Tento recept je z jimejinak.cz, kde najdete tisíce zdravých receptů, videa a online kurzy vaření.
Bezlepkové pohankové lívance
Přidat do
Zadejte název skupiny
Uvařeno
Skvělý nápad! Přidejte fotku a inspirujte ostatní.
Přetáhněte sem fotku nebo klikněte pro výběr.
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu opravdu lahodná pochoutka.
Ingredience
150 g celozrnné rýže
150 g pohanky
100 g mrkve
50 g vlašských ořechů nebo mandlí
špetka soli
trocha skořice (pokud máte rádi)
300-400 ml vody
1-2 lžíce sezamového oleje nebo jiného na smažení
na polití: ořechové máslo (např. mandlové), obilný sirup
Hanka měla 20 let stres z jídla. Po prodělaném traumatu přestala polykat, po operaci jí přestal fungovat jícen. Potra...
Ingredience
150 g celozrnné rýže
150 g pohanky
100 g mrkve
50 g vlašských ořechů nebo mandlí
špetka soli
trocha skořice (pokud máte rádi)
300-400 ml vody
1-2 lžíce sezamového oleje nebo jiného na smažení
na polití: ořechové máslo (např. mandlové), obilný sirup
čerstvé ovoce na ozdobu
Postup
Pohanku,rýži a ořechy (nebo mandle) propláchneme a namočíme do vody. Minimální doba namáčení jsou 3 hodiny. Ještě lepší je nechat obiloviny a ořechy namočené déle, klidně i přes noc nebo od rána do večera.
Potom slijeme namáčecí vodu a přidáme 300-400 ml nové vody, jednu střední mrkev a špetku soli.
Vše rozmixujeme na nejvyšší otáčky ve výkonném mixéru do hladkého těsta. Vody dejte zpočátku jen 3 deci, pokud bude těsto husté vodu přilijte. Těsto by mělo mít konzistenci jako na lívance, což znamená trochu hustší než na palačinky.
Kvalitní pánev nejlépe s nepřilnavým dnem potřete lehce štětečkem olejem a nechte rozpálit. Pak pomocí naběračky tvořte lívance a trochu snižte teplotu. Otáčejte je, až těsto úplně ztuhne a tomu také přizpůsobte plamen, aby se vám zespodu mezitím nepřipálily.
Hotové lívance polijeme oříškovým máslem a sirupem, ozdobíme ovocem nebo pomažeme povidly/marmeládou bez cukru a můžeme ozdobit falešným tvarohem.
Praktické
Oproti palačinkám, které dělám naplno a rychle, vyžadují lívance trochu delší čas smažení a proto nemějte plotýnku rozpálenou naplno.
Na otáčení se mi nejlépe osvědčila klasická obracečka.
Na polití: javorový nebo obilný sirup/slad a mandlové nebo jiné ořechové máslo; povidla nebo marmeláda a tofu “tvaroh”
Děti
V malém množství kousek na ochutnání bez marmelády mohou děti od 1,5 let.
Dvouleté dítě už může dostat na svačinu svůj lívanec i s marmeládou nebo povidly bez cukru a s falešným tvarohem.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Placicky jsem dělala jednou z uvareneho obili a jednou jen z namoceneho, jak bylo uvedeno v návodu. Mně osobně chutnala více ty z uvareneho obilí, vadí to něčemu, prosim? Je možné, že by bylo obili vařené a následně pečené na pánvi stravitrlnejsi/sladsi? Děkuji:)
Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...
Milujete mák? Tak to si stejně jako my zamilujete tuto zdravou šťavnatou bábovku plnou máku. Je zcela bez lepku a slazená pouze čerstvým a sušeným ovocem. ...
Mirabelky, kterým naše rodina říká lidově špendlíky, dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovo...
Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...
Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět ...
Komentáře
Placicky jsem dělala jednou z uvareneho obili a jednou jen z namoceneho, jak bylo uvedeno v návodu. Mně osobně chutnala více ty z uvareneho obilí, vadí to něčemu, prosim? Je možné, že by bylo obili vařené a následně pečené na pánvi stravitrlnejsi/sladsi? Děkuji:)
Výborné! Společně s tofu tvarohem jsme si moc pochutnali 🥰