- 60 g syrové quinoi
- 100 g vody
- 1 lžička lněných nebo chia semínek
- 1 lžička oleje
- sůl
Jak připravit quinoové palačinky
- Syrovou quinou propláchneme a zalijeme takovým množstvím vody, aby byla cca 3 cm nad quinou.
- Necháme nejlépe přes noc nebo minimálně 5 hodin namočit.
- Quinou slijeme, znovu propláchneme a dáme do mixéru (blenderu) spolu s všemi ostatními ingrediencemi.
- Rozmixujeme v hladké tekuté palačinkové těsto.
- Necháme ho 10 minut odstát.
- Rozpálíme si pánev na palačinky.
- Nalijeme naběračku těsta, rozlijeme do stran a smažíme.
- Palačinku otáčíme, až se začne sama odlepovat od okrajů.
- Plníme dle fantazie.
Praktické
- Pokud nemáme kvalitní pánev, bude třeba přidat na smažení palačinek kapku oleje. Na kvalitní pánvi se dají smažit nasucho, bez oleje.
- Palačinky můžeme plnit nasladko (jako dezert, např. tofu tvarohem, marmeládou, oříškovými másly, ovocem aj.) i naslano (luštěninovou pomazánkou, “sýrovými” dipy, čerstvou i dušenou zeleninou aj.).
Obměna
- Místo quinoi můžeme použít i syrovou pohanku kroupa, viz recept na pohankové palačinky.
- Ke quinoe můžete přidat i různé druhy přírodních barviv nebo koření (např. šťávu z řepy, špenát, kurkumu aj.) a udělat si třeba duhové palačinky :-)
Děti
- Tyto palačinky smažené nasucho (nebo na opravdu minimu oleje, olej u dětí doporučujeme raději až od 2 let) jsou vhodné pro děti od 1,5 roku. Soli dáme jen špetičku.
PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance
Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!
Komentáře
Dobrý den,
Je mi to líto, ale hlásím, že pro osoby se slabším žaludkem asi tento recept není. Já mám žaludeční záchvat a křeče v břiše. Myslím, že jak ta quinoa není uvařená tak je hůř stravitelná. Ale já mám to trávení opravdu špatné obecně.
Ahoj, vyzkoušela jsem dneska tenhle recept – palačinky se povedly. Jen jsem je malo osolila, ale náplň byla chuťově vyrazna dost, takže to nakonec nevadilo. Chtela bych se ale zeptat – v těstu jsem mela znat ty slupičky z quinoy. Bylo to menším vykonem mého blenderu? Nebo to tak prostě je? Použila jsem červenou quinou.