Na těstoviny mám ráda super rychlé, jednoduché kondimenty, připravené za pár minut. Tyto fusilli jsou připravené se sezónní zeleninou, květákem a fenyklem, doplněné milánskou gremoladou se sicilskou posypkou na způsob muddica atturata. Touto kombinací vzniklo velmi dobré jídlo, které stojí za to vyzkoušet.

Ingredience
  • dlouhé fusilli
  • květák
  • fenykl
  • mandle
  • slunečnicové semínko
  • chilli
  • petrželka
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • česnek
  • strouhanka nebo starší kváskový chléb
  • olej

Jak připravit těstoviny s květákem, fenyklem a opečenou strouhankou

  1. Česnek a petrželku nasekejte, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru a nechte stranou.
  2. Nasucho na pánvi opečte strouhanku. Dejte stranou.
  3. Na pánev nalijte olej, rozheřejte ho, přidejte chilli papričku, velmi nahrubo nasekané mandle, přidejte slunečnicová semínka a květák s fenyklem, obojí nahrubo nasekané. