Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Slavnostní slaní šnečci z listového těsta

Uvařeno

Tito šnečci jednozančně zabodují na každé oslavě nebo jen tak jako slané občerstvení pro děti či dospělé. Listové těsto je variabilní, můžete je udělat jak na slano, tak i na sladko.

Ingredience
1 plech šnečků
Těsto č. 1:
  • 150 g hladké celozrnné špaldové (pšeničné) mouky
  • 250 g Alsanu (případně jiného, třeba kokosového tuku)
Těsto č. 2:
  • 350 g hladké celozrnné špaldové (pšeničné) mouky
  • 1/4 l vody
  • špetka soli
Náplň:
  • uzený nebo smažený tempeh (2 ks)
  • kysané zelí
  • shoyu
  • koření (kurkuma, kari, kmín, mahá koření atp.)

Po přechodu jsem hodně nabrala. Zkusila jsem drahou dietu s koktejly a doplňky. Shodila jsem, ale neměla radost ze ži...

Jak připravit šnečky s tempehem z listového těsta

  1. Tuk si necháme předem na lince změknout.
  2. Až je tuk měkký, tak z ingrediencí na těsto č. 1 – tuku a mouky vytvoříme těsto, dáme ho do sáčku a necháme 2 hodiny v lednici.
  3. To samé uděláme z ingrediencí na těsto č. 2. Vytvoří se hedvábné těsto, které také zabalíme do sáčku a necháme v lednici odpočívat 2 hodiny.
  4. Vyválíme těsto č. 2 na velkou placku.
  5. Na něj položíme těsto č. 1 a opět vyválíme, přeložíme na čtvrtinu a znovu rozválíme tak dlouho, dokud těsta nejsou zcela spojená (min 4x).
  6. Těsto dáme do sáčku a v lednici necháme do druhé dne odpočinout.
  7. Další den z těsta vyválíme cca 3 mm silný plát.
  8. Nahrubo si nastrouháme uzený tempeh.
  9. Těsto lehce postříkáme olejem, posypeme tempehem, kysaným zelím a postříkáme shoyu (případně přidáme ještě koření – my trošku posypali kari a mahá kořením).
  10. Těsto pevně zarolujeme a okraje přitlačíme.
  11. Nakrájíme nožem (vhodné je ho namočit do studené vody, aby se na něj nelepilo těsto) na tenká kolečka cca 1 cm.
  12. Malé šnečky klademe na plech vyložený pečícím papírem a potřeme olejem a posypeme sezamem.
  13. Pečeme na 180 °C dozlatova, cca 25-30 minut.

Praktické

  • Toto těsto lze použít i ve sladké verzi – potřete povidly a posypte skořicí a vlašskými ořechy.

Obměna

  • Výborné je přímo na těsto pod zelí ještě namazat pomazánku (např. koupená pomazánka lahůdka z tofu či tataráček) nebo pesto z medvědího česneku. Šnečci jsou pak šťavnatější.
  • Místo tempehu můžete použít i uzené tofu.
  • Skvělé jsou i s přídavkem pár listů medvědího česneku nebo jiných bylinek ze zahrádky.

Děti

  • Dětem podáváme až od 2. roku. Pokud je ale dítě zvyklé na pečivo, můžeme mu šnečky dávat i dříve.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jedním slovem mňamka😜

b.a.uerova
14. 3. 2019

Dobrý den, můžu se zeptat z jakých obchodů objednavate? Můžete nějaké doporučit? Děkuji

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Zeláky – křupavé zelné karbanátky bez lepku

Božsky křupavé zelné placky z trouby. Chutná a zdravá svačinka nebo rychlá večeře.

Zeleninové muffiny s tempehem (bez lepku)

Zkoušeli jste někdy muffiny naslano? Pokud milujete pesto a rajčata, tak je určitě zkuste. Tyto jsou zcela bez lepku i vajec a hodí se jako svačinka do ško...

Čínská palačinka s jarní cibulkou

Čínské palačinky s jarní cibulkou patří mezi tradiční pouliční jednohubky v Číně. Skvěle se hodí jako slané pohoštění, k dipům, polévce, guláši, s tofíčky ...