Domů Téma Kvašení

kvašení

Bezlepkový kváskový trdelník

Také se vám vždy na trzích sbíhají sliny na tradiční staročeský trdelník? Teď si ho můžete dopřát ve zdravé bezlepkové verzi, zcela bez cukru...

Kypřící prášek bez fosfátů

Víte jaký je rozdíl mezi klasickým kypřícím práškem a tou zdravější verzí bez fosfátů? A jak takový kypřící prášek používat?

Čirokovo-pohankové kynuté pletýnky (bez lepku)

Máte doma celiaka, anebo se snažíte omezit lepek? Vymysleli jsme pro vás recept na bezlepkové kynuté pletýnky. Jsou měkké s křupavou kůrkou a díky...

Celozrnné produkty pod lupou – výhody a nevýhody

Jaký je rozdíl mezi bílou a celozrnnou moukou. V čem je která lepší. Jaké máme druhy pšenice. Jak funguje vláknina v obilí. Co jsou...

Kváskové koláče frgály

Zdravé kváskové frgálky s tvarohovou nebo makovou náplní kynuté přirozeně pomocí kvásku. Bez cukru a mléka. Skvělé pohoštění pro návštěvu nebo jako svačinka.

Potraviny pro zdravá střeva, které bychom měli jíst pravidelně

Střeva mají mnohem větší význam, než si myslíte. Neřídí pouze trávení potraviny, ale také vaši imunitu, hubnutí, myšlení, náladu i spánek. Proto je třeba...

Celozrnné rohlíky z kvásku

Chybí vám ve stravě rohlíky? Tak si je připravte ve zdravé podobě! S naším receptem to zvládnete levou zadní. Takovým domácím křupavým rohlíkům se...

Proteinové lívance s kváskem (bez lepku)

Přemýšlíte, co udělat své drahé polovičce k dnešnímu dni zamilovaných? Potěšte ho/ji těmito krásnými lívanci ozdobenými ovocem. Mmmm. Dobrou chuť! <3

Slané preclíky

Milovala jsem slané hospodské tyčinky a preclíky. Tak jsem vytvořila jejich věrnou kopii, ale ve zdravé verzi z celozrnné mouky a za pomocí tradičního...

Kynuté kváskové šátečky s jablečnou náplní

Zdravé sváteční šátečky z celozrnné mouky kynuté pomocí tradičního kvásku, zcela bez cukru, mléka a vajec. Výborné jsou naplněné jablečnou náplní se skořicí a...

Kynuté sladké hřebeny z kvásku

Výborné slaďoučké kváskové hřebínky zcela bez cukru. Vyrobeny tradiční metodou kynutí za pomocí kvásku, díky kterému jsou lépe stravitelné a mnohem zdravější než ty...

Slané hospodské tyčinky

Věrná kopie klasických hospodských tyčinek ve zdravé verzi kynuté za pomocí tradičního kvásku. Skvělé slané občerstvení na oslavy, jako svačinka nebo jen tak na...

Kvásková celozrnná vánočka (vegan)

Nadýchaná, voňavá a výborná kvásková vánočka zcela bez cukru, vajec, mléka a živočišných produktů. Bez vánočky nejsou Vánoce! Ale my ji máme rádi kdykoliv...

Domácí sójový jogurt

Máte rádi krémové rostlinné jogurty typu Sojade nebo Alpro? Nebo máte alergii na laktózu a chcete alternativu k mléčným jogurtům? Připravte si je bez...

Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo

Domácí kvašená zelenina je vitamínová bomba, skvělé probiotikum a její výroba rozhodně není žádná věda! Nepotřebujete na to žádné speciální pomůcky, všechno potřebné máte...

Jak si vytvořit pohankový kvásek (bez lepku)

Chcete péct z kvásku a bez lepku? Máme pro vás 2 jednoduché do detailu popsané postupy, jak si vytvořit svůj vlastní bezlepkový pohankový kvásek...

Bezlepkové perníčky z kvásku (vegan, bez lepku)

Už je tu ten správný čas na pečení perníčků! A pokud chcete mlsat bez výčitek, tak máme pro vás tip na perníčky zcela bez...

Slané křupavé krekry

Chybí vám křupavé pečivo nebo hospodské tyčinky? Pak rozkvašte kvásek a pusťte se do těchto jednoduchých, extra křupavých a tuze dobrých chlebíčků nebo tyčinek...

Kešu sýr s koprem

Sýry z kešu oříšků mají nespočet různých variant a všechny jsou výborné. Tento sýr je s příchutí kopru.

Kvašená zelenina se zázvorem proti chřipce

Nevlídné podzimní a zimní chladné období s sebou přináší riziko prochladnutí a nemocí. Přírodní prevencí i lékem může být třeba tato kvašená zelenina nabitá...

Vícezrnný kváskový proteinový chléb (bez lepku, vegan)

Vláčný, měkkoučký, nadýchaný a díky kvásku příjemně nakyslý bezlepkový chléb. Obsahuje všechny potřebné aminokyseliny pro efektivní nabírání svalové hmoty a obecně výživu těla a...

Křenový smetanový dip (bez laktózy)

Křen má antibiotické a desinfekční účinky na lidský organismus. Pomáhá posílit organismus a léčit rýmy, nachlazení, kašel a záněty dýchacích cest. Tento lahodný dip...

Ořechový kváskový chléb

Máte doma letošní vlašské ořechy? Použijte je do domácího kváskového chleba! Není nad domácí vláčný a mokrý kváskový chléb s kousky křupavých vlašských ořechů....

V České televizi kvašená zelenina chutnala

Dnes jsem měla možnost podívat se do nového studia pořadu Sama doma, který vysílá Česká Televize. Měla jsem tam kratičký vstup o fermentaci zeleniny...

Pickles – zázrak, který léčí chřipku

Konzervaci zeleniny pomocí fermentace hojně používali již naši předkové. Díky fermentaci je pickles bohatým zdrojem enzymů, vitamínu C, kyseliny mléčné a laktobacilů. Vědci zjistili, že...

Jak na to – korejská kimchi nakládaná zelenina

Korejský fermentovaný salát kimchi je výborná vitamínová bomba. V různých žebříčcích o nejzdravější jídlo je na prvních příčkách. Vytvořte si ho doma ve veganské...

Domácí probiotické rostlinné máslo (bez laktózy)

Chybí vám v rostlinné stravě klasické máslo? Tak si ho doma vyrobte. A pokud ho chcete posunout ještě o level výš, tak do něj...

Kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů a...

Superrychlé nakládané okurky

Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky - tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se...

Roztíratelný “sýr” bez mléka

Chybí vám něco, co si můžete namazat na pečivo? Máte rádi tavený sýr, ale nechcete jíst ten klasický plný "éček" a chemie? Pak si...

Novinka na trhu – fermentované tofu. Znáte ho?

Slyšeli jste už někdy o fermentovaném tofu? Ne? Já do doby, než jsem na něj narazila v obchodě také ne. Ale v Asii se...

Jak na to – kokosový “Holandia” jogurt

Máte rádi jogurt, ale mléko a mléčné výrobky vám vůbec nedělají dobře? Máme pro vás zdravé řešení - domácí veganský jogurt bez éček, bez...

Jak na pickles

Kvasit můžete cokoli, co obsahuje dost sacharidů, které slouží jako potrava pro bakterie mléčného kvašení. Tedy skoro každou zeleninu. Typy kvašení Existuje mnoho typů kvašení, zdaleka...

Pickles

Jste unavení? Býváte často nemocní? Dejte si kvašenou zeleninu. Zlobí vás zažívání? Je vám těžko od žaludku? Dejte si kvašenou zeleninu. Nic vám není?...

Proč je kvásek lepší než droždí – 1.díl

Víte z čeho se vyrábí droždí? Zajímá vás, jaký je rozdíl mezi pečením z droždí a pečením z kvásku. Jaký vliv to má na...

Nakládaná cuketa – na delší skladování

Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu,...

