Ve woku děláme různé rychlovky k večeři. Tuto thajskou kuchyni připomínající dobrotu můžete servírovat za 20 minut od momentu, kdy vezmete do ruky nůž a prkýnko.
Ingredience
4 porce
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 6 žampionů
  • 1/2 brokolice
  • 4 listy čínského zelí
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 cukety
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • špetka tymiánu
  • špetka mletého kmínu
  • 3 lžíce rostlinné smetany
  • sojová omáčka dle chutí
  • kořen zázvoru (cca 1 cm)
  • 2 lžíce kuzu nebo kukuřičného škrobu

Jak připravit žampiony po thajsku

  1. Cibuli a cuketu nakrájíme na velké kusy, žampiony na plátky, brokolici nalámeme na menší růžičky, mrkev na sirky a čínské zelí tenoučké plátky.
  2. Do woku dáme lžíci oleje a vhodíme cibuli. Osolíme a lehce orestujeme.
  3. Přihodíme žampiony a posypeme kmínem. Opět chvilku restujeme a přidáme česnek a všechnu zeleninu.
  4. Zastříkneme sojovou omáčkou podle chuti (ne moc, aby to nebylo příliš slané a příliš hnědé).
  5. Chvíli mícháme, pak podlijeme troškou vody, přihodíme špetku tymiánu a pár minut podusíme pod pokličkou.
  6. Mezitím omyjeme a nastrouháme na jemno kousek zázvoru a vymačkáme z nastrouhané hromádky šťávu do mističky.
  7. Ve studené vodě rozmícháme kuzu nebo kukuřičný škrob.
  8. Když je zelenina tak akorát měkká a tak akorát křupavá (začátečníci ochutnají, pokročilí už to mají v oku), přidáme vodu s rozmíchaným škrobem a zázvorovou šťávu.
  9. Mícháme do zhoustnutí omáčky a po vypnutí ještě můžeme vmíchat rostlinnou smetanu nebo obilné mléko, pokud chceme omáčku se smetanovou příchutí.

Praktické

  • Vytvořit toto jídlo je otázka pár minut.
  • Pokud už máte uvařené obilí, stačí je mezitím jen přihřát.
  • Pokud žádné nemáte ani namočené, ani uvařené, dejte jako první vařit něco rychlého: kuskus, bulgur, bílou rýži, těstoviny nebo jáhly.

Kombinujeme

  • Výborná je kombinace s celozrnnou rýží nebo těstovinami. Pak je to rychlá chutná večeře.
  • Kdo potřebuje připravit kompletní talíř, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.
  • Dokonalosti dosáhneme přidáním zeleniny napařené, kvašené a čerstvé (list salátu, ředkvička, zelená posypka).

Obměna

  • Můžete do woku dát úplně jinou zeleninu a jiné koření a dostanete pokaždé jiné jídlo.
  • Změnu také docílíte velikostí a tvarem krájené zeleniny.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, protože používáme olej, sůl, sojovou omáčku a zázvor. Vaříme-li zároveň pro malé dítě, dochutíme si  jídlo sojovou omáčkou, zázvorem a smetanou až po odebrání porce pro dítě. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte.

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Starěí nechtěl ochutnat ani za nic, přestože mladěí i manžel ho přemlouvali, jaká je to dobrota. Nakonec to shrunul mladší: ani neví o co dobrýho přicháí.

  2. v ingrediencích je cuketa a čínské zelí, ale v receptu není kdy se tam mají dát.
    Jsem začátečník, a tak nacházím v receptech plno trhlin tohoto typu.

    • To je dobře, že to hlásíte, Lidko, píšu recepty po večerech, když uložím děti a občas mi něco vypadne…Díky, už je to tam doplněné.

    • Pokud dítě už běžně jí zeleninu a obilí, dám klidně i žampiony. Naše děti je jedí přibližně od roku, obvykle se uvádí houby od 1,5 roku.

  3. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPresovaný salát
Další článekMeruňkový pudink bez cukru a mléka