Postup
- Natural tempeh nakrájíme na kostky a cca 5 minut napaříme na pařáčku.
- Na 3 lžících oleje v pánvičce nebo woku osmažíme napařený tempeh dozlatova. Dáme stranou.
- Přidáme nakrájený pórek na kolečka, protlačené 2 stroužky česneku a nastrouhaný zázvor a osmažíme. Dáme stranou.
- Pokud by v pánvičce už nebyl olej, přidáme při každém smažení lžíci nového oleje,
- Ve stejné pánvičce smažíme ještě žampiony na plátky, mrkev na proužky, na půlky kešu ořechy a kapustičky na půlky nebo čtvrtky. Vše musí být dozlatova a křupavé. Dáme stranou.
- V misce si rozmícháme shoyu, slad, ocet, vodu a škrob a nalijeme do pánvičky. Necháme zhoustnout (případně přidáme ještě škrob rozmíchaný ve vodě, pokud by omáčka nebyla dostatečně hustá).
- Zhoustlou omáčku nalijeme k zelenině a tempehu a zamícháme. Podáváme s rýží (např. celozrnná jasmínová spolu s divokou rýží a s lotosovým semínkem).
Praktické
Toto jídlo není příliš vhodné s sebou do termosky, protože ztratí svou křupavost. Lepší a chutnější je ho jíst ihned.
Obměna
Zeleninu můžete měnit dle chuti. Je třeba ji ale vždy nakrájet na tenké plátky/proužky, aby se dobře osmažila a nebyla příliš tvrdá. V tomto receptu je výborná i dýně a řepa nakrájená úplně na velmi tenké plátky. Místo tempehu můžete použít i natural tofu – v tomto případě tofu nenapařujte, ale zabalte ho do kuchyňské papírové utěrky a položte na něj prkénko a hrnec, aby z něj odkapala přebytečná voda (cca 10-15 min.) a pak ho můžete ihned osmažit.
Ajko, proč přír. tempeh nejprve napařuješ? Jaký to má význam?
Naďo, aby ztratil hořkost a byl chutnější. Naučila jsem se to tak dělat v zahraničí :) Jde to i bez toho ihned smažit na oleji, ale předem napařený je prostě lepší :-)
Takovýhle jídla miluju!
Já taky :) Je to fakt velká dobrota, že jsem ho dělala 2x po sobě :D