Potřebujete rychlé těsto, které půjde dobře vykrajovat i těm nejmenším dětem? Pak můžete vyzkoušet tyto bezlepkové sušenky, které jsou tvrdší a díky tomu mají velmi dlouhou trvanlivost. Hodí se k čaji nebo kávě, ale dají se i namazat a spojit jako vánoční cukroví. Jsou bez lepku, bez vajec, bez cukru a bez mléka. Vhodné i pro nejmenší děti.

Ingredience
na jeden plech
  • 120 g rýžové mouky
  • 80 g rýžového sirupu
  • 90 gramů tahiny
  • špetka soli
  • 1-2 lžíce vody podle potřeby

Jak připravit sezamové bezlepkové sušenky

  1. Všechny ingredience smícháme a vypracujeme těsto, které bude pružné a vláčné.
  2. Pokud se nám drolí, přidáme lžíci až dvě vody, podle potřeby, po troškách, až dostaneme dobrou konzistenci.
  3. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary.
  4. Pečeme cca 10 minut na 180° C, jakmile začnou zlátnout vyndaváme.

Praktické

  • Sušenky se skvěle hodí pro malé děti, které si užijí vykrajování a které pak budou spokojené s obyčejnou tvrdou sušenkou. Maminky od nejmenších dětí si mohou nadělat sušenky do zásoby a jednou za čas vyndat jednu sušenku, když je potřeba.
  • Sušenkami neuctíte lidi zvyklé na klasické kupované sušenky, ale mě a Romanovi k meltě moc chutnají. Připomínají nám sušenky, co se dávají ke kávě v restauracích. Ale jsou tvrdší.
  • Já jsem použila na mouku celozrnnou rýži a domácí (hrubší) tahini, můžete použít i mouku z bílé rýže.
  • Počítejte, že se sušenky na horkém plechu budou ještě chvíli péct, proto je vyndejte dříve než ztmavnou. Nepečeme do hněda, byly by příliš tvrdé a hořké.
  • Pokud chcete sušenky nadýchané, přidejte prášek do pečiva bez fosfátů (pro malé děti ale vynechte).
  • Těsto nemusíte nechávat odpočinout, dělá se s ním dobře ihned. Pokud ale nemáte čas péct sušenky, můžete si těsto udělat dopředu a skladovat v lednici a péct až po několika dnech.
  • V plechové krabici vám vydrží týdny křupavé.

Obměna

  • Do těsta můžete přidat nastrouhané jablko, dýni nebo cuketu, aby byly sušenky měkčí, ale nebudou mít potom takovou trvanlivost.
  • Do těsta můžete přidat bio citronovou kůru nebo perníkové koření, skořici apod.
  • Místo rýžové mouky můžete použít pohankovou. Pokud vám nevadí lepek, lze použít i celozrnnou špaldovou, pšeničnou nebo ovesnou.
  • Můžete také přidat nasekané oříšky nebo strouhaný kokos.
  • Můžete je udělat různě barevné pomocí přírodních barviček.

Děti

  • Tyto sušenky jsou vhodné pro nejmenší děti. Problematický by mohl být pouze sezam, pokud ale už sezamová semínka v jídle děti měly a neměly reakci, můžete jim bez obav nadělat tyto sušenky pěkně do zásoby. Jsou skvělé přesně v momentě, kdy se dětem prořezávají zoubky a vy jim nechcete dávat kupované pečivo.

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJedlé kaštany: zdroj životodárné energie
Další článekRybí prsty klamou obsahem masa. Toto zjistily testy