Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky - tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se vším všudy hotovo a pak už stačí jen vydržet pár dní, než budou hotové.

Ingredience
na 1 sklenici
  • okurky nakladačky
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší cibule
  • kousíček křenu
  • kopr (snítky)
  • 1 lžička soli
  • 0,5 litru vody

Jak připravit nakládané okurky

  1. Okurky očistíme pod tekoucí vodou kartáčkem, aby byly čisté.
  2. Nachystáme si koření.
  3. Nakrájíme si mrkev, křen i cibuli na kolečka.
  4. Do vyvařené čisté sklenice naskládáme okurky, které prokládáme kolečky mrkve a cibule, koprem, křenem a kořením.
  5. Sklenici ukončíme většími okurkami, které zaklíníme pod hrdlo sklenice tak, aby se nemohly pohnout a znemožnily pohyb i zelenině a koření pod nimi.
  6. Svaříme si vodu se solí tak, že vodu nalijeme do hrnce, přidáme sůl a necháme minutku projít varem.
  7. Horkým lákem okurky přelijeme až téměř po okraj sklenice.
  8. Dbáme na to, aby nic neuteklo na hladinu.
  9. Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
  10. Sklenici dáme na tácek a necháme 3-5 dní kvasit.
  11. Hned druhý den se začnou tvořit bublinky. Dle toho poznáme, že fermentace probíhá tak, jak má.
  12. Hotové okurky skladujeme v lednici.

Obměna

  • Místo okurek můžete použít i na kusy nakrájenou mladou cuketu.
  • Dochutit je můžete také stroužky česneku, paprikou nebo chilli papričkami.
  • Okurky můžete zalít i studeným lákem dle toho, jak jste zvyklí. V naší rodině je zalíváme horkým lákem.
  • Lák si můžete udělat i klasický sladko-kyselý – místo cukru dát některý ze sirupů (například rýžový) nebo slad a jako náhrada za klasický ocet se hodí jablečný – vše svařit a lákem okurky zalít.
  • Tímto způsobem si můžete připravit i tzv. okurkové řezy z přerostlých okurek, které nakrájíte na kolečka a prokládáte zeleninou, případně i koprem nebo kořením a zalijete buď slaným nebo sladkokyselým lákem.

Praktické

  • Nakládané okurky můžete jíst jen tak, jako pickles například k čočce, ale výborné jsou také v pomazánkách, salátech a dalších jídlech.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)

Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...
    • Podívej se na složení toho levného bramborového a uvidíš. Je dobarvený, bývá tam konzerant apod. a je z brambor. Poctivý jablečný je lék.

    • Já to dělala do klasické sklenice zavařovačky, jak se v ní například prodává med (pokud budete dělat jen jednu sklenici, tak vám solný nálev asi ještě zbude) ;-) Ale záleží, kolik máte okurků. Pokud jich máte hodně, můžete použít větší sklenici a udělat třeba litrový nálev (pouze vše zdvojnásobit).

  1. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSmetanový okurkový salát s čekankou a koprem
Další článekKešu pomazánka s rukolou