Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Bezlepkové pohankové lívance

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu opravdu lahodná pochoutka.

Ingredience
  • 150 g celozrnné rýže
  • 150 g pohanky
  • 100 g mrkve
  • 50 g vlašských ořechů nebo mandlí
  • špetka soli
  • trocha skořice (pokud máte rádi)
  • 300-400 ml vody
  • 1-2 lžíce sezamového oleje nebo jiného na smažení
  • na polití: ořechové máslo (např. mandlové), obilný sirup
  • čerstvé ovoce na ozdobu

Během jarní očisty opět vyplavlo na povrch, kolik z vás miluje čokoládu, a jak je pro některé

Postup

  1. Pohanku,rýži a ořechy (nebo mandle) propláchneme a namočíme do vody. Minimální doba namáčení jsou 3 hodiny. Ještě lepší je nechat obiloviny a ořechy namočené déle, klidně i přes noc nebo od rána do večera.
  2. Potom slijeme namáčecí vodu a přidáme 300-400 ml nové vody, jednu střední mrkev a špetku soli.
  3. Vše rozmixujeme na nejvyšší otáčky ve výkonném mixéru do hladkého těsta. Vody dejte zpočátku jen 3 deci, pokud bude těsto husté vodu přilijte. Těsto by mělo mít konzistenci jako na lívance, což znamená trochu hustší než na palačinky.
  4. Kvalitní pánev nejlépe s nepřilnavým dnem potřete lehce štětečkem olejem a nechte rozpálit. Pak pomocí naběračky tvořte lívance a trochu snižte teplotu. Otáčejte je, až těsto úplně ztuhne a tomu také přizpůsobte plamen, aby se vám zespodu mezitím nepřipálily.
  5. Hotové zdravé lívance polijeme oříškovým máslem a sirupem, ozdobíme ovocem nebo pomažeme povidly/marmeládou bez cukru a můžeme ozdobit falešným tvarohem.

Praktické

  • Oproti palačinkám, které dělám naplno a rychle, vyžadují lívance trochu delší čas smažení a proto nemějte plotýnku rozpálenou naplno.
  • Na otáčení se mi nejlépe osvědčila klasická obracečka.
  • Na polití: javorový nebo obilný sirup/slad a mandlové nebo jiné ořechové máslo; povidla nebo marmeláda a tofu “tvaroh”

Děti

  • V malém množství kousek na ochutnání bez marmelády mohou děti od 1,5 let.
  • Dvouleté dítě už může dostat na svačinu svůj lívanec i s marmeládou nebo povidly bez cukru a s falešným tvarohem.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
19. 2. 2024

I když jsem byl doma sám, tak se přeci nebudu odbývat 🙂

Zkoušeli jste někdo ve vaflovači? Na to by to asi chtělo hustší konzistenci? Děkuji za odpověď

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Špendlíková bublanina (bezlepková)

Mirabelky, kterým naše rodina říká lidově špendlíky, dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovo...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Citrónový krém s mandlovým máslem

Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.
klub
19
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...