Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
děti od 1 roku

Na oběd mi obvykle stačí jen polévka, ale musí být hustá a obsahovat obilovinu a luštěninu. Tohle je moje top polévka měsíce září. Natolik mi zachutnala, že už ji vařím potřetí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek nakrájené dýně na malé kostičky
  • 1 malá červená řepa
  • 10 cm pórku
  • hrst quinoi (3 polévkové lžíce)
  • hrst červené čočky (3 polévkové lžíce)
  • půl lžičky sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
  • trocha soli
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • na dochucení: umeocet
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • na ozdobení: jarní cibulka nebo petrželka

Milena byla na našem semináři v březnu, a pak jsem ji nějaký čas naviděla. Náš seminář mezitím doporučila svojí známé...

  • 1 hrnek nakrájené dýně na malé kostičky
  • 1 malá červená řepa
  • 10 cm pórku
  • hrst quinoi (3 polévkové lžíce)
  • hrst červené čočky (3 polévkové lžíce)
  • půl lžičky sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
  • trocha soli
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • na dochucení: umeocet
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • na ozdobení: jarní cibulka nebo petrželka

Jak připravit hrstkovou polévku se zeleninou

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Nakrájíme dýni na malé kostičky, řepu nakrájíme na úzké nudličky nebo nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme na kolečka.
  3. Do horkého vývaru dáme trochu soli, přidáme řepu, dýni, quinou a červenou čočku a vaříme asi 10 minut.
  4. Potom přidáme pórek a tymián a vaříme dalších 10 minut.
  5. Vypneme oheň, dochutíme trochou umeocta a rostlinné smetany.
  6. Na závěr posypeme jarní cibulkou nebo jinou zelenou natí.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo dýně můžeme použít mrkev, místo quinoi amarant, jáhly nebo vločky. Jakákoliv kombinace s červenou čočkou a řepou je výborná.
  • Já jsem použila červenou quinou, ale klidně může být i bílá.

Děti

  • Dětem do 1 roku polévku vaříme jen s malinkým množstvím soli, nepoužíváme rostlinnou smetanu, ale můžeme přidat obilné mléko. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť.
  • Dětem od roka a půl polévku můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly.
  • Děti od 2 let mohou polévku podle receptu.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
18. 8. 2022

Nedělní polévka je příslibem volného času až do večera, protože nedělní obědy vaří moje žena 🙂

Výborná polévka 😋😋😋 mlaskal i manžel a to je masožravec 😁 Jen na můj vkus moc solí. To, co já považuji za přesolené a už bych to nepozřela – je pro něj akorát, nevím jak ho to odnaučit 🙄

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Podzimní fazolová omáčka s dýní a rýží basmati s quinoou (kompletní talíř)

V tomto videu se naučíme, jak do 30 minut udělat kompletní večeři nebo oběd. Uvaříme si luxusní omáčku s napařenou zeleninou a basmati rýži s quinoou. Oku ...