Základní informace

S přibývajícím teplem a blížícím se létem se zvedá i množství čerstvé zeleniny na našich talířích. Na zahrádkách už je dost zelených salátů, čerstvých ředkviček, zrají vodnice a kvašenou zeleninu máme my se zdravou stravou doma pořád. Takže hurá na to, obveselte si talíře rychlými lahodnými saláty.

 

Ingredience (cca 4 porce)

  • 1 vodnice (bílá kulatá ředkev)
  • pár listů hlávkového nebo ledového salátu
  • 4 ředkvičky
  • 1 šálek domácí kvašené zeleniny (v našem receptu použito červené zelí) nebo 1/3 sáčku kysaného zelí bez éček
  • na dochucení můžete přidat, ale není to nutné: rostlinná smetana nebo tofunéza, rýžový ocet, čerstvé bylinky

Postup

Omyjeme zeleninu ve studené vodě. Vodnici nastrouháme na struhadle nahrubo, hlávkový salát pokrájíme na nudličky, ředkvičky na malé hranolky a kvašené zelí můžeme nechat jak je. Vše smícháme v míse a můžeme rovnou podávat. Díky kvašené zelenině bude totiž salát docela okyselený a šťavnatý.

Pokud chceme salát „vylepšit“, můžeme přidat podle chuti ještě rýžový ocet (případně ume ocet nebo ocet jablečný). Máme-li po ruce tofunézu, můžeme nazdobit kopečkem na každou porci salátu. Čerstvé bylinky jsou také skvělé dochucovadlo. V našem receptu jsme použili vojtěšku.

Obměna

Nebojte se zkombinovat i jiné druhy zeleniny. Stejně dobře poslouží kedluben, plané zeleniny jako pampeliška atd.

Tofunézu můžete do salátu zamíchat a získáte tak něco jako „jogurtovou“ zálivku.

Místo ovocných octů můžete také pro změnu použít kvalitní balzamico.

Děti

Dětem do dvou let není vhodné dávat tofunézu, případně přednostně domácí ne kupovanou, s octy a dochucovadly zacházíme u malých dětí po kapkách.  Salát jim tedy můžeme také přidat na talíř (pokud jsou zvyklé na ředkvičky a nebudou se divit, že to trochu pálí), ale odebereme před dochucením octem, tofunézou apod. Osobně to takto dělám stále i u 3 leté dcery. Má tedy stejný salát, ale v „light“ verzi jen ze zeleniny a pár kapiček octa.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Za výsledky krevních testů jsem dostala pochvalu (Vlasta)

Vlasta: Ahoj všichni, moc děkuji za tento program. Moc...

Fantastický program, všetko chutí a pri tom chudnem (Daniela)

Daniela: Fantastický program, všetko chutí, pôst som dala úplne...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Váha mi ukazuje o 3,4 kg méně, nemohu tomu uvěřit (Monika)

Monika: Krásné ráno, váha mi ukazuje o 3,4 kg...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...
  1. Tak dnes jsem salát udělala, je opravdu skvělý, a i když jednomu strávníkovi nechutná moje červené pickles, a jednomu domácí tofunéza , tak toto jedli všichni a chutnalo..:)))

  2. Díky moc, holky! Mi kyselé moc nejede, takže samotné kysané zelí není mezi mými favority, ale smíchané s nastrouhaným kedlubnem, s ředkvičkou, salátem a slunečnicovými semínky je vynikající! :)

    • Když nemáte ráda kysané zelí (na mě je někdy taky moc kyselé), tak zkuste příště nechat zkysat sladší kombinaci zeleniny – třeba kedlubnu, řepu, batát, mrkev…

  3. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCelerová polévka s koprem
Další článekVýsledek testu: mezi fosfátovými a bezfosfátovými prášky je skutečně rozdíl