Domů Téma Kvašení

kvašení

Kořeněné pickles jablko-zelí-zázvor

Voní a chutná téměř jako štrůdl. Kvašené zelí a jablíčka v kombinaci s kořením a zázvorem jsou výbornou zahřívací a velmi chutnou kombinací kvašené...

Ovesný jogurt (bez sóji)

Ovesný jogurt (oat jogurt) je skvělou alternativou pro všechny, kteří si chtějí dopřát rostlinný jogurt, ale chtějí omezit sóju v jídelníčku. V jogurtovači je...

7 nápadů, jak zatížit kvašenou zeleninu

Aby se pickles nebo-li kvašená zelenina podařila, musí být vždy ponořená pod hladinou šťávy. To ale může být někdy oříšek. Proto jsme sepsali našich...

Falšování burčáku: na co si dát pozor a jak vybrat ten...

Přelom léta a podzimu patří burčáku. Prodává téměř na každém rohu, jarmarku, trhu a dalších akcích. Tři z šesti burčáků jsou ale falšované. Víte,...

Kdy nám celozrnné potraviny škodí?

To, že bílá mouka jsou jen prázdné kalorie, věděli vědci již dávno. Nyní se to dostalo více do povědomí a opět se dává přednost...

Jak zužitkovat hlávkové zelí – 12 super tipů na pokrmy ze...

Hlávkové zelí je velmi stará zelenina plná vitamínu C a vlákniny. Jedly ho už budovatelé Velké čínské zdi, aby měli výdrž a energii a evropským...

Mražená versus čerstvá zelenina a ovoce. Víte, co je lepší?

Už i studie vědí, že uměle dozrávané čerstvé ovoce a zelenina, které dlouho cestuje, než se dostane do supermarketu, obsahuje minimum vitamínů. Není lepší...

Nevyhazujte slupky od melounu – udělejte z nich toto!

Milujete melouny a jejich slupky vyhazujete do koše? Chyba! Zkuste je naložit a vyrobit z nich tuto osvěžující dobrotu.

Cereální kváskový chléb Bezlepkáč

Miluji tu vůni a chuť domácího chleba. Ta křupavá kůrka, obláčkově nadýchaná střídka, nakyslá chuť po kvásku... Právě takový je tento cereální kváskový bezlepkový...

Hnětený pšenično-žitný kváskový chléb

Výborný hnětený chleba jako koupený z obchodu. Díky kvásku je zdravý a velmi dobře stravitelný, a navíc domácí ještě teplý, nadýchaný a křupavý chleba......

Fermentace a kvašení – chutné, tradiční, ekologické, zdravé a levné

Kvašení je společné snad všem lidským kulturám a zároveň je postupem, který nevyšel z módy několik tisíciletí. Je tradiční, zdravé, levné, chutné a ekologické....

Kukuřičný kváskový chléb

Pokud už nechcete kupovat nezdravé pečivo ze supermarketu, udělejte si domácí chlebík. Tento je díky kukuřičné mouce krásně nadýchaný.

Pickles aneb fermentovaná zelenina – co je to?

Kvašená zelenina je jednoduchý, rychlý a chutný způsob konzervace. Má mnoho živin, enzymů, vitamínů, minerálů a dokáže v našem těle skoro zázraky.

Květák naložený v ume octu

Květák naložený v umeoctu dobře vypadá i chutná. Jeho příprava je velmi snadná a skvěle se tak zužitkují případné přebytky ze zahrádky. Během pár...

Rybízové víno bez cukru

Také nevíte, co s rybízem? Nám bylo líto ho nechat u příbuzných shnít, tak jsme zkusili experiment - rybízové víno bez cukru. Na výsledek...

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte...

Kvašené chlebové placky

Zbyl vám kvásek nebo kváskové těsto? Připravte si na pánvi tyto skvělé chlebové placky! Jsou nadýchané jako lívance, ale s tou pravou chlebovou chutí...

Sladké jidáše ve tvaru zajíčka

Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků :-) Toto těsto je...

Nadýchané špaldové rohlíky z LM kvásku

Výtečné vegan nadýchané celozrnné rohlíky ze špaldové mouky a z lievito madre kvásku.

Opěvovaná probiotika: dělají více škody, než užitku

Probiotika se až doteď považovala za velmi přínosná. Ale v poslední době se začíná objevovat čím dál tím více výzkumů, které ukazují, že s...

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.

