Toto jsou naše nejoblíbenější palačinky z pouhých 3 ingrediencí. Nasladko i naslano. Jsou rychle hotové, bez mouky, bez lepku, zdravé, vláčné a moc chutné. A hlavně vždy se povedou úplně bez chybičky. Už žádná roztrhaná palačinka!

Ingredience
na cca 14 palačinek
  • 300 g celého zrna, např. pohanka, rýže, quinoa nebo jáhly nebo jejich kombinace (odzkoušené varianty viz níže, odstavec praktické)
  • 300 ml vody
  • 1/2 lžičky soli

Jak připravit bezlepkové palačinky bez mouky

  1. Vybrané zrno nebo zrna (viz nadpis praktické, kde jsou uvedené možné varianty) namočíme na minimálně hodinu, lépe na 5 hodin nebo přes noc do vody.
  2. Vodu slijeme a zrnka nasypeme do blenderu.
  3. Přidáme odměřené množství vody. Doporučujeme nalít do mixéru nejdříve 3/4 množství vody (225 ml), rozmixovat a pak postupně případně dolévat zbytek, abychom vytvořili palačinkové těsto (ani ne husté, ani ne příliš řídké). Každá obilovina může pojmout jiné množství vody.
  4. Rozmixované těsto nalijeme do mísy, osolíme a smažíme na rozpálené pánvičce nasucho palačinky. S těstem se velmi dobře pracuje a i první palačinky je vždy perfektní.
  5. Palačinky skládáme postupně na sebe (díky tomu krásně změknou a budou úžasně vláčné) a přikryjeme pokličkou.
  6. Podáváme nasladko nebo naslano dle toho, jak je máte rádi 🙂 My jsme si je dali s paštikou žampionová foie gras, napařenou a čerstvou zeleninou.
  7. Nesnězené palačinky skladujeme v lednici.

Praktické

  • Tyto palačinky jsou velmi variabilní. Těsto můžete vytvořit z jakýchkoliv obilovin (experimentujte! poměry obilovin u těchto palačinek nejsou důležité), zde jsou naše odzkoušené varianty:
    • 100 g pohanka kroupy, 100 g quinoa, 100 g bílá rýže jasmínová
    • 300 g pohanka kroupy (francouzské crêpes)
    • 75 g pohanka kroupy, 75 g jáhly, 75 g quinoa, 75 g bílá rýže
    • 150 g bílá rýže, 150 g pohanka kroupy
  • Do těsta můžete přidat koření dle chuti nebo s těstem rozmixovat špenát pro zelenou variantu.
  • Doporučujeme palačinky smažit na pánvičce na palačinky.
  • Tyto palačinky se skvěle hodí jako svačina do školy, práce nebo na výlet. Ale také jako lehká večeře.
  • Palačinky dělejte co nejtenčí. Nalijte necelý šufánek na pánvičku a pomocí naklánění pánvičky a dřevěného roztírače na palačinky těsto rozetřete v tenké vrstvě po celé pánvičce.

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

  1. Děkuji za odpověď. V klubu jsem byla tři roky. Článek jsem četla, nevzpomínám si, že by tam byla řeč o zubním kazu. Zánětech ano. V poradně jsem i žádala o radu ohledně kazivosti zubů. Ajka se o zubech zmínila, upoutala mojí pozornost. Možná ví něco, co já zatím nevidím. Děkuji Eliška

    • Jde o to, že při nevhodné úpravě jídel jsou některé minerály špatně vstřebatelné a tím se mohou začít kazit zuby, kterým chybí vápník, hořčík atd. V poradně Klubu ani kurzu ani běžícího kurzu dotaz nevidím, poctivě tam denně několikrát odpovídám, kdyžtak ho vložte znovu, já to tam přidám.

  2. Dobrý večer Ajko, děkuji za odpověď ke slévání védy z obilovin. Můžete mě vysvětlit souvislost mezi zubním kazem a nesléváním vody z obilovin po důkladném vyprání a namočení obilovin třeba přes noc, nebo po kratší době. Děkuji Eliška

  3. Dobrý večer, proč se slévá voda z vyprané, namočené pohanky. Není to škoda? Palačinky se daří velice dobře:-)

    • Dobrý den, nemusíte ji slévat. Já jsem zvyklá namáčet a slévat všechny obiloviny kvůli antinutričním látkám a mým častým zubním kazům (měla jsem málo minerálů). Je pravda, že pak s vodou sléváme i minerály, ale ty doplňuji řasami. Takže určitě nemusíte slévat 🙂

      • Jen ještě doplním, že pokud byste vodu na namáčení pohanky nalila podle oka a rozmixovala ji pak i všechnu do těsta, mohlo by být těsto řídké, takže je třeba ji odměřit dle receptu již při namáčení pohanky.

  4. Jaký je rozdíl mezi tím, když namelu/rozmixuju zrno, mám mouku a použiju ji. Nebo uvařím zrno, rozmixuju, použiju? Pořád je tam ten proces mixování, nadrcení.

    • Mouka z nevařeného zrna je hůř stravitelná než rozemleté vařené zrno. Vařené obilí je vždy lépe stravitelné než mouka ze suchého zrna.

      • Prosím,prosím,
        mám namočeno přes noc,ale teď jsem teda znejistěla, jestli mám to zrno uvařit a potom mixovat, nebo mixovat hned po namočení???
        předem díky za odpověď Katka

  5. Udělali jsme si palačinky (1:1 pohanka s ryzi) s manželem k snídani, s tím že dětem uděláme co budou chtít. Jaké překvapení nás čekalo, když nám děti začali palačinky ujídat. Nakonec jsem pro nás dospěláky ještě musela udělat polévku, aby jsme neměli hlad 🙂

    • Tak to máme radost. U nás doma jsou palačinky vrchol potravinové pyramidy :-)) Pro děti je to to nejvíc, co si často přejí, ale já je děláme úplně nejmíň, situace zachraňume manžel, kterému nevadí, že to je nekonečná práce – jak se dodělávají, tak mizejí :-)))

  6. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVýroba tempehu: jak na to, aby se zaručeně povedl
Další článekBlýská se na lepší časy: stát zakáže plošnou aplikaci Roundupu