Nejen, že krásně kvete a ozdobí tak vaší zahradu, ale ještě poskytuje chutné plody, které pomohou zpomalit stárnutí.

Původ a využití

Jde o popínavou liánu. Pochází z Číny a Japonska, kde bylo toto ovoce původně objeveno a dodnes roste v horách.  Postupně se rozšiřuje do dalších částí světa, někde se chová invazivně, ale u nás naštěstí takové tendence nemá. Dužina byla oblíbenou svačinkou, zatímco vesničané sháněli v lese potravu. Semena se využívala k lisování oleje a k výrobě bylinných léků. Také byla dříve náhražkou cukru, díky sladké chuti.

Co obsahuje

Akébie je dobrým zdrojem vitamínu C, B6 a minerálů jako jsou draslík, zinek a vápník.

Léčivé účinky akébie

  • V tradiční čínské medicíně se užívá jako analgetikum a diuretikum.
  • Korejská medicína využívá sušený plod, list a stonek na čaj při hubnutí.
  • antioxidační účinky.
  • Pomáhá proti stárnutí pleti.
  • protizánětlivé vlastnosti.
  • Snižuje vlhkost v těle.
  • antiseptické účinky.

Studie (1), která testovala účinky akébie na kožní vrásky, dokázala, že již po 8 týdnech léčby byl stav pleti významně zlepšen.

Pěstování akébie

Rostlina potřebuje slunné a vlhké stanoviště, je mrazuvzdorná, avšak mladé rostliny je potřeba před mrazem chránit. Docela rychle přirůstá. Dorůstá až 10 m a potřebuje oporu. K zajištění plodnosti je zapotřebí minimálně dvou rostlin. Má plody o velikosti cca 10 cm, které dozrávají v srpnu až září, v době zralosti začínají plody podélně praskat. Uvnitř plodu se nachází sladká jedlá dužina.

Využití v kuchyni

Hodí se do smoothie, dužinu lze jíst přímo lžičkou, lze ji také přidat do salátů, přimíchat do nápojů, šťáv či přidat do nepečených dezertů jako jsou například raw kuličky. Akébie se výborně kombinuje se sezamem, sójovou omáčkou, misem, česnekem, brokolicí. Přidat ji lze také do rýžových pokrmů nebo k nudlím. Listy se používají na čaj.

Zkuste to taky

Nebojte se pěstovat netradiční rostliny a zkuste také na své zahrádce pěstovat tuto nádhernou liánu.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezlepkové „karamelové“ sušenky
Další článekNakládané modřínové výhonky