Máme pro vás tip na rychlou zdravou svačinku nebo lehkou večeři, kterou můžete snadno vzít s sebou i na cesty. Musí se tedy připravit doma s předstihem, ale v praxi na výletě je to už rychlovka. Jen namazat a sníst. My jsme si naši oblíbenou cizrnovou pomazánku vzaly s sebou na cestu na dovolenou. S výhledem na moře chutnala ještě lépe než doma v Praze.

Ingredience
  • uvařená cizrnová pomazánka viz recept
  • nastříhaná řeřicha
  • rýžový chlebíček, krekr nebo knäckebrot nebo jiné pečivo (kváskový chléb)
  • citrón (nemusí být)

Jak připravit cizrnový chlebíček

  1. Chlebíčky jsou křehké a lámou se, proto na ně při mazání pomazánky netlačíme, spíše na ně pomazánku položíme.
  2. Navrch nasypeme řeřichu. Kdo chce, může si navrch kápnout trochu čerstvého citronu.

Praktické

  • Na jednodenní výlet není potřeba se extra trápit s chlazením pomazánky. Před cestou ji vezměte z lednice a na výletě snězte. Pokud by ale s vámi cestovala celý den nebo dva ve velkém teple, určitě sáhněte po cestovní ledničce.
  • Extrudované chlebíčky „polystyreny“ nejsou příliš vhodné, pouze výjimečně jako svačinka např. na výlet, ale ne běžně.

Obměna

  • Chlebíček můžete namazat i jinou pomazánkou.
  • Obložit ho můžete syrovou zeleninou – okurka, ředkvička, salát aj.
  • Posypat ho můžete nasekanými čerstvými bylinkami, klíčky nebo výhonky.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

Po 14 dnech mám úbytek 5 kg a cítím spoustu nové energie (Alena)

Alena: Ahoj všem, mám za sebou 14 denní kurz...
  1. Dobrý den,

    snažím se tak trochu zorientovat v této stravě, máte nějaký seznam HOTOVÝCH VÝROBKŮ, které jsou v pořádku? Které lze koupit v obchodě? Instantní kaše, pečivo, sušenky…cokoliv, co lze sníst, když zrovna nemám čas vařit. Již několikrát jsem zkoušela se stravovat podle vašich doporučení, ale vždy to ztroskotalo na tom, že jsem nestihla připravit jídlo a pak již při velkém hladu ,,podlehla“. Děkuji moc

    • Nejlepší je mít vždy uvařenou nějakou luštěninu a obilovinu, pak už jen kouzlíte a jídlo máte klidně za 15 minut hotové. Při velkém hladu chutná i jen studená vařená rýže :-). Z hotovek se osvědčil bulgur, kuskus, tofu, tempeh…

  2. Dobrý den,
    myslíte si, že je dobrá volba k této vynikající pomazánce knackebrot? Když se dívám na složení: žitná celozrnná mouka (84 %), semena sezamu (10 %), jedlá sůl – tak si říkám, že je to dobrá volba (i když podle procenta složení je tam asi příliš soli). Doma jsme si ho oblíbili. A měla bych ještě jeden dotaz. V žádném receptu nebo doporučení jsem nenašla rýžový olej, četla jsem o něm velkou chválu, jste stejného názoru?
    Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den,
      já si nejsem jistá, jestli jsou tyhle chleby dobré obecně. Mimo to jsem právě na těchto stránkách četla článek o pufovaných výrobcích a kukuřičných lupíncích a když to shrnu, vyšly jako „jedovaté“. Nějakou dobu o tom přemýšlím… Další věc je, že ty pufované chlebíčky, jako např. rýžový na obrázku, údajně dost cvičí s cukrem v krvi… Jsou v tomto ohledu horší než rohlík. Zajímal by mě názor někoho dalšího….

      • My jsme ze začátku nevěděly, že ty pufované věci nejsou zdravé. Je to v podstatě spálené zrno pod velkým tlakem a teplotou bez přístupu vody. Tudíž není ani dobře uvařeno, vysušuje střeva a sliznice. Občas, sem tam určitě nevadí, ale pravidelně, nebo nahradit pečivo pufovanými výrobky by byla chyba.

  3. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHoubařská sezóna v plném proudu
Další článekRetro: Kvalita včera, dnes a zítra