Jak vařit a připravovat zeleninu pokaždé jinak (9 způsobů)

Vaříte zeleninu pořád na ten stejný způsob? Inspirujte se některým z těchto 9 způsobů vaření a úpravy zeleniny a jídlo na talíři už nikdy...

Pickles z řepy a daikonu

Červená řepa má nejvyšší obsah železa a mědi ze všech zelenin. Kvašení ji pozvedne ještě o úroveň výš. Pickles z řepy v kombinaci se...

Pickles daikon-mrkev-cibule

Výborná kvašená zelenina nabitá vitamíny a živinami pro naše tělo a náš střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je...

Jak založit italský kvásek Lievito Madre

Chcete mít pečivo nadýchané a měkoučké jako vatičku? Založte si italský kvásek lievito madre. Jak? Přesně krok po kroku podle tohoto postupu! Stačí minutka...

Fermentovaný tofu tvaroh

Pokud chcete tofu posunout ještě o level výš co se týče živin i chuti, zfermentujte ho na výborný tofu tvaroh! Je to jednoduché a...

Lievito Madre – kvásek, který dělá neuvěřitelně nadýchaná těsta

Lievito Madre - italský kvásek, který promění vaše těsta v nadýchané pečivo jako vatička (např. tyto trdelníky). Kváskujete rádi? Pak ho určitě musíte mít!...

Bezlepkový kváskový trdelník

Také se vám vždy na trzích sbíhají sliny na tradiční staročeský trdelník? Teď si ho můžete dopřát ve zdravé bezlepkové verzi, zcela bez cukru...

Kypřící prášek bez fosfátů

Víte jaký je rozdíl mezi klasickým kypřícím práškem a tou zdravější verzí bez fosfátů? A jak takový kypřící prášek používat?

Čirokovo-pohankové kynuté pletýnky (bez lepku)

Máte doma celiaka, anebo se snažíte omezit lepek? Vymysleli jsme pro vás recept na bezlepkové kynuté pletýnky. Jsou měkké s křupavou kůrkou a díky...

Celozrnné produkty pod lupou – výhody a nevýhody

Jaký je rozdíl mezi bílou a celozrnnou moukou. V čem je která lepší. Jaké máme druhy pšenice. Jak funguje vláknina v obilí. Co jsou...

Kváskové koláče frgály

Zdravé kváskové frgálky s tvarohovou nebo makovou náplní kynuté přirozeně pomocí kvásku. Bez cukru a mléka. Skvělé pohoštění pro návštěvu nebo jako svačinka.

Potraviny pro zdravá střeva, které bychom měli jíst pravidelně

Střeva mají mnohem větší význam, než si myslíte. Neřídí pouze trávení potraviny, ale také vaši imunitu, hubnutí, myšlení, náladu i spánek. Proto je třeba...

Celozrnné rohlíky z kvásku

Chybí vám ve stravě rohlíky? Tak si je připravte ve zdravé podobě! S naším receptem to zvládnete levou zadní. Takovým domácím křupavým rohlíkům se...

Proteinové lívance s kváskem (bez lepku)

Přemýšlíte, co udělat své drahé polovičce k dnešnímu dni zamilovaných? Potěšte ho/ji těmito krásnými lívanci ozdobenými ovocem. Mmmm. Dobrou chuť! <3

Slané preclíky

Milovala jsem slané hospodské tyčinky a preclíky. Tak jsem vytvořila jejich věrnou kopii, ale ve zdravé verzi z celozrnné mouky a za pomocí tradičního...

Kynuté kváskové šátečky s jablečnou náplní

Zdravé sváteční šátečky z celozrnné mouky kynuté pomocí tradičního kvásku, zcela bez cukru, mléka a vajec. Výborné jsou naplněné jablečnou náplní se skořicí a...

Kynuté sladké hřebeny z kvásku

Výborné slaďoučké kváskové hřebínky zcela bez cukru. Vyrobeny tradiční metodou kynutí za pomocí kvásku, díky kterému jsou lépe stravitelné a mnohem zdravější než ty...

Slané hospodské tyčinky

Věrná kopie klasických hospodských tyčinek ve zdravé verzi kynuté za pomocí tradičního kvásku. Skvělé slané občerstvení na oslavy, jako svačinka nebo jen tak na...

Kvásková celozrnná vánočka (vegan)

Nadýchaná, voňavá a výborná kvásková vánočka zcela bez cukru, vajec, mléka a živočišných produktů. Bez vánočky nejsou Vánoce! Ale my ji máme rádi kdykoliv...

Domácí sójový jogurt

Máte rádi krémové rostlinné jogurty typu Sojade nebo Alpro? Nebo máte alergii na laktózu a chcete alternativu k mléčným jogurtům? Připravte si je bez...

Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo

Domácí kvašená zelenina je vitamínová bomba, skvělé probiotikum a její výroba rozhodně není žádná věda! Nepotřebujete na to žádné speciální pomůcky, všechno potřebné máte...

Jak si vytvořit pohankový kvásek (bez lepku)

Chcete péct z kvásku a bez lepku? Máme pro vás 2 jednoduché do detailu popsané postupy, jak si vytvořit svůj vlastní bezlepkový pohankový kvásek...

Bezlepkové perníčky z kvásku (vegan, bez lepku)

Už je tu ten správný čas na pečení perníčků! A pokud chcete mlsat bez výčitek, tak máme pro vás tip na perníčky zcela bez...

Slané křupavé krekry

Chybí vám křupavé pečivo nebo hospodské tyčinky? Pak rozkvašte kvásek a pusťte se do těchto jednoduchých, extra křupavých a tuze dobrých chlebíčků nebo tyčinek...

Kešu sýr s koprem

Sýry z kešu oříšků mají nespočet různých variant a všechny jsou výborné. Tento sýr je s příchutí kopru.

Kvašená zelenina se zázvorem proti chřipce

Nevlídné podzimní a zimní chladné období s sebou přináší riziko prochladnutí a nemocí. Přírodní prevencí i lékem může být třeba tato kvašená zelenina nabitá...

Vícezrnný kváskový proteinový chléb (bez lepku, vegan)

Vláčný, měkkoučký, nadýchaný a díky kvásku příjemně nakyslý bezlepkový chléb. Obsahuje všechny potřebné aminokyseliny pro efektivní nabírání svalové hmoty a obecně výživu těla a...

Křenový smetanový dip (bez laktózy)

Křen má antibiotické a desinfekční účinky na lidský organismus. Pomáhá posílit organismus a léčit rýmy, nachlazení, kašel a záněty dýchacích cest. Tento lahodný dip...

Ořechový kváskový chléb

Máte doma letošní vlašské ořechy? Použijte je do domácího kváskového chleba! Není nad domácí vláčný a mokrý kváskový chléb s kousky křupavých vlašských ořechů....

V České televizi kvašená zelenina chutnala

Dnes jsem měla možnost podívat se do nového studia pořadu Sama doma, který vysílá Česká Televize. Měla jsem tam kratičký vstup o fermentaci zeleniny...

Pickles – zázrak, který léčí chřipku

Konzervaci zeleniny pomocí fermentace hojně používali již naši předkové. Díky fermentaci je pickles bohatým zdrojem enzymů, vitamínu C, kyseliny mléčné a laktobacilů. Vědci zjistili, že...

Jak na to – korejská kimchi nakládaná zelenina

Korejský fermentovaný salát kimchi je výborná vitamínová bomba. V různých žebříčcích o nejzdravější jídlo je na prvních příčkách. Vytvořte si ho doma ve veganské...

Domácí probiotické rostlinné máslo (bez laktózy)

Chybí vám v rostlinné stravě klasické máslo? Tak si ho doma vyrobte. A pokud ho chcete posunout ještě o level výš, tak do něj...

Kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů a...

Superrychlé nakládané okurky

Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky - tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se...

Roztíratelný “sýr” bez mléka

Chybí vám něco, co si můžete namazat na pečivo? Máte rádi tavený sýr, ale nechcete jíst ten klasický plný "éček" a chemie? Pak si...

Novinka na trhu – fermentované tofu. Znáte ho?

Slyšeli jste už někdy o fermentovaném tofu? Ne? Já do doby, než jsem na něj narazila v obchodě také ne. Ale v Asii se...

Tofu sýr v japonské úpravě Misozuke

Máte rádi sýry? Pak zkuste tuto japonskou alternativu v podobě marinovaného tofu v misu. Je to dobrůtka! Takto upravený "sýr" je skvělá ingredience pro...

Jak na to – kokosový “Holandia” jogurt

Máte rádi jogurt, ale mléko a mléčné výrobky vám vůbec nedělají dobře? Máme pro vás zdravé řešení - domácí veganský jogurt bez éček, bez...

Jak připravit domácí pickles (se solím, bez soli a s umeoctem)

Kvašená zelenina je tradiční způsob konzervace zeleniny našimi předky. Přináší nám spoustu zdravotních benefitů a taky zajímavou chuť. Naučte se, jak vytvořit pickles se...

