Pokud milujete kombinaci šťavnatých švestek a mletého máku, ale nemáte čas se piplat s knedlíky, pak si zamilujete tento 5 minutový dezert. Tyto dva odstíny modré - na slupce švestek a zrníčkách máku - nevymyslela příroda náhodou! Jednoduše k sobě patří...

Ingredience
2 porce
  • 8 švestek
  • 2 lžíce mletého máku
  • špetka skořice
  • špetka soli
  • případně vlašské ořechy

Jak připravit dezert ze švestek s mákem

  1. Švestky zbavíme pecky a nakrájíme na poloviny.
  2. Na dno hrnce dáme 4 lžíce vody, položíme švestky řeznou stranou dolů, posypeme pár zrníčky soli a skořicí.
  3. Přivedeme k varu a snížíme plamen.
  4. Dusíme cca 3-5 minut (dle zralosti švestek), až jsou měkké a pustí šťávu.
  5. Hotové švestky přemístíme do misky, posypeme mletým mákem a případně ještě nasekanými vlašskými ořechy.
  6. Všechno promícháme a můžeme hodovat.
  7. Podáváme v chladných dnech teplé, v teplých dnech i vychlazené.

Praktické

  • Máte-li málo švestek nebo chcete změnu, přidejte ke švestkám do hrnce i na kousky nakrájená jablíčka nebo hrušky. Tato kombinace je také úžasná!
  • Pokud by vaše ovoce bylo málo sladké, dezert si v průběhu varu nebo až v mističkách ochuťte přírodními slady nebo sirupy (rýžový, pšeničný aj.).
  • Pokud ovoce pustí mnoho tekutiny, nemusíte mít obavy! Mletý mák ji všechnu pěkně vsaje.
  • Pokud chcete trošku „pikantnější“ dezert, přidejte ke švestkám trošku mirinu (rýžové víno), případně rumu. Dobrá je také citrónová kůra a šťáva.
  • Děti určitě potěší, když ještě navíc švestky s mákem posypete kakaem nebo karobem. Tato čokoládová verze je moc dobrá.
  • Tento dezert se hodí i jako svačinka do školy nebo práce. Jednoduše ji zavřete do skleničky nebo krabičky a přibalte lžíci.
  • Obměnou může být umlít 1:1 mák s kokosem. Tato kombinace se nám také osvědčila! Nebo dezert polít kokosovým jogurtem či kokosovým olejem.
  • Pro RAW variantu nemusíte švestky vařit, ale podávejte je syrové, zasypané mákem a polité sladidlem a třeba i kokosovým olejem.
  • Dá se připravit i ze sušených švestek, které předem namočíte a necháte nabobtnat.

Děti

Dezert dáváme dětem od 1,5 roků dále, spíš kolem 2 let, záleží, co už dítě všechno jí, zda jí běžně semínka a ořechy. Pokud ano, můžete dát i dezert s mákem.

Váha mi ukazuje o 3,4 kg méně, nemohu tomu uvěřit (Monika)

Monika: Krásné ráno, váha mi ukazuje o 3,4 kg...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

První výsledek se dostavil hned druhý den (Kaninska)

Kaninska: Hezký den všem, mám za sebou Hubneme do...

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...
  1. Švestky jsem zatím nezkusila, jelikož na zahradě už nemáme a z obchodu se mi kupovat nechtějí :), ale příští rok , až budou na zahradě, určitě vyzkouším :)

  2. Konečně jsem vyzkoušela. V obchodě jsem dnes narazila na tmavě modré blumy. A protože jedu detox bez mouky, je to ideální svačinka. Musím tedy přiznat, že jsem nevěřila, že nedosladím sirupem… ale s kopou máku a ořechů to šlo 😉😃

    • Mňam. Teda, ty mně děláš chutě. Já ty švestky s mákem miluju. V létě jsem to dělala snad 2x do týdne. Mám ještě mák, zrovna jsem si říkala, že bych ho měla nějak upotřebit. Chtěla jsem jáhly s mákem a povidly a ořechy. Možná udělám jen mák, povila a ořechy bez jáhel. Jedu taky bez mouky. Ať se nám daří:)))

  3. tak tenhle dezert miluju a hned první den je na svačinku. Jak normálně nesvačím tak dnes jsem si svačinku musela udělat. Když kolegyně po obědě začínají vytahovat čokoládu ke kávě, tak já vytáhla švestičky a taky mlsám

  4. Prosím jde toto uvařit i ze sušených švestek?Jiné nemám.Respektive vím že jde,ale bude to poživatelné? :-D

  5. Uvařila ,ochutnala,zamilovala jsem se.Naštěstí začíná sezona švestek.Škoda,že nemám zahrádku.

    • :-))) Láska prochází žaludkem :-)) Děkujeme za pozitivní komentář, moc nás potěšil.

  6. Já jsem si naštěstí stihla švestky zavařit. Vypeckovala jsem je, chvíli povařila, nandala do sklenic i skleniček (jedna porce – když mě honí mlsná) a zavařila. Mák miluji, moje maminka ho hodně v kuchyni používala a dokonce jsme ho i pěstovali na zahradě, takže mák = moje dětství. Kombinace máku a švestek je prostě geniální. Když mě honí mlsná, tak otevřu skleničku, ohřeji, posypu mákem a mlsám, mňam. Taky jsem nadělala spoustu švestkových povidel, ale zatím jsem nevymyslela zdravé využití :-). Magda

    • Magdi, ze švestkových povidel udělej mrkvánky. Já je dělám skoro každý týden – je to super dobré. Můj muž si je přál i k narozeninám (žádný zdravý dort nechtěl). Takže je už zvládnu i poslepu… Do mísy 300 g špaldové celozrnné mouky jemně mleté (nebo špaldové hladké, ale jde to i z pohankové – pro bezlepek), špetka soli, 140 g nastrouhané mrkve na jemno, 1 lžička kypř. prášku bez fosfátu, 140 g tuku (Alsan), já teď měla domácí ghí, promíchat, udělat kouli, dát do ledničky (alespoň na hodku), vyválet, hrnkem vykrájet kolečka, plnit povidly, přehnout, okraje zamačkat vidličkou, péct na 180 °C asi 25 min. Já většinou jeden den zadělám a druhý den při vaření upeču. Pokud jsou povidla řídká, přidám lžíci máku, a to je zahustí – a máš dva v jednom (povidla i mák). Já mám letos taky spoustu povidel, a to nejen švestkových, ale i hruškových. Tož tak, ať se dílo podaří

    • Na ovocné knedlíky, Magdi, nebo do koláčů. Mňam. Máš povidla a nevíš, co s nimi? Sem s nimi! :-)))

  7. Zobrazit všech 40 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNechci mít nálepku „ostruha“. Jsem zdravá a nemám žádný problém! (Ajka)
Další článekUž známe vítěze – hrdiny Jíme jinak!