- 1 vodnice (bílá kulatá ředkev)
- pár listů hlávkového nebo ledového salátu
- 4 ředkvičky
- 1 šálek domácí kvašené zeleniny (v našem receptu použito červené zelí) nebo 1/3 sáčku kysaného zelí bez éček
- na dochucení: rostlinná smetana nebo tofunéza, jablečný nebo rýžový ocet, čerstvé bylinky (není nutné)
- Omyjeme zeleninu ve studené vodě. Vodnici nastrouháme na struhadle nahrubo, hlávkový salát pokrájíme na nudličky, ředkvičky na malé hranolky a kvašené zelí můžeme nechat jak je.
- Vše smícháme v míse a můžeme rovnou podávat. Díky kvašené zelenině bude totiž salát docela okyselený a šťavnatý.
- Pokud chceme salát vylepšit, můžeme přidat podle chuti ještě jablečný ocet (případně ume ocet nebo ocet rýžová). Máme-li po ruce tofunézu, můžeme nazdobit kopečkem na každou porci salátu. Čerstvé bylinky jsou také skvělé dochucovadlo. V našem receptu jsme použili vojtěšku.
Praktické
- Pokud máte slabé ledviny a je vám stále zima, salát vynechejte a nechte ho až na letní měsíce.
- Salát si můžete udělat k obědu ve větším množství a mít ho i k večeři připravený v lednici. Ale včas ho vy
- Pokrm je bezlepkový.
- Pro verzi bez sóji vynechte tofunézu a dáme rostlinnou smetanu, případně vyzkoušejte čočkovou majonézu nebo cuketézu.
Obměna
- Nebojte se zkombinovat i jiné druhy zeleniny. Stejně dobře poslouží kedluben, čínské zelí, nastrouhaná mrkev apod.
- Tofunézu můžete do salátu zamíchat a získáte tak něco jako jogurtovou zálivku.
- Místo ovocných octů můžete také pro změnu použít kvalitní balzamico.
Děti
- Salát je vhodná pro děti od roka, s tofunézou od roku a půl.Dětem do dvou let není vhodné dávat tofunézu, případně přednostně domácí ne kupovanou, s octy a dochucovadly zacházíme u malých dětí po kapkách. Salát jim tedy můžeme také přidat na talíř (pokud jsou zvyklé na ředkvičky a nebudou se divit, že to trochu pálí), ale odebereme před dochucením octem, tofunézou apod. Osobně to takto dělám stále i u 3 leté dcery. Má tedy stejný salát, ale v “light” verzi jen ze zeleniny a pár kapiček octa.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Už po několikáté LUXUS ❤️
Svěží ♥️ A hlavně rychlý , díky kvašenemu není třeba zálivky