Ingredience
na 1 porci

  • 1 mrkev
  • 1 žampion
  • čtvrt pórku
  • hrst kadeřávku
  • 4 růžičkové kapustičky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm oloupaného zázvoru
  • natural tempeh 1/4
  • menší hrst kešu oříšků
  • sezamový olej dle potřeby
  • 5 lžic shoyu
  • 2 lžíce sladu
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 5 lžic vody
  • 1 lžíce maizeny/kuzu (případně víc)

Postup

  1. Natural tempeh nakrájíme na kostky a cca 5 minut napaříme na pařáčku.
  2. Na 3 lžících oleje v pánvičce nebo woku osmažíme napařený tempeh dozlatova. Dáme stranou.
  3. Přidáme nakrájený pórek na kolečka, protlačené 2 stroužky česneku a nastrouhaný zázvor a osmažíme. Dáme stranou.
  4. Pokud by v pánvičce už nebyl olej, přidáme při každém smažení lžíci nového oleje,
  5. Ve stejné pánvičce smažíme ještě žampiony na plátky, mrkev na proužky, na půlky kešu ořechy a kapustičky na půlky nebo čtvrtky. Vše musí být dozlatova a křupavé. Dáme stranou.
  6. V misce si rozmícháme shoyu, slad, ocet, vodu a škrob a nalijeme do pánvičky. Necháme zhoustnout (případně přidáme ještě škrob rozmíchaný ve vodě, pokud by omáčka nebyla dostatečně hustá).
  7. Zhoustlou omáčku nalijeme k zelenině a tempehu a zamícháme. Podáváme s rýží (např. celozrnná jasmínová spolu s divokou rýží a s lotosovým semínkem).

Praktické

Toto jídlo není příliš vhodné s sebou do termosky, protože ztratí svou křupavost. Lepší a chutnější je ho jíst ihned.

Obměna

Zeleninu můžete měnit dle chuti. Je třeba ji ale vždy nakrájet na tenké plátky/proužky, aby se dobře osmažila a nebyla příliš tvrdá. V tomto receptu je výborná i dýně a řepa nakrájená úplně na velmi tenké plátky. Místo tempehu můžete použít i natural tofu – v tomto případě tofu nenapařujte, ale zabalte ho do kuchyňské papírové utěrky a položte na něj prkénko a hrnec, aby z něj odkapala přebytečná voda (cca 10-15 min.) a pak ho můžete ihned osmažit.

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)

Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

Nepotřebuji už kortikoidy a mám o 5 kg méně (Pavla)

Pavla: Zdravím 😉. Od puberty mě trápí dermatitida v...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...
    • Naďo, aby ztratil hořkost a byl chutnější. Naučila jsem se to tak dělat v zahraničí :) Jde to i bez toho ihned smažit na oleji, ale předem napařený je prostě lepší :-)

  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSladko-pikantní kondiment z černé ředkve
Další článekČočkové ragú