Není nad to upéct si domácí kváskové pečivo. Tato focaccia je krásně nadýchaná a voní po bylinkách. Skvěle se hodí na večeři k zeleninovému talíři a luštěninové pomazánce. A navíc je téměř bez práce.

Ingredience
2 porce
  • 1,5 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 lžíce žitného kvásku
  • 2 lžíce olivového oleje + 1 lžíce na potření
  • 150 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • olivy

Jak připravit kváskovou focacciu s olivami

  1. Do mísy dáme všechny ingredience kromě oliv a 1 lžíce olivového oleje a vytvoříme těsto, které hněteme asi 5 minut, až se odlepuje od stěn mísy.
  2. Těsto necháme kynout cca 8 hodin, po uplynutí této doby nám těsto nabyde a trošku zřídne. Tak je to v pořádku.
  3. Rozehřejeme troubu na 220°C a nachystáme si plech vyložený pečícím papírem. Na ten pomocí stěrky vyklopíme těsto a a rozetřeme ho tak, abychom měli minimálně 1 cm vysokou placku.
  4. Na těsto rozetřeme 1 lžíci olivového oleje a pomocí konce vařečky jej propícháme (viz foto).
  5. Ozdobíme olivami a pečeme 25 minut. Před krájením necháme vychladnout.

Praktické

  • Je dobré mít kvásek v dobré kondici, ideálně den předem nakrmený.
  • Těsto hnětu pomocí lžíce, funguje to lépe než vařečka.
  • Focaccia se hodí k různým luštěninovým či tofu pomazánkám a výborná je také ke krémovým polévkám.

Obměna

  • Nahoru můžete kromě oliv dát i sušená rajčata, hrubozrnnou sůl a nebo pokud je sezóna, tak cherry rajčátka.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let. Pokud je ale dítě zvyklé na pečivo, můžete dát i dříve.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Mám se víc ráda a jsem usměvavější (Alena)

Alena: Nejen, že jsem objevila spoustu nových potravin, kombinací...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Jsem myšlenkou Jíme Jinak unešená (Veronika)

Veronika: Ahoj všichni z Jíme Jinak. Ačkoliv jsem nejela...

Špíčky šly dolů a ustoupily bolesti hlavy (Helena)

Helena: Děkuji za výborný kurz, moc jsem se toho...

Operace žíly není třeba a menstruační bolesti jsou pryč (Jana)

Jana: Milá, nejmilejší Evi, má žíla je ve velice...

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

Zhubla jsem, jsem svěží a ráno vstávám s radostí (Věra)

Věra: Milá Evi, jídla výborná a skvělé recepty. Jsem...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Už nepanikařím a s manželem si moc pochutnáváme (Marta)

Marta: Evi, musím pochválit, jako vždy, skvělý jídelníček. Byly...

Méně únavy a čistší pleť (Daniela)

Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...
  1. Už asi po stopadesatysesty 😂😂😂 milujeme foccacia , tentokrat se susenym rajcetem, ujela mi ruka s olejem , tak to moc nevykynulo, ale na chuti to neubralo, mnam ♥️

    • Jé, tak s tím nemám vůbec žádnou zkušenost, bohužel ani netuším, jak tento kvásek funguje 🤷‍♀️ musíte leda vyzkoušet, třeba raději jen z poloviční dávky a uvidíte :-)

  2. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJáhlovo-luštěninová sekaná se sušenými rajčaty
Další článekJak změnit programy v hlavě i v našich buňkách