Domů > Jak začít > Základní suroviny > Ovoce

Aronie – ovoce nejen pro diabetiky

Věděli jste, že aronie je bohatým zdrojem antioxidantů? Dospělosti dosahuje již za pět let. Odmění vás bohatou úrodou plodů, které mají široké možnosti využití v kuchyni.

Aronie neboli temnoplodec

Má malé černé plody, je příbuzná jeřabin. Vědci se o toto ovoce velmi zajímají, protože má vysoký obsah antioxidantů. Studie z roku 2007 (1) zkoumala výhody aronie a autoři došli k závěru, že plody aronie a jejich pravidelná konzumace má velmi příznivé účinky na zdraví, plody mají terapeutické účinky, jejich využití je mimo jiné vhodné při léčbě chronických onemocnění. Studie z roku 2017 (2) úspěšně dokázala, že plody aronie mají hypoglykemické, hypolipidemické a antioxidační účinky.

Co obsahuje

Plody jsou plné velmi prospěšných látek, jako jsou polyfenoly, karotenoidy, pektidy, vitamíny (především C a E), minerály (draslík, vápník, hořčík, železo, jód, fluor, mangan), v menším množství obsahuje sacharidy. Plody jsou zdrojem bioaktivních látek využívaných jako barvivo. Obsahuje přírodní sladidlo sorbit, vhodné pro diabetiky.

Účinky aronie

  • antioxidační účinky.
  • Používá se jako prevence chronických onemocnění.
  • Je využívána jako prevence a léčba cukrovky (zlepšená citlivost na inzulín).
  • Snižuje vysoký krevní tlak.
  • Působí jako prevence srdečních onemocnění.
  • Snižuje hladinu cholesterolu.
  • Příznivě působí při žaludečních potížích.
  • Pomáhá při léčbě očních zánětů.
  • protirakovinné a protizánětlivé účinky.

Využití v kuchyni

My aronii pěstujeme již pátým rokem a neustále vysazujeme nové keříky, protože nám moc chutná. Plody za syrova jsou sice trpké a suché, ale to nám vůbec nevadí, děti je milují a trhají si je přímo z keříků. Aronii si mrazíme na zimu, děláme šťávy, jíme syrovou, přidáváme do koláčů, jogurtů, smoothie, vyrábíme si džemy a sušíme do čajů. Trpkou chuť odstraníte mražením.

Pěstování

Aronie je nenáročný keř nebo stromek. Doporučuji vysadit si keř a ne stromek, ten roste velmi pomalu. Dá se pěstovat i v chladnějších oblastech, úrodou vás odmění každý rok. Je odolný vůči suchu. Keř roste rychle a plodí již prvním rokem, úroda je opravdu bohatá, jen si dejte pozor, aby ji jako první nesklidili ptáci.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

1
3

Jujuba aneb čínské datle

Plody jujuby jsou známé jako čínské datle a pochází z Asie, ale rozšířené jsou po celém světě.
2
2

7 pozitivních účinků Brahmi

Není to žádné dechové cvičení, ale bylina. Je základní rostlinou v ájurvédské medicíně. Jako vodní rostlinu ji lze pěstovat i v akváriu. Víte, jak vypadá a...

S kdoulí proti nemocem

Kdoule obecná je využívaná nejen jako potrava pro člověka a zvířata, ale i jako bezpečnější fytomedicína. Běžně ji k léčbě mnoha onemocnění používala čínsk...

Kurkuma – zlatý poklad pro zdraví

Kurkuma dlouhá neboli indický šafrán, žluté koření či žlutý zázvor patří mezi nejoblíbenější koření asijské kuchyně a tradičně se používá i pro své léčivé ...
4
3

Čekanka – superpotravina z louky

Hledáte zdravou alternativu za vaši oblíbenou kávu? A už jste slyšeli o čekance? Čekanka je léčivá rostlina plná vlákniny a antioxidantů, která má spoustu ...
2
1

Akébie pětičetná a její jedlé plody

Nejen, že krásně kvete a ozdobí tak vaší zahradu, ale ještě poskytuje chutné plody, které pomohou zpomalit stárnutí.