Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu opravdu lahodná pochoutka.
Ingredience
  • 150 g celozrnné rýže
  • 150 g pohanky
  • 100 g mrkve
  • 50 g vlašských ořechů nebo mandlí
  • špetka soli
  • trocha skořice (pokud máte rádi)
  • 300-400 ml vody
  • 1-2 lžíce sezamového oleje nebo jiného na smažení
  • na polití: ořechové máslo (např. mandlové), obilný sirup
  • čerstvé ovoce na ozdobu

Postup

  1. Pohanku,rýži a ořechy (nebo mandle) propláchneme a namočíme do vody. Minimální doba namáčení jsou 3 hodiny. Ještě lepší je nechat obiloviny a ořechy namočené déle, klidně i přes noc nebo od rána do večera.
  2. Potom slijeme namáčecí vodu a přidáme 300-400 ml nové vody, jednu střední mrkev a špetku soli.
  3. Vše rozmixujeme na nejvyšší otáčky ve výkonném mixéru do hladkého těsta. Vody dejte zpočátku jen 3 deci, pokud bude těsto husté vodu přilijte. Těsto by mělo mít konzistenci jako na lívance, což znamená trochu hustší než na palačinky.
  4. Kvalitní pánev nejlépe s nepřilnavým dnem potřete lehce štětečkem olejem a nechte rozpálit. Pak pomocí naběračky tvořte lívance a trochu snižte teplotu. Otáčejte je, až těsto úplně ztuhne a tomu také přizpůsobte plamen, aby se vám zespodu mezitím nepřipálily.
  5. Hotové lívance polijeme oříškovým máslem a sirupem, ozdobíme ovocem nebo pomažeme povidly/marmeládou bez cukru a můžeme ozdobit falešným tvarohem.

PraktickéIMG_8558

  • Oproti palačinkám, které dělám naplno a rychle, vyžadují lívance trochu delší čas smažení a proto nemějte plotýnku rozpálenou naplno.
  • Na otáčení se mi nejlépe osvědčila klasická obracečka.
  • Na polití: javorový nebo obilný sirup/slad a mandlové nebo jiné ořechové máslo; povidla nebo marmeláda a tofu “tvaroh”

Děti

  • V malém množství kousek na ochutnání bez marmelády mohou děti od 1,5 let.
  • Dvouleté dítě už může dostat na svačinu svůj lívanec i s marmeládou nebo povidly bez cukru a s falešným tvarohem.

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Neuvěřitelných 65 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Chybí mi tam droždí. Jak to aspoň 10 minut bublinkuje, jde to na pánev. Něco podobného dělám, ale s droždím.

      • nechala jsem přes noc namočené, ale tyčový mixér mi to nerozmixoval dohladka, nedrželo to pohromadě….ale zkusila jsem “hmotu” použít na kaši s banánem, borůvkami a skořicí….super snídaně 🙂 tak to neletělo všechno 😀

        • U nas se totiz vsechno vzdycky nejak zuzitkuje, tak jsem byla zvedava. Vyhodila bych jen spalene. Asi by to chtelo mixer misto tycaku, jestli nema vykon.

  2. Tip na obměnu – funguje jako svačina do školy (já je dělám ráno čerstvé, když 3 teenageři snídají polévku). Výsledek je 1 litr těsta. Dodržuji namčenou rýži, místo ořechů přidám 2 lžíce sezamových semínek, teď nám velmi chutná když přidám 2 lžíce kaštanové mouky, jako pojivo tam dám 1-1,5 dcl opět přes noc již namočených chia semínek (dobře mi to drží) a hlavně 2 malé syrové řepy, nebo třeba stejné množství syrové dýně, máslová nám chutná nejvíc, je skvěle sladká, mnohem víc, než mrkev. A takto to jde do školní krabičky, je to sladké, dá se to držet v ruce a rozhodně to snědí ještě před velkou přestávkou (takže zelenina není kyselotvorná). Zatím jsem neměla reklamace. :))

  3. Dobrý den, prosím vás zajímalo by mě, proč může dítě kolem roku dušene ovoce ale ne marmeladu, v té co tu mám je kromě ovoce jen jablecna stává a pektin ž jablek. Tak kde je ten zakopaný pes?

    • S ovocem je dobré být u malého dítěte opatrnější a nedávat ho denně. Do roka bych opravdu dávala jen občas dušené ovoce. Marmeláda je větší koncentrát, není čerstvá, je déle vařená….začala bych s ní trochu později, ale to je na každém z nás. Pokud jí dítě běžně, tak bych marmeládu neřešila.

