- 2 mrkve
- půlka bílého zelí (letní nebo špičaté)
- 1 polévková lžíce umeocta
- Zelí a mrkev nakrouháme na jemno v robotu nebo ho ručně nastrouháme na struhadle.
- Dáme do mísy, přidáme umeocet a rukama dobře propracujeme tak, aby pustilo šťávu.
- Upěchujeme v míse, přiklopíme talířkem nebo miskou, které pasují do mísy, aby byla zelenina pod tlakem a zatížíme. Ideálně lahví vody.
- Necháme na lince “kvasit” alespoň půl hodiny a podáváme.
- Můžeme nechat kvasit i déle, klidně 4 hodiny, pak uchováváme v lednici, kde vydrží i několik dnů.
- Kvašku přidáváme ke každému jídlu, nebo ji můžeme použít jako základ jiného salátu.
- Zvolte takovou mísu, na kterou vám bude pasovat jiný, menší talíř nebo mistička, abyste mohli zeleninu zatížit.
- Já použila na zatížení sójovou omáčku.
- Kvaška lze udělat z jakékoliv kombinace zeleniny.
Děti
Kvašku mohou děti v malém množství od 1 roku.
Dětem od 1,5 roku můžete už tento salát podávat ke každému jídlu.
PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance
Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!
Buďte první, kdo napíše komentář