Na oběd mi obvykle stačí jen polévka, ale musí být hustá a obsahovat obilovinu a luštěninu. Tohle je moje top polévka měsíce září. Natolik mi zachutnala, že už ji vařím potřetí.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 hrnek nakrájené dýně na malé kostičky
  • 1 malá červená řepa
  • 10 cm pórku
  • hrst quinoi (3 polévkové lžíce)
  • hrst červené čočky (3 polévkové lžíce)
  • půl lžičky sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
  • trocha soli
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • na dochucení: umeocet
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • na ozdobení: jarní cibulka nebo petrželka

Jak připravit hrstkovou polévku se zeleninou

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Nakrájíme dýni na malé kostičky, řepu nakrájíme na úzké nudličky nebo nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme na kolečka.
  3. Do horkého vývaru dáme trochu soli, přidáme řepu, dýni, quinou a červenou čočku a vaříme asi 10 minut.
  4. Potom přidáme pórek a tymián a vaříme dalších 10 minut.
  5. Vypneme oheň, dochutíme trochou umeocta a rostlinné smetany.
  6. Na závěr posypeme jarní cibulkou nebo jinou zelenou natí.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo dýně můžeme použít mrkev, místo quinoi amarant, jáhly nebo vločky. Jakákoliv kombinace s červenou čočkou a řepou je výborná.
  • Já jsem použila červenou quinou, ale klidně může být i bílá.

Děti

  • Dětem do 1 roku polévku vaříme jen s malinkým množstvím soli, nepoužíváme rostlinnou smetanu, ale můžeme přidat obilné mléko. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť.
  • Dětem od roka a půl polévku můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly.
  • Děti od 2 let mohou polévku podle receptu.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)

Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...

Nepotřebuji už kortikoidy a mám o 5 kg méně (Pavla)

Pavla: Zdravím 😉. Od puberty mě trápí dermatitida v...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

Neuvěřitelných 54 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Děkujeme Martino 😍 Dát si na výletě polévku z termosky je super, to pak chutná dvojnásob, že? 😉😍

  1. Potřebovala jsem sytou polévku do práce. Na tuhle je spousta komentářů, tak jsem si říkala zkusím. A to jsem si naběhla.😉 Že jsem si neudělala zrovna dvě porce jsem konstatovala hned po prvním ochutnání. Jedna by byla hned ráno😉 Ona není dobrá, ona je přímo žravá. Takže zítra bude zase😆

  2. Dnes jsem přišla neskutečně unavená z práce a hledala jsem nejjednodušší recept JJ a vypadla na mne tahle neskutečná dobrota, už teď vím, že nějakou dobu bude tam 3x týdně 😀, je skvělá. Chutnala i mým dvěma chlapům a to zrovna na rozdíl ode mne nejsou fandové řepy.

    • Pájo, díky, tak to je čest pro tenhle recept, že takhle zabodovala, hlavně se jí nepřejezte! 😃

  3. Vegetarián jsem rok,většinou piji jen zeleninový vývar..tato polevka me dostala,příjemná kombinace chutí…děkuji

  4. Už jsem to tu psala před 3 lety ;-) Tato polévka je ta nejlepší na světě, stále si ji vařím k snídaní a nemůžu už bez ní být :-))))) Kdo nezkusí, nepochopí :-)

    • Jak já nesnášela řepu…😃😃😃 Ale teď ti naprosto rozumím a ta láska mě taky drží už pěkných pár let 😍

  5. po tech pochvalnych komentarich jsem se dnes ani nenamahala varit 2.jidlo. A opravdu, temer pretekajici hrnec u nas padl na obed behem par minut :-)

  6. Dobrý den, můžu se zeptat s tou kyselinotvorností, to dělá která zelenina?že si zbytek polívky nemohu nechat na další den?já třeba klasickou dýňovou polévku nechávám do druhého dne..je to špatně?děkuji

  7. Hledala jsem recept na polévku s quinoou a našla tuto. Zrovna jsem koupila řepu, tak se to hodilo. Koukla jsem na komentáře a říkala si, tolik chvály, není to přehnané? A pak jsem ji uvařila…..:))))

  8. Naprostá lahoda!Synovi rozmixuji se smetanou a posypu dýňovymi semínky (to mu připomíná známou úpravu dýňové polévky,takže to zbaští a ani nepozná naklíčenou alfu:-)

  9. Myslíte, že když quinou nahradím obyčejnější obilovinou, že polévka bude stejně tak výborná, jak tu každý popisuje? Děkuji :-)

  10. Heli, to je opravdu neuvěřitelně dobrá polévka. Jak Vás napadla ta kombinace? S jinou zeleninou by tak nechutnala :-))) Vařím si ji pravidelně k snídani. Vím , že by měla být strava pestrá,ale když pokaždé na nějakou ingredienci zapomenu, tak je vlastně pokaždé jiná, že jo? :-)))). Asi mě to časem přejde…zatím vede nad všemi polévkami ve vašich receptech;-). Děkuji.

    • Na tuto polévku mám tolik úžasných referencí, včetně mé náročné maminky, která ke mě přijela hladová a nad touto polévkou ohrnula nos. Přinutila jsem ji ochutnat a slupla dvě misky a už ji doma také vaří.

    • A jak mě napadla? Intuitivně, na podzim jedu na čočce a měla jsem červenou quinou, která se mi barevně hodila i k té řepě. Prostě otevřu šuplík, něco vyndám, stejně tak vyndám zeleninu z lednice a vařím. Vždy je to dobré a kombinace můžou být jakékoliv. Někdy to není jen dobré, ale je to přímo výborné a to je přesně tahle polévka :-).

  11. Tak tohle je opravdu genialni polevka!!! Zarazuji na predni pozici v seznamu oblibenych, moc diky, Helenko :) Mam to stejne, take mi k obedu uplne staci polevka hustacka s obilovinou a lusteninou a navic me moooc bavi, ze je to rychlovka :)

    • Já na podzim žiji hlavně z hustých polévek. Jak je v létě nepotřebuji, tak s příchodem chladného počasí si bez nich nedokážu představit den. Když jdu do práce, vařím si ji do 0,75L termosky a mám ji na dvě jídla.

  12. Dnes jsem vyzkoušela tento recept jako ranní polévku s misem, protože jsem nevedela, kdy a jak zvládnu obed. Neskutečne jsem si pochutnala a v bríšku jako v pokojíčku:-) Díky za tento recept. Jitka

    • Děkuji, také jsem z ní nadšená a je úplně jedno, jestli je to polévka na snídani nebo k večeři :).

    • Však řepa je vyloženě podzimní zelenina, já se jí letos nemohu nabažit. Mám ji v každé polévce, dávám ji do pečené zeleniny a do omáček. A chystám se upéct brownie z řepy :).

  13. Zobrazit všech 54 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPusťte z hlavy nesmysly a začněte s detoxem – bez roušek!
Další článekKrémová polévka z dýně a batátů