Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Úžasný a mocný zázvor

Kdo by neznal zázvorový čaj? Je výborný při nevolnostech, příjemně nás zahřeje, ale věděli jste, že sušený zázvor má příznivé účinky při léčbě demence nebo Alzheimerovy choroby?

Jeho kořenité aroma je dáno především přítomností ketonů, zejména gingerolů. Jeho skutečný původ není jistý, předpokládá se, že Indové a Číňané využívají zázvor k léčbě mnoha onemocnění již více jak 5 000 let

Účinky na naše zdraví

  • Je účinný proti zánětům.
  • Používá se při revmatismu, osteoartróze, destrukci kloubů.
  • Potlačuje aktivaci faktorů nádorů a nekrózy.
  • Zmírňuje příznaky nevolnosti a zvracení.
  • Kořen zázvoru se doporučuje při mořské nemoci.
  • Zmírňuje nevolnost při chemoterapii.
  • Má protirakovinné a antioxidační účinky.
  • Využívá se při léčbě respiračních onemocnění.
  • antidiabetické účinky.
  • Zmírňuje zánětlivé onemocnění střev.
  • Snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.
  • Snižuje cholesterol.

Využití a zpracování

Zázvor se používá v mnoha formách, a to jako sušený, čerstvý, nakládaný, kvašený, konzervovaný, kandovaný, mletý. Zázvor se běžně nakládá do octa. My ho doma používáme nejčastěji čerstvý, ale i mletý sušený a přidáváme ho do sušenek, čočkového kari a jiných pokrmů, ale samozřejmostí je zázvor ve formě čaje a také jako tinktura, pro léčebné účely. Osvědčil se nám při nevolnosti, ale i při bolestech v krku, při nachlazení a virózách. Mně se zázvor velmi osvědčil při nevolnosti v těhotenství.

Když je někomu na zvracení, stačí kápnout kapku čerstvé šťávy na jazyk,” dodává své zkušenosti se zázvorem Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak.

Nové studie (1) zázvoru odhalily, že podávání zázvoru ve formě sušeného prášku, může být prospěšnější než podávání vitaminu B6 a dokonce je jeho užívání přínosnější v porovnání s některými podávanými léky, a to především díky tomu, že nemá takové vedlejší účinky, jako je tomu u léků. 

Jsou ale situace, kdy zázvor nepoužíváme, např. při podezření na covid. Opatrní jsme i s případným přikládáním zázvorového obkladu, který je velmi účinný na řadu zdravotních problémů, ale nesmí se přikládat na partie mozku, na tělíčka kojenců a velmi starých lidí, na těhotenské bříško, bolavé slepé střevo a při velmi vysokých horečkách. Schopnost zázvoru silně prohřívat by v těchto případech byla na škodu, ačkoli jinak pomáhá se zánětlivými onemocněními, astmatickými záchvaty, natažené svaly a mnoho dalších potíží.

Vyzkoušejte tyto recepty se zázvorem:

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

klub
22
26

Rýma: Proč ji máme a jak se jí zbavit u dospělých i dětí

Rýma je nejčastějším onemocněním dětí i dospělých. Co je její hlavní příčinou? Proč se objevuje, jak ji alternativně léčit u dětí, jak u dospělých a jak jí...

S kdoulí proti nemocem

Kdoule obecná je využívaná nejen jako potrava pro člověka a zvířata, ale i jako bezpečnější fytomedicína. Běžně ji k léčbě mnoha onemocnění používala čínsk...
1

Chlorofyl aneb proč jíst zelené potraviny

Stále nerozumíte tomu, proč jsou zelené potraviny tak vyzdvihované? Odpovědí je zázrak jménem chlorofyl. Čistí tělo, pomůže s akné a dodá energii – a...

Pórek – zelenina pro zdraví střev a krásnou pleť

Pórková polévka, slaný koláč quiche s pórkem… Není divu, že právě pórek patří mezi oblíbenou potravinu Francouzek, které jsou proslulé svou krásou a ...
7
29

Není skořice jako skořice. Nenechte se napálit!

Skořice má spoustu blahodárných účinků na naše tělo. I proto je stále častěji součástí potravin, jídel i diet. Věděli jste ale, že existují dva druhy a jed...
11
4

TOP 7 druhů koření: dodají nejen chuť, ale také léčí

Koření by v našich kuchyních mělo mít nezastupitelné místo. Nejen že dodává chuť a vůni pokrmům, umožňuje méně solit, ale také bojuje proti řadě nemocí ...