Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Podzimní černá rýže Nerone

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
sezóna zima

Tato zeleninová směs s černou rýží vás krásně zahřeje v chladných dnech a úžasně voní kořením. Jednoduché rychlé jídlo, které budete mít během chvilky na stole.

Ingredience
  • Nerone celozrnná rýže
  • černá řepa
  • tuřín
  • mrkev
  • černý kmín (černucha/nigella sativa)
  • černá hořčičná semínka
  • goji bobule
  • slunečnicová semínka
  • česnek
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • černý pepř
  • čerstvá petrželka

Jsem maminka dvou malých chlapců, jednomu je 5 let a druhému 5 měsíců.  Myšlenky o ji...

Jak připravit podzimní směs s černou rýží

  1. Zeleninu nakrájejte na stejně velké kousky.
  2. Do pánve nalijte olej, přidejte semínka černuchy, hořčičná semínka, prolisovaný česnek, slunečnicová semínka a zeleninu. Orestujte.
  3. Podlijte vodou, osolte, přidejte goji, promíchejte a duste, dokud zelenina nezměkne.
  4. Uvařte rýži a po uvaření ji dochuťte solí a extra panenským olivovým olejem.
  5. Vše naservírujte, opepřete a posypejte petrželkou.

Praktické

  • Zeleninu krájejte na stejně velké kousky.
  • I když rýže nerone potřebuje k uvaření 35 minut, je to rychlé jídlo.
  • Rýže Nerone má velká černá zrna, je vždy al dente, takže velmi vhodná na rizota. Je to odrůda pocházející z Číny a byla představena v Itálii v roce 1997. Černá barva rýže je přirozená, proto po sklizni nedochází k žádnému barvení. Černá barva je způsobena polyfenolickými látkami a anthokyany. Vyniká svou nezaměnitelnou a příjemnou vůní na půli cesty mezi santalovým dřevem a čerstvě upečeným chlebem. Rýže je bohatá na fosfor a hořčík a perfektně se hodí k zelenině.Tuto rýži lze zakoupit na eshopech i v Česku.
  • Není třeba nic vážit, všechny suroviny a ingredience uzpůsobte počtu strávníků.

Obměna

  • Do pokrmu místo goji můžete dát několik rozinek. Stačí málo.
  • Rýže Nerone je velmi aromatická a chuťově specifická, samozřejmě nic nebrání tomu použít jinou.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

25 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Beluga na švestkách

Podzim se blíží a já si konečně začínám užívat jeho plodů a barev. Pokud máte rádi zajímavé a nezvyklé kontrasty chutí, určitě vyzkoušejte.

Fialová brokolice s čočkou

I když už se blíží jaro, zahrada stále nabízí typicky zimní zeleninu. Právě teď je u nás fialová brokolice na záhoně v plné své kráse. Pokud jí nemáte, nez...

Ovesný porridge

Lehká a přesto sytá slaná kaše, do které se perfektně hodí cuketa nebo mladé žluté patizony.

Letní italská pánev

Letní italská pánev vám určitě připomene jeden velmi známý pokrm. Pokud tento recept připravíte, zkuste napsat, čemu je podle vás chuťově podobný.

Patizonová pánev

Patizon je skvělá zelenina, kterou lze připravit na všechny možné způsoby. Vyzkoušejte třeba tuto voňavou patizonovou pánev, jejiž příprava je velmi jednod...

Kořeněná pohanka

Jednoduché, bezlepkové, rychlé, z několika málo ingrediencí…takové je toto voňavé jídlo, na kterém si určitě pochutnáte.