Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Artyčoky – léčivá zelenina, kterou si můžete vypěstovat

Artyčok je vhodný pro léčbu jater, ledvin, pro cukrovkáře, při zácpě i na vysoký tlak. Roste na jaře, kdy potřebujeme detoxikovat organismus. V tom je artyčok skutečně mistr. Poradíme, jak ho upravit, i jak si ho můžete sami vypěstovat.

Jak se jedí artyčoky

Z artyčoků se konzumují nerozvitá květenství, která musíte pořádně očistit. Ostříhat trny, uříznout špičku a odstranit všechny tvrdé okvětní lístečky okolo. Musíte se dostat k srdci artyčoku.
Takto očištěný květ okamžitě ponořte do vody s citrónovou šťávou, jinak vám artyčok zčerná. Čistěte artyčoky v rukavicích, pokud nechcete mít hnědé prsty, jako od ořechů.

Pokud máte plody čerstvé, konzumujte je klidně syrové, pokapané citrónem a olivovým olejem.  Jinak se dají artyčoky dusit, péct, smažit, zavařovat a velké odrůdy plnit.

Co obsahují artyčoky

Artyčoky jsou skutečným pokladem pro naše zdraví. Obsahují vysoké množství vlákniny a důležité minerály jako je železo, vápník, fosfor, hořčík.  Obsahují  malé množství flavonoidních sloučenin s antioxidačními vlastnostmi: beta-karoten, lutein a .
Artyčoky jsou bohaté na inulin, polysacharid, který tělo nepoužívá k výrobě energie, a proto zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi u diabetiků.

Artyčok pro naše zdraví

Podle USDA (U.S. Department of Agriculture) amerického ministerstva zemědělství jsou artyčoky na 7. místě z hlediska obsahu antioxidantů z 1000 druhů rostlinných potravin.

Vlastnosti artyčoků jsou známé po staletí zejména díky jejich očistnému působení na játra. V listech artyčoku se nachází cynarin, látka, která podporuje diurézu a sekreci žluči, takže je užitečná při onemocněních, jako je hepatitida a cirhóza. Deaktivuje se však vařením, takže je nutné konzumovat syrový artyčok, abyste z této vlastnosti měli užitek.

Artyčoky jsou vynikajícím spojencem v případě vysokého cholesterolu, cukrovky a hypertenze. Jsou detoxikační a diuretické. Artyčoky mají málo kalorií, a proto jsou ideální pro udržení kondice. Díky množství vlákniny má artyčok velmi nízký glykemický index, což z něj činí potravinu vhodnou pro diabetiky nebo pro ty, kteří potřebují udržovat glykemický index pod kontrolou.

Pomáhají také při zácpě, protože jsou bohaté na vlákninu – jsou užitečné při regulaci průchodu střevem a pomáhají očistit tlusté střevo od odpadu a toxinů.  

Artyčoky stimulují diurézu díky přítomnosti draslíku a cynarinu, proto jsou důležité pro čištění ledvin, ke snížení krevního tlaku a proti celulitidě. Nálev připravený z listů artyčoku je ideální pro stimulaci diurézy a eliminaci toxinů, chuť je velmi hořká, ale rozhodně stojí za to.

Artyčok jako léčivka

Z artyčoků můžete připravit čistící a močopudný bylinkový čaj:

  • Potřebujete 200 ml vody a 30 g sušených listů artyčoku (koupíte v obchodě s bylinkami).
  • Po uvaření vody vypněte oheň, vložte listy artyčoku a nechte je pět minut louhovat.
  • Přeceďte a pijte.

Nápoj je velmi hořký, kdo to nemá rád, může osladit zdravým sladidlem. Charakteristická hořká chuť artyčoku je způsobena látkou zvanou cynarin, která je zodpovědná za mnoho blahodárných vlastností artyčoku.

Kdy se artyčokům raději vyhnout

Konzumace této zeleniny se nedoporučuje u lidí, kteří trpí žlučovými kameny, protože by mohlo dojít k ucpání žlučovodu, vedoucímu k bolestivé kolice. Dále není doporučena osobám trpícím alergií na rostliny z čeledi Asteraceae.
Pro kojící ženy je konzumace zakázána,
protože artyčok omezuje vylučování mléka.

