Máme pro vás tip na rychlou zdravou svačinku nebo lehkou večeři, kterou můžete snadno vzít s sebou i na cesty. Musí se tedy připravit doma s předstihem, ale v praxi na výletě je to už rychlovka. Jen namazat a sníst. My jsme si naši oblíbenou cizrnovou pomazánku vzaly s sebou na cestu na dovolenou. S výhledem na moře chutnala ještě lépe než doma v Praze.

Ingredience
  • uvařená cizrnová pomazánka viz recept
  • nastříhaná řeřicha
  • rýžový chlebíček, krekr nebo knäckebrot nebo jiné pečivo (kváskový chléb)
  • citrón (nemusí být)

Jak připravit cizrnový chlebíček

  1. Chlebíčky jsou křehké a lámou se, proto na ně při mazání pomazánky netlačíme, spíše na ně pomazánku položíme.
  2. Navrch nasypeme řeřichu. Kdo chce, může si navrch kápnout trochu čerstvého citronu.

Praktické

  • Na jednodenní výlet není potřeba se extra trápit s chlazením pomazánky. Před cestou ji vezměte z lednice a na výletě snězte. Pokud by ale s vámi cestovala celý den nebo dva ve velkém teple, určitě sáhněte po cestovní ledničce.
  • Extrudované chlebíčky „polystyreny“ nejsou příliš vhodné, pouze výjimečně jako svačinka např. na výlet, ale ne běžně.

Obměna

  • Chlebíček můžete namazat i jinou pomazánkou.
  • Obložit ho můžete syrovou zeleninou – okurka, ředkvička, salát aj.
  • Posypat ho můžete nasekanými čerstvými bylinkami, klíčky nebo výhonky.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Nevěděla jsem, že umím tak dobře vařit (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny ze své pozice na chvostu pelotonu!...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Včera jsem zvládla první den a super (Gabriela)

Gabriela: Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasná...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...
  1. Dobrý den,

    snažím se tak trochu zorientovat v této stravě, máte nějaký seznam HOTOVÝCH VÝROBKŮ, které jsou v pořádku? Které lze koupit v obchodě? Instantní kaše, pečivo, sušenky…cokoliv, co lze sníst, když zrovna nemám čas vařit. Již několikrát jsem zkoušela se stravovat podle vašich doporučení, ale vždy to ztroskotalo na tom, že jsem nestihla připravit jídlo a pak již při velkém hladu ,,podlehla“. Děkuji moc

    • Nejlepší je mít vždy uvařenou nějakou luštěninu a obilovinu, pak už jen kouzlíte a jídlo máte klidně za 15 minut hotové. Při velkém hladu chutná i jen studená vařená rýže :-). Z hotovek se osvědčil bulgur, kuskus, tofu, tempeh…

  2. Dobrý den,
    myslíte si, že je dobrá volba k této vynikající pomazánce knackebrot? Když se dívám na složení: žitná celozrnná mouka (84 %), semena sezamu (10 %), jedlá sůl – tak si říkám, že je to dobrá volba (i když podle procenta složení je tam asi příliš soli). Doma jsme si ho oblíbili. A měla bych ještě jeden dotaz. V žádném receptu nebo doporučení jsem nenašla rýžový olej, četla jsem o něm velkou chválu, jste stejného názoru?
    Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den,
      já si nejsem jistá, jestli jsou tyhle chleby dobré obecně. Mimo to jsem právě na těchto stránkách četla článek o pufovaných výrobcích a kukuřičných lupíncích a když to shrnu, vyšly jako „jedovaté“. Nějakou dobu o tom přemýšlím… Další věc je, že ty pufované chlebíčky, jako např. rýžový na obrázku, údajně dost cvičí s cukrem v krvi… Jsou v tomto ohledu horší než rohlík. Zajímal by mě názor někoho dalšího….

      • My jsme ze začátku nevěděly, že ty pufované věci nejsou zdravé. Je to v podstatě spálené zrno pod velkým tlakem a teplotou bez přístupu vody. Tudíž není ani dobře uvařeno, vysušuje střeva a sliznice. Občas, sem tam určitě nevadí, ale pravidelně, nebo nahradit pečivo pufovanými výrobky by byla chyba.

  3. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHoubařská sezóna v plném proudu
Další článekRetro: Kvalita včera, dnes a zítra