Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Celozrnné mrkvové krekry s chia semínky

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez sóji
sezóna podzim
děti od 1 roku

Potřebujete si do něčeho kousnout a neměly by to být klasické slané tyčinky nebo chipsy? Máme tu zdravou celozrnnou variantu, kterou může bez obav předložit i návštěvám třeba k dobrému vínu.

Ingredience
cca 3 plechy krekrů
  • 4 hrnky špaldové (pšeničné) hladké mouky
  • 1 hrnek vody
  • 4 lžíce chia semínek
  • 8 lžic oleje
  • 3 mrkve
  • větší špetka soli

Lucka je maminka dvou malých dětí, z toho starší 7 letá Ninuška je těžce mentálně postižená. Dneska ...

Jak připravit krekry z celozrnné mouky

  1. Do mísy dáme chia semínka a vodu.
  2. Mrkve omyjeme a nastrouháme na struhadle na jemno.
  3. K semínkům v míse přidáme všechny ostatní ingredience: mouku, olej, mrkev a sůl.
  4. Řádně promícháme vařečkou a propracujeme v tužší těsto, dopracujeme rukama.
  5. Bochánek těsta necháme odpočinout v chladu 1 hodinu (ale můžeme klidně přes noc).
  6. Po odpočinutí těsto znovu propracujeme v případě potřeby dodáme vodu/mouku, aby se dalo rozválet.
  7. Na pomoučněném válu vyválíme placičku tenkou cca 0,5 cm a vykrajujeme libovolné tvary – proužky, čtverečky.
  8. Pokládáme na pečící papír na plech.
  9. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 5-15 minut podle velikosti a síly tvarů.
  10. Po upečení skladujeme v suchu a chladu.
3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

Praktické

  • Pokud je těsto příliš řídké, přidejte mouku, v obráceném případě přidejte vodu.
  • Dobu pečení je potřeba přizpůsobit velikosti tvarů
  • Při pečení se krekry trochu nafouknou a nabudou.
  • Krekry mají delší trvanlivost, dělám je proto ve věštím množství.
  • Pokud si nejste jisti, zda vám budou chutnat, udělejte si na vyzkoušení z menší dávky.

Obměna

  • Místo chia semínek můžeme dát lněné semínko, přidat můžeme koření jako kmín nebo posypat semínky shora před pečením.

Děti

  • Krekry jsou vhodné pro děti cca od 1 roku. Jsou bez vajec, mléka a cukru, ale jsou z pšeničné mouky a pečené, což není ideální. Dětem proto dáme jednu dvě krekry pro radost, ne celou mísu na jídlo. Je to vhodná alternativa, když jdeme do společnosti, kde se konzumují konvenční sladkosti a slané pochoutky – máme pro dítě svoje a dítě je spokojené.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

novarozarka
2. 8. 2024

Podařilo se a super 🤗

Já zkoušela bezlepkové a ujidala jsem ještě z plechu.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Slané ovesné sušenky

Slaná pochoutka, u které vám zaručuji, že brzo zmizí, proto si nedělejte hlavu s jejich skladováním. Jsou vhodné jako zdravá svačinka nebo jako pohoštění p...

Pučálka z cizrny

Tradiční pučálka se u nás dělala z hrachu a bylo to typické postní jídlo. V různých krajích naší země se držely různé zvyky, kde pučálka hrála důležitou ro...

Mrkvové těsto na 4 způsoby

Čtyři způsoby, jak pokaždé jinak využít jedno těsto v kuchyni – včetně vánočního cukroví. Toto těsto je přirozeně nasládlé díky mrkvi, z pouhých 5 in...

Anýzovo fenyklové sušenky

Recept pro milovníky jednoduchých a rychlých dezertů. Sušenky jsou velmi rychle hotové a vůně anýzu a fenyklu vám provoní kuchyň.

Sušenky Ementál

Tyto sušenky mají s ementálem společné nejen ty díry, ale i sýrovou chuť, a to díky lahůdkovému droždí. Koření na posypání si klidně upravte podle chuti.

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...