Artyčoky můžete pěstovat i u nás

Určitě jste si všimli, jak se rok po roce mění klima. Není to pozitivní, ale bohužel se to děje. Proč toho nevyužít k pěstování další zeleniny? Artyčok je sice teplomilná rostlina, ale není až tolik choulostivá. Pokud žijete někde, kde v zimě neklesne teplota pod 5°C nebo máte skleník, určitě to můžete vyzkoušet.

Já je pěstuji v Itálii a mám s nimi skvělé zkušenosti. Teď už můžete mít tuhle drahou a dříve velmi exotickou zeleninu na talíři i vy. Vlastní.

Jak pěstovat artyčoky

Artyčok (Cynara cardunculus L. scolymus) vyžaduje poměrně dost místa, je to velká, mohutná trvalka. Na místě kam jí zasadíte, poroste klidně několik let. Určitě potřebuje hodně sluníčka a vyšší vlhkost vzduchu.

Rostlina má podlouhlý stonek, může vyrůst od 50, 150 cm nebo až do 2 metrů, podle odrůdy. Listy jsou velké a zelenošedé barvy a používají se jako bylinný lék. Plody šedohnědé barvy mají oválný a podlouhlý tvar a mohou být s trny nebo bez trnů, malé nebo velké. Já pěstuji menší odrůdy, mají výraznější chuť a jsou vhodné i do různých nálevů k nakládání.

Artyčoky jsou výborná a typicky jarní zelenina. U mě na zahradě je sklízíme od dubna do května.

Artyčoky mají nádherné květy, které přitahují hmyz, hlavně čmeláky na naší zahradu.

A jakou máte zkušenost s artyčoky vy?

Máte je rádi? Už jste je ochutnali? Nebo je dokonce pěstujete? Podělte se s námi o vaše zkušenosti s touto nezvyklou zeleninou.

 

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Na artyčoky si vzpomínám jen matně. Pokud mi paměť slouží, jedli jsme je syrové, jedli jsme i okvětní lístky, které se namáčely do majonézy s hořčicí a olivovým olejem. To je základ pro každý francouzský salát. Nejlepší samozřejmě bylo srdíčko artyčoku. Dost možná se ty okvětní lístky jedly jen zespodu, kde byly odloupnuty. Už fakt nevím. A byla to velká mňamka, kterou však mnoho lidí neocení, jelikož chuť byla extrémně jemná až mdlá. Víc k tomu nedokážu říct, už je to více než 25 let. V Česku jsem artyčoky snad nikdy neviděla.

Těmi listy na čaj se mají skutečně na mysli listy ze stonku? Nešel by čaj uvařit z těch otrhaných okvětních lístků?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

8
3

Řeřicha – lahodná cesta ke zdraví

Na drobnou řeřichu si většinou vzpomeneme jen jednou do roka, a to zpravidla před Velikonocemi, když podle tradice nemáme na stůl „nic zeleného“. Zachrání ...
6
11

Jujuba aneb čínské datle

Plody jujuby jsou známé jako čínské datle a pochází z Asie, ale rozšířené jsou po celém světě.
3

Klanopraška nejen pro povzbuzení a výkon

Při vyčerpání organismu pomůže schizandra čínská neboli klanopraška.
20
3

Akébie pětičetná a její jedlé plody

Nejen, že krásně kvete a ozdobí tak vaší zahradu, ale ještě poskytuje chutné plody, které pomohou zpomalit stárnutí.
5
1

Lebeda zahradní – krásná i chutná

Pochází zřejmě z Asie, dříve byla pěstována v Řecku a používaná jako salát. Je to velmi dekorativní rostlina, které se říká také horský špenát. Je ozdobou ...
18
1

Kardamom zelený

Chtěla bych vám představit další koření, které nechybí v mojí kuchyni. Pokud milujete indická jídla, určitě víte o čem mluvím. Král koření: kardamom.