- 1 mrkev
- 1 petržel
- 2 a půl hrnku dýně nakrájené na kostky
- 4 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička soli
- 350 ml vývaru
- 2 lžíce umeocta
- 1 vrchovatá lžíce kešu másla
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1 hrst bazalky
Jak připravit omáčku z pečené zeleniny
- Mrkev a petržel očistíme, nakrájíme na kolečka a dáme do mísy. Česnek neloupeme, ale pouze seřízneme “prdelku” a přidáme k zelenině a stejně tak i nakrájenou dýni. Zeleninu osolíme a promícháme s olejem.
- Vše přendáme na plech s pečicím papírem a pečeme cca 30 minut na 200°C.
- Česnek po upečení vymačkáme ze slupky a spolu se zbytkem zeleniny dáme do mixéru, přidáme vývar, umeocet, kešu máslo, lahůdkové droždí a bazalku. Mixujeme, dokud není omáčka hladká.
Praktické
- Omáčka je skvělá třeba na těstoviny a když přihodíte opečené tofu a napařenou a kvašenou zeleninu, máte rázem kompletní talíř.
Obměna
- Pokud nemáte kešu máslo, přidejte do mixéru předem namočené kešu ořechy.
- Omáčku bez masa můžete zjemnit i libovolnou rostlinnou smetanou.
Děti
- S menším množstvím soli a oleje vhodné pro děti od 2 let.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Přidala jsem ještě i kousek řepy, co potřebovala sníst a bylo to výborný, děkuju 🙏❤️
Mám jen arašídové máslo, ale jinak všechno, je to jasné: zítra je kulajda a toto.