Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Cizrna v krémové omáčce

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Nastal podzim a s ním i potřeba se vnitřně zahřát, což tento pokrm přesně splňuje. Příprava je navíc jednoduchá, takže hurá do kuchyně.

Ingredience
cca 2 porce
  • 2 plné hrnky dýně pokrájené na kostičky
  • 1 mrkev
  • šalotka
  • česnek dle chuti
  • olej
  • 1/2 hrnku kešu ořechů
  • 2 plné lžičky uzené papriky
  • 1 rovná lžička soli
  • pepř
  • chilli dle chuti
  • 700 ml zeleninového vývaru/vody
  • 2 lžičky lahůdkového droždí
  • 5 sušených rajčat
  • umeocet dle chuti
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • sekaná petrželka na servírování

K Jíme Jinak mě přivedla snaha udělat něco se svým zdravím. I když mojí motivací nebylo hubnutí,

Jak připravit krémovou omáčku z dýně s cizrnou

  1. V pánvi rozpálíme olej a dáme zesklovatět nakrájenou šalotku.
  2. Poté přidáme mrkev, dýni, česnek, vše zasypeme uzenou paprikou a chilli, promícháme a zalijeme horkým vývarem nebo vodou. Přihodíme kešu ořechy, osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut.
  3. Do mixéru dáme uvařenou zeleninu, kešu a zatím jen trošku tekutiny (zbytek budeme přidávat dle konzistence). Do mixéru dáme i lahůdkové droždí, sušená rajčata a trošku umeocta. Mixujeme do hladka. Pokud je omáčka hustá, přiléváme tekutinu z hrnce dokud nebude mít omáčka ideální konzistenci.
  4. Vzniklou omáčku přendáme do hrnce, vmícháme cizrnu a ještě povaříme. Dle potřeby ještě dochutíme umeoctem.

Praktické

  • Omáčka je skvělá třeba k plackám a nebo rýži.
  • Chilli i česneku dejte dle chuti.
  • Při potížích s klouby a ledvinami rajčata vynecháváme.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pikantní koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

87 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak to byla zase lahůdka 😊👌 Moc dobrý obídek ☺️ Ta sušená rajčata jsem nedávala, jinak nemám co dodat 😁 Prostě luxus 👍👍👍 Děkujeme ❤️

Fotku jsem nestihla, ale bylo to skvělé, chutí mi to připomnělo indické jídlo, které pro jeho ostrost bohužel nemůžu. Jako přílohu jsme měli rýži, příště se musím ještě pochlapit a udělat k tomu placky. Moc děkuju za recept ❤️.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazole se zeleninou v jemné kešu omáčce

Fazole jsou vždycky skvělá volba. Připravte je spolu se zeleninou v lahodné krémové omáčce a zaručeně si pochutnáte.

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

Cizrna a zelenina v arašídové omáčce

Pokud máte rádi rychlé recepty, pak je tato omáčka skvělá volba. Je úžasně variabilní, zeleninu můžete obměňovat dle zásob.

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Luštěninový nákyp

Tento bezlepkový nákyp vás chuťově určitě nezklame. Navíc pokud máte uvařené luštěniny, budete ho mít připravený během chvilky.