Tito šnečci jednozančně zabodují na každé oslavě nebo jen tak jako slané občerstvení pro děti či dospělé. Listové těsto je variabilní, můžete je udělat jak na slano, tak i na sladko.

Ingredience
1 plech šnečků

Těsto č. 1:

  • 150 g hladké celozrnné špaldové (pšeničné) mouky
  • 250 g Alsanu (případně jiného, třeba kokosového tuku)

Těsto č. 2:

  • 350 g hladké celozrnné špaldové (pšeničné) mouky
  • 1/4 l vody
  • špetka soli

Náplň:

  • uzený nebo smažený tempeh (2 ks)
  • kysané zelí
  • shoyu
  • koření (kurkuma, kari, kmín, mahá koření atp.)

Jak připravit šnečky s tempehem z listového těsta

  1. Tuk si necháme předem na lince změknout.
  2. Až je tuk měkký, tak z ingrediencí na těsto č. 1 – tuku a mouky vytvoříme těsto, dáme ho do sáčku a necháme 2 hodiny v lednici.
  3. To samé uděláme z ingrediencí na těsto č. 2. Vytvoří se hedvábné těsto, které také zabalíme do sáčku a necháme v lednici odpočívat 2 hodiny.
  4. Vyválíme těsto č. 2 na velkou placku.
  5. Na něj položíme těsto č. 1 a opět vyválíme, přeložíme na čtvrtinu a znovu rozválíme tak dlouho, dokud těsta nejsou zcela spojená (min 4x).
  6. Těsto dáme do sáčku a v lednici necháme do druhé dne odpočinout.
  7. Další den z těsta vyválíme cca 3 mm silný plát.
  8. Nahrubo si nastrouháme uzený tempeh.
  9. Těsto lehce postříkáme olejem, posypeme tempehem, kysaným zelím a postříkáme shoyu (případně přidáme ještě koření – my trošku posypali kari a mahá kořením).
  10. Těsto pevně zarolujeme a okraje přitlačíme.
  11. Nakrájíme nožem (vhodné je ho namočit do studené vody, aby se na něj nelepilo těsto) na tenká kolečka cca 1 cm.
  12. Malé šnečky klademe na plech vyložený pečícím papírem a potřeme olejem a posypeme sezamem.
  13. Pečeme na 180 °C dozlatova, cca 25-30 minut.

Praktické

  • Toto těsto lze použít i ve sladké verzi – potřete povidly a posypte skořicí a vlašskými ořechy.

Obměna

  • Výborné je přímo na těsto pod zelí ještě namazat pomazánku (např. koupená pomazánka lahůdka z tofu či tataráček) nebo pesto z medvědího česneku. Šnečci jsou pak šťavnatější.
  • Místo tempehu můžete použít i uzené tofu.
  • Skvělé jsou i s přídavkem pár listů medvědího česneku nebo jiných bylinek ze zahrádky.

Děti

  • Dětem podáváme až od 2. roku. Pokud je ale dítě zvyklé na pečivo, můžeme mu šnečky dávat i dříve.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

byla jsem darovat krev a výsledky vynikající (Veve)

Veve: Ahoj,  byla jsem darovat krev a výsledky vynikající...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Som plná energie (Viera)

Viera: Jedlo mi veľmi chutí, som plná energie, je...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Aj okolie si všimlo (Eva)

Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...
  1. Recept možná zdravý, ale ty exotické ingredience na malém městě (cca 10 tis. obyvatel ) prostě neseženu.

    • Mám pro vás tip: bydlím úplně stranou obchodů a měst, takže si všechno objednávám přes internet až domů. Pohoda ;-)

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKváskový celozrnný mazanec (vegan)
Další článekNikoleta Maria – zdravé marmalády, pečené čaje a limonády s 25% slevou