Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Rychlá podzimní polévka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Spolu s podzimem přicházím na chuť polévkám a nejvíc ze všeho mám ráda ty husté a krémové. Tato polévka splňuje vše a navíc je rychlá na přípravu a věřím, že její chuť si oblíbíte.

Ingredience
2 porce

  • 1/2 hrnku dýně na kostičky
  • 1 hrnek fenyklu na kostičky
  • 1/2 hrnku půlené žluté čočky
  • špetka semínek fenyklu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička cejlonské skořice
  • 750 ml zeleninového vývaru/vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce rostlinné smetany + na ozdobení
  • opražené pekanové ořechy

V první díle Katka napsala, jak se jí zásadně změnila váha a zdravotní problémy po pouhých třech měsících na jídelníč...

Jak připravit rychlou krémovou polévku

  1. V hrnci rozpálíme olej, přidáme dýni, fenykl a čočku, osolíme a krátce orestujeme. Poté zalijeme ohřátým vývarem nebo vodou, přidáme skořici a semínka fenyku a vaříme cca 15 minut nebo tak, aby byla čočka a zelenina měkká. Po uvaření vše přelijeme do mixéru, přidáme 2 lžíce smetany a rozmixujeme do hladka. Dle chuti ještě dosolíme či dochutíme troškou skořice.
  2. Polévku podáváme s praženými pekanovými ořechy a dozdobíme rostlinnou smetanou.

Praktické

  1. Pro bezlepkovou variantu volte mandlovou, kešu či sójovou smetanu.
  2. Pro verzi bez sóji použijte jinou, než sójovou smetanu.
  3. Polévku podáváme například s domácím kváskovým chlebem či plackami.

Obměna

  • Namísto žluté čočky můžete použít červenou čočku nebo jinou luštěninu. Můžete do ní spotřebovat také uvařenou luštěninu z předchozího vaření a chytře tak zužitkovat přebytky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
29. 3. 2023

Vynikající, fenykl jsem si zamilovala :)

Fenykl nevedeme, pridala jsem misto nej petrzel. Vyborna polevka a spolu s quinoovymi plackami dostatecne syta jako hlavni jidlo. Dekuji 😍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krém z topinamburu a celeru

Tento krém můžete použít jako omáčku nebo i jako hustou polévku, záleží jen na vás, jak moc ho naředíte. Servírujte ho nejlépe s něčím křupavým, skvěle se ...

Batátová polévka

Pikantní polévka, která vás spolehlivě zahřeje během chladných podzimních dnů.

Cajunská polévka

Sytá polévka z dýně a fazolí s cajunským kořením, které jí dodává lahodnou a nezaměnitelnou chuť.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Sytá zahřívací polévka

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.

Veganská libyjská Shorba

Tentokrát jsem se nechala inspirovat libyjskou shorbou, moje verze je ovšem oproti originálním receptu veganská. Příprava je velice jednoduchá a nezabere v...