Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky - tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se vším všudy hotovo a pak už stačí jen vydržet pár dní, než budou hotové.

Ingredience
na 1 sklenici
  • okurky nakladačky
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší cibule
  • kousíček křenu
  • kopr (snítky)
  • 1 lžička soli
  • 0,5 litru vody

Jak připravit nakládané okurky

  1. Okurky očistíme pod tekoucí vodou kartáčkem, aby byly čisté.
  2. Nachystáme si koření.
  3. Nakrájíme si mrkev, křen i cibuli na kolečka.
  4. Do vyvařené čisté sklenice naskládáme okurky, které prokládáme kolečky mrkve a cibule, koprem, křenem a kořením.
  5. Sklenici ukončíme většími okurkami, které zaklíníme pod hrdlo sklenice tak, aby se nemohly pohnout a znemožnily pohyb i zelenině a koření pod nimi.
  6. Svaříme si vodu se solí tak, že vodu nalijeme do hrnce, přidáme sůl a necháme minutku projít varem.
  7. Horkým lákem okurky přelijeme až téměř po okraj sklenice.
  8. Dbáme na to, aby nic neuteklo na hladinu.
  9. Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
  10. Sklenici dáme na tácek a necháme 3-5 dní kvasit.
  11. Hned druhý den se začnou tvořit bublinky. Dle toho poznáme, že fermentace probíhá tak, jak má.
  12. Hotové okurky skladujeme v lednici.

Obměna

  • Místo okurek můžete použít i na kusy nakrájenou mladou cuketu.
  • Dochutit je můžete také stroužky česneku, paprikou nebo chilli papričkami.
  • Okurky můžete zalít i studeným lákem dle toho, jak jste zvyklí. V naší rodině je zalíváme horkým lákem.
  • Lák si můžete udělat i klasický sladko-kyselý – místo cukru dát některý ze sirupů (například rýžový) nebo slad a jako náhrada za klasický ocet se hodí jablečný – vše svařit a lákem okurky zalít.
  • Tímto způsobem si můžete připravit i tzv. okurkové řezy z přerostlých okurek, které nakrájíte na kolečka a prokládáte zeleninou, případně i koprem nebo kořením a zalijete buď slaným nebo sladkokyselým lákem.

Praktické

  • Nakládané okurky můžete jíst jen tak, jako pickles například k čočce, ale výborné jsou také v pomazánkách, salátech a dalších jídlech.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jarní očista mě skvěle nastarovala (Jana)

Jana: Moc vám děkuju opět za úžasný kurz!! Skvělá...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Naučila jsem se většinu surovin spotřebovat (Marcela)

Marcela: Tak loni jsem se naučila pesto, teď budu...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Nepotřebuji už pečivo ani kávu (Olga)

Olga: Stránky Jíme Jinak a misopolévky se staly mou...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...
  1. Moc děkuji za recept. Já se letos rozhodla. že už nebudu dělat klasické okurky ve sladkokyselém nálevu, ale půjdu do těch kvašených. Chtěla bych se zeptat, jak to mám ale zařídit, aby mi vydržely přes celou zimu? Mám větší množství – tak 40 sklenic. Jak na to? Díky.

    • Evo, když je chcete mít na dlouho, tak vodu musíte nechat vychladnout viz toto : https://www.jimejinak.cz/nakladana-cuketa-na-delsi-skladovani/
      Kvasím tak okurky, červenou řepu, celer, a vše mi vydrželo od minulého roku až doteď…občas to pořád pracuje, mám to v chlazeném sklepě, ale i tam se mění teplota, tak se víčk aobčas zvedají atd, ale když se zadaří, ( zatím jsme nepřišla úplně na ten fígl ( ale myslím, že je to o té teplotě), že když dám třeba po 3-5 dnech kvašení zeleninu ve sklenicích do sklepa, tak se víčka zatáhnou, jakoby byla zavřená..některá se zatáhnou, některá ne, ale vše je dobré, nic se mi nekazí…

    • Podívej se na složení toho levného bramborového a uvidíš. Je dobarvený, bývá tam konzerant apod. a je z brambor. Poctivý jablečný je lék.

    • Já to dělala do klasické sklenice zavařovačky, jak se v ní například prodává med (pokud budete dělat jen jednu sklenici, tak vám solný nálev asi ještě zbude) ;-) Ale záleží, kolik máte okurků. Pokud jich máte hodně, můžete použít větší sklenici a udělat třeba litrový nálev (pouze vše zdvojnásobit).

  2. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMléčné špaldové frappé (bez mléka, bez cukru a bez kofeinu)
Další článekAmuse Bouches s překvapením