Domů > Magazín > Zdraví

Cholesterol je kamarád!

Nebo ne? To je kamarád i ten zlý cholesterol, který způsobuje nemoci? Jak to tedy je? Pojďme si v tom společně udělat pořádek. Konečně.

Na úvod je třeba jednoznačně stanovit, že cholesterol je přirozenou součástí buněk našeho těla. Je velmi důležitou stavební jednotkou mozkových buněk, nervů a některých hormonů. Organismus si ho z velké části vyrábí sám, část přijímá ve stravě. (1)

V čem je tedy problém?

Cholesterol je dáván do souvislosti s kardiovaskulárními nemocemi. Je to sice prospěšná živina, ale může být poškozen působením vyšších teplot nebo stykem s kyslíkem. Následkem toho získává nepříznivé vlastnosti – třeba právě schopnost hromadit se na cévních stěnách a poškozovat je.

Problémem tedy není cholesterol jako takový (v přirozené podobě), ale poškozený cholesterol v průmyslově vyráběných potravinách.

A těch je na trhu k dostání opravdu široká škála, oxidovaný cholesterol najdeme například ve všech nepřirozeně tepelně upravovaných živočišných potravinách.

Obsah cholesterolu ve stravě

Zajímavé je, že obsah cholesterolu ve stravě má minimální vliv na to, jakou máme hladinu cholesterolu v krvi (to platí pro většinu populace, která nemá odchylku ve vstřebávání cholesterolu).
Diabetoložka MUDr. Hana Krejčí například upozorňuje na to, že část lidí, kteří se rozhodli pro nízkosacharidovou dietu, má tendenci ke zvýšení cholesterolu v krvi. Ovšem ne proto, že by jejich strava obsahovala víc cholesterolu, ale na základě většího zastoupení nasycených mastných tuků.

Teď už víte, proč se nenechat nachytat nízkotučnými nebo nízkocholesterolovými potravinami, na které výrobci lákají!

Hladina cholesterolu v krvi

A teď se podíváme na hladinu cholesterolu v krvi. Má vliv na jeho hromadění na cévních stěnách a vznik aterosklerózy? Ano, tady už souvislost je. Zjednodušeně řečeno: Čím víc cholesterolu v krvi, tím vyšší tendence k jeho usazování. Významnými faktory, které zvyšují riziko vzniku aterosklerózy, je také kouření nebo inzulínová rezistence (za kterou stojí dlouhodobé přejídání a konzumace cukrů).

Cholesterol se stává „problémem“ v okamžiku, když se začne společně s některými druhy tuků usazovat v už zánětem poškozených cévách a snižovat jejich průchodnost.

Za viníka kardiovaskulárních onemocnění je tak označen cholesterol, který byl jen v nesprávnou dobu na nesprávném místě.

LDL, HDL a další hodnoty

A teď to všechno pojďme ještě trochu zamotat. Nebo spíš rozmotat? Posuďte sami…

Celková hodnota cholesterolu v krvi má malou vypovídací hodnotu, zejména v případě, že je jen lehce zvýšená (cca do 6,5). Nic zásadního nám tedy nesdělí. Pomocí lipidogramu (z krve) ale můžeme zjistit další hodnoty – zjednodušeně řečeno: přijdeme na to, co přesně celkovou hodnotu cholesterolu zvyšuje.
Z hlediska rizikovosti je nejdůležitější LDL („zlý cholesterol“) – norma je cca do 3, ovšem pokud je hodnota vyšší, neznamená to automaticky zvýšené riziko. Naopak v případě, že je hodnota nižší, může tu zvýšené riziko být. Jak je to možné? Hru tady s námi hrají částice (nosiče) a jejich velikost, která výsledek zkresluje. Jasné je to jen v případě, kdy je hodnota výrazně zvýšená (5 a více), to je skutečně problém.
A co „hodný“ HDL cholesterol? Tak s tím to taky není úplně jednoduché – přestože je hodný, výrazně zvýšené hladiny jsou rizikové taky. Důležité je, že pokud je LDL v normě, a zvýšení celkové hladiny cholesterolu je tím pádem způsobené pouze lehce zvýšeným HDL, pak se není čeho bát.
A to ještě není vše! Zjišťují se i tzv. triacylglyceroly. Věděli jste, že je to nejzastoupenější tuk v těle? Pojednání o jejich hladině by vydalo na další článek. Pro nás je důležité, že pokud je jejich hladina zvýšená a současně je nízká hladina HDL, je tu zvýšené riziko aterosklerózy.

