Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Bezlepkové pohankové lívance

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu opravdu lahodná pochoutka.

Ingredience
  • 150 g celozrnné rýže
  • 150 g pohanky
  • 100 g mrkve
  • 50 g vlašských ořechů nebo mandlí
  • špetka soli
  • trocha skořice (pokud máte rádi)
  • 300-400 ml vody
  • 1-2 lžíce sezamového oleje nebo jiného na smažení
  • na polití: ořechové máslo (např. mandlové), obilný sirup
  • čerstvé ovoce na ozdobu

Před pár lety byla Jana u nás v Praze na kurzu pro začátečníky a dnes se s ní domlouváme, že nám o svých zkušenostech...

Postup

  1. Pohanku,rýži a ořechy (nebo mandle) propláchneme a namočíme do vody. Minimální doba namáčení jsou 3 hodiny. Ještě lepší je nechat obiloviny a ořechy namočené déle, klidně i přes noc nebo od rána do večera.
  2. Potom slijeme namáčecí vodu a přidáme 300-400 ml nové vody, jednu střední mrkev a špetku soli.
  3. Vše rozmixujeme na nejvyšší otáčky ve výkonném mixéru do hladkého těsta. Vody dejte zpočátku jen 3 deci, pokud bude těsto husté vodu přilijte. Těsto by mělo mít konzistenci jako na lívance, což znamená trochu hustší než na palačinky.
  4. Kvalitní pánev nejlépe s nepřilnavým dnem potřete lehce štětečkem olejem a nechte rozpálit. Pak pomocí naběračky tvořte lívance a trochu snižte teplotu. Otáčejte je, až těsto úplně ztuhne a tomu také přizpůsobte plamen, aby se vám zespodu mezitím nepřipálily.
  5. Hotové lívance polijeme oříškovým máslem a sirupem, ozdobíme ovocem nebo pomažeme povidly/marmeládou bez cukru a můžeme ozdobit falešným tvarohem.

Praktické

  • Oproti palačinkám, které dělám naplno a rychle, vyžadují lívance trochu delší čas smažení a proto nemějte plotýnku rozpálenou naplno.
  • Na otáčení se mi nejlépe osvědčila klasická obracečka.
  • Na polití: javorový nebo obilný sirup/slad a mandlové nebo jiné ořechové máslo; povidla nebo marmeláda a tofu “tvaroh”

Děti

  • V malém množství kousek na ochutnání bez marmelády mohou děti od 1,5 let.
  • Dvouleté dítě už může dostat na svačinu svůj lívanec i s marmeládou nebo povidly bez cukru a s falešným tvarohem.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Markéta
28. 11. 2022

Placicky jsem dělala jednou z uvareneho obili a jednou jen z namoceneho, jak bylo uvedeno v návodu. Mně osobně chutnala více ty z uvareneho obilí, vadí to něčemu, prosim? Je možné, že by bylo obili vařené a následně pečené na pánvi stravitrlnejsi/sladsi? Děkuji:)

Výborné! Společně s tofu tvarohem jsme si moc pochutnali 🥰

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...
8
69

Šťavnatá maková bábovka bez lepku

Milujete mák? Tak to si stejně jako my zamilujete tuto zdravou šťavnatou bábovku plnou máku. Je zcela bez lepku a slazená pouze čerstvým a sušeným ovocem. ...

Špendlíková bublanina (bezlepková)

Mirabelky, kterým naše rodina říká lidově špendlíky, dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovo...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Jahodový želé dezert (bez lepku)

Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět ...