Tito šnečci jednozančně zabodují na každé oslavě nebo jen tak jako slané občerstvení pro děti či dospělé. Listové těsto je variabilní, můžete je udělat jak na slano, tak i na sladko.

Ingredience
1 plech šnečků

Těsto č. 1:

  • 150 g hladké celozrnné špaldové (pšeničné) mouky
  • 250 g Alsanu (případně jiného, třeba kokosového tuku)

Těsto č. 2:

  • 350 g hladké celozrnné špaldové (pšeničné) mouky
  • 1/4 l vody
  • špetka soli

Náplň:

  • uzený nebo smažený tempeh (2 ks)
  • kysané zelí
  • shoyu
  • koření (kurkuma, kari, kmín, mahá koření atp.)

Jak připravit šnečky s tempehem z listového těsta

  1. Tuk si necháme předem na lince změknout.
  2. Až je tuk měkký, tak z ingrediencí na těsto č. 1 – tuku a mouky vytvoříme těsto, dáme ho do sáčku a necháme 2 hodiny v lednici.
  3. To samé uděláme z ingrediencí na těsto č. 2. Vytvoří se hedvábné těsto, které také zabalíme do sáčku a necháme v lednici odpočívat 2 hodiny.
  4. Vyválíme těsto č. 2 na velkou placku.
  5. Na něj položíme těsto č. 1 a opět vyválíme, přeložíme na čtvrtinu a znovu rozválíme tak dlouho, dokud těsta nejsou zcela spojená (min 4x).
  6. Těsto dáme do sáčku a v lednici necháme do druhé dne odpočinout.
  7. Další den z těsta vyválíme cca 3 mm silný plát.
  8. Nahrubo si nastrouháme uzený tempeh.
  9. Těsto lehce postříkáme olejem, posypeme tempehem, kysaným zelím a postříkáme shoyu (případně přidáme ještě koření – my trošku posypali kari a mahá kořením).
  10. Těsto pevně zarolujeme a okraje přitlačíme.
  11. Nakrájíme nožem (vhodné je ho namočit do studené vody, aby se na něj nelepilo těsto) na tenká kolečka cca 1 cm.
  12. Malé šnečky klademe na plech vyložený pečícím papírem a potřeme olejem a posypeme sezamem.
  13. Pečeme na 180 °C dozlatova, cca 25-30 minut.

Praktické

  • Toto těsto lze použít i ve sladké verzi – potřete povidly a posypte skořicí a vlašskými ořechy.

Obměna

  • Výborné je přímo na těsto pod zelí ještě namazat pomazánku (např. koupená pomazánka lahůdka z tofu či tataráček) nebo pesto z medvědího česneku. Šnečci jsou pak šťavnatější.
  • Místo tempehu můžete použít i uzené tofu.
  • Skvělé jsou i s přídavkem pár listů medvědího česneku nebo jiných bylinek ze zahrádky.

Děti

  • Dětem podáváme až od 2. roku. Pokud je ale dítě zvyklé na pečivo, můžeme mu šnečky dávat i dříve.

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Recept možná zdravý, ale ty exotické ingredience na malém městě (cca 10 tis. obyvatel ) prostě neseženu.

    • Mám pro vás tip: bydlím úplně stranou obchodů a měst, takže si všechno objednávám přes internet až domů. Pohoda 😉

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPečené křupky z cizrny – milují i ti, kteří jinak cizrnu nejedí
Další článek3 základní pravidla, jak se stravovat na oslavách, aby nám nebylo špatně