Ve woku děláme různé rychlovky k večeři. Tuto thajskou kuchyni připomínající dobrotu můžete servírovat za 20 minut od momentu, kdy vezmete do ruky nůž a prkýnko.

Ingredience
4 porce
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 6 žampionů
  • 1/2 brokolice
  • 4 listy čínského zelí
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 cukety
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • špetka tymiánu
  • špetka mletého kmínu
  • 3 lžíce rostlinné smetany
  • sojová omáčka dle chutí
  • kořen zázvoru (cca 1 cm)
  • 2 lžíce kuzu nebo kukuřičného škrobu

Jak připravit žampiony po thajsku

  1. Cibuli a cuketu nakrájíme na velké kusy, žampiony na plátky, brokolici nalámeme na menší růžičky, mrkev na sirky a čínské zelí tenoučké plátky.
  2. Do woku dáme lžíci oleje a vhodíme cibuli. Osolíme a lehce orestujeme.
  3. Přihodíme žampiony a posypeme kmínem. Opět chvilku restujeme a přidáme česnek a všechnu zeleninu.
  4. Zastříkneme sojovou omáčkou podle chuti (ne moc, aby to nebylo příliš slané a příliš hnědé).
  5. Chvíli mícháme, pak podlijeme troškou vody, přihodíme špetku tymiánu a pár minut podusíme pod pokličkou.
  6. Mezitím omyjeme a nastrouháme na jemno kousek zázvoru a vymačkáme z nastrouhané hromádky šťávu do mističky.
  7. Ve studené vodě rozmícháme kuzu nebo kukuřičný škrob.
  8. Když je zelenina tak akorát měkká a tak akorát křupavá (začátečníci ochutnají, pokročilí už to mají v oku), přidáme vodu s rozmíchaným škrobem a zázvorovou šťávu.
  9. Mícháme do zhoustnutí omáčky a po vypnutí ještě můžeme vmíchat rostlinnou smetanu nebo obilné mléko, pokud chceme omáčku se smetanovou příchutí.

Praktické

  • Vytvořit toto jídlo je otázka pár minut.
  • Pokud už máte uvařené obilí, stačí je mezitím jen přihřát.
  • Pokud žádné nemáte ani namočené, ani uvařené, dejte jako první vařit něco rychlého: kuskus, bulgur, bílou rýži, těstoviny nebo jáhly.

Kombinujeme

  • Výborná je kombinace s celozrnnou rýží nebo těstovinami. Pak je to rychlá chutná večeře.
  • Kdo potřebuje připravit kompletní talíř, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.
  • Dokonalosti dosáhneme přidáním zeleniny napařené, kvašené a čerstvé (list salátu, ředkvička, zelená posypka).

Obměna

  • Můžete do woku dát úplně jinou zeleninu a jiné koření a dostanete pokaždé jiné jídlo.
  • Změnu také docílíte velikostí a tvarem krájené zeleniny.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, protože používáme olej, sůl, sojovou omáčku a zázvor. Vaříme-li zároveň pro malé dítě, dochutíme si  jídlo sojovou omáčkou, zázvorem a smetanou až po odebrání porce pro dítě. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...
  1. Starěí nechtěl ochutnat ani za nic, přestože mladěí i manžel ho přemlouvali, jaká je to dobrota. Nakonec to shrunul mladší: ani neví o co dobrýho přicháí.

  2. v ingrediencích je cuketa a čínské zelí, ale v receptu není kdy se tam mají dát.
    Jsem začátečník, a tak nacházím v receptech plno trhlin tohoto typu.

    • To je dobře, že to hlásíte, Lidko, píšu recepty po večerech, když uložím děti a občas mi něco vypadne…Díky, už je to tam doplněné.

    • Pokud dítě už běžně jí zeleninu a obilí, dám klidně i žampiony. Naše děti je jedí přibližně od roku, obvykle se uvádí houby od 1,5 roku.

  3. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPresovaný salát
Další článekMeruňkový pudink bez cukru a mléka