Na oběd mi obvykle stačí jen polévka, ale musí být hustá a obsahovat obilovinu a luštěninu. Tohle je moje top polévka měsíce září. Natolik mi zachutnala, že už ji vařím potřetí.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 hrnek nakrájené dýně na malé kostičky
  • 1 malá červená řepa
  • 10 cm pórku
  • hrst quinoi (3 polévkové lžíce)
  • hrst červené čočky (3 polévkové lžíce)
  • půl lžičky sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
  • trocha soli
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • na dochucení: umeocet
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • na ozdobení: jarní cibulka nebo petrželka

Jak připravit hrstkovou polévku se zeleninou

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Nakrájíme dýni na malé kostičky, řepu nakrájíme na úzké nudličky nebo nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme na kolečka.
  3. Do horkého vývaru dáme trochu soli, přidáme řepu, dýni, quinou a červenou čočku a vaříme asi 10 minut.
  4. Potom přidáme pórek a tymián a vaříme dalších 10 minut.
  5. Vypneme oheň, dochutíme trochou umeocta a rostlinné smetany.
  6. Na závěr posypeme jarní cibulkou nebo jinou zelenou natí.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo dýně můžeme použít mrkev, místo quinoi amarant, jáhly nebo vločky. Jakákoliv kombinace s červenou čočkou a řepou je výborná.
  • Já jsem použila červenou quinou, ale klidně může být i bílá.

Děti

  • Dětem do 1 roku polévku vaříme jen s malinkým množstvím soli, nepoužíváme rostlinnou smetanu, ale můžeme přidat obilné mléko. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť.
  • Dětem od roka a půl polévku můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly.
  • Děti od 2 let mohou polévku podle receptu.

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...
  1. Už jsem to tu psala před 3 lety ;-) Tato polévka je ta nejlepší na světě, stále si ji vařím k snídaní a nemůžu už bez ní být :-))))) Kdo nezkusí, nepochopí :-)

    • Jak já nesnášela řepu…😃😃😃 Ale teď ti naprosto rozumím a ta láska mě taky drží už pěkných pár let 😍

  2. Dobrý den, můžu se zeptat s tou kyselinotvorností, to dělá která zelenina?že si zbytek polívky nemohu nechat na další den?já třeba klasickou dýňovou polévku nechávám do druhého dne..je to špatně?děkuji

  3. Hledala jsem recept na polévku s quinoou a našla tuto. Zrovna jsem koupila řepu, tak se to hodilo. Koukla jsem na komentáře a říkala si, tolik chvály, není to přehnané? A pak jsem ji uvařila…..:))))

  4. Naprostá lahoda!Synovi rozmixuji se smetanou a posypu dýňovymi semínky (to mu připomíná známou úpravu dýňové polévky,takže to zbaští a ani nepozná naklíčenou alfu:-)

  5. Myslíte, že když quinou nahradím obyčejnější obilovinou, že polévka bude stejně tak výborná, jak tu každý popisuje? Děkuji :-)

  6. Heli, to je opravdu neuvěřitelně dobrá polévka. Jak Vás napadla ta kombinace? S jinou zeleninou by tak nechutnala :-))) Vařím si ji pravidelně k snídani. Vím , že by měla být strava pestrá,ale když pokaždé na nějakou ingredienci zapomenu, tak je vlastně pokaždé jiná, že jo? :-)))). Asi mě to časem přejde…zatím vede nad všemi polévkami ve vašich receptech;-). Děkuji.

    • Na tuto polévku mám tolik úžasných referencí, včetně mé náročné maminky, která ke mě přijela hladová a nad touto polévkou ohrnula nos. Přinutila jsem ji ochutnat a slupla dvě misky a už ji doma také vaří.

    • A jak mě napadla? Intuitivně, na podzim jedu na čočce a měla jsem červenou quinou, která se mi barevně hodila i k té řepě. Prostě otevřu šuplík, něco vyndám, stejně tak vyndám zeleninu z lednice a vařím. Vždy je to dobré a kombinace můžou být jakékoliv. Někdy to není jen dobré, ale je to přímo výborné a to je přesně tahle polévka :-).

  7. Tak tohle je opravdu genialni polevka!!! Zarazuji na predni pozici v seznamu oblibenych, moc diky, Helenko :) Mam to stejne, take mi k obedu uplne staci polevka hustacka s obilovinou a lusteninou a navic me moooc bavi, ze je to rychlovka :)

    • Já na podzim žiji hlavně z hustých polévek. Jak je v létě nepotřebuji, tak s příchodem chladného počasí si bez nich nedokážu představit den. Když jdu do práce, vařím si ji do 0,75L termosky a mám ji na dvě jídla.

  8. Dnes jsem vyzkoušela tento recept jako ranní polévku s misem, protože jsem nevedela, kdy a jak zvládnu obed. Neskutečne jsem si pochutnala a v bríšku jako v pokojíčku:-) Díky za tento recept. Jitka

    • Děkuji, také jsem z ní nadšená a je úplně jedno, jestli je to polévka na snídani nebo k večeři :).

    • Však řepa je vyloženě podzimní zelenina, já se jí letos nemohu nabažit. Mám ji v každé polévce, dávám ji do pečené zeleniny a do omáček. A chystám se upéct brownie z řepy :).

  9. Zobrazit všech 38 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPusťte z hlavy nesmysly a začněte s detoxem – bez roušek!
Další článekKrémová polévka z dýně a batátů