Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Grilovaný chřest s čerstvým tymiánem

Uvařeno

Chřestová sezóna vrcholí. Ještě pár dní si můžeme užívat tuhle zajímavou zeleninu. Kdo zrovna neholduje chřestovým polévkám, ten ale jistě nepohrdne chřestem grilovaným. Je to luxusní záležitost. A velmi jednoduchá.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 8 stonků zeleného chřestu
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy

Ráda bych se s vámi podělila o mé dosavadní zkušenosti s Jíme jinak a posledním Podzi...

Postup
  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Chřest omyjeme a odstraníme dřevnatou část stonku.
  3. V misce smíchám olej, citronovou šťávu, lístečky tymiánu a sojovou omáčku.
  4. Chřest poklademe do pečící mísy a potřeme směsí z misky.
  5. Pečeme při 180°C, 10 minut z jedné strany, 10 minut z druhé strany.
  6. Pokud chceme křupavé hlavičky, zapneme na posledních pár minut gril.
Jak na zelený chřest
  • Upravit zelený chřest je snadné a rychlé. Neloupe se, pouze se odstraní tuhá část stonku.
  • Trik na rozpoznání dřevnatosti je jednoduchý – prohýbejte stonkem a on sám praskne tam, kde je dřevnatý.
  • Zelený chřest je rychle hotový – stačí ho spařit, krátce povařit, zapéct apod.
Obměna
  • Místo sojové omáčky můžeme použít mořskou sůl, bylinky můžeme nahradit jinými.

Děti

Grilovanou zeleninu dáváme dětem až od 1,5 roku, spíše od 2 let, šetříme se solí a kořením.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
14. 6. 2023

Mnaaam ♥️

Chřest miluju (dokud nejdu na malou :-)) ) a upravit ho jinak než povařit mi vždy přišlo škoda. Ale takhle je fakt výborný, a chuť s citronem super. Asi by mě to ani nenapadlo :-))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

15
7

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Karamelizovaná mrkev v hořčično-“medové” zálivce

Křehká slaďoučká restovaná mrkev v chutné hořčično-“medové” zálivce. Skvělá příloha pro celou rodinu.

Pečená glazovaná zelenina

Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.

Pečená zelenina s popencem a kopřivou

I když je jaro studené, stejně si ho dáme na talíř. V téhle podobě vás rozhodně zahřeje.
19
31

Nakládaná cuketa – na delší skladování

Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.