Toto jsou naše nejoblíbenější palačinky z pouhých 3 ingrediencí. Nasladko i naslano. Jsou rychle hotové, bez mouky, bez lepku, zdravé, vláčné a moc chutné. A hlavně vždy se povedou úplně bez chybičky. Už žádná roztrhaná palačinka!

Ingredience
na cca 14 palačinek
  • 300 g celého zrna, např. pohanka, rýže, quinoa nebo jáhly nebo jejich kombinace (odzkoušené varianty viz níže, odstavec praktické)
  • 300 ml vody
  • 1/2 lžičky soli

Jak připravit bezlepkové palačinky bez mouky

  1. Vybrané zrno nebo zrna (viz nadpis praktické, kde jsou uvedené možné varianty) namočíme na minimálně hodinu, lépe na 5 hodin nebo přes noc do vody.
  2. Vodu slijeme a zrnka nasypeme do blenderu.
  3. Přidáme odměřené množství vody. Doporučujeme nalít do mixéru nejdříve 3/4 množství vody (225 ml), rozmixovat a pak postupně případně dolévat zbytek, abychom vytvořili palačinkové těsto (ani ne husté, ani ne příliš řídké). Každá obilovina může pojmout jiné množství vody.
  4. Rozmixované těsto nalijeme do mísy, osolíme a smažíme na rozpálené pánvičce nasucho palačinky. S těstem se velmi dobře pracuje a i první palačinky je vždy perfektní.
  5. Palačinky skládáme postupně na sebe (díky tomu krásně změknou a budou úžasně vláčné) a přikryjeme pokličkou.
  6. Podáváme nasladko nebo naslano dle toho, jak je máte rádi :-) My jsme si je dali s paštikou žampionová foie gras, napařenou a čerstvou zeleninou.
  7. Nesnězené palačinky skladujeme v lednici.

Praktické

  • Tyto palačinky jsou velmi variabilní. Těsto můžete vytvořit z jakýchkoliv obilovin (experimentujte! poměry obilovin u těchto palačinek nejsou důležité), zde jsou naše odzkoušené varianty:
    • 100 g pohanka kroupy, 100 g quinoa, 100 g bílá rýže jasmínová
    • 300 g pohanka kroupy (francouzské crêpes)
    • 75 g pohanka kroupy, 75 g jáhly, 75 g quinoa, 75 g bílá rýže
    • 150 g bílá rýže, 150 g pohanka kroupy
  • Do těsta můžete přidat koření dle chuti nebo s těstem rozmixovat špenát pro zelenou variantu.
  • Doporučujeme palačinky smažit na pánvičce na palačinky.
  • Tyto palačinky se skvěle hodí jako svačina do školy, práce nebo na výlet. Ale také jako lehká večeře.
  • Palačinky dělejte co nejtenčí. Nalijte necelý šufánek na pánvičku a pomocí naklánění pánvičky a dřevěného roztírače na palačinky těsto rozetřete v tenké vrstvě po celé pánvičce.

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...
  1. Dělala jsem z quinoy, ale já ty palačinky prostě neumím :-D Na pánvičce mi nešla otočit, přilepila se a vznikl chuchvalec. ALE těsto jsem vylila na pečící papír a asi 30 minut pekla na 220°C, placku pak nakrájela a to byla bašta ! Takže lze i v troubě ;-)

  2. Dnes jsem vyzkoušela palačinky. Jsou výborné. I manžel si dal, to jsem nečekala :-) Namíchala jsem rýži, pohanku, jáhly a quinou. Dávala jsem jim ochutnat v práci a divili se, že jsou bez mouky, vajec, mléka a bez oleje :-)

  3. Děkuji za odpověď. V klubu jsem byla tři roky. Článek jsem četla, nevzpomínám si, že by tam byla řeč o zubním kazu. Zánětech ano. V poradně jsem i žádala o radu ohledně kazivosti zubů. Ajka se o zubech zmínila, upoutala mojí pozornost. Možná ví něco, co já zatím nevidím. Děkuji Eliška

    • Jde o to, že při nevhodné úpravě jídel jsou některé minerály špatně vstřebatelné a tím se mohou začít kazit zuby, kterým chybí vápník, hořčík atd. V poradně Klubu ani kurzu ani běžícího kurzu dotaz nevidím, poctivě tam denně několikrát odpovídám, kdyžtak ho vložte znovu, já to tam přidám.

  4. Dobrý večer Ajko, děkuji za odpověď ke slévání védy z obilovin. Můžete mě vysvětlit souvislost mezi zubním kazem a nesléváním vody z obilovin po důkladném vyprání a namočení obilovin třeba přes noc, nebo po kratší době. Děkuji Eliška

  5. Dobrý večer, proč se slévá voda z vyprané, namočené pohanky. Není to škoda? Palačinky se daří velice dobře:-)

    • Dobrý den, nemusíte ji slévat. Já jsem zvyklá namáčet a slévat všechny obiloviny kvůli antinutričním látkám a mým častým zubním kazům (měla jsem málo minerálů). Je pravda, že pak s vodou sléváme i minerály, ale ty doplňuji řasami. Takže určitě nemusíte slévat :-)

      • Jen ještě doplním, že pokud byste vodu na namáčení pohanky nalila podle oka a rozmixovala ji pak i všechnu do těsta, mohlo by být těsto řídké, takže je třeba ji odměřit dle receptu již při namáčení pohanky.

  6. Jaký je rozdíl mezi tím, když namelu/rozmixuju zrno, mám mouku a použiju ji. Nebo uvařím zrno, rozmixuju, použiju? Pořád je tam ten proces mixování, nadrcení.

    • Mouka z nevařeného zrna je hůř stravitelná než rozemleté vařené zrno. Vařené obilí je vždy lépe stravitelné než mouka ze suchého zrna.

  7. Udělali jsme si palačinky (1:1 pohanka s ryzi) s manželem k snídani, s tím že dětem uděláme co budou chtít. Jaké překvapení nás čekalo, když nám děti začali palačinky ujídat. Nakonec jsem pro nás dospěláky ještě musela udělat polévku, aby jsme neměli hlad :)

    • Tak to máme radost. U nás doma jsou palačinky vrchol potravinové pyramidy :-)) Pro děti je to to nejvíc, co si často přejí, ale já je děláme úplně nejmíň, situace zachraňume manžel, kterému nevadí, že to je nekonečná práce – jak se dodělávají, tak mizejí :-)))

  8. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVýroba tempehu: jak na to, aby se zaručeně povedl
Další článekBlýská se na lepší časy: stát zakáže plošnou aplikaci Roundupu