      • Zatím je na obilí a zelenine, ovoce snědl asi dvakrát, í když jsem ho nabízela častěji, má asi víc rozumu než já a ví, co mu dělá dobře ☺ nechtěla jsem nic zpochybňovat, jen mě zajímají souvislosti. Děkuju za vysvětlení.

        • Tak to máte dobře nastavené, dětičkám stačí pár stejných jídel dokola, po tom jenom mateřském mléku je to pro ně i tak hostina.

  4. Povedly se !!! Namáčeno 3hod a přidána lžíce kvásku. Konzistence akorát. Doslova sežráno s vlastními hruškovými povidly bez cukru 😉

  5. Mňamka veliká! Dělala jsem už 3x, bez ořechů s 400 ml vody a teda jako palačinky. S povidly bez cukru. … užrala bych se. …

  6. Ahoj Helčo, proč se vylívá namáčecí voda? Nepřijdeme tak o mineraly, ktere se do ní vymáčely? Zkusila jsem z pohanky a celozrnné ryže 1:1, vodu jsem nechala namáčecí, zapomněla jsem osolit a tvořila lívance. Mělo to úspěch, jako palačinku si to nedovedu představit, nešlo by to rolovat.

    • Je to lepší, protože z ořechů se často vylouhují látky, které našemu tělo zase nedělají tak dobře. Navíc když se přesáhne 6 hodin, už namáčecí voda začíná být trochu cítit. Proto je lepší vodu dát raději čerstvou.

    • Já myslím, že je to taky proto, že pohanka není potom tolik “pohanková”. Takže třeba pro začátečníka určitě dobrý.

  7. Skvělé, dělala jsem na slano s přimíchanou nasekanou petrželovou nati a namísto ořechů jsem posypala horní stranu sezamem, lehce před obrácením zapravila vidličkou, aby se nesypal na pánev. mrkev jsem dala jemně nastrouhanou, nemixovanou. všichni, kdož ochutnali, si chválili a zmizelo to natošup 🙂

  8. Můžu se zeptat, jak vyrábíte marmelády bez cukru? Čím je konzervujete? Jsou třešně, chtěla bych zkusit třešňovou, díky moc za odpověď! :), těším se

  9. muzu se prosim zeptat,tyhle svaciny muzu i v sest vecer,kdyz mi vychazi svaca v sest a veceri mam v devet,jim po trech hodinach diky

    • Můžete cokoliv :-), my doporučujeme poslední jídlo doznít do 18 hodin a mezi hlavními jídly nechat delší pauzu, aby si trávení mohlo odpočinout.

  10. Jen co jsem dočetla recept, dala jsem namáčet. A rovnou dvojitou dávku, protože tuším dobrotu! 🙂 Jen jsem se chtěla zeptat – když se namáčí obiloviny (nebo i luštěniny) přes noc, dává se to do lednice? Já myslím, že ne. Nechávám to na lince. Ale občas se mi stane, že po namočení se mění plány a já se k vaření nedostanu a tak vše šoupnu do lednice a vařím třeba až druhý den. Vadí to něčemu?

  11. Jen jsem si recept přečetla a hned jsem dala namáčet! A rovnou dvojnásobné množství, protože tuším dobrotu! 🙂 Jen jsem se chtěla zeptat – dává se namáčená obilovina (nebo i luštěnina) do lednice? Já myslím, že ne. Ale občas se mi stane, že po skončení doby namáčení najednou měníme plány a já se k vaření nedostanu a tak vše raději šoupnu do lednice a vařím třeba až další den. Vadí to něčemu?

  12. Super recept i kombinace,ale já mám asi ruce levý a mě se to při smažení rozpadalo 🙁 Třeba na podruhé už to bude lepší 🙂

  13. naprosto super. Dala jsem do toho i trochu čočky (červené), ani nevím, jestli nevadí, že není uvařená, namočená byla 12 hodin a trávilo se mi to dobře….fakt super.

  14. Udělala jsem si včera večer těsto a chtěla udělat lívance k večeři (bez skořice na slano), ale moji chlapci (manžel a 4 letý syn) křičeli, že tohle rozhodně jíst nebudou. Takže jsem jim řekla ať si vezmou z lednice co chtějí a začala jsem si smažit, s tím že to budu mít k večeři místo chleba, pomažu si to sojovým máslem nebo marmeládou nebo to budu mít zítra k obědu k zelenině. Nikomu jsem nenabízela a najednou u mě stál manžel a že to ochutná, jestli máme doma aspoň tu moji domácí jahodovou marmeládu a syn taky a najednou dělám další a další, těsto skoro žádné a já jsem ještě neměla ani jeden celý “penízek”, jak tomu říkal syn. Normálně mi to sežrali pod rukama a na mě zůstali asi dva poslední. Dcera (1 rok) to jedla samotné a taky vůbec neprotestovala. Takže to zase brzy zopakuju. Díky za recept:-)

  15. Dnes jsem dělala výjimečně 🙂 na snídani a sebou na lyžování. 🙂 Byla to mňamka 🙂 Díky za recept. Vůbec se nelepily a vše se mi dělala perfektně:-) PS: Dělala jsem bez mrkve, ráno jsem na ní zapomněla a přidala jsem do těsta kypř. prášek bez fosfátu – 1čl. 🙂 Moc povedené a ještě k tomu bez lepku 🙂

  16. Mně se příšerně, ale příšerně přilepily na pánev. Ani druhá várka nebyla lepší, pak už jsem musela vzít další pánev. Olej jsem hodně rozpálila, šlo to lépe, ale zase byly uvnitř syrové, ačkoliv jsem je dělala tenké. Tak nevím, kde je chyba…

      • Možná jo. Nevím, jak to dělám, ale i z nepřilnavých pánví se v mojí péči stanou časem přilnavé. 😀 Ale zase se musím pochválit, že jsem těsto rozmixovala tyčákem. Normální mixér nemám, takže tyčákem mydlím skoro všechno. A mytí je super rychlé. 🙂

        • Tak to opravdu podle mě bude pánví.
          Jednu kvalitní pánev tu mám pár let a stále je krásná, nepřilnavá.

  17. Holky, poraďte kde koupit marmeládu či povidla bez cukru. Případně kde najdu recept na výrobu vlastních?? Díky -:)

  18. Já jsem z nich také nadšená. Palačinky a placičky dělávám z vařeného obilí, ale přece jen se docela rozpadají. Tohle je na svačinky na cesty úplně super. Jen se zase pro změnu déle smaží. Dělala jsem slanou verzi s hrachovou pomazánkou, nadhazovanou zeleninkou, pickles, salátem, semínkama na posyp, prostě skvělej švédskej stůl a musím říct, že to mi chybí.

  19. Dobrý den,prosím o radu ta pohanka není uvařena? Da se cele neuvarebe zrno a po třech hodinách rozmixuje? Děkuji

  20. Jinak krása – taky se mi moc líbí tyhle recepty, kde není vůbec žádná mouka. Dělala jsem teď koláče na plech – pohankový s jablky a jáhlový s hruškami a – bomba! Kam se na to mouka hrabe! Vypadá to hezky, chutná to skvostně a je to jen o tom rozmixovat vařené zrno, ozdobit a upéct 🙂

  21. Čím by šlo nahradit tofu, když je po soje ekzém? Zkusím ho na Julču, ale až v létě, kousíček, jestli to ještě něco provede nebo ne, ale do té doby…. Vždycky vidím nějaký recept álá tvaroh, krém apod. a dovolit si to nemůžem 🙁 a rozmixované jáhly to asi nevytrhnou..

    • Tofu se těžko nahradí, zkusila bych kombinaci mandlí nebo mandlového másla s trochou jahel.

      • je fakt, že jsem někde viděla recept na kokosovou “šlehačku” a znělo to jedle!

        Někdo taky dělá krém z kešu nasladko, ale to mně osobně nechutná.

  22. Dělám podobně palačinky jenom z namočené pohanky. Rozmixuju s datlemi, přidám ovesné mléko, aby bylo těsto řidší… jenom s marmeládou jsou vynikající. Ze slaného těsta se dají připravit i různé slané placky, zelné, cuketové atd. Chutnají i masožravcům:-)

      • Tak to tyčák docela zvládl, nebylo to úplně hladké, ale myslím, že nevadí, nám všem moc chutnaly. Děkuji za další recept do sbírky 🙂 příště i s “tvarohem”

  23. Jé,koukám,že se také inspirujete u Ethique.Na lívanečky jsem se chystala o víkendu,ale tahle varianta vypada ješte u chlup lip,tak asi zkusim tu.zitrejsi obed je jasný!

    • Přísahám že tenhle recept visí měsíc v konceptech, jen jsem nebyla schopná ho dodělat. Jakmile jsem ho pověsila a šla si trochu brouzdnout po blogách, tak jsem málem upadla, podobný recept zrovna pověsila Ethique. Ještě že je hodně jiný, jinak by mi to nikdo nevěřil. 🙂

  24. Zobrazit všech 65 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŽvýkačky: Nejtoxičtější zboží v obchodech?
Další článekPřipadala jsem si jako zombie, ale stačil týden, aby mi bylo lépe, Beáta (59 let)