Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky - tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se vším všudy hotovo a pak už stačí jen vydržet pár dní, než budou hotové.

Ingredience
na 1 sklenici
  • okurky nakladačky
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší cibule
  • kousíček křenu
  • kopr (snítky)
  • 1 lžička soli
  • 0,5 litru vody

Jak připravit nakládané okurky

  1. Okurky očistíme pod tekoucí vodou kartáčkem, aby byly čisté.
  2. Nachystáme si koření.
  3. Nakrájíme si mrkev, křen i cibuli na kolečka.
  4. Do vyvařené čisté sklenice naskládáme okurky, které prokládáme kolečky mrkve a cibule, koprem, křenem a kořením.
  5. Sklenici ukončíme většími okurkami, které zaklíníme pod hrdlo sklenice tak, aby se nemohly pohnout a znemožnily pohyb i zelenině a koření pod nimi.
  6. Svaříme si vodu se solí tak, že vodu nalijeme do hrnce, přidáme sůl a necháme minutku projít varem.
  7. Horkým lákem okurky přelijeme až téměř po okraj sklenice.
  8. Dbáme na to, aby nic neuteklo na hladinu.
  9. Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
  10. Sklenici dáme na tácek a necháme 3-5 dní kvasit.
  11. Hned druhý den se začnou tvořit bublinky. Dle toho poznáme, že fermentace probíhá tak, jak má.
  12. Hotové okurky skladujeme v lednici.

Obměna

  • Místo okurek můžete použít i na kusy nakrájenou mladou cuketu.
  • Dochutit je můžete také stroužky česneku, paprikou nebo chilli papričkami.
  • Okurky můžete zalít i studeným lákem dle toho, jak jste zvyklí. V naší rodině je zalíváme horkým lákem.
  • Lák si můžete udělat i klasický sladko-kyselý – místo cukru dát některý ze sirupů (například rýžový) nebo slad a jako náhrada za klasický ocet se hodí jablečný – vše svařit a lákem okurky zalít.
  • Tímto způsobem si můžete připravit i tzv. okurkové řezy z přerostlých okurek, které nakrájíte na kolečka a prokládáte zeleninou, případně i koprem nebo kořením a zalijete buď slaným nebo sladkokyselým lákem.

Praktické

  • Nakládané okurky můžete jíst jen tak, jako pickles například k čočce, ale výborné jsou také v pomazánkách, salátech a dalších jídlech.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Váha jde dolů a chutě na nezdravé mě opouštějí (Pavlína)

Pavlína: Díky Evi, jakoby z ničeho nic se váha...

Mám se víc ráda a jsem usměvavější (Alena)

Alena: Nejen, že jsem objevila spoustu nových potravin, kombinací...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Za 4 týdny mám 4 kg dole (Sylva)

Sylva: Krásný den, děvčata:-) Jsem s vámi už 4....

Hubnu a jsem svěžejší (Klára)

Klára: Tak dneska 11. den a mám 1,2 kg...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Už žádná alergie ani pálení žáhy (Dita)

Dita: Ahoj všem, ráda bych s vámi sdílela radost...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Namísto pilulky na bolest hlavy hodina s Jíme Jinak (Lenka)

Lenka: Krásný den, chtěla jsem poděkovat všem, kteří tady...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Jíst jinak si užívám společně s celou rodinou (Evka)

Evka: Ahoj Evi. Tento kurz som si kúpila pre...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...
  1. Teď jsem otevřela sklenici kvašáků a nahoře bylo něco bílého, šlo to nabrat lžící, netrhalo se to, je to křís nebo plíseň? Byl to jen malý kousek, okurky nesmrdí, chutnají skvěle, tak nevím..Jak to poznat?

  2. Když se tam přidává ocet, tak to prý už nejsou kvašáky..? Trochu se v tom ztrácím, každý tvrdí něco jiného:-D

  3. Naše první kvašáky ♥️ Moc se povedly , nechala jsem 6 dni kvasit na lince , nějak jsem si vsugerovala, že maji kvasit 7 dni 😂😂😂😂 ty , co jsou nařetané , jsou trosku měkčí , ale jsou výborné, jsem nadšená , jak to byla rychlá a jednoduchá příprava soli jsem dala trochu víc, už jsem dělala různé kvašené věci , ale kvašáky jsou premiéra, dekuju moc JJ 👋

      • Nevím, jak to myslíš , ale i ty nakrájené jsou mnam , některé jsem měla moc velké, takže by vcelku byly třeba jen dvě ve sklenici, tak jsem je podélně nakrajela, kvasaky můžeme dělat i z okurek nakrajenych na kolečka , jsou taky mnam a my jsme dělali i kvasaky z cukety na kolečka podle receptutafy na JJ. ☀️

  4. Moc děkuji za recept. Já se letos rozhodla. že už nebudu dělat klasické okurky ve sladkokyselém nálevu, ale půjdu do těch kvašených. Chtěla bych se zeptat, jak to mám ale zařídit, aby mi vydržely přes celou zimu? Mám větší množství – tak 40 sklenic. Jak na to? Díky.

    • Evo, když je chcete mít na dlouho, tak vodu musíte nechat vychladnout viz toto : https://www.jimejinak.cz/nakladana-cuketa-na-delsi-skladovani/
      Kvasím tak okurky, červenou řepu, celer, a vše mi vydrželo od minulého roku až doteď…občas to pořád pracuje, mám to v chlazeném sklepě, ale i tam se mění teplota, tak se víčk aobčas zvedají atd, ale když se zadaří, ( zatím jsme nepřišla úplně na ten fígl ( ale myslím, že je to o té teplotě), že když dám třeba po 3-5 dnech kvašení zeleninu ve sklenicích do sklepa, tak se víčka zatáhnou, jakoby byla zavřená..některá se zatáhnou, některá ne, ale vše je dobré, nic se mi nekazí…

    • Podívej se na složení toho levného bramborového a uvidíš. Je dobarvený, bývá tam konzerant apod. a je z brambor. Poctivý jablečný je lék.

    • Já to dělala do klasické sklenice zavařovačky, jak se v ní například prodává med (pokud budete dělat jen jednu sklenici, tak vám solný nálev asi ještě zbude) ;-) Ale záleží, kolik máte okurků. Pokud jich máte hodně, můžete použít větší sklenici a udělat třeba litrový nálev (pouze vše zdvojnásobit).

  5. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřírodní postřiky na zahradní škůdce a choroby
Další článekAfrikán: proč by neměl chybět na žádné zahrádce ani na stole?