Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Fusilli s květákem a fenyklem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Na těstoviny mám ráda super rychlé, jednoduché kondimenty, připravené za pár minut. Tyto fusilli jsou připravené se sezónní zeleninou, květákem a fenyklem, doplněné milánskou gremoladou se sicilskou posypkou na způsob muddica atturata. Touto kombinací vzniklo velmi dobré jídlo, které stojí za to vyzkoušet.

Ingredience
  • dlouhé fusilli
  • květák
  • fenykl
  • mandle
  • slunečnicové semínko
  • chilli
  • petrželka
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • česnek
  • strouhanka nebo starší kváskový chléb
  • olej

Už od mládí mě trápily různé zdravotní problémy. Pro bolest kyčle jsem mnohdy nemohla ani chodit a lékaři mi zjistili...

Jak připravit těstoviny s květákem, fenyklem a opečenou strouhankou

  1. Česnek a petrželku nasekejte, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru a nechte stranou.
  2. Nasucho na pánvi opečte strouhanku. Dejte stranou.
  3. Na pánev nalijte olej, rozheřejte ho, přidejte chilli papričku, velmi nahrubo nasekané mandle, přidejte slunečnicová semínka a květák s fenyklem, obojí nahrubo nasekané. Osolte a promíchejte.
  4. Na vyšším plameni vše osmahněte a pokud chcete, pokud je třeba, trochou vody. Pozor, nerozvařte!
  5. Uvařte těstoviny, přidejte je na pánev s květákem a fenyklem, promíchejte a posypte gremoladou. Naservírujte na talíř a posypte s opraženou strouhankou.

Praktické

  • Použijte pouze bio citrony s neošetřenou kůrou.
  • Př bezlepkové dietě použijte bezlepkové těstoviny (např. rýžové nebo kukuřičné) a bezlepkovou strouhanku.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv těstoviny.
  • Pokud budete používat místo strouhanky střídku staršího chleba, rozdrolte jí na malé drobečky.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro děti.

Pro zajímavost

  • Ještě před nedávnem bylo plýtvání jídlem považováno za opovrženíhodný čin a hřích. Proto lidé nikdy nic nevyhazovali a raději recyklovali všechny zbytky jídla, které se daly znovu použít. Strouhanka nebo i starší tvrdý chléb byly součástí těchto recyklovatelných zbytků. Vznikly recepty, ve kterých se používá Muddicca atturata, jako posypka na těstoviny, říkalo se jí kdysi sýr chudých, protože méně majetné vrstvy si sýr nemohly dovolit. Dnes se stala tato jednoduchá opečená strouhanka ingrediencí rafinovaných pokrmů, oblíbená i hvězdičkovými kuchaři.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Ahoj, také jsem vyzkoušela a jako vždy nebylo vše po ruce – místo květáku brokolice, místo strouhanky opečené ovesné vločky. Byla to fakt dobrota

Děkuji za inspiraci, dostala jsem na toto jidlo chuť, ale doma neměla ani kvetak ani fenykl 🙈🤣. Tak dekuji i Ivane za inspiraci s celerem a místo kvetaku šla na pánev bílá ředkev. Nastrouhala jsem starý domácí spaldovy chleba a bylo to mnam, ta kombinace česneku, petrželky, citronu a pexene strouhanky byla skvělá, to by me nenapadlo, ještě jsem přidala trosku lahudkoveho droždí. Diky za inspiraci.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Fenyklové těstoviny

Fenykl je úžasná aromatická zelenina, která najde v kuchyni široké uplatnění. Dejte mu šanci a vyzkoušejte z něj třeba tuto lahodnou omáčku podávanou s těs...

Veganský Mac and Cheese

Příznivci originálních receptů a tradic se asi chytnou za hlavu! Co má tohle společného s klasickým Mac and Cheese? Ochutnejte a posuďte sami.

Spaghettoni alla crudaiola

Rychlé, čerstvé, chutné letní jídlo. Zatímco se vaří těstoviny, stihneme nachystat vše ostatní a během pár minut pak máme jídlo na stole. Příprava tohoto j...

Podzimní talíř s kaštany a fenyklem

Máte rádi fenykl? Vyzkoušejte ho v této lahodné kombinaci s kaštany a olivami a dejte vědět, jak jste si pochutnali.

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Spaghetti cacio e pepe jinak

Špagety cacio e pepe (sýr a pepř) jsou špičkovým prvním chodem kuchyně regionu Lazio, skvělou vynikající klasikou s velmi jednoduchou a rychlou přípravou, ...