Cholesterol a zdravá strava

Skvělá zpráva je, že riziku aterosklerózy se dá velmi významně předcházet stravou a životním stylem (dá se tak pracovat nejen preventivně, ale dokonce i ve snaze snížit nepříznivé hodnoty).

Problém neřeší snížení obsahu cholesterolu ve stravě.

Podle diabetoložky MUDr. Hany Krejčí je základem:
– strava, po které se netloustne,
– strava, pomocí které předcházíme vzniku inzulínové resistence,
– příprava pokrmů ze základních kvalitních surovin,
– odlehčit organismu od nasycených tuků.

Jíme Jinak radí

Pokud chcete spolehlivě dostát všem doporučením, stačí se (ve svém vlastním tempu) přidat ke spoustě spokojeným Jíme Jinak strávníkům a hýčkat si tělo i bezrizikové hladiny cholesterolu a přitom si skvěle a bez omezení pochutnávat. Každé jedno jídlo se počítá! Začít můžete jednoduše pomocí našeho kurzu, který je zdarma.

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Mám 61 rokov a vysokého cholesterolu som sa dávno zbavila. Odľahčiť od nasýtených tukov a jednoduchého cukru. To robí strava jíme jinak. Okolo cholesterolu sa hovorilo veľa klamstiev, ľudia sa nabádali k jedeniu živočíšnej potravy a cukru.

Klub
cosinko
3. 3. 2021

Tak nevim…mam vysoky “zly” cholesterol (nad 5)…a nic nepomaha. Mate to geneticky, rikala Mudr. Tak mam na policce leky a porad premyslim…fakt to mam zacit jist? Po mrtvici ani infarktu netouzim, ale nechci jist ani prasky. Chol. mam ale roky porad +- stejny, maso jim vyjimecne…mozna stres?? Kdo vi..Ale asi to neni vse uplne jednocnacne. Zdravim!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

4
1

Vláknina dokáže zázraky. A až 98 % z nás ji má nedostatek!

Často slýcháváme, že bychom měli přidat do stravy více vlákniny. Až 98 % z nás jí má v jídelníčku nedostatek. Víte, co vlastně vláknina v našem těle dělá? ...

Tyto nemoci způsobují umělá sladidla v dietních potravinách

Bílý cukr je droga a příčina většiny civilizačních nemocí. Mnoho lidí proto přechází na nekalorické dietní potraviny, které na své etiketě hlásají “b...
2
42

Zatím mám dole 31 kg (Katka, 40 let)

Po nějaké době a několika dalších zhubnutých kilech se s vámi jdu zase podělit o svůj příběh. Přihlásila jsem se totiž do podzimního kurzu a jsem zase o kr...

Snížili jsme svou hmotnost i dávky inzulínu (Jarka, 63 let)

Moje hmotnost se stále zvyšovala, tím se i vytrácela schopnost hrát si s vnoučaty na zemi, natož se pak zvednout. No to byla fuška! Ráno jsem se probouzela...
7

Kašel, rýma a chřipka: Proč je máme?

Na podzim jsou citlivé plíce a tlusté střevo. Pokud je nemáme v pořádku, pocítíme to na průduškách. Hrozí kašel, rýma a chřipka. Na vině obvykle není stude...