Vláčné, nadýchané, s jemnou luxusní oříškovou chutí, a navíc plné kompletních bílkovin. To jsou tyto palačinky. Není třeba žádná mouka, ani vejce, jen kvalitní pánev na palačinky a základní ingredience, které máte v kuchyni.

Ingredience
na 4 palačinky
  • 60 g syrové quinoi
  • 100 g vody
  • 1 lžička lněných nebo chia semínek
  • 1 lžička oleje
  • sůl

Jak připravit quinoové palačinky

  1. Syrovou quinou propláchneme a zalijeme takovým množstvím vody, aby byla cca 3 cm nad quinou.
  2. Necháme nejlépe přes noc nebo minimálně 5 hodin namočit.
  3. Quinou slijeme, znovu propláchneme a dáme do mixéru (blenderu) spolu s všemi ostatními ingrediencemi.
  4. Rozmixujeme v hladké tekuté palačinkové těsto.
  5. Necháme ho 10 minut odstát.
  6. Rozpálíme si pánev na palačinky.
  7. Nalijeme naběračku těsta, rozlijeme do stran a smažíme.
  8. Palačinku otáčíme, až se začne sama odlepovat od okrajů.
  9. Plníme dle fantazie.

Praktické

  • Pokud nemáme kvalitní pánev, bude třeba přidat na smažení palačinek kapku oleje. Na kvalitní pánvi se dají smažit nasucho, bez oleje.
  • Palačinky můžeme plnit nasladko (jako dezert, např. tofu tvarohem, marmeládou, oříškovými másly, ovocem aj.) i naslano (luštěninovou pomazánkou, “sýrovými” dipy, čerstvou i dušenou zeleninou aj.).

Obměna

  • Místo quinoi můžeme použít i syrovou pohanku kroupa, viz recept na pohankové palačinky.
  • Ke quinoe můžete přidat i různé druhy přírodních barviv nebo koření (např. šťávu z řepy, špenát, kurkumu aj.) a udělat si třeba duhové palačinky 🙂

Děti

  • Tyto palačinky smažené nasucho (nebo na opravdu minimu oleje, olej u dětí doporučujeme raději až od 2 let) jsou vhodné pro děti od 1,5 roku. Soli dáme jen špetičku.

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Dobrý den,
    Je mi to líto, ale hlásím, že pro osoby se slabším žaludkem asi tento recept není. Já mám žaludeční záchvat a křeče v břiše. Myslím, že jak ta quinoa není uvařená tak je hůř stravitelná. Ale já mám to trávení opravdu špatné obecně.

    • Je to tak, Zuzko, osoby se slabým trávením by vůbec palačinky a jídla z mouky včetně pečiva neměly nebo by je měly velmi omezit. Mouka nebo jinak upravené nevařené zrno je vždycky hůř stravitelné než zrníčko namočené a uvařené. Ale dobrá zpráva je, že se to může zásadně zlepšit. Já už dnes můžu i domácí kváskovou pizzu apod. Samozřejmě ne denně, ale občas pro zpestření.

      • Děkuji Evicko za odpověď. Já mouku občas snesu, hlavně když si peču sama a nesnim toho půl plechu. A jak dlouho jste byla bez mouky vy? Jedla jste bezlepkově nebo úplně bez?

        • Každý jsme na tom trochu jinak, Zuzko, někdo má větší zátěž z dětství někdo má slabší trávení, někdo více poškozená střeva. Na to nejsou tabulky nebo srovnání s ostatními. Dejte na svoje pocity a a sledujte, jak se cítíte, to je to nejlepší vodítko. Já jsem pečivo vyřadila zhruba na tři roky, ne 100%, a vařila přirozeně bezlepkové obilí stejně dlouhou dobu. Ale nevyhýbala jsem se fermentovaným výrobkům jako je sojová omáčka, ječmen a miso pasta a podobně.

          • Samozřejmě naprosto souhlasím. Vychytavam si to postupně. Snad mi bude z JJ sedět co nejvíc receptů: -) krásný den.

            • To je na JJ super, Zuzko. Člověk se naučí pozorovat a vnímat, co mu dělá dobře a podle toho si to doladí. A ono se to časem bude rozšiřovat, jak se trávení dá do pořádku.

  2. Ahoj, vyzkoušela jsem dneska tenhle recept – palačinky se povedly. Jen jsem je malo osolila, ale náplň byla chuťově vyrazna dost, takže to nakonec nevadilo. Chtela bych se ale zeptat – v těstu jsem mela znat ty slupičky z quinoy. Bylo to menším vykonem mého blenderu? Nebo to tak prostě je? Použila jsem červenou quinou.

    • Ahoj, doporučuji použít bílou quinou. Červená je, i když se uvaří, taková křupavá a pevnější, takže i proto ti asi nešla rozmixovat tak dohladka. U palačinek z bílé quinoi slupičky nejsou. Ale je třeba samozřejmě těsto dobře rozmixovat 🙂 Já používám blender (Vitamix nebo Omniblend).

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMiluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci
Další článekPři uzení vznikají karcinogeny. Kolik jich obsahuje uzené tofu a tempeh?