Pokud milujete kombinaci šťavnatých švestek a mletého máku, ale nemáte čas se piplat s knedlíky, pak si zamilujete tento 5 minutový dezert. Tyto dva odstíny modré - na slupce švestek a zrníčkách máku - nevymyslela příroda náhodou! Jednoduše k sobě patří...
Ingredience
2 porce
  • 8 švestek
  • 2 lžíce mletého máku
  • špetka skořice
  • špetka soli
  • případně vlašské ořechy

Jak připravit dezert ze švestek s mákem

  1. Švestky zbavíme pecky a nakrájíme na poloviny.
  2. Na dno hrnce dáme 4 lžíce vody, položíme švestky řeznou stranou dolů, posypeme pár zrníčky soli a skořicí.
  3. Přivedeme k varu a snížíme plamen.
  4. Dusíme cca 3-5 minut (dle zralosti švestek), až jsou měkké a pustí šťávu.
  5. Hotové švestky přemístíme do misky, posypeme mletým mákem a případně ještě nasekanými vlašskými ořechy.
  6. Všechno promícháme a můžeme hodovat.
  7. Podáváme v chladných dnech teplé, v teplých dnech i vychlazené.

Praktické

  • Máte-li málo švestek nebo chcete změnu, přidejte ke švestkám do hrnce i na kousky nakrájená jablíčka nebo hrušky. Tato kombinace je také úžasná!
  • Pokud by vaše ovoce bylo málo sladké, dezert si v průběhu varu nebo až v mističkách ochuťte přírodními slady nebo sirupy (rýžový, pšeničný aj.).
  • Pokud ovoce pustí mnoho tekutiny, nemusíte mít obavy! Mletý mák ji všechnu pěkně vsaje.
  • Pokud chcete trošku “pikantnější” dezert, přidejte ke švestkám trošku mirinu (rýžové víno), případně rumu. Dobrá je také citrónová kůra a šťáva.
  • Děti určitě potěší, když ještě navíc švestky s mákem posypete kakaem nebo karobem. Tato čokoládová verze je moc dobrá.
  • Tento dezert se hodí i jako svačinka do školy nebo práce. Jednoduše ji zavřete do skleničky nebo krabičky a přibalte lžíci.
  • Obměnou může být umlít 1:1 mák s kokosem. Tato kombinace se nám také osvědčila! Nebo dezert polít kokosovým jogurtem či kokosovým olejem.
  • Pro RAW variantu nemusíte švestky vařit, ale podávejte je syrové, zasypané mákem a polité sladidlem a třeba i kokosovým olejem.
  • Dá se připravit i ze sušených švestek, které předem namočíte a necháte nabobtnat.

Děti

Dezert dáváme dětem od 1,5 roků dále, spíš kolem 2 let, záleží, co už dítě všechno jí, zda jí běžně semínka a ořechy. Pokud ano, můžete dát i dezert s mákem.

21 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Jééé, to vypadá tak chutně, ale bohužel už nemám čerstvé švestky, pouze spoustu nasušených. Lze z nich udělat také takovou dobrotu?

  2. Já jsem si naštěstí stihla švestky zavařit. Vypeckovala jsem je, chvíli povařila, nandala do sklenic i skleniček (jedna porce – když mě honí mlsná) a zavařila. Mák miluji, moje maminka ho hodně v kuchyni používala a dokonce jsme ho i pěstovali na zahradě, takže mák = moje dětství. Kombinace máku a švestek je prostě geniální. Když mě honí mlsná, tak otevřu skleničku, ohřeji, posypu mákem a mlsám, mňam. Taky jsem nadělala spoustu švestkových povidel, ale zatím jsem nevymyslela zdravé využití :-). Magda

    • Magdi, ze švestkových povidel udělej mrkvánky. Já je dělám skoro každý týden – je to super dobré. Můj muž si je přál i k narozeninám (žádný zdravý dort nechtěl). Takže je už zvládnu i poslepu… Do mísy 300 g špaldové celozrnné mouky jemně mleté (nebo špaldové hladké, ale jde to i z pohankové – pro bezlepek), špetka soli, 140 g nastrouhané mrkve na jemno, 1 lžička kypř. prášku bez fosfátu, 140 g tuku (Alsan), já teď měla domácí ghí, promíchat, udělat kouli, dát do ledničky (alespoň na hodku), vyválet, hrnkem vykrájet kolečka, plnit povidly, přehnout, okraje zamačkat vidličkou, péct na 180 °C asi 25 min. Já většinou jeden den zadělám a druhý den při vaření upeču. Pokud jsou povidla řídká, přidám lžíci máku, a to je zahustí – a máš dva v jednom (povidla i mák). Já mám letos taky spoustu povidel, a to nejen švestkových, ale i hruškových. Tož tak, ať se dílo podaří

    • Na ovocné knedlíky, Magdi, nebo do koláčů. Mňam. Máš povidla a nevíš, co s nimi? Sem s nimi! :-)))

  3. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNechci mít nálepku “ostruha”. Jsem zdravá a nemám žádný problém! (Ajka)
Další článekUž známe vítěze – hrdiny Jíme jinak!