Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Rychlá podzimní polévka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Spolu s podzimem přicházím na chuť polévkám a nejvíc ze všeho mám ráda ty husté a krémové. Tato polévka splňuje vše a navíc je rychlá na přípravu a věřím, že její chuť si oblíbíte.

Ingredience
2 porce

  • 1/2 hrnku dýně na kostičky
  • 1 hrnek fenyklu na kostičky
  • 1/2 hrnku půlené žluté čočky
  • špetka semínek fenyklu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička cejlonské skořice
  • 750 ml zeleninového vývaru/vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce rostlinné smetany + na ozdobení
  • opražené pekanové ořechy

Malá Emička spolkla pecku ze švestky a skončila v nemocnici na sonografii břicha, <...

Jak připravit rychlou krémovou polévku

  1. V hrnci rozpálíme olej, přidáme dýni, fenykl a čočku, osolíme a krátce orestujeme. Poté zalijeme ohřátým vývarem nebo vodou, přidáme skořici a semínka fenyku a vaříme cca 15 minut nebo tak, aby byla čočka a zelenina měkká. Po uvaření vše přelijeme do mixéru, přidáme 2 lžíce smetany a rozmixujeme do hladka. Dle chuti ještě dosolíme či dochutíme troškou skořice.
  2. Polévku podáváme s praženými pekanovými ořechy a dozdobíme rostlinnou smetanou.

Praktické

  1. Pro bezlepkovou variantu volte mandlovou, kešu či sójovou smetanu.
  2. Pro verzi bez sóji použijte jinou, než sójovou smetanu.
  3. Polévku podáváme například s domácím kváskovým chlebem či plackami.

Obměna

  • Namísto žluté čočky můžete použít červenou čočku nebo jinou luštěninu. Můžete do ní spotřebovat také uvařenou luštěninu z předchozího vaření a chytře tak zužitkovat přebytky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Fenykl nevedeme, pridala jsem misto nej petrzel. Vyborna polevka a spolu s quinoovymi plackami dostatecne syta jako hlavni jidlo. Dekuji 😍

Jemná, hřející do bříška 😋 moje premiéra s hlízou Fenyklu 🙂 bohužel foto mi nejde vložit…

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

143
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Sytá zahřívací polévka

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.

Krémová polévka s divokou zeleninou

Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily...

Bezlepkové dýňové lasagne

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tuto zdravou zeleninovou verzi bez masa, vajec, mléka a lepku, ideální pro podzimní a zimní sez...

Dýňová krémová polévka s medvědím česnekem

Vydatná jemná krémová obědová polévka, vhodná i při histaminové intoleranci.

Medailonky Butternut s egyptskou směsí

Velmi jednoduchý a přitom tak lahodný recept na dýni s křupavou krustičkou a skvělou směsí koření. Chvála Egypťanům za tuto báječnou směs koření, která pas...