- 150 g celozrnné rýže
- 150 g pohanky
- 100 g mrkve
- 50 g vlašských ořechů nebo mandlí
- špetka soli
- trocha skořice (pokud máte rádi)
- 300-400 ml vody
- 1-2 lžíce sezamového oleje nebo jiného na smažení
- na polití: ořechové máslo (např. mandlové), obilný sirup
- čerstvé ovoce na ozdobu
Postup
- Pohanku,rýži a ořechy (nebo mandle) propláchneme a namočíme do vody. Minimální doba namáčení jsou 3 hodiny. Ještě lepší je nechat obiloviny a ořechy namočené déle, klidně i přes noc nebo od rána do večera.
- Potom slijeme namáčecí vodu a přidáme 300-400 ml nové vody, jednu střední mrkev a špetku soli.
- Vše rozmixujeme na nejvyšší otáčky ve výkonném mixéru do hladkého těsta. Vody dejte zpočátku jen 3 deci, pokud bude těsto husté vodu přilijte. Těsto by mělo mít konzistenci jako na lívance, což znamená trochu hustší než na palačinky.
- Kvalitní pánev nejlépe s nepřilnavým dnem potřete lehce štětečkem olejem a nechte rozpálit. Pak pomocí naběračky tvořte lívance a trochu snižte teplotu. Otáčejte je, až těsto úplně ztuhne a tomu také přizpůsobte plamen, aby se vám zespodu mezitím nepřipálily.
- Hotové lívance polijeme oříškovým máslem a sirupem, ozdobíme ovocem nebo pomažeme povidly/marmeládou bez cukru a můžeme ozdobit falešným tvarohem.
Praktické
- Oproti palačinkám, které dělám naplno a rychle, vyžadují lívance trochu delší čas smažení a proto nemějte plotýnku rozpálenou naplno.
- Na otáčení se mi nejlépe osvědčila klasická obracečka.
- Na polití: javorový nebo obilný sirup/slad a mandlové nebo jiné ořechové máslo; povidla nebo marmeláda a tofu “tvaroh”
Děti
- V malém množství kousek na ochutnání bez marmelády mohou děti od 1,5 let.
- Dvouleté dítě už může dostat na svačinu svůj lívanec i s marmeládou nebo povidly bez cukru a s falešným tvarohem.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Dobrý den, připravila jsem těsto podle návodu, ale nedařilo se mi lívance usmažit. Rozpadaly se a i po delším smažení na mírném ohni byly vevnitř jakoby syrové. Musela jsem nakonec přidat vejce, aby držely pohromadě. Nevím, v čem je chyba…
Lívance/placky jsou moc dobré. Obilí a mandle jsem si namočila večer den předem, mixování ve “výkonném” mixéru jsem se trochu bála a měla k mixéru úvodní řeč, nakonec jsme to ale společně zvládli překvapivě lehce. Těsta vznikne poměrně hodně, takže nám dost lívanců zbylo, to se nám asi ještě nikdy nestalo; jsou ale chuťově neutrální, takže si je večer dáme na slano s nějakým gulášem nebo chilli :-)
Děkuji za recept.