Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

“Kvaška” – presovaný salát

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

Osvěžující, presovaný salát vám doporučujeme konzumovat nejlépe v létě, kdy naše tělo potřebuje vnitřně ochladit.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 mrkve
  • půlka bílého zelí (letní nebo špičaté)
  • 1 polévková lžíce umeocta

Stránky Jíme Jinak jsem našla náhodou, když jsem hledala právě to, co nabízí. Vlastně jsem našla víc, ne jen co jíst,...

Postup
  1. Zelí a mrkev nakrouháme na jemno v robotu nebo ho ručně nastrouháme na struhadle.
  2. Dáme do mísy, přidáme umeocet a rukama dobře propracujeme tak, aby pustilo šťávu.
  3. Upěchujeme v míse, přiklopíme talířkem nebo miskou, které pasují do mísy, aby byla zelenina pod tlakem a zatížíme. Ideálně lahví vody.
  4. Necháme na lince “kvasit” alespoň půl hodiny a podáváme.
  5. Můžeme nechat kvasit i déle, klidně 4 hodiny, pak uchováváme v lednici, kde vydrží i několik dnů.
Kombinujeme
  • Kvašku přidáváme ke každému jídlu, nebo ji můžeme použít jako základ jiného salátu.
Praktické
  • Zvolte takovou mísu, na kterou vám bude pasovat jiný, menší talíř nebo mistička, abyste mohli zeleninu zatížit.
  • Já použila na zatížení sójovou omáčku.
Obměna
  • Kvaška lze udělat z jakékoliv kombinace zeleniny.

Děti

Kvašku mohou děti v malém množství od 1 roku.

Dětem od 1,5 roku můžete už tento salát podávat ke každému jídlu.

PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.