Domů Téma Vláknina

vláknina

Zdravé snídaňové cereálie? Místo vlákniny si dáváte cukrovou bombu

Snídaňové cereálie snídá řada Čechů. Jsou rychlé, levné a doufáme, že i zdravé. Podle informací na etiketách jsou plné vlákniny a doplněné o vitamíny...

Výživová doporučení pro obyvatele České republiky. Znáte je?

Věděli jste, že až 80 % případům nemocí srdce, cévních mozkových příhod, cukrovky 2. typu a 40 % případům rakoviny by bylo možné předejít, pokud...

Tyto živiny vám chybí, když jíte běžnou stravu. Jak to změnit?

Když člověk vyřadí běžné potraviny a začne jíst zdravěji, často ho ostatní (včetně lékařů) upozorňují, že by mu mohli chybět různé živiny. To by...

10 způsobů, jak se zbavit trávicích problémů (podloženo studiemi)

Až 80 % z nás trápí trávicí problémy. Přispívá k tomu zrychlená doba, stres a špatná strava. Lékaři rádi tyto problémy shrnují pod diagnózu...

8 tipů, jak se konečně zbavit nadýmání

Trápí vás nadýmání a trávicí problémy, i když jíte zdravě? Mrkněte na tyto tipy, jestli neděláte některou z následujících častých chyb...

Bob koňský nebo-li Fava fazole – jedna z nejstarších luštěnin. Znáte...

Slyšeli jste už někdy slovo fava a nevěděli jste, o co se jedná? Tak čtěte pozorně, protože bob koňský (obecný), jak se mu také...

Mražená versus čerstvá zelenina a ovoce. Víte, co je lepší?

Už i studie vědí, že uměle dozrávané čerstvé ovoce a zelenina, které dlouho cestuje, než se dostane do supermarketu, obsahuje minimum vitamínů. Není lepší...

Je čerstvé ovoce a zelenina opravdu čerstvé?

Je čerstvé ovoce a zelenina vždycky tou nejlepší možnou volbou? Asi vás napadne, že samozřejmě. Ale co když ne? Pojďme se společně podívat, jaké...

Bezlepkový čirokový kváskový chléb

I bezlepkáři si mohou dopřát skvělý kváskový chléb! Stačí jen vyměnit lepkovou mouku za bezlepkovou. Není třeba žádných speciálních mouk nebo surovin. Tento chléb...

Proč nedoporučujeme jíst banány? Z těchto 10 důvodů!

Banány se považují za zdravé ovoce a dávají se dětem už od kolébky. My je ale nedoporučujeme. Nejenom, že působí nepříznivě na naše tělo,...

9 zajímavostí o rebarboře: je zdravá, ale zároveň i nebezpečná

Začala sezóna rebarbory. Její části jsou jedovaté, ale zároveň obsahuje spoustu vitamínů a je prospěšná našemu tělu. V gastronomii se považuje za ingredienci lásky,...

Zjistěte, jak jste na tom se zdravím. Nakoukněte do záchodu

Musíme tam všichni. I přes to ale o stolici nemluvíme. Je to tabu, za které se stydíme. Vylučování je ale nezbytná funkce těla, která...

10 tipů, jak zařadit vlákninu do jídelníčku

Že je vláknina ve stravě důležitá a že jí v ČR obecně jíme málo, a proto jsme na předních příčkách co se týče rakoviny tlustého...

Vláknina dokáže zázraky. A až 98 % z nás ji má...

Často slýcháváme, že bychom měli přidat do stravy více vlákniny. Až 98 % z nás jí má v jídelníčku nedostatek. Víte, co vlastně vláknina...

Je možné sportovat a nejíst maso? A co na to studie?

Vegan nemusí být jen vychrtlý pojídač zrní a trávy, ale i mistr světa v nejrůznějších rychlostních a silových sportech. Studie dokonce ukazují, že sportovci...

Strašák jménem cukry – které jsou dobré, a které ne?

Když se nám na jazyku rozplývá náš oblíbený dezert, naše myšlenky jsou určitě na hony vzdáleny chemickým vzorcům a názvosloví. A jestli ten slastný...

Pravda o veganství aneb není to jen o jídle…

Veganství není dieta, ale životní styl. Nezaměřuje se pouze na jídlo, ale na mnoho dalších aspektů. V tomto článku se podíváme a objasníme si,...

Celozrnné produkty pod lupou – výhody a nevýhody

Jaký je rozdíl mezi bílou a celozrnnou moukou. V čem je která lepší. Jaké máme druhy pšenice. Jak funguje vláknina v obilí. Co jsou...

Toto jste o luštěninách nevěděli

Luštěniny slouží jako zdroj bílkovin. Jsou to bílkoviny s minimálním množstvím tuku a úplně bez cholesterolu, obsahují poměrně dost vlákniny, jsou chutné, syté, jejich pěstování je...

Mořské řasy – jaké jsou jejich druhy a jak je využít...

Mořské řasy jsou právem nazývány přírodním multivitaminem. Obsahují totiž 10-20x více minerálních látek než zelenina, a to s velmi dobrou vstřebatelností. Krom toho také...

Neuvěřitelný svět mikrobů v nás (díl 2.)

Nemoci, obezita, spánek, nálada, upřednostňovaná jídla a dokonce i autismus, nervozita nebo pravděpodobnost, že vás štípne komár. To vše lze přičíst mikrobům žijícím v našem...

Jak obiloviny pomáhají v boji proti rakovině tlustého střeva

Ročně v ČR zemře okolo 27 tisíc lidí na rakovinu. Jsme na 5. místě ve světě ve výskytu rakoviny tlustého světa. Podívejte se na...

Těžké kovy v organismu, detoxikace a půsty

MUDr. Strnadelová nám v rozhovoru poradí, jak bezpečně zbavit organismus těžkých kovů. Vysvětlí, zda je vhodné zařadit do jídelníčku houby a řasy, které tyto...

Změna jídelníčku: proč jsme unavení, hubneme a padají nám vlasy?

Proč někomu padají vlasy při změně jídelníčku, někdo je unavený a někdo hubne? Proč nás honí chuť na sladké? Kdy jde o chybu v...
Téma: kimchi, zázvor, zdravá strava, tučné pokrmy, brokolice, jak se zbavit plynatosti, fermentace, low food map, zahraniční zelenina, živiny, čerstvost, emise, toxiny, trans-nenasycené mastné kyseliny, stres, Hiziki, veganství, multivitamíny, fazole, pitný režim, minerály, dovezená zelenina, mléčné výrobky, mléko, Váta, zvířata, inzulín, červená stolice, střevní mikroorganismy, strava při nemoci střev, mikroflóra, příčiny problémů s trávením, krvetvorba, cirkusy, do práce, běh, zamražení, hypoglykémie, čirokový chléb, civilizační nemoci, quinoa, co jíst proti nadýmání, vícezrnný, průmyslově upravené potraviny, chleba z čiroku, střevní zácpa, pečivo z čirokové mouky, nádor, alergie na lepek, špatné trávení, klíček, sójová omáčka, večeře, nachlazení, cévy, ibišek, ochrana přírody, sodík, krev, lámavé nehty, tmavé pečivo, kdy chodit na záchod, polyfenoly, tempeh, mražené potraviny, střevní bakterie, joga, léčba nadýmání, velkochovy, strava trávicí problémy, supermarket, zeleniny z ciziny, amerika, průmyslově zpracované potraviny, nesquik, cereálie, sušenky, trávicí nemoci, Vladimíra Strnadelová, vlákniny, bez masa, sója, půda, zánět slepého střeva, syrová zelenina, běžná strava, mražení zeleniny, melasa, normální stolice, energetický příjem, porod, péče o střevo, kaše z vloček, kamut, flapjack, čiroková mouka, tepny, mahá koření, odvodnění, lékořice, kváskové pečení, mikrobiom, chuť na sladké, fava beans, osteoporóza, jak léčit nadýmání, pohanka, nevolnost, žlutá stolice, kváskový chléb, lněné semínko, sezónnost, fastfood, trénink, špenát, chleba z bezlepkové mouky, bílá mouka, vlčí hlad, dna, hranolky, bílý cukr, dýchání, nadýmání bylinky, sladěnka, kardiovaskulární nemoci, kroupy, otruby, potíže s trávením, čerstvé ovoce, ryby, plíseň, jednoduché sacharidy, obilné sirupy, rajčata, alkohol, Nori, kefír, kynutý chleba, fytáty, hořčík, boby, rostlinná strava a sport, střevní problémy, extruze, bylinky, pečivo bez lepku, kvašení, půst, uzeniny, těstoviny

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?