Domů > Jak začít > Základní suroviny > Ovoce

Jujuba aneb čínské datle

Plody jujuby jsou známé jako čínské datle a pochází z Asie, ale rozšířené jsou po celém světě.

Cicimek čínský zvaný Jujuba

Je to teplomilný opadavý strom nebo keř. Když jsou plody zralé, mohou být tmavě červené nebo fialové, mohou se zdát trochu vrásčité. Kvůli jejich sladké chuti se v částech Asie, kde běžně rostou, často suší a používají se v dezertech a bonbónech. V čínské medicíně se jujuba využívá již více jak 4 000 let.

Co obsahuje

Jujuba obsahuje velké množství vlákniny, malé množství vitamínů, především vitamín C  a minerály jako draslík, železo, hořčík, vápník, sodík, zinek, fosfor, měď, mangan, jód, kobalt, dále pak velké množství cukru a enzym bromelin.

Léčivé účinky

  • Pomáhá mírnit zánět.
  • antioxidační vlastnosti.
  • Posiluje imunitu.
  • Zlepšuje spánek a funkci mozku.
  • Snižuje stres.
  • protizánětlivé účinky.
  • Pomáhá s hubnutím.
  • Zmírňuje kašel.
  • protirakovinné účinky.
  • Detoxikuje krev.
  • Pomáhá při celkové regeneraci.
  • Pomáhá proti stárnutí.
  • Zlepšuje trávení.

Využití v kuchyni

Plody po usušení chutí připomínají datle, jejich dužina je masitá, sladká. Čerstvé připomínají jablka. Použít je lze do dezertů, šťáv, smoothie, džemů, sušené jako svačinku či čerstvé. Obsahují pecku se semeny, která by se měla před konzumací odstranit. Pro léčebné účely používáme tinkturu z jujuby, sušené plody, někdy i listy a kůru.

Pěstování

Vybíráme chráněné, sušší, slunečné polohy. Na půdu není tato rostlina náročná. V našich podmínkách dozrává koncem září až začátkem října. Plod může být velký až 6 cm. Dospělý strom snese i teploty – 20 °C, ale plody potřebují teplo, aby dozrály. Snadno se šíří semeny, díky ptákům.

Zkuste to taky

Jujuba je u nás již běžně k dostání, tak ji vyzkoušejte a napište nám, jestli vám chutnala.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Žakale
6. 6. 2022

Četla jsem o této plodině i jinde a trochu mi tu chybí jedna docela důležitá informace že by se mělo jíst max 10g plodů za den:
10 g denně se konzumuje přímo či se nařezané jujube přidává jako dochucovací sladící složka do čaje. Denní dávku je vhodné rozdělit do dvou částí. Jeden vypeckovaný plod jujube váží cca 3,3 g.
Tak si nejsem úplně jistá, zda je to na běžnou konzumaci, spíš asi na léčebné účely.
A nevím,. zda potřebujeme pěstovat různé plodiny z jiných zemí atd…možná nám stačí jablko..:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Řapíkatý celer – superpotravina pro naši pleť a zdraví

Šťáva z řapíkatého celeru je ”wellness trendem”, který za poslední roky ovládl sociální sítě. Jeho léčivé vlastnosti z něj dělají novou superpotravinu. Ale...

Josta a její benefity

Josta je povedený kříženec rybízu a angreštu. Tento ovocný keřík, jehož lahodné plody jsou nabité zdraví prospěšnými látkami, by na zahrádce určitě neměl c...
2
1

Akébie pětičetná a její jedlé plody

Nejen, že krásně kvete a ozdobí tak vaší zahradu, ale ještě poskytuje chutné plody, které pomohou zpomalit stárnutí.
2
3

Čekanka – superpotravina z louky

Hledáte zdravou alternativu za vaši oblíbenou kávu? A už jste slyšeli o čekance? Čekanka je léčivá rostlina plná vlákniny a antioxidantů, která má spoustu ...
3

Řeřicha – lahodná cesta ke zdraví

Na drobnou řeřichu si většinou vzpomeneme jen jednou do roka, a to zpravidla před Velikonocemi, když podle tradice nemáme na stůl „nic zeleného“. Zachrání ...
1

Brusnice borůvka a její léčivá síla

Borůvčí roste nejen v zahraničí, ale i u nás. Listy i plody brusnice borůvky v sobě skrývají mnoho zdraví prospěšných látek a byl by hřích nevyužít tento p...