Tento recept je z jimejinak.cz, kde najdete tisíce zdravých receptů, videa a online kurzy vaření.
Superrychlé nakládané okurky
Přidat do
Zadejte název skupiny
Uvařeno
Skvělý nápad! Přidejte fotku a inspirujte ostatní.
Přetáhněte sem fotku nebo klikněte pro výběr.
bez sóji
bez cukru
Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky – tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se vším všudy hotovo a pak už stačí jen vydržet pár dní, než budou hotové.
Těsně před Vánoci nám poslala Martina krásnou zprávu o tom, jak začala jíst jinak a co s u ní všechno změnilo. Jeden ...
Ingredience
na 1 sklenici
okurky nakladačky
1 lžička hořčičného semínka
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
1 menší mrkev
1 menší cibule
kousíček křenu
kopr (snítky)
1 lžička soli
0,5 litru vody
Jak připravit nakládané okurky
Okurky očistíme pod tekoucí vodou kartáčkem, aby byly čisté.
Nachystáme si koření.
Nakrájíme si mrkev, křen i cibuli na kolečka.
Do vyvařené čisté sklenice naskládáme okurky, které prokládáme kolečky mrkve a cibule, koprem, křenem a kořením.
Sklenici ukončíme většími okurkami, které zaklíníme pod hrdlo sklenice tak, aby se nemohly pohnout a znemožnily pohyb i zelenině a koření pod nimi.
Svaříme si vodu se solí tak, že vodu nalijeme do hrnce, přidáme sůl a necháme minutku projít varem.
Horkým lákem okurky přelijeme až téměř po okraj sklenice.
Dbáme na to, aby nic neuteklo na hladinu.
Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
Sklenici dáme na tácek a necháme 3-5 dní kvasit.
Hned druhý den se začnou tvořit bublinky. Dle toho poznáme, že fermentace probíhá tak, jak má.
Hotové okurky skladujeme v lednici.
Obměna
Místo okurek můžete použít i na kusy nakrájenou mladou cuketu.
Dochutit je můžete také stroužky česneku, paprikou nebo chilli papričkami.
Okurky můžete zalít i studeným lákem dle toho, jak jste zvyklí. V naší rodině je zalíváme horkým lákem.
Lák si můžete udělat i klasický sladko-kyselý – místo cukru dát některý ze sirupů (například rýžový) nebo slad a jako náhrada za klasický ocet se hodí jablečný – vše svařit a lákem okurky zalít.
Tímto způsobem si můžete připravit i tzv. okurkové řezy z přerostlých okurek, které nakrájíte na kolečka a prokládáte zeleninou, případně i koprem nebo kořením a zalijete buď slaným nebo sladkokyselým lákem.
Praktické
Nakládané okurky můžete jíst jen tak, jako pickles například k čočce, ale výborné jsou také v pomazánkách, salátech a dalších jídlech.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Teď jsem otevřela sklenici kvašáků a nahoře bylo něco bílého, šlo to nabrat lžící, netrhalo se to, je to křís nebo plíseň? Byl to jen malý kousek, okurky nesmrdí, chutnají skvěle, tak nevím..Jak to poznat?
Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....
Květák naložený v umeoctu dobře vypadá i chutná. Jeho příprava je velmi snadná a skvěle se tak zužitkují případné přebytky ze zahrádky. Během pár dní je to...
Kvašená zelenina je velmi chutná a zároveň lék to lék. Piklovaná mrkev je moje favoritka v kvašené zelenině. Návštěvy jsou většinou milé překvapené její je...
Výborná kvašená zelenina nabitá vitamíny a živinami pro naše tělo a náš střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hot...
Červená řepa má nejvyšší obsah železa a mědi ze všech zelenin. Kvašení ji pozvedne ještě o úroveň výš. Pickles z řepy v kombinaci se zázvorem a anýzem léčí...
Komentáře
Ahoj, prosím o radu. Takle vypadá jedna ze sklenic po 4 dnech. To je asi na vyhození? Vypadá to jak 1 cm vysoká plíseň
Teď jsem otevřela sklenici kvašáků a nahoře bylo něco bílého, šlo to nabrat lžící, netrhalo se to, je to křís nebo plíseň? Byl to jen malý kousek, okurky nesmrdí, chutnají skvěle, tak nevím..Jak to poznat?