Pickles – kvašená zelenina

Kvašená zelenina (pickles) má tisíciletou tradici a je to ideální způsob jak uchování zeleniny po celý rok a hlavně přes zimu, kdy čerstvá zelenina...

Jak na pickles z červené řepy

Pickles se dá dělat skoro z každé zeleniny, ale třeba z červené řepy je to docela věda, pokud nechcete mít hustou, lepivou červenou kaši...

Jak připravit kvašenou zeleninu – pickles z mrkve

Jaro je přesně to období, kdy kvašenou zeleninu potřebujeme nejvíc. Vyloženě nám léčí játra a je zdrojem vitamínů a bakterií mléčného kvašení pro dobré...

Pickles z červené řepy

Udělat pickles z červené řepy není úplně jednoduchá záležitost, aby jste byli spokojení s výsledkem. A protože my už víme, jak na to, rády se...

Nakládaná cuketa – kvašáky

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...

Kvašené fazole

Léčebný vývar z fazolí adzuki vaří v lednu kdekdo. Většina z nás potřebuje ledviny posílit. Ale co se zbytky těch fazolí, ptáte se? Já...

Moje první pickles – kvašená zelenina

Kvašená zelenina, neboli pickles, má tisíciletou tradici. Mléčné kvašení znali naši předkové například v podobě kvašeného zelí nebo okurek "kvašáků". V podstatě to byla...

Kvásek, jeho život a dílo

Jen málokterá potravina v sobě symbolizuje mnohotvárnost stvoření tak jako kvásek. Neuškodí proto, když si na něj nejen napíšeme návod, ale také se zamyslíme nad...
Téma: adzuki, křen, buchty, chuť na sladké, celozrnná pšeničná mouka, chemie, makrobiotika, obilné zrno, antioxidanty, kysané zelí, sezóna jaro, oves, antinutrienty, kvašená zelenina, alergie na mléko, sýr z oříšků, prášek do pečiva, jogurt ze sojového mléka, trdelník, imunita, kešu, lněné semínka, okurka, rejuvelac, kvašáky, mouka, fitness strava, bezlepkové obiloviny, šťáva z kysaného zelí, bezlepkové mouky, rohlíky, veganství, občerstvení, kvašení, kvašené, obiloviny, cizrna, kmín, kedlubna, vegetariánské recepty, andosperm, kvas, zázvor, kešu sýr, melasa, pórek, kváskové pečivo, celozrnná mouka, margarín, kyselina fytová, tofu tvaroh, těstoviny, kynutí, vanilka, snídaně, alergie na pšenici, bez vajec, bez laktózy, chia semínka, slunečnicová semínka, vegan jogurt, domácí máslo, čiroková mouka, tavicí soli, sladkost, zelenina, lucuma, shiromiso, kešu ořechy, anýz, kefír, fermentované tofu, miso, špalda, špaldová mouka, sójové mléko, fitness, lívance, sojade, frgál, ovoce, zdravá sladkost, diabetes, krekry, veganský sýr, hořčičné semínko, jídlo, olivový olej, Sama doma, mrkev, zavařování, glukóza, jedlá soda, bez lepku, bílá mouka, lahůdkové droždí, pečivo bez lepku, jak udělat vegan sýr, rostlinný jogurt, ječmen, jak vyrobit rostlinný jogurt, kynuté pečivo, pomazánka, střeva, vánoční svátky, povidla, pohanková mouka, celozrnné obiloviny, silvestrovské pohoštění, škrob, chleba, zavařená zelenina, červená cibule, bez sóji, mlé, kokos, sladká chuť, klíček, dip, nachlazení, rychlovka, vícezrnný, slunečnicové semínko, low carb, paleo, rostlinné mléko, obilné mléko, kváskové rohlíky, sleva, pečené, natural tofu, pesticidy, kypření, cukroví, jáhly, kokosová dužina, máslo, minerály, chřipka, alergie na lepek, Vánoce, sladkosti, chai semínka, vápník, hořčice, obilí, pepř, tofu, ořechy, čínské zelí

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?