Proč je kvásek lepší než droždí – 1.díl

Víte z čeho se vyrábí droždí? Zajímá vás, jaký je rozdíl mezi pečením z droždí a pečením z kvásku. Jaký vliv to má na...

Nakládaná cuketa – na delší skladování

Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu,...

Jak udělat domácí kvašenou zeleninu se solí (pickles ze zelí a...

Kvašená zelenina (pickles) má tisíciletou tradici a je to ideální způsob jak uchování zeleniny po celý rok a hlavně přes zimu, kdy čerstvá zelenina...

Jak na pickles z červené řepy

Pickles se dá dělat skoro z každé zeleniny, ale třeba z červené řepy je to docela věda, pokud nechcete mít hustou, lepivou červenou kaši...

Jak připravit kvašenou zeleninu – pickles z mrkve

Jaro je přesně to období, kdy kvašenou zeleninu potřebujeme nejvíc. Vyloženě nám léčí játra a je zdrojem vitamínů a bakterií mléčného kvašení pro dobré...

Velikonoční beránek z kvásku (vegan)

Výborný zdravý kynutý kváskový beránek z celozrnné mouky, bez cukru, vejce i mléka.

Pickles z červené řepy

Udělat pickles z červené řepy není úplně jednoduchá záležitost, aby jste byli spokojení s výsledkem. A protože my už víme, jak na to, rády se...

Nakládaná cuketa – kvašáky

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...

Kvašené fazole

Léčebný vývar z fazolí adzuki vaří v lednu kdekdo. Většina z nás potřebuje ledviny posílit. Ale co se zbytky těch fazolí, ptáte se? Já...

Moje první pickles – kvašená zelenina

Kvašená zelenina, neboli pickles, má tisíciletou tradici. Mléčné kvašení znali naši předkové například v podobě kvašeného zelí nebo okurek "kvašáků". V podstatě to byla...

Kvásek, jeho život a dílo

Jen málokterá potravina v sobě symbolizuje mnohotvárnost stvoření tak jako kvásek. Neuškodí proto, když si na něj nejen napíšeme návod, ale také se zamyslíme nad...
Téma: polévky, pletýnky, ořískový sýr, špaldové rohlíky, ředkvičky ve slaném nálevu, prdopeč, co je to lievito madre, kvašení v umeoctu, fytin, jedlá soda, jablečný ocet, napařování, bez laktózy, tvaroh, ředkvičky v umeoctu, krev, kynuté pečivo, vegan sýr, zdravá sladkost, mikroflóra, glutenin, valentýn, průjem, bakterie mléčného kvašení, QI, žitná mouka, domácí chleba, quinoová mouka, placky, amasaké, prášek do pečiva, polyfenoly, alkohol, naložené ředkvičky, jogurt z vloček, slané pečivo, měď, snídaně, domácí jogurt, rýže, prebiotika, ovoce, hotová jídla, Video, cereální, rýžové miso, jidáše, jak vařit, vitariántví, pikls, střevo, fosforečnany, diabetes, ředkvička, mražené jídlo, mražená směs, sója, kváskování, sacharidy, pečené, vlašské ořechy, recept pickles, sport, dysfunkční střevo, ekzém, pečivo z kvasu, alergie na mléko, svačinka, pšenice, müsli, len, sušení, vitarián, kynuté těsto, Vánoce, veganský sýr, syrová strava, semolina, extrudované výrobky, fermentace, zelí recepty, antinutriční látky, jak založit madre, cuketa, pickles, kvašení zeleniny, piknik, kynutý chleba, kefír, druhy vaření, vanilka, naložená zelenina, ředkvičky v nálevu, zdravé občerstvení, mražený hrášek, krekr, oslavy, fazole, kukuřičná mouka, kvašený květák, stres, psyllium, mražené, nakládaný květák, zavařování, silvestr, děti od 1 roku, chilli, pšeničný kvásek, sýr, idli, předkové, mléčné kvašení, domácí máslo, pesticidy, zmrzlá zelenina, frgál, kukuřičný škrob, kalorie, fermentovaný květák, kypřící prášek bez fosfátů, andosperm, česnek, rozpékané pečivo, koláč, chléb bez lepku, kysaná zelenina, pohanková mouka, průmyslově zpracované potraviny, namáčení, vícezrnný, protein, lívanec, jinová energie, hřeben, meloun, vláknina, zamrazování, pivo, víno, fit, celozrnný chléb, kvásek z pohankové mouky, kešu sýr, mák, okurka, vegetariánské recepty, jak udělat jogurt, mandle, čiroková mouka

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?