíli, k jejich přípravě potřebujete jen pár ingrediencí a výsledek je chuťově zajímavý a moc dobrý.

Datlové sušenky bez lepku

Honí vás mlsná? Tak si připravte tyto super rychlé sušenky, které se skvěle hodí k čaji nebo jako svačinka na výlet. Jsou bez lepku, cukru i mléka a k jeji...