Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Chalupářské ražničí bez masa

Uvařeno
sezóna léto

Pro teplé večery letní večery na chalupě se perfektně hodí ražničí nebo-li špízy. Jednak si skvěle pochutnáte, ale navíc ani neohrozíte vaši postavu do plavek a s jejich přípravou si nemusíte příliš lámat hlavu, protože jsou jednoduché a rychle hotové. Tuto dobrotu si můžete udělat jak v troubě, tak také na terásce či na chalupě na grilu.

Ingredience
pro 2 porce
  • 1-2 mrkve
  • 1 větší cibule
  • 1 ks uzené tofu / tempeh
  • 0,5 cukety
  • pár žampionů (není nutné)
  • čtvrt šálku shoyu
  • 3-4 lžíce oleje
  • čtvrt šálku vody
  • 2 stroužky česneku

U nás doma se jí jinak. Všechno to začalo v roce 2011, když mě srazilo jakési autoimunitní onemocnění. Tři roky jsem ...

Jak udělat chalupářské špízy
  1. Zapneme si troubu na 200°C.
  2. Nakrájíme si mrkev na kolečka, cuketu na půlkolečka, tofu nebo tempeh na kostky, žampiony na půlky a cibuli na měsíčky.
  3. Postupně vše napichujeme na špejle a vkládáme do pekáče.
  4. Zbylou zeleninu a tofu nebo tempeh vložíme na dno pekáče mezi špízy.
  5. Smícháme si shoyu, olej, vodu a vylisované česneky a nalijeme do pekáče ke špízům.
  6. Pekáč přiklopíme poklicí nebo alobalem a pečeme 30-45 minut.
  7. Poté odklopíme a pečeme nepřikryté ještě cca 10-15 minut, aby špízy měly kůrčičku.
  8. Podáváme s rýží, jáhlovou kaší, polentovým knedlíkem nebo kváskovým chlebem, zelenou posypkou (petrželka, pažitka) a bohatým zeleninovým salátem. Jako namáčecí dip se dobře hodí domácí majonéza.
Praktické
  • Pokud vám ze špízů zbude šťáva, polijte si s ní přílohovou obilovinu, uschovejte ji na marinování dalších dobrot (bílé tofu a tempehu) nebo ji přidejte do dalších pokrmů – hodí se k těstovinám, zeleninovým a luštěninovým směsím, rizotům.
  • Zbylou omáčku ze špízů můžete také zahustit škrobem rozmíchaným v trošce studené vody a podávat buď ke špízům nebo uschovat na jiné jídlo (smíchat s těstovinami, rýží, luštěninami, zeleninou).
  • Tyto špízy můžete i grilovat. Pak ale marinádou špízy potírejte během grilování.
  • Ke špízům se hodí skvěle kupovaná nebo domácí zdravá majonéza nebo třeba dip z rostlinného jogurtu.
Obměna
  • Zeleninu můžete měnit dle chuti. Výborná je na špízech i paprika nebo hokkaido dýně.
  • Uzený tempeh je na těchto špízech opravdová lahůdka. Naše nejoblíbenější špízy jsou kombinací uzeného tempehu a tofu.
  • Žampiony nejsou potřeba, ale špízy jsou s nimi opravdu moc dobré.
  • Pokud máte zázvor, přidejte ho na malé kostičky nakrájený nebo nastrouhaný v kroku 5 do marinády.
  • Můžete si pohrát i s kořením. Do marinády můžete přidat například tymián, grilovací koření, koření na brambory, kari, provensálské atp. Koření ale vždy vybírejte bez glutamátů, éček a cukru.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tenhle recept fakt miluju, díky za připomenutí, co nejdřív ho zase zopakuju 😋👍

Mila Beata
12. 11. 2021

To jsme si pošmákli, výborné ražniči ♥️ měli jsme s fazolemi nakyselo, domácím kimchi, osvěžující salatek, domácí chlebik na páře, škvarková pomazanka a klíčky ♥️ Děkujeme JJ ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Jáhlové knedlíky plněné “uzeným”

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

Fazolový guláš s okrou

Okra je plod jedlého ibišku. Můžete ho najít už i v našich obchodech pod názvy ibiškovec jedlý, bamya, gumbo i ladies fingers neboli „dámské prsty“. Ve Špa...