Máme pro vás tip na rychlou zdravou svačinku nebo lehkou večeři, kterou můžete snadno vzít s sebou i na cesty. Musí se tedy připravit doma s předstihem, ale v praxi na výletě je to už rychlovka. Jen namazat a sníst. My jsme si naši oblíbenou cizrnovou pomazánku vzaly s sebou na cestu na dovolenou. S výhledem na moře chutnala ještě lépe než doma v Praze.

Ingredience
  • uvařená cizrnová pomazánka viz recept
  • nastříhaná řeřicha
  • rýžový chlebíček, krekr nebo knäckebrot nebo jiné pečivo (kváskový chléb)
  • citrón (nemusí být)

Jak připravit cizrnový chlebíček

  1. Chlebíčky jsou křehké a lámou se, proto na ně při mazání pomazánky netlačíme, spíše na ně pomazánku položíme.
  2. Navrch nasypeme řeřichu. Kdo chce, může si navrch kápnout trochu čerstvého citronu.

Praktické

  • Na jednodenní výlet není potřeba se extra trápit s chlazením pomazánky. Před cestou ji vezměte z lednice a na výletě snězte. Pokud by ale s vámi cestovala celý den nebo dva ve velkém teple, určitě sáhněte po cestovní ledničce.
  • Extrudované chlebíčky „polystyreny“ nejsou příliš vhodné, pouze výjimečně jako svačinka např. na výlet, ale ne běžně.

Obměna

  • Chlebíček můžete namazat i jinou pomazánkou.
  • Obložit ho můžete syrovou zeleninou – okurka, ředkvička, salát aj.
  • Posypat ho můžete nasekanými čerstvými bylinkami, klíčky nebo výhonky.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...
  1. Dobrý den,

    snažím se tak trochu zorientovat v této stravě, máte nějaký seznam HOTOVÝCH VÝROBKŮ, které jsou v pořádku? Které lze koupit v obchodě? Instantní kaše, pečivo, sušenky…cokoliv, co lze sníst, když zrovna nemám čas vařit. Již několikrát jsem zkoušela se stravovat podle vašich doporučení, ale vždy to ztroskotalo na tom, že jsem nestihla připravit jídlo a pak již při velkém hladu ,,podlehla“. Děkuji moc

    • Nejlepší je mít vždy uvařenou nějakou luštěninu a obilovinu, pak už jen kouzlíte a jídlo máte klidně za 15 minut hotové. Při velkém hladu chutná i jen studená vařená rýže :-). Z hotovek se osvědčil bulgur, kuskus, tofu, tempeh…

  2. Dobrý den,
    myslíte si, že je dobrá volba k této vynikající pomazánce knackebrot? Když se dívám na složení: žitná celozrnná mouka (84 %), semena sezamu (10 %), jedlá sůl – tak si říkám, že je to dobrá volba (i když podle procenta složení je tam asi příliš soli). Doma jsme si ho oblíbili. A měla bych ještě jeden dotaz. V žádném receptu nebo doporučení jsem nenašla rýžový olej, četla jsem o něm velkou chválu, jste stejného názoru?
    Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den,
      já si nejsem jistá, jestli jsou tyhle chleby dobré obecně. Mimo to jsem právě na těchto stránkách četla článek o pufovaných výrobcích a kukuřičných lupíncích a když to shrnu, vyšly jako „jedovaté“. Nějakou dobu o tom přemýšlím… Další věc je, že ty pufované chlebíčky, jako např. rýžový na obrázku, údajně dost cvičí s cukrem v krvi… Jsou v tomto ohledu horší než rohlík. Zajímal by mě názor někoho dalšího….

      • My jsme ze začátku nevěděly, že ty pufované věci nejsou zdravé. Je to v podstatě spálené zrno pod velkým tlakem a teplotou bez přístupu vody. Tudíž není ani dobře uvařeno, vysušuje střeva a sliznice. Občas, sem tam určitě nevadí, ale pravidelně, nebo nahradit pečivo pufovanými výrobky by byla chyba.

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHoubařská sezóna v plném proudu
Další článekRetro: Kvalita včera, dnes a zítra