Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Plněné pečené batáty zapečené s tofu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Luxusní jídlo, které v v chladných dnech zahřeje a potěší chuťové buňky. Zkuste tento recept na zdravý a lahodný zapečený pokrm a udělejte tak něco hezkého pro sebe. Jídlo přece není jen o tom nasytit se a nemít hlad, jídlo je něco víc, je to i láska a úcta k nám a našemu tělu. Péče o sebe není sobectví, je to láska.

Ingredience
  • 1 větší batát
  • 125 g tofu natural
  • 50 g čočky
  • 50 g kuskusu
  • 1 mrkev
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku 
  • mladý česnek - listy (možno vynechat)
  • 3 žampiony
  • fialový květák (možno vynechat)
  • bílý květák
  • špetka kurkumy
  • špetka papriky
  • špetka kořeněného indického kari
  • 1 lžička celého kmínu
  • umeocet
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
  • sůl
  • šťáva z půlky citrónu
  • rukola a jiné zelené listy
  • olej

Pro Ivu byla účast v očistě výzvou a zároveň snem. Zpočátku byla kritická, ale aby mohla kritizovat,...

Jak připravit zapečené plněné batáty s nádivkou z tofu

    1. Batát důkladně omyjte a očistěte kartáčkem, potom i se slupkou zabalte do pečícího papíru s trochou vody a pečte ho asi 30 minut v troubě rozehřáté na cca 180°C. Po 30 minutách batát vyndejte, rozkrojte na polovinu, lehce jej osolte, dochuťte olejem a dopečte. Celková doba pečení samozřejmě záleží na velikosti batátu. Dužina musí být velmi měkká.
    2. Zatímco se batát peče, uvařte si čočku a pak jí odložte stranou. 
    3. Připravte kuskus podle návodu na obalu. Když je čočka a kuskus hotový, smíchejte je s trochou oleje. Dejte stranou.
    4. Nalijte olej do pánve a rozpalte ho. Vložte do něj nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev, kmín a nakrájené houby. Jemně orestujte.
    5. Do stejné pánve rozdrobte prsty tofu, posypejte paprikou, kari a kurkumou, osolte, promíchejte a několik minut orestujte. Podlijte vodou a vařte za stálého míchání asi 7 minut. Ke konci varu přidejte lahůdkové droždí a citrónovou šťávu.
    6. Upečený batát vyjměte z trouby. Lžičkou vydlabejte trochu dužiny. Vydlabanou dužinu smíchejte s připraveným kuskusem a čočkou a směsí s tofu. Naplňte touto nádivkou batáty, vložte je zpět do trouby a pečte tak dlouho, aby povrch mírně zezlátl.
    7. Květáky rozdělte na jednotlivé hlavičky, namočte je do umeoctu, dejte do hrnce, podlijte trochou vody a krátce poduste. Květák nesmí být rozvařený.
    8. Na talíř dáme zapečený batát, posypeme čerstvými bylinkami, rukolou, pokapeme olejem a přidáme květák. 

Praktické

  • Začněte pečením batátu a mezitím si připravujte ostatní ingredience.
  • Náplň vám jistě zbyde, ale je výborná i samotná, bez zapékání v troubě. Můžete si ji dát třeba na svačinku nebo na večeři s kouskem kváskového chleba nebo obilnými plackami.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).
  • Pro verzi bez lepku použijte bezlepkovou obilovinu (např. kukuřičný kuskus).

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv luštěninu.
  • Kuskus můžete nahradit jakoukoliv jinou obilovinou.
  • Místo květáku můžete podávat jakoukoliv jinou zeleninu, záleží na sezóně a na vaší chuti.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jana Dobešová
17. 6. 2022

Můžu prosím místo batatu použít kedlubnu?

To vypadá luxusně. Musím zkusit.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Citronový čirok s čočkou

Když si předem uvaříte čočku a čirok, budete mít jídlo na stole za 5 minut.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.