Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Omáčka z pečené zeleniny

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez mléka

Omáčka z pečené zeleniny je ideálním podzimním či zimním pokrmem. Skvěle se hodí na těstoviny, rýži či k plackám.

Ingredience
cca 4 porce
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 2 a půl hrnku dýně nakrájené na kostky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 350 ml vývaru
  • 2 lžíce umeocta
  • 1 vrchovatá lžíce kešu másla
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 hrst bazalky

Po dvou nedonošených dětech jsem byla vyřízená. Ukázalo se, že mám alergii na lepek a mléko a učila jsem se vařit bez...

Jak připravit omáčku z pečené zeleniny

  1. Mrkev a petržel očistíme, nakrájíme na kolečka a dáme do mísy. Česnek neloupeme, ale pouze seřízneme “prdelku” a přidáme k zelenině a stejně tak i nakrájenou dýni. Zeleninu osolíme a promícháme s olejem.
  2. Vše přendáme na plech s pečicím papírem a pečeme cca 30 minut na 200°C.
  3. Česnek po upečení vymačkáme ze slupky a spolu se zbytkem zeleniny dáme do mixéru, přidáme vývar, umeocet, kešu máslo, lahůdkové droždí a bazalku. Mixujeme, dokud není omáčka hladká.

Praktické

Obměna

  • Pokud nemáte kešu máslo, přidejte do mixéru předem namočené kešu ořechy.
  • Omáčku bez masa můžete zjemnit i libovolnou rostlinnou smetanou.

Děti

  • S menším množstvím soli a oleje vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

superpetak
14. 1. 2024

🙂

Vynikající 👌 Už jsem potřebovala rychle sdělat načatou dýni. Česnek jsem samozřejmě oloupala a až pak jsem si přečetla postup 😀 Ale tak co. Upekl se i oloupaný 😀 Kešu máslo jsem neměla. Mám jiné, ale to se mi dávat nechtělo, tak jsem s tou pečenou zeleninou rozmixovala namočené kešu ořechy. Byla to mňamka 😊 Děkujeme 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nudle s cuketou

Krémová konzistence a chuť pepře je pro mě v této omáčce, do které využijte i přerostlejší cukety, neodolatelná. Zkuste a dejte vědět, jak chutnalo vám.

Fazole se zeleninou v jemné kešu omáčce

Fazole jsou vždycky skvělá volba. Připravte je spolu se zeleninou v lahodné krémové omáčce a zaručeně si pochutnáte.

Špagety s pórkem, citrónem a růžovým pepřem

Pokud patříte mezi milovníky špaget, měli byste je vyzkoušet s touto rychlou omáčkou s citrónem a růžovým pepřem, které si spolu velmi dobře rozumí.

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Bagel pasta

Rychlý a jednoduchý recept pro milovníky těstovin. Tyto špagety budete mít na stole během chvilky a jistě si na nich pochutná celá rodina.