Na drobnou řeřichu si většinou vzpomeneme jen jednou do roka, a to zpravidla před Velikonocemi, když podle tradice nemáme na stůl „nic zeleného“. Zachrání nás skromná řeřicha, která vyroste od vysetí ani ne za týden. Řeřicha je nejen dekorativní bylinka, ale především je velmi zdravá a chutná.

Roste pod rukama

Nenáročnou a příjemně aromatickou řeřichu můžeme pěstovat po celý rok. Pěstování této jednoleté brukvovité rostliny zvládne i úplný začátečník. V počátku svého růstu nepotřebuje ani zeminu, často se pěstuje na ploché misce pokryté navlhčenou vatou, kterou hustě posypeme semínky řeřichy. Umístíme ji na okenní parapet s dostatkem světla. Velmi snadno klíčí a asi za týden při pokojové teplotě mladé rostlinky dorostou výšky 6-8 cm, tehdy je můžeme sestřihnout a hned použít. Výsev do misky můžeme opakovat každý týden, a tak budeme mít zelenou řeřichu stále po ruce. Venku ji lze vysévat od dubna až do podzimu, vyžaduje dostatek vláhy a spíše stinné místo. Výsevy se mohou opakovat každých 14 dní. Semena však rychle ztrácejí klíčivost, proto si dejte pozor, ať nekoupíte stará semena.

Vitaminová bomba

Řeřicha je zdrojem zdraví a síly, obsahuje značné množství vitaminů C, K a beta karoten. Ženy ji oceňují také kvůli omlazujícímu vitaminu E. V této lahodné bylince najdeme i řadu minerálních látek, zejména železo, síru, hořčík, draslík, jód a vápník. Všechny zmíněné látky jsou důležité pro odolnost organismu proti nemocem a tvorbu krve. Konzumace řeřichy příznivě ovlivňuje trávení, povzbuzuje činnost žlučníku a jater a pomáhá při zánětu močového ústrojí. Jejích léčivých účinků lze využít i v případě nachlazení, rýmy a nemocí dýchacích cest

Pro dobrou a zdravou chuť

Řeřicha má výtečnou chuť připomínající ředkvičky. Jemně nasekanou čerstvou natí dodáme delikátní chuť pomazánkám, zeleninovým salátům, přidáváme ji do polévek, bylinkových omáček a slouží jako svěží a zdravá ozdoba chlebíčků či chuťovek. Velmi chutná je i na vařené či jinak tepelně upravované zelenině a dalších pokrmech. Nikdy ji nevaříme, ale přidáváme již do hotového pokrmu. 

Nechte se inspirovat recepty: 

Ranní miso polévka s Wakame a řeřichou
Chlebíček s cizrnovou pomazánkou a řeřichou

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

  1. Můžu se zeptat co dělám špatně? Řeřichu dám na mokrou vatu nebo gázu, dám na okno.Nicméně neděje se nic a 3 den to smrdí, že to musím všechno vyhodit. Zkoušela jsem asi 4x a bez úspěchu.Zaléváte misku aby to nepřeschlo nebo jen dáte vodu na začátku klíčení? Díky za vychytávky či rady.

    • Dobrý den, to je mi velmi líto, že se Vám pěstování řeřichy nedaří. Doplním ještě informace k pěstování – nedoporučuji řeřichu dávat na přímé slunce. Řeřichu musíme vydatně mlžit (ne „utopit“ a udržujeme stálou teplotu – 15 – 20 °C. Kromě buničité vaty je možné pěstovat řeřichu na složeném ubrousku nebo složené papírové kuchyňské utěrce. Tak snad se Vám pěstování této skvělé bylinky konečně podaří.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTopinamburový krém s čerstvými bylinkami
Další článekOves se zelím a fazolovou drobenkou