- 300 g celého zrna, např. pohanka, rýže, quinoa nebo jáhly nebo jejich kombinace (odzkoušené varianty viz níže, odstavec praktické)
- 300 ml vody
- 1/2 lžičky soli
Jak připravit bezlepkové palačinky bez mouky
- Vybrané zrno nebo zrna (viz nadpis praktické, kde jsou uvedené možné varianty) namočíme na minimálně hodinu, lépe na 5 hodin nebo přes noc do vody.
- Vodu slijeme a zrnka nasypeme do blenderu.
- Přidáme odměřené množství vody. Doporučujeme nalít do mixéru nejdříve 3/4 množství vody (225 ml), rozmixovat a pak postupně případně dolévat zbytek, abychom vytvořili palačinkové těsto (ani ne husté, ani ne příliš řídké). Každá obilovina může pojmout jiné množství vody.
- Rozmixované těsto nalijeme do mísy, osolíme a smažíme na rozpálené pánvičce nasucho palačinky. S těstem se velmi dobře pracuje a i první palačinky je vždy perfektní.
- Palačinky skládáme postupně na sebe (díky tomu krásně změknou a budou úžasně vláčné) a přikryjeme pokličkou.
- Podáváme nasladko nebo naslano dle toho, jak je máte rádi :-) My jsme si je dali s paštikou žampionová foie gras, napařenou a čerstvou zeleninou.
- Nesnězené palačinky skladujeme v lednici.
Praktické
- Tyto palačinky jsou velmi variabilní. Těsto můžete vytvořit z jakýchkoliv obilovin (experimentujte! poměry obilovin u těchto palačinek nejsou důležité), zde jsou naše odzkoušené varianty:
- 100 g pohanka kroupy, 100 g quinoa, 100 g bílá rýže jasmínová
- 300 g pohanka kroupy (francouzské crêpes)
- 75 g pohanka kroupy, 75 g jáhly, 75 g quinoa, 75 g bílá rýže
- 150 g bílá rýže, 150 g pohanka kroupy
- Do těsta můžete přidat koření dle chuti nebo s těstem rozmixovat špenát pro zelenou variantu.
- Doporučujeme palačinky smažit na pánvičce na palačinky.
- Tyto palačinky se skvěle hodí jako svačina do školy, práce nebo na výlet. Ale také jako lehká večeře.
- Palačinky dělejte co nejtenčí. Nalijte necelý šufánek na pánvičku a pomocí naklánění pánvičky a dřevěného roztírače na palačinky těsto rozetřete v tenké vrstvě po celé pánvičce.
Komentáře
Rada bych se zetala, jak je to se stravitelnosti, neni li zrno radne a dlouho varene. Z videí s pani doktorkou si pamatuji, ze rikala, ze kuprikladu cockove testoviny a podobně jsou vlastne velmi spatne stravitelne. Toto mi prijde z tohoto pohledu stejne. Dekuji
Dobrý den. Dnes jsem zkoušela palačinky z pohanky, ale ani jedna se mi nepovedla, spíš to byly trhance😁. Myslím,že jsem dobrá a zkušená kuchařka(64 let a ráda vařím) a i když mě tento způsob vaření hodně láká-také kvůli mému zdraví-nějak mi to nejde.😏