Černá ředkev patří mezi košťálové zeleniny. Má možná trochu zvláštní chuť – sladkou, nahořklou a trochu pálivou. Proč jí tedy dát šanci a ztratit trochu času hledáním či vymýšlením receptů? Jak v našem těle černá ředkev působí a proč byste ji tedy i vy měli zařadit do svého jídelníčku?
Jak černá ředkev pomáhá zdraví
Podporuje funkci jater a žlučníku
Pomáhá játrům pracovat efektivněji a zbavuje je potenciálních škodlivin, pomáhá detoxikovat i celé tělo, což je samozřejmě jednou z hlavních jaterních funkcí. V tradiční medicíně se černé ředkvi připisuje významná podpora žlučníku a to jak jeho správnému fungování, tak i například pomoc s rozpouštěním a vypuzováním žlučníkových kamenů.
Významně pomáhá doplnit tělu živiny
Černá ředkev je prostě nutriční bomba. Obsahuje značné množství antioxidantů – zejména glykosinoláty (ty mohou za její štiplavost), kyselinu fenolovou a další flavonoidy, dále vitamín C, B6 a E a také minerály vápník, draslík, železo a zinek.
Zlepšuje trávení
Nejenže obsahuje spoustu vlákniny, která pomáhá k lepšímu vyprazdňování, dokáže pomoci s průjmem i zácpou a také s nafouklým břichem. Významný vliv má i na složení a variabilitu správné mikroflóry ve střevech a tím nám může přispět k dobré imunitě i náladě.
Pomáhá při nachlazení a chřipce
K tomuto účelu se černá ředkev používá už od nepaměti. Vitamín C podporuje respirační imunitu zvýšením bílých krvinek v systému a další rostlinné látky pomáhají čistit a posilovat plíce a průdušky a tím zlepšovat dýchání. Jeden starý recept radí nastrouhat černou ředkev a cibuli, vymačkat z obou šťávu a tu několikrát denně popíjet.
Uzdravuje od chronických civilizačních onemocnění
Již zmíněné glykosinoláty významně podporují tvorbu důležitého antioxidantu, který si tělo vyrábí samo- glutationu, který má za úkol ničit nemocné a staré buňky. Tím se snižuje oxidační stres v těle způsobeným nesprávnou stravou, posiluje srdce a předchází rakovinným bujením.
Kdo jí má jíst opatrně
Před černou ředkví varují vědci osoby se sníženou funkcí či autoimunitním onemocněním (Hashimoto) štítné žlázy, protože obsažené sirné látky mohou tento orgán dále zatěžovat, ostatně jako další brukvovitá zelenina. Varování ale míří spíše na doplňky stravy, kde tyto látky jsou koncentrované a konzumují se pravidelně či často. Občasné jídlo s celou černou ředkví by nemělo mít žádný negativní vliv.
Jak se dá zakomponovat do naší stravy
Černá ředkev je výborná syrová v salátech s ostatními druhy zeleniny a ovoce. Zajímavě také chutná v polévkách, i těch mixovaných. Vařením ztratí na štiplavosti a je jemně nasládlá. Dá se také upéct i se slupkou v troubě a po upečení lze slupku sloupnout, podobně jako u červené řepy. Lze jí i dobře nakládat.
Vyzkoušejte třeba tyto recepty na saláty s černou ředkví:
PS: Stále na sebe nemáte čas?
Co se postarat konečně i o sebe? Startujeme podzimní detox. Spravíme si jídelníčkem postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci trochu péče a porozumění.
Komentáře
Černá ředkev je geniální 🤗. A protože vyroste v podstatě kdekoliv, dokonce i u nás v kamenité půdě, tak proto mám černou ředkev moc ráda. Dokonce ji vůbec nemusím uskladňovat v zimě někam domů, přežije skoro všechno. A tak já i dnes 17.1. jdu pro čerstvou, nepovadlou, ještě dokonce i s čersvými lístky, a budu si ji vařit v polévce. Já osobně černou ředkev jím vařenou, buď úplně celou, nebo v polévce na kostičky či plátky, a vůbec bych se neobávala, kolik ji sním. To jenom jednostranní vědci hledají, jak a kdy to nejde. Sama si vždycky říkám, co vlastně je či není zdravé a kdy. Tak ta krásná černá ředkev totiž přežila celou zimu, je to tedy otužilá zelenina, něco jako třeba kopřiva nebo bršlice kozí noha. Navíc, když ji nechám na zahradě přes zimu, tak ona nejenom roste dál, ale je schopná jít do květu a vytvořit vlastní semínka. Takže až skoro do dubna května mám i z této černé ředkve čerstvé listy, pak jedlé kvítky, pak ještě semínka. A když chci pokračovat správně, nechám tak ta semínka vysemenit tam kde jsou. A pak už rostou další generace, bez práce. Mimochodem, ta ředkev je prostě špička i chuťově je výborná. Tak takhle si přemýšlím já sama. Moji rodiče ještě zažily válku. Jídlo nebylo. Dnes máme úplně všechno. A máme opravdu všechno, co naše tělo potřebuje? Máme dostatek silných odolných živoucích a energeticky hodnotných zelenin? Porovnejme pak třeba květák, který k nám přiletěl s uhlíkovou stopou až z Brazilie či od kud, a byl vypěstovaný ze skleníku, a tento květák neviděl skutečné Slunce a skutečnou půdu, a porovnějme tedy tento květák s naší krásnou živoucí, otužilou a domácí černou ředkev. Ja