Máme pro vás tip na rychlou zdravou svačinku nebo lehkou večeři, kterou můžete snadno vzít s sebou i na cesty. Musí se tedy připravit doma s předstihem, ale v praxi na výletě je to už rychlovka. Jen namazat a sníst. My jsme si naši oblíbenou cizrnovou pomazánku vzaly s sebou na cestu na dovolenou. S výhledem na moře chutnala ještě lépe než doma v Praze.

Ingredience
  • uvařená cizrnová pomazánka viz recept
  • nastříhaná řeřicha
  • rýžový chlebíček, krekr nebo knäckebrot nebo jiné pečivo (kváskový chléb)
  • citrón (nemusí být)

Jak připravit cizrnový chlebíček

  1. Chlebíčky jsou křehké a lámou se, proto na ně při mazání pomazánky netlačíme, spíše na ně pomazánku položíme.
  2. Navrch nasypeme řeřichu. Kdo chce, může si navrch kápnout trochu čerstvého citronu.

Praktické

  • Na jednodenní výlet není potřeba se extra trápit s chlazením pomazánky. Před cestou ji vezměte z lednice a na výletě snězte. Pokud by ale s vámi cestovala celý den nebo dva ve velkém teple, určitě sáhněte po cestovní ledničce.
  • Extrudované chlebíčky „polystyreny“ nejsou příliš vhodné, pouze výjimečně jako svačinka např. na výlet, ale ne běžně.

Obměna

  • Chlebíček můžete namazat i jinou pomazánkou.
  • Obložit ho můžete syrovou zeleninou – okurka, ředkvička, salát aj.
  • Posypat ho můžete nasekanými čerstvými bylinkami, klíčky nebo výhonky.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Dobrý den,

    snažím se tak trochu zorientovat v této stravě, máte nějaký seznam HOTOVÝCH VÝROBKŮ, které jsou v pořádku? Které lze koupit v obchodě? Instantní kaše, pečivo, sušenky…cokoliv, co lze sníst, když zrovna nemám čas vařit. Již několikrát jsem zkoušela se stravovat podle vašich doporučení, ale vždy to ztroskotalo na tom, že jsem nestihla připravit jídlo a pak již při velkém hladu ,,podlehla“. Děkuji moc

    • Nejlepší je mít vždy uvařenou nějakou luštěninu a obilovinu, pak už jen kouzlíte a jídlo máte klidně za 15 minut hotové. Při velkém hladu chutná i jen studená vařená rýže :-). Z hotovek se osvědčil bulgur, kuskus, tofu, tempeh…

  2. Dobrý den,
    myslíte si, že je dobrá volba k této vynikající pomazánce knackebrot? Když se dívám na složení: žitná celozrnná mouka (84 %), semena sezamu (10 %), jedlá sůl – tak si říkám, že je to dobrá volba (i když podle procenta složení je tam asi příliš soli). Doma jsme si ho oblíbili. A měla bych ještě jeden dotaz. V žádném receptu nebo doporučení jsem nenašla rýžový olej, četla jsem o něm velkou chválu, jste stejného názoru?
    Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den,
      já si nejsem jistá, jestli jsou tyhle chleby dobré obecně. Mimo to jsem právě na těchto stránkách četla článek o pufovaných výrobcích a kukuřičných lupíncích a když to shrnu, vyšly jako „jedovaté“. Nějakou dobu o tom přemýšlím… Další věc je, že ty pufované chlebíčky, jako např. rýžový na obrázku, údajně dost cvičí s cukrem v krvi… Jsou v tomto ohledu horší než rohlík. Zajímal by mě názor někoho dalšího….

      • My jsme ze začátku nevěděly, že ty pufované věci nejsou zdravé. Je to v podstatě spálené zrno pod velkým tlakem a teplotou bez přístupu vody. Tudíž není ani dobře uvařeno, vysušuje střeva a sliznice. Občas, sem tam určitě nevadí, ale pravidelně, nebo nahradit pečivo pufovanými výrobky by byla chyba.

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHoubařská sezóna v plném proudu
Další článekRetro: Kvalita včera, dnes a zítra