Základní informace

S přibývajícím teplem a blížícím se létem se zvedá i množství čerstvé zeleniny na našich talířích. Na zahrádkách už je dost zelených salátů, čerstvých ředkviček, zrají vodnice a kvašenou zeleninu máme my se zdravou stravou doma pořád. Takže hurá na to, obveselte si talíře rychlými lahodnými saláty.

 

Ingredience (cca 4 porce)

  • 1 vodnice (bílá kulatá ředkev)
  • pár listů hlávkového nebo ledového salátu
  • 4 ředkvičky
  • 1 šálek domácí kvašené zeleniny (v našem receptu použito červené zelí) nebo 1/3 sáčku kysaného zelí bez éček
  • na dochucení můžete přidat, ale není to nutné: rostlinná smetana nebo tofunéza, rýžový ocet, čerstvé bylinky

Postup

Omyjeme zeleninu ve studené vodě. Vodnici nastrouháme na struhadle nahrubo, hlávkový salát pokrájíme na nudličky, ředkvičky na malé hranolky a kvašené zelí můžeme nechat jak je. Vše smícháme v míse a můžeme rovnou podávat. Díky kvašené zelenině bude totiž salát docela okyselený a šťavnatý.

Pokud chceme salát „vylepšit“, můžeme přidat podle chuti ještě rýžový ocet (případně ume ocet nebo ocet jablečný). Máme-li po ruce tofunézu, můžeme nazdobit kopečkem na každou porci salátu. Čerstvé bylinky jsou také skvělé dochucovadlo. V našem receptu jsme použili vojtěšku.

Obměna

Nebojte se zkombinovat i jiné druhy zeleniny. Stejně dobře poslouží kedluben, plané zeleniny jako pampeliška atd.

Tofunézu můžete do salátu zamíchat a získáte tak něco jako „jogurtovou“ zálivku.

Místo ovocných octů můžete také pro změnu použít kvalitní balzamico.

Děti

Dětem do dvou let není vhodné dávat tofunézu, případně přednostně domácí ne kupovanou, s octy a dochucovadly zacházíme u malých dětí po kapkách.  Salát jim tedy můžeme také přidat na talíř (pokud jsou zvyklé na ředkvičky a nebudou se divit, že to trochu pálí), ale odebereme před dochucením octem, tofunézou apod. Osobně to takto dělám stále i u 3 leté dcery. Má tedy stejný salát, ale v „light“ verzi jen ze zeleniny a pár kapiček octa.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Všechna jídla jsou vynikající a jejich příprava je hračka (Lenka)

Lenka: Všechna jídla jsou vynikající a moooc mi chutnají....

„Rada“nebo spíš“povzbuzení „?

Dobrý den!Včera jsem k vám zavítala poprvé a jsem...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

9 kg dole a tlak zpět v normě (Karin)

Karin: Nepotrebujem už schudnúť, ale jednoducho ma baví byť...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Nejde jen o kila, i nálada je o hodně lepší (Veve)

Veve: Zdravím všechny a hlavně Naši Evičku :-) Dnes byl...
  1. Tak dnes jsem salát udělala, je opravdu skvělý, a i když jednomu strávníkovi nechutná moje červené pickles, a jednomu domácí tofunéza , tak toto jedli všichni a chutnalo..:)))

  2. Díky moc, holky! Mi kyselé moc nejede, takže samotné kysané zelí není mezi mými favority, ale smíchané s nastrouhaným kedlubnem, s ředkvičkou, salátem a slunečnicovými semínky je vynikající! :)

    • Když nemáte ráda kysané zelí (na mě je někdy taky moc kyselé), tak zkuste příště nechat zkysat sladší kombinaci zeleniny – třeba kedlubnu, řepu, batát, mrkev…

  3. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSalát s limetkovou zálivkou
Další článekOmáčka z černých fazolí s mandlemi