- 1-2 mrkve
- 1 větší cibule
- 1 ks uzené tofu / tempeh
- 0,5 cukety
- pár žampionů (není nutné)
- čtvrt šálku shoyu
- 3-4 lžíce oleje
- čtvrt šálku vody
- 2 stroužky česneku
- Zapneme si troubu na 200°C.
- Nakrájíme si mrkev na kolečka, cuketu na půlkolečka, tofu nebo tempeh na kostky, žampiony na půlky a cibuli na měsíčky.
- Postupně vše napichujeme na špejle a vkládáme do pekáče.
- Zbylou zeleninu a tofu nebo tempeh vložíme na dno pekáče mezi špízy.
- Smícháme si shoyu, olej, vodu a vylisované česneky a nalijeme do pekáče ke špízům.
- Pekáč přiklopíme poklicí nebo alobalem a pečeme 30-45 minut.
- Poté odklopíme a pečeme nepřikryté ještě cca 10-15 minut, aby špízy měly kůrčičku.
- Podáváme s rýží, jáhlovou kaší, polentovým knedlíkem nebo kváskovým chlebem, zelenou posypkou (petrželka, pažitka) a bohatým zeleninovým salátem. Jako namáčecí dip se dobře hodí domácí majonéza.
- Pokud vám ze špízů zbude šťáva, polijte si s ní přílohovou obilovinu, uschovejte ji na marinování dalších dobrot (bílé tofu a tempehu) nebo ji přidejte do dalších pokrmů – hodí se k těstovinám, zeleninovým a luštěninovým směsím, rizotům.
- Zbylou omáčku ze špízů můžete také zahustit škrobem rozmíchaným v trošce studené vody a podávat buď ke špízům nebo uschovat na jiné jídlo (smíchat s těstovinami, rýží, luštěninami, zeleninou).
- Tyto špízy můžete i grilovat. Pak ale marinádou špízy potírejte během grilování.
- Ke špízům se hodí skvěle kupovaná nebo domácí zdravá majonéza nebo třeba dip z rostlinného jogurtu.
- Zeleninu můžete měnit dle chuti. Výborná je na špízech i paprika nebo hokkaido dýně.
- Uzený tempeh je na těchto špízech opravdová lahůdka. Naše nejoblíbenější špízy jsou kombinací uzeného tempehu a tofu.
- Žampiony nejsou potřeba, ale špízy jsou s nimi opravdu moc dobré.
- Pokud máte zázvor, přidejte ho na malé kostičky nakrájený nebo nastrouhaný v kroku 5 do marinády.
- Můžete si pohrát i s kořením. Do marinády můžete přidat například tymián, grilovací koření, koření na brambory, kari, provensálské atp. Koření ale vždy vybírejte bez glutamátů, éček a cukru.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
To jsme si pošmákli, výborné ražniči ♥️ měli jsme s fazolemi nakyselo, domácím kimchi, osvěžující salatek, domácí chlebik na páře, škvarková pomazanka a klíčky ♥️ Děkujeme JJ ♥️
+šampiňóny,rozmarín a tymián, k tomu kaša z ryže a upečenej dýně,zeleru a batátu(pridala som piecť k špízom),kvasená..no mňam