Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Omáčka z pečené zeleniny

Uvařeno
bez mléka

Omáčka z pečené zeleniny je ideálním podzimním či zimním pokrmem. Skvěle se hodí na těstoviny, rýži či k plackám.

Ingredience
cca 4 porce
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 2 a půl hrnku dýně nakrájené na kostky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 350 ml vývaru
  • 2 lžíce umeocta
  • 1 vrchovatá lžíce kešu másla
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 hrst bazalky

S příchodem podzimu jsem se vždycky potýkala s atopickým ekzémem, ale tentokrát to bylo díky změně jídelníčku jinak. ...

Jak připravit omáčku z pečené zeleniny

  1. Mrkev a petržel očistíme, nakrájíme na kolečka a dáme do mísy. Česnek neloupeme, ale pouze seřízneme “prdelku” a přidáme k zelenině a stejně tak i nakrájenou dýni. Zeleninu osolíme a promícháme s olejem.
  2. Vše přendáme na plech s pečicím papírem a pečeme cca 30 minut na 200°C.
  3. Česnek po upečení vymačkáme ze slupky a spolu se zbytkem zeleniny dáme do mixéru, přidáme vývar, umeocet, kešu máslo, lahůdkové droždí a bazalku. Mixujeme, dokud není omáčka hladká.

Praktické

  • Omáčka je skvělá třeba na těstoviny a když přihodíte opečené tofu a napařenou a kvašenou zeleninu, máte rázem kompletní talíř.

Obměna

  • Pokud nemáte kešu máslo, přidejte do mixéru předem namočené kešu ořechy.
  • Omáčku bez masa můžete zjemnit i libovolnou rostlinnou smetanou.

Děti

  • S menším množstvím soli a oleje vhodné pro děti od 2 let.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Havranice
17. 11. 2023

Přidala jsem ještě i kousek řepy, co potřebovala sníst a bylo to výborný, děkuju 🙏❤️

Mám jen arašídové máslo, ale jinak všechno, je to jasné: zítra je kulajda a toto.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Špagety s pórkem, citrónem a růžovým pepřem

Pokud patříte mezi milovníky špaget, měli byste je vyzkoušet s touto rychlou omáčkou s citrónem a růžovým pepřem, které si spolu velmi dobře rozumí.

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Bagel pasta

Rychlý a jednoduchý recept pro milovníky těstovin. Tyto špagety budete mít na stole během chvilky a jistě si na nich pochutná celá rodina.

Špalda a čočka na celerovém krému

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...