Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Cizrna v krémové omáčce

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Nastal podzim a s ním i potřeba se vnitřně zahřát, což tento pokrm přesně splňuje. Příprava je navíc jednoduchá, takže hurá do kuchyně.

Ingredience
cca 2 porce
  • 2 plné hrnky dýně pokrájené na kostičky
  • 1 mrkev
  • šalotka
  • česnek dle chuti
  • olej
  • 1/2 hrnku kešu ořechů
  • 2 plné lžičky uzené papriky
  • 1 rovná lžička soli
  • pepř
  • chilli dle chuti
  • 700 ml zeleninového vývaru/vody
  • 2 lžičky lahůdkového droždí
  • 5 sušených rajčat
  • umeocet dle chuti
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • sekaná petrželka na servírování

Kryštůfek v roce a půl začal trpět na stafylokoka, streptokoka, až skončil na

Jak připravit krémovou omáčku z dýně s cizrnou

  1. V pánvi rozpálíme olej a dáme zesklovatět nakrájenou šalotku.
  2. Poté přidáme mrkev, dýni, česnek, vše zasypeme uzenou paprikou a chilli, promícháme a zalijeme horkým vývarem nebo vodou. Přihodíme kešu ořechy, osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut.
  3. Do mixéru dáme uvařenou zeleninu, kešu a zatím jen trošku tekutiny (zbytek budeme přidávat dle konzistence). Do mixéru dáme i lahůdkové droždí, sušená rajčata a trošku umeocta. Mixujeme do hladka. Pokud je omáčka hustá, přiléváme tekutinu z hrnce dokud nebude mít omáčka ideální konzistenci.
  4. Vzniklou omáčku přendáme do hrnce, vmícháme cizrnu a ještě povaříme. Dle potřeby ještě dochutíme umeoctem.

Praktické

  • Omáčka je skvělá třeba k plackám a nebo rýži.
  • Chilli i česneku dejte dle chuti.
  • Při potížích s klouby a ledvinami rajčata vynecháváme.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pikantní koření.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

76 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Fotku jsem nestihla, ale bylo to skvělé, chutí mi to připomnělo indické jídlo, které pro jeho ostrost bohužel nemůžu. Jako přílohu jsme měli rýži, příště se musím ještě pochlapit a udělat k tomu placky. Moc děkuju za recept ❤️.

Slavomíra
17. 11. 2023

Trochu som cícer zanedbávala,ale dnes si užil hlavnú úlohu🙂,no nedalo mi to a pridala som shiitake_Dobrú chuť všetkým,ja som mala..😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Luštěninový nákyp

Tento bezlepkový nákyp vás chuťově určitě nezklame. Navíc pokud máte uvařené luštěniny, budete ho mít připravený během chvilky.

Špagety s pórkem, citrónem a růžovým pepřem

Pokud patříte mezi milovníky špaget, měli byste je vyzkoušet s touto rychlou omáčkou s citrónem a růžovým pepřem, které si spolu velmi dobře rozumí.

Bagel pasta

Rychlý a jednoduchý recept pro milovníky těstovin. Tyto špagety budete mít na stole během chvilky a jistě si na nich pochutná celá rodina.

Špalda a čočka na celerovém krému

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.