Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Foccacia z žitného kvásku

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Není nad to upéct si domácí kváskové pečivo. Tato focaccia je krásně nadýchaná a voní po bylinkách. Skvěle se hodí na večeři k zeleninovému talíři a luštěninové pomazánce. A navíc je téměř bez práce.

Ingredience
2 porce

  • 1,5 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 lžíce žitného kvásku
  • 2 lžíce olivového oleje + 1 lžíce na potření
  • 150 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • olivy

„Ale to je abnormálně zdravé dítě, toho si važte,“ pronesla logopedka po sérii mých odpovědí týkajících se mladší dce...

Jak připravit kváskovou focacciu s olivami

  1. Do mísy dáme všechny ingredience kromě oliv a 1 lžíce olivového oleje a vytvoříme těsto, které hněteme asi 5 minut, až se odlepuje od stěn mísy.
  2. Těsto necháme kynout cca 8 hodin, po uplynutí této doby nám těsto nabyde a trošku zřídne. Tak je to v pořádku.
  3. Rozehřejeme troubu na 220°C a nachystáme si plech vyložený pečícím papírem. Na ten pomocí stěrky vyklopíme těsto a a rozetřeme ho tak, abychom měli minimálně 1 cm vysokou placku.
  4. Na těsto rozetřeme 1 lžíci olivového oleje a pomocí konce vařečky jej propícháme (viz foto).
  5. Ozdobíme olivami a pečeme 25 minut. Před krájením necháme vychladnout.

Praktické

  • Je dobré mít kvásek v dobré kondici, ideálně den předem nakrmený.
  • Těsto hnětu pomocí lžíce, funguje to lépe než vařečka.
  • Focaccia se hodí k různým luštěninovým či tofu pomazánkám a výborná je také ke krémovým polévkám.

Obměna

  • Nahoru můžete kromě oliv dát i sušená rajčata, hrubozrnnou sůl a nebo pokud je sezóna, tak cherry rajčátka.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let. Pokud je ale dítě zvyklé na pečivo, můžete dát i dříve.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
10. 12. 2021

Už asi po stopadesatysesty 😂😂😂 milujeme foccacia , tentokrat se susenym rajcetem, ujela mi ruka s olejem , tak to moc nevykynulo, ale na chuti to neubralo, mnam ♥️

Myslíte že by šlo i ze sušeného kvásku?

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Lahodná paštika

Vynikající ořechová paštika, kterou budete mít připravenou během chviličky. Skvělá ke krekrům, na chleba nebo placky. Určitě najde své využití také na svát...
klub
2
9

Podzimní dýňové galetky

Tyto dýňové galetky jsou výborné jako rychlé pohoštění, jsou typicky podzimní díky použití dýně. Náplň z ní je opravdu vynikající.

Mangoldové galetky

Máte chuť na nějakou dobrou a zároveň zdravou slanou chuťovku? Tyto galetky jsou skvělé jak teplé, tak za studena a hodí se jako pohoštění pro hosty a nebo...

Rýžové krokety

Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke kroketám ...

Slané vafle s bylinkami

Vyzkoušejte tyto chuťově výborné slané vafle s vůní Provence a nechte se vůní bylinek naladit na jaro. Je to prima změna na svačinu ale i rychlé a originál...

Pizza galetky

Máte chuť na pizzu, ale chcete si zachovat zdravý jídelníček? Vyzkoušejte tento recept na oblíbené galetky, tentokrát s letní, rajčatovou náplní a kešu sýr...