- 1 mrkev
- 1 žampion
- čtvrt pórku
- hrst kadeřávku
- 4 růžičkové kapustičky
- 2 stroužky česneku
- 2 cm oloupaného zázvoru
- natural tempeh 1/4
- menší hrst kešu oříšků
- sezamový olej dle potřeby
- 5 lžic shoyu
- 2 lžíce sladu
- 2 lžíce rýžového octa
- 5 lžic vody
- 1 lžíce maizeny/kuzu (případně víc)
Postup
- Natural tempeh nakrájíme na kostky a cca 5 minut napaříme na pařáčku.
- Na 3 lžících oleje v pánvičce nebo woku osmažíme napařený tempeh dozlatova. Dáme stranou.
- Přidáme nakrájený pórek na kolečka, protlačené 2 stroužky česneku a nastrouhaný zázvor a osmažíme. Dáme stranou.
- Pokud by v pánvičce už nebyl olej, přidáme při každém smažení lžíci nového oleje,
- Ve stejné pánvičce smažíme ještě žampiony na plátky, mrkev na proužky, na půlky kešu ořechy a kapustičky na půlky nebo čtvrtky. Vše musí být dozlatova a křupavé. Dáme stranou.
- V misce si rozmícháme shoyu, slad, ocet, vodu a škrob a nalijeme do pánvičky. Necháme zhoustnout (případně přidáme ještě škrob rozmíchaný ve vodě, pokud by omáčka nebyla dostatečně hustá).
- Zhoustlou omáčku nalijeme k zelenině a tempehu a zamícháme. Podáváme s rýží (např. celozrnná jasmínová spolu s divokou rýží a s lotosovým semínkem).
Praktické
Toto jídlo není příliš vhodné s sebou do termosky, protože ztratí svou křupavost. Lepší a chutnější je ho jíst ihned.
Obměna
Zeleninu můžete měnit dle chuti. Je třeba ji ale vždy nakrájet na tenké plátky/proužky, aby se dobře osmažila a nebyla příliš tvrdá. V tomto receptu je výborná i dýně a řepa nakrájená úplně na velmi tenké plátky. Místo tempehu můžete použít i natural tofu – v tomto případě tofu nenapařujte, ale zabalte ho do kuchyňské papírové utěrky a položte na něj prkénko a hrnec, aby z něj odkapala přebytečná voda (cca 10-15 min.) a pak ho můžete ihned osmažit.
PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!
Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Výbornéé👍
Dneska k obědu s rýžovo-batátovou kaší a hrachovou sekanou, bylo to vynikající! Tempeh je po napaření fakt lepší, moc jsem si pochutnala😍