Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Osmahnutá rýže se zeleninou a tempehem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Rychlé jednoduché jídlo bez masa a lepku, skvělé pro začínající podzim.

Ingredience
  • celozrnná rýže basmati
  • celer
  • dýně
  • mrkev
  • tempeh
  • česnek
  • semínka černuchy (černý kmín)
  • kmín
  • konopná semínka
  • sušené kari listy
  • černá hořčičná semínka
  • bílý pepř
  • nové koření – čerstvě namleté ​
  • olej
  • mizuna

Vlaďka je s námi na stránkách už nějaký ten pátek. Poslední dobou prý stravu lajdačila, stresu neunikla, všechno v ne...

Jak připravit smaženou rýži se zeleninou

  1. Uvařte rýži a nechte stranou.
  2. Zeleninu nakrájejte na kostičky.
  3. Do pánve dejte olej, přidejte všechno koření, prolisovaný česnek, kari listy a zeleninu osmahněte doměkka. Pokud chcete, můžete přidat trochu vody, aby zelenina rychleji změkla.
  4. Když je zelenina uvařená – ale ne rozvařená – zvyšte teplotu a přidejte na kostičky nakrájený tempeh, promíchejte, osolte, přidejte rýži a za stálého míchání vše dobře a zprudka osmahněte.
  5. Nakonec posypte bílým pepřem, konopnými semínky a nasekanou mizunou.

Praktické

  • Do tohoto receptu se skvěle hodí celozrnná basmati, protože zrnka se dobře smaží, neslepují se.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Místo mizuny použijte rukolu, petrželku, pažitku, nebo cokoliv zeleného.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

12 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...

Červené fazole s čekankou

Vyzkoušejte tuto výbornou směs fazolí a čekanky, kterou skvěle doplňuje pečená dýně a pohanka. Určitě si pochutnáte.

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

Ovesný porridge

Lehká a přesto sytá slaná kaše, do které se perfektně hodí cuketa nebo mladé žluté patizony.

Slané fazolové kokosky

Ačkoliv vzhledem i názvem připomínají dezert, tentokrát se nejedná o sladkou pochoutku, ale výborné slané karbanátky, které se skvěle hodí například k různ...