Máme pro vás tip na rychlou zdravou svačinku nebo lehkou večeři, kterou můžete snadno vzít s sebou i na cesty. Musí se tedy připravit doma s předstihem, ale v praxi na výletě je to už rychlovka. Jen namazat a sníst. My jsme si naši oblíbenou cizrnovou pomazánku vzaly s sebou na cestu na dovolenou. S výhledem na moře chutnala ještě lépe než doma v Praze.

Ingredience
  • uvařená cizrnová pomazánka viz recept
  • nastříhaná řeřicha
  • rýžový chlebíček, krekr nebo knäckebrot nebo jiné pečivo (kváskový chléb)
  • citrón (nemusí být)

Jak připravit cizrnový chlebíček

  1. Chlebíčky jsou křehké a lámou se, proto na ně při mazání pomazánky netlačíme, spíše na ně pomazánku položíme.
  2. Navrch nasypeme řeřichu. Kdo chce, může si navrch kápnout trochu čerstvého citronu.

Praktické

  • Na jednodenní výlet není potřeba se extra trápit s chlazením pomazánky. Před cestou ji vezměte z lednice a na výletě snězte. Pokud by ale s vámi cestovala celý den nebo dva ve velkém teple, určitě sáhněte po cestovní ledničce.
  • Extrudované chlebíčky „polystyreny“ nejsou příliš vhodné, pouze výjimečně jako svačinka např. na výlet, ale ne běžně.

Obměna

  • Chlebíček můžete namazat i jinou pomazánkou.
  • Obložit ho můžete syrovou zeleninou – okurka, ředkvička, salát aj.
  • Posypat ho můžete nasekanými čerstvými bylinkami, klíčky nebo výhonky.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Mladší syn chválí a chválí (Žakale)

Žakale: Před pár dny jsem si všimla, jak to...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Díky Jíme Jinak lépe zvládáme vést firmu (Lenka)

Lenka: Dobrý večer, milá Evičko! Skláním se a tleskám!!!...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Je až neuvěřitelné, jakou mám energii (Kamlibe)

Kamlibe: Moc děkuji za skvělý, pěkně a přehledně vedený...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Špíčky šly dolů a ustoupily bolesti hlavy (Helena)

Helena: Děkuji za výborný kurz, moc jsem se toho...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...
  1. Dobrý den,

    snažím se tak trochu zorientovat v této stravě, máte nějaký seznam HOTOVÝCH VÝROBKŮ, které jsou v pořádku? Které lze koupit v obchodě? Instantní kaše, pečivo, sušenky…cokoliv, co lze sníst, když zrovna nemám čas vařit. Již několikrát jsem zkoušela se stravovat podle vašich doporučení, ale vždy to ztroskotalo na tom, že jsem nestihla připravit jídlo a pak již při velkém hladu ,,podlehla“. Děkuji moc

    • Nejlepší je mít vždy uvařenou nějakou luštěninu a obilovinu, pak už jen kouzlíte a jídlo máte klidně za 15 minut hotové. Při velkém hladu chutná i jen studená vařená rýže :-). Z hotovek se osvědčil bulgur, kuskus, tofu, tempeh…

  2. Dobrý den,
    myslíte si, že je dobrá volba k této vynikající pomazánce knackebrot? Když se dívám na složení: žitná celozrnná mouka (84 %), semena sezamu (10 %), jedlá sůl – tak si říkám, že je to dobrá volba (i když podle procenta složení je tam asi příliš soli). Doma jsme si ho oblíbili. A měla bych ještě jeden dotaz. V žádném receptu nebo doporučení jsem nenašla rýžový olej, četla jsem o něm velkou chválu, jste stejného názoru?
    Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den,
      já si nejsem jistá, jestli jsou tyhle chleby dobré obecně. Mimo to jsem právě na těchto stránkách četla článek o pufovaných výrobcích a kukuřičných lupíncích a když to shrnu, vyšly jako „jedovaté“. Nějakou dobu o tom přemýšlím… Další věc je, že ty pufované chlebíčky, jako např. rýžový na obrázku, údajně dost cvičí s cukrem v krvi… Jsou v tomto ohledu horší než rohlík. Zajímal by mě názor někoho dalšího….

      • My jsme ze začátku nevěděly, že ty pufované věci nejsou zdravé. Je to v podstatě spálené zrno pod velkým tlakem a teplotou bez přístupu vody. Tudíž není ani dobře uvařeno, vysušuje střeva a sliznice. Občas, sem tam určitě nevadí, ale pravidelně, nebo nahradit pečivo pufovanými výrobky by byla chyba.

  3. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHoubařská sezóna v plném proudu
Další článekRetro: Kvalita včera, dnes a zítra