Pro teplé večery letní večery na chalupě se perfektně hodí ražničí nebo-li špízy. Jednak si skvěle pochutnáte, ale navíc ani neohrozíte vaši postavu do plavek a s jejich přípravou si nemusíte příliš lámat hlavu, protože jsou jednoduché a rychle hotové. Tuto dobrotu si můžete udělat jak v troubě, tak také na terásce či na chalupě na grilu.

Ingredience
pro 2 porce
  • 1-2 mrkve
  • 1 větší cibule
  • 1 ks uzené tofu / tempeh
  • 0,5 cukety
  • pár žampionů (není nutné)
  • čtvrt šálku shoyu
  • 3-4 lžíce oleje
  • čtvrt šálku vody
  • 2 stroužky česneku

Jak udělat chalupářské špízy

  1. Zapneme si troubu na 200°C.
  2. Nakrájíme si mrkev na kolečka, cuketu na půlkolečka, tofu nebo tempeh na kostky, žampiony na půlky a cibuli na měsíčky.
  3. Postupně vše napichujeme na špejle a vkládáme do pekáče.
  4. Zbylou zeleninu a tofu nebo tempeh vložíme na dno pekáče mezi špízy.
  5. Smícháme si shoyu, olej, vodu a vylisované česneky a nalijeme do pekáče ke špízům.
  6. Pekáč přiklopíme poklicí nebo alobalem a pečeme 30-45 minut.
  7. Poté odklopíme a pečeme nepřikryté ještě cca 10-15 minut, aby špízy měly kůrčičku.
  8. Podáváme s rýží, jáhlovou kaší, polentovým knedlíkem nebo kváskovým chlebem, zelenou posypkou (petrželka, pažitka) a bohatým zeleninovým salátem. Jako namáčecí dip se dobře hodí domácí majonéza.

Praktické

  • Pokud vám ze špízů zbude šťáva, polijte si s ní přílohovou obilovinu, uschovejte ji na marinování dalších dobrot (bílé tofu a tempehu) nebo ji přidejte do dalších pokrmů – hodí se k těstovinám, zeleninovým a luštěninovým směsím, rizotům.
  • Zbylou omáčku ze špízů můžete také zahustit škrobem rozmíchaným v trošce studené vody a podávat buď ke špízům nebo uschovat na jiné jídlo (smíchat s těstovinami, rýží, luštěninami, zeleninou).
  • Tyto špízy můžete i grilovat. Pak ale marinádou špízy potírejte během grilování.
  • Ke špízům se hodí skvěle kupovaná nebo domácí zdravá majonéza nebo třeba dip z rostlinného jogurtu.

Obměna

  • Zeleninu můžete měnit dle chuti. Výborná je na špízech i paprika nebo hokkaido dýně.
  • Uzený tempeh je na těchto špízech opravdová lahůdka. Naše nejoblíbenější špízy jsou kombinací uzeného tempehu a tofu.
  • Žampiony nejsou potřeba, ale špízy jsou s nimi opravdu moc dobré.
  • Pokud máte zázvor, přidejte ho na malé kostičky nakrájený nebo nastrouhaný v kroku 5 do marinády.
  • Můžete si pohrát i s kořením. Do marinády můžete přidat například tymián, grilovací koření, koření na brambory, kari, provensálské atp. Koření ale vždy vybírejte bez glutamátů, éček a cukru.

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Včera jsem zvládla první den a super (Gabriela)

Gabriela: Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasná...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Už vím, jak na to (Eva)

Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Už nepotřebuji léky na cholesterol a ubyly mi 4 kg (Lenka)

Lenka: Kurz Jarní Očista skončil, naučil mne mnoho nového:...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...
  1. Moc děkuji za tento jednoduchý a rychlý recept v jídelníčku. Už dost dlouho jsem nenakupovala, ven do zimy pro zeleninu se mi nechtělo, tak jsem posbírala domácí zeleninu, cuketu, cibuli, zelenou papriku, červenou řepu a uzené tofu. Barevně krásné, rychlé a výborné. Do výpeku jsem dala ohřát zbytek rýže, to byla velká dobrota a tofu majonéza. Jen jsem trochu přestřelila množství, tak jsem pod heslem „kdo se moc ptá, moc se dozví“ dala rovnou na talíř mužskému k jeho jídlu hromádku zeleniny a tofu-majonézu. Snědl všechno, jen mi přehodil 2 kolečka cukety a pronesl něco jako, že v tom není žadné maso a špekáček by se k tomu hodil. Dokonce to snědl jako první a chleba se salámem zůstal nedotknut 😀 ono se to nezdá, ale je to pěkně syté 😀

  2. Oni maj maso v podstatě každý den v týdnu k obědu v jídelně. Ale teď jsem jim udělala k večeři o víkendu hamburgr – pravej. Já jsem ani neměla hlad, tak jsem si s nima dala kysané zelí, a „trávu“ (směs lístečků polníčku atd.)

    • Tak to mají masa až dost :-))) Ale vy tedy zobete jako králíček, abyste po kurzu byla ještě vidět! :-)

      • Že jo – taky jim to říkám. A já? Já už jsem si říkala, že bych měla napsat do fóra, že já nejenže nehubnu, ba dokonce jsem půl kila přibrala. Tak jsem si začala víc hlídat jeslti opravdu jím jen když mám hlad. Já se bála, že když budu čekat, až budu mít ten hlad, tak bude naráz tak velkej, že už to nevydržím a sním cokoli. Není to tak hrozné, jak jsem myslela, ale zrovna včera jsem to nevydržela a snědla chleba. Nicméně touto cestou se mi podařilo kilo shodit, tzn. ve výsledku jsem zatím zhubla půl kila.Brala bych víc, protože hubenější jsem se cítila lépe, ale když to nejde, tak to nejde.

        • Dagbri, napište mi kdyžtak do poradny kolik a kdy jíte, co jíte, mě se zdá, podle vašich komentářů v kurzu, že právě jíte málo, tak si to tělo drží. Když sem tam chytnu nějaké to vaše jídlo, tak mám hlad, jen si to přečtu :-)

  3. MOC dobré – šťáva super. Jen cibule a mrkev se nechtěly udělat, až když jsem pekla chvíli naplno, tak se umoudřily :-). Chlapům chybělo maso, ale šťávičku na oves si pochvalovali.

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŽenské pubické ochlupení aneb co schováváme v klíně
Další článekJahodové smoothie s mátou a meduňkou