Vláčné, nadýchané, s jemnou luxusní oříškovou chutí, a navíc plné kompletních bílkovin. To jsou tyto palačinky. Není třeba žádná mouka, ani vejce, jen kvalitní pánev na palačinky a základní ingredience, které máte v kuchyni.

Ingredience
na 4 palačinky
  • 60 g syrové quinoi
  • 100 g vody
  • 1 lžička lněných nebo chia semínek
  • 1 lžička oleje
  • sůl

Jak připravit quinoové palačinky

  1. Syrovou quinou propláchneme a zalijeme takovým množstvím vody, aby byla cca 3 cm nad quinou.
  2. Necháme nejlépe přes noc nebo minimálně 5 hodin namočit.
  3. Quinou slijeme, znovu propláchneme a dáme do mixéru (blenderu) spolu s všemi ostatními ingrediencemi.
  4. Rozmixujeme v hladké tekuté palačinkové těsto.
  5. Necháme ho 10 minut odstát.
  6. Rozpálíme si pánev na palačinky.
  7. Nalijeme naběračku těsta, rozlijeme do stran a smažíme.
  8. Palačinku otáčíme, až se začne sama odlepovat od okrajů.
  9. Plníme dle fantazie.

Praktické

  • Pokud nemáme kvalitní pánev, bude třeba přidat na smažení palačinek kapku oleje. Na kvalitní pánvi se dají smažit nasucho, bez oleje.
  • Palačinky můžeme plnit nasladko (jako dezert, např. tofu tvarohem, marmeládou, oříškovými másly, ovocem aj.) i naslano (luštěninovou pomazánkou, „sýrovými“ dipy, čerstvou i dušenou zeleninou aj.).

Obměna

  • Místo quinoi můžeme použít i syrovou pohanku kroupa, viz recept na pohankové palačinky.
  • Ke quinoe můžete přidat i různé druhy přírodních barviv nebo koření (např. šťávu z řepy, špenát, kurkumu aj.) a udělat si třeba duhové palačinky :-)

Děti

  • Tyto palačinky smažené nasucho (nebo na opravdu minimu oleje, olej u dětí doporučujeme raději až od 2 let) jsou vhodné pro děti od 1,5 roku. Soli dáme jen špetičku.

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...
  1. Dobrý den,
    Je mi to líto, ale hlásím, že pro osoby se slabším žaludkem asi tento recept není. Já mám žaludeční záchvat a křeče v břiše. Myslím, že jak ta quinoa není uvařená tak je hůř stravitelná. Ale já mám to trávení opravdu špatné obecně.

    • Je to tak, Zuzko, osoby se slabým trávením by vůbec palačinky a jídla z mouky včetně pečiva neměly nebo by je měly velmi omezit. Mouka nebo jinak upravené nevařené zrno je vždycky hůř stravitelné než zrníčko namočené a uvařené. Ale dobrá zpráva je, že se to může zásadně zlepšit. Já už dnes můžu i domácí kváskovou pizzu apod. Samozřejmě ne denně, ale občas pro zpestření.

      • Děkuji Evicko za odpověď. Já mouku občas snesu, hlavně když si peču sama a nesnim toho půl plechu. A jak dlouho jste byla bez mouky vy? Jedla jste bezlepkově nebo úplně bez?

        • Každý jsme na tom trochu jinak, Zuzko, někdo má větší zátěž z dětství někdo má slabší trávení, někdo více poškozená střeva. Na to nejsou tabulky nebo srovnání s ostatními. Dejte na svoje pocity a a sledujte, jak se cítíte, to je to nejlepší vodítko. Já jsem pečivo vyřadila zhruba na tři roky, ne 100%, a vařila přirozeně bezlepkové obilí stejně dlouhou dobu. Ale nevyhýbala jsem se fermentovaným výrobkům jako je sojová omáčka, ječmen a miso pasta a podobně.

          • Samozřejmě naprosto souhlasím. Vychytavam si to postupně. Snad mi bude z JJ sedět co nejvíc receptů: -) krásný den.

            • To je na JJ super, Zuzko. Člověk se naučí pozorovat a vnímat, co mu dělá dobře a podle toho si to doladí. A ono se to časem bude rozšiřovat, jak se trávení dá do pořádku.

  2. Ahoj, vyzkoušela jsem dneska tenhle recept – palačinky se povedly. Jen jsem je malo osolila, ale náplň byla chuťově vyrazna dost, takže to nakonec nevadilo. Chtela bych se ale zeptat – v těstu jsem mela znat ty slupičky z quinoy. Bylo to menším vykonem mého blenderu? Nebo to tak prostě je? Použila jsem červenou quinou.

    • Ahoj, doporučuji použít bílou quinou. Červená je, i když se uvaří, taková křupavá a pevnější, takže i proto ti asi nešla rozmixovat tak dohladka. U palačinek z bílé quinoi slupičky nejsou. Ale je třeba samozřejmě těsto dobře rozmixovat :-) Já používám blender (Vitamix nebo Omniblend).

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMiluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci
Další článekPři uzení vznikají karcinogeny. Kolik jich obsahuje uzené tofu a tempeh?