Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Aromatický a léčivý fenykl obecný

Fenykl – vysoce aromatická bylina s kulinářským i léčebným využitím.

Dvouletá léčivá bylina, která dorůstá až do výšky 2,5 m. Plodem je suché semeno. Nachází se v mnoha částech světa, ale původně pochází z pobřeží Středozemního moře.

Co obsahuje

Fenykl obsahuje bílkoviny, sacharidy, terpeny, minerální látky, éterické oleje, vápník, draslík, železo, fosfor, thiamin, riboflavin, niacin a vitamin C.

Léčivé účinky fenyklu

  • Semena se užívají syrová pro zlepšení zraku.
  • Podporuje laktaci.
  • Tlumí nadýmání a bolestivé křeče v trávicím ústrojí.
  • Zlepšuje peristaltiku střev.
  • Podporuje vykašlávání hlenů.
  • Má mírné močopudné účinky.
  • dezinfekční účinky.
  • Oplachy se využívají při zánětech a únavě očí.
  • Podporuje menstruaci, usnadňuje porod.
  • Zvyšuje libido.
  • antioxidační účinky.
  • Chrání před žaludečními lézemi.

Kdy sklízet

Semena sbíráme druhým rokem, po dozrání. Pokud sklízíme bulvy a nať, tak je sklízíme prvním rokem.

Využití v kuchyni

Fenykl je jedním z nejdůležitějších koření v kašmírské kuchyni. Semena fenyklu mají aroma jako anýz a používají se jako dochucovadla do pečiva, hlavních jídel, zmrzliny, alkoholických nápojů, k přípravě čajů a míchání bylinných směsí. Bulva, listy a semena jsou široce používaná v různých kulinářských tradicích světa. Bulva se používá k dušení, nakládání, grilování a za syrova do salátu, do zeleninových jídel a těstovin. Z bulvy se připravuje džem nebo čatní do burgrů nebo na pizzu.

Pyl divokého fenyklu se sbírá a používá se jako koření.

Vyzkoušejte naše oblíbené recepty s fenyklem:

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Znáte galgán?

Seznamte se s rostlinou příbuznou zázvoru a kurkumě, používanou po staletí v v ájurvédské a tradiční čínské medicíně.

Šípkový olejíček – tajemství zářivé pokožky

Cítíte, že vaše pleť je po zimě mdlá, zašedlá a chybí jí “glow”? Zkuste šípkový olejíček, mezi dermatology známý superhero. Proč na něj Kate Middleton, Mir...

Josta a její benefity

Josta je povedený kříženec rybízu a angreštu. Tento ovocný keřík, jehož lahodné plody jsou nabité zdraví prospěšnými látkami, by na zahrádce určitě neměl c...
3

Jujuba aneb čínské datle

Plody jujuby jsou známé jako čínské datle a pochází z Asie, ale rozšířené jsou po celém světě.
4
1

Afrikán: proč by neměl chybět na žádné zahrádce ani na stole?

Dokážete si pestrého ochránce před škůdci představit na stole? Přečtěte si, proč by tam rozhodně neměl chybět!
1
3

Malý průvodce dobrými čaji

Příroda nabízí pestré možnosti, když se venku ochladí a my dostaneme chuť na čaj. Každý má svá specifika a my vás jimi ve zkratce provedeme, abyste věděli,...