Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Plněné pečené batáty zapečené s tofu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Luxusní jídlo, které v v chladných dnech zahřeje a potěší chuťové buňky. Zkuste tento recept na zdravý a lahodný zapečený pokrm a udělejte tak něco hezkého pro sebe. Jídlo přece není jen o tom nasytit se a nemít hlad, jídlo je něco víc, je to i láska a úcta k nám a našemu tělu. Péče o sebe není sobectví, je to láska.

Ingredience
  • 1 větší batát
  • 125 g tofu natural
  • 50 g čočky
  • 50 g kuskusu
  • 1 mrkev
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku 
  • mladý česnek - listy (možno vynechat)
  • 3 žampiony
  • fialový květák (možno vynechat)
  • bílý květák
  • špetka kurkumy
  • špetka papriky
  • špetka kořeněného indického kari
  • 1 lžička celého kmínu
  • umeocet
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
  • sůl
  • šťáva z půlky citrónu
  • rukola a jiné zelené listy
  • olej

Nepovedl se vám kváskový chléb? Nestíháte vůbec nic a nehubnete, ačkoli byste potřebovali? Půst nezvládáte a občas sn...

Jak připravit zapečené plněné batáty s nádivkou z tofu

    1. Batát důkladně omyjte a očistěte kartáčkem, potom i se slupkou zabalte do pečícího papíru s trochou vody a pečte ho asi 30 minut v troubě rozehřáté na cca 180°C. Po 30 minutách batát vyndejte, rozkrojte na polovinu, lehce jej osolte, dochuťte olejem a dopečte. Celková doba pečení samozřejmě záleží na velikosti batátu. Dužina musí být velmi měkká.
    2. Zatímco se batát peče, uvařte si čočku a pak jí odložte stranou. 
    3. Připravte kuskus podle návodu na obalu. Když je čočka a kuskus hotový, smíchejte je s trochou oleje. Dejte stranou.
    4. Nalijte olej do pánve a rozpalte ho. Vložte do něj nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev, kmín a nakrájené houby. Jemně orestujte.
    5. Do stejné pánve rozdrobte prsty tofu, posypejte paprikou, kari a kurkumou, osolte, promíchejte a několik minut orestujte. Podlijte vodou a vařte za stálého míchání asi 7 minut. Ke konci varu přidejte lahůdkové droždí a citrónovou šťávu.
    6. Upečený batát vyjměte z trouby. Lžičkou vydlabejte trochu dužiny. Vydlabanou dužinu smíchejte s připraveným kuskusem a čočkou a směsí s tofu. Naplňte touto nádivkou batáty, vložte je zpět do trouby a pečte tak dlouho, aby povrch mírně zezlátl.
    7. Květáky rozdělte na jednotlivé hlavičky, namočte je do umeoctu, dejte do hrnce, podlijte trochou vody a krátce poduste. Květák nesmí být rozvařený.
    8. Na talíř dáme zapečený batát, posypeme čerstvými bylinkami, rukolou, pokapeme olejem a přidáme květák. 

Praktické

  • Začněte pečením batátu a mezitím si připravujte ostatní ingredience.
  • Náplň vám jistě zbyde, ale je výborná i samotná, bez zapékání v troubě. Můžete si ji dát třeba na svačinku nebo na večeři s kouskem kváskového chleba nebo obilnými plackami.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).
  • Pro verzi bez lepku použijte bezlepkovou obilovinu (např. kukuřičný kuskus).

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv luštěninu.
  • Kuskus můžete nahradit jakoukoliv jinou obilovinou.
  • Místo květáku můžete podávat jakoukoliv jinou zeleninu, záleží na sezóně a na vaší chuti.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Jana Dobešová
17. 6. 2022

Můžu prosím místo batatu použít kedlubnu?

Klub

To vypadá luxusně. Musím zkusit.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Kořeněná červená řepa s čočkou a kuskusem

Recept na snadné, rychlé, kořeněné, jemně pikantní jídlo vonící Indií.

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Citronový čirok s čočkou

Když si předem uvaříte čočku a čirok, budete mít jídlo na stole za 5 minut.

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Kantonská veganská rýže

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...