Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rolky a palačinky

Vláčné palačinky bez mouky a lepku

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Toto jsou naše nejoblíbenější palačinky z pouhých 3 ingrediencí. Nasladko i naslano. Jsou rychle hotové, bez mouky, bez lepku, zdravé, vláčné a moc chutné. A hlavně vždy se povedou úplně bez chybičky. Už žádná roztrhaná palačinka!

Ingredience
na cca 14 palačinek
  • 300 g celého zrna, např. pohanka, rýže, quinoa nebo jáhly nebo jejich kombinace (odzkoušené varianty viz níže, odstavec praktické)
  • 300 ml vody
  • 1/2 lžičky soli

Ahoj všem, k Jarní očistě a Jíme Jinak mě dovedla náhoda. Měla jsem velmi náročný podzim, který končil ještě ...

Jak připravit bezlepkové palačinky bez mouky

  1. Vybrané zrno nebo zrna (viz nadpis praktické, kde jsou uvedené možné varianty) namočíme na minimálně hodinu, lépe na 5 hodin nebo přes noc do vody.
  2. Vodu slijeme a zrnka nasypeme do blenderu.
  3. Přidáme odměřené množství vody. Doporučujeme nalít do mixéru nejdříve 3/4 množství vody (225 ml), rozmixovat a pak postupně případně dolévat zbytek, abychom vytvořili palačinkové těsto (ani ne husté, ani ne příliš řídké). Každá obilovina může pojmout jiné množství vody.
  4. Rozmixované těsto nalijeme do mísy, osolíme a smažíme na rozpálené pánvičce nasucho palačinky. S těstem se velmi dobře pracuje a i první palačinky je vždy perfektní.
  5. Palačinky skládáme postupně na sebe (díky tomu krásně změknou a budou úžasně vláčné) a přikryjeme pokličkou.
  6. Podáváme nasladko nebo naslano dle toho, jak je máte rádi :-) My jsme si je dali s paštikou žampionová foie gras, napařenou a čerstvou zeleninou.
  7. Nesnězené palačinky skladujeme v lednici.

Praktické

  • Tyto palačinky jsou velmi variabilní. Těsto můžete vytvořit z jakýchkoliv obilovin (experimentujte! poměry obilovin u těchto palačinek nejsou důležité), zde jsou naše odzkoušené varianty:
    • 100 g pohanka kroupy, 100 g quinoa, 100 g bílá rýže jasmínová
    • 300 g pohanka kroupy (francouzské crêpes)
    • 75 g pohanka kroupy, 75 g jáhly, 75 g quinoa, 75 g bílá rýže
    • 150 g bílá rýže, 150 g pohanka kroupy
  • Do těsta můžete přidat koření dle chuti nebo s těstem rozmixovat špenát pro zelenou variantu.
  • Doporučujeme palačinky smažit na pánvičce na palačinky.
  • Tyto palačinky se skvěle hodí jako svačina do školy, práce nebo na výlet. Ale také jako lehká večeře.
  • Palačinky dělejte co nejtenčí. Nalijte necelý šufánek na pánvičku a pomocí naklánění pánvičky a dřevěného roztírače na palačinky těsto rozetřete v tenké vrstvě po celé pánvičce.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub

Výborná palačinka na slano s restovanou zeleninou.

Klub
Jaroslav Hlávka
23. 5. 2022

Po krátkém výletě následuje k večeři zasloužená odměna. Dnes ve variantě s jahodovým rozvarem s rozinkami 😀

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Luxusní kynutý bezlepkový štrůdl

Nejluxusnější bezlepkový štrůdl, jaký jsem kdy udělala/jedla. Nadýchané, tenké a lehoučké kynuté těsto z jednodruhových muk, výborný i druhý den. Ale pozor...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Kokosový pohár s tapioka perličkami

Mléčná rýže byla můj oblíbený dezert před změnou jídelníčku. Tenhle dezert ji nejen nahradí, ale dokonale předčí. Když ho v létě podáte pěkně vychlazený, u...