Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Čočková kaše s tymiánem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Když chcete mít rychle něco sytého a chutného, uvařte čočkovou kaši. Já ji dělám často a na mnoho způsobů, ovšem tento dnes velmi zabodoval, tak jsme ho vyfotili a předkládáme k vyzkoušení.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek loupané červené čočky
  • 3 hrnky vody
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • kus dýně (stejný díl jako mrkve)
  • 1 řepa
  • 2 snítky čerstvého tymiánu (1 lžička sušeného)
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • kus zázvorového kořene
  • lžička umeocta
  • lžička jablečného octa

Ráda bych se s vámi podělila o svůj příběh, jaká byla moje cesta ke zdravému stravování, proč jsem se na ni dala a co...

Jak připravit kaši z čočky

  1. Cibuli, mrkev, dýni a řepu omyjeme a nakrájíme na kostky.
  2. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  3. Po chvíli přidáme mrkev, dýni a řepu, za občasného míchání a cca 10 minut společně restujeme.
  4. Čočku propláchneme ve studené vodě a přidáme k zelenině.
  5. Podlijeme vodou  a pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny. Vypneme.
  6. Zázvorový kořen omyjeme a nastrouháme na jemno, vymačkáme z něj šťávu do hrnce.
  7. Přidáme čerstvý tymián a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou kaši.
  8. Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.
Kombinujeme
  • Luštěninová kaše potřebuje ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu.
  • Můžete tedy přidat jakékoli vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny.

Praktické

  • Pokud je kaše příliš hustá, přidejte vodu nebo vývar.
  • Pokud je příliš řídká, tvařte se, že jste chtěli připravit omáčku.
  • Pokud nemáme čerstvé bylinky, dáme sušené na začátku vaření.
Obměna
  • Výborná je varianta s česnekem a majoránkou místo zázvoru.
  • Můžete dát jen mrkev nebo jen dýni, dát zcela jinou zeleninu.
  • Použili jsme dýni máslovou, ale můžete dát i jinou, nám nejvíce chutná kaše s dýní hokkaido.
Děti
  • Čočková kaše je vhodná pro děti od 1 roku, pouze nebudeme tolik solit, dávat umeocet a zázvor.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Když jsou karbanátky z obilí, musí být příloha z luštěnin 😁 Opět to vyhrála čočková kaše 🙂 K tomu Zelené karbanátky 😊 Mňam 😊

Já měla dneska fofr, tak honem co? Už jsme v lednici jak u snědeného krámu, ale pořád se tam ještě něco najde a tahle omáčka z ingrediencí co dům dal, jak dělaná 😁 Výborná. K tomu napařená brokolice ( jako vždy, ale my jí máme nejradši ) a kulatá rýže. Děkujeme. 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Hrachová kaše se zeleninou a libečkem

Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.

Křupavé zeleninové závitky

Zeleninové závitky jsou luxusní pochoutka, která chutná i zarytým masožravcům. Upečené v troubě s troškou oleje jsou skvělou, křupavou složkou na talíři.
22
30

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...