Vláčné, nadýchané, s jemnou luxusní oříškovou chutí, a navíc plné kompletních bílkovin. To jsou tyto palačinky. Není třeba žádná mouka, ani vejce, jen kvalitní pánev na palačinky a základní ingredience, které máte v kuchyni.

Ingredience
na 4 palačinky
  • 60 g syrové quinoi
  • 100 g vody
  • 1 lžička lněných nebo chia semínek
  • 1 lžička oleje
  • sůl

Jak připravit quinoové palačinky

  1. Syrovou quinou propláchneme a zalijeme takovým množstvím vody, aby byla cca 3 cm nad quinou.
  2. Necháme nejlépe přes noc nebo minimálně 5 hodin namočit.
  3. Quinou slijeme, znovu propláchneme a dáme do mixéru (blenderu) spolu s všemi ostatními ingrediencemi.
  4. Rozmixujeme v hladké tekuté palačinkové těsto.
  5. Necháme ho 10 minut odstát.
  6. Rozpálíme si pánev na palačinky.
  7. Nalijeme naběračku těsta, rozlijeme do stran a smažíme.
  8. Palačinku otáčíme, až se začne sama odlepovat od okrajů.
  9. Plníme dle fantazie.

Praktické

  • Pokud nemáme kvalitní pánev, bude třeba přidat na smažení palačinek kapku oleje. Na kvalitní pánvi se dají smažit nasucho, bez oleje.
  • Palačinky můžeme plnit nasladko (jako dezert, např. tofu tvarohem, marmeládou, oříškovými másly, ovocem aj.) i naslano (luštěninovou pomazánkou, „sýrovými“ dipy, čerstvou i dušenou zeleninou aj.).

Obměna

  • Místo quinoi můžeme použít i syrovou pohanku kroupa, viz recept na pohankové palačinky.
  • Ke quinoe můžete přidat i různé druhy přírodních barviv nebo koření (např. šťávu z řepy, špenát, kurkumu aj.) a udělat si třeba duhové palačinky :-)

Děti

  • Tyto palačinky smažené nasucho (nebo na opravdu minimu oleje, olej u dětí doporučujeme raději až od 2 let) jsou vhodné pro děti od 1,5 roku. Soli dáme jen špetičku.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Méně únavy a čistší pleť (Daniela)

Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...
  1. Dobrý den,
    Je mi to líto, ale hlásím, že pro osoby se slabším žaludkem asi tento recept není. Já mám žaludeční záchvat a křeče v břiše. Myslím, že jak ta quinoa není uvařená tak je hůř stravitelná. Ale já mám to trávení opravdu špatné obecně.

    • Je to tak, Zuzko, osoby se slabým trávením by vůbec palačinky a jídla z mouky včetně pečiva neměly nebo by je měly velmi omezit. Mouka nebo jinak upravené nevařené zrno je vždycky hůř stravitelné než zrníčko namočené a uvařené. Ale dobrá zpráva je, že se to může zásadně zlepšit. Já už dnes můžu i domácí kváskovou pizzu apod. Samozřejmě ne denně, ale občas pro zpestření.

      • Děkuji Evicko za odpověď. Já mouku občas snesu, hlavně když si peču sama a nesnim toho půl plechu. A jak dlouho jste byla bez mouky vy? Jedla jste bezlepkově nebo úplně bez?

        • Každý jsme na tom trochu jinak, Zuzko, někdo má větší zátěž z dětství někdo má slabší trávení, někdo více poškozená střeva. Na to nejsou tabulky nebo srovnání s ostatními. Dejte na svoje pocity a a sledujte, jak se cítíte, to je to nejlepší vodítko. Já jsem pečivo vyřadila zhruba na tři roky, ne 100%, a vařila přirozeně bezlepkové obilí stejně dlouhou dobu. Ale nevyhýbala jsem se fermentovaným výrobkům jako je sojová omáčka, ječmen a miso pasta a podobně.

          • Samozřejmě naprosto souhlasím. Vychytavam si to postupně. Snad mi bude z JJ sedět co nejvíc receptů: -) krásný den.

            • To je na JJ super, Zuzko. Člověk se naučí pozorovat a vnímat, co mu dělá dobře a podle toho si to doladí. A ono se to časem bude rozšiřovat, jak se trávení dá do pořádku.

  2. Ahoj, vyzkoušela jsem dneska tenhle recept – palačinky se povedly. Jen jsem je malo osolila, ale náplň byla chuťově vyrazna dost, takže to nakonec nevadilo. Chtela bych se ale zeptat – v těstu jsem mela znat ty slupičky z quinoy. Bylo to menším vykonem mého blenderu? Nebo to tak prostě je? Použila jsem červenou quinou.

    • Ahoj, doporučuji použít bílou quinou. Červená je, i když se uvaří, taková křupavá a pevnější, takže i proto ti asi nešla rozmixovat tak dohladka. U palačinek z bílé quinoi slupičky nejsou. Ale je třeba samozřejmě těsto dobře rozmixovat :-) Já používám blender (Vitamix nebo Omniblend).

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMiluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci
Další článekPři uzení vznikají karcinogeny. Kolik jich obsahuje uzené tofu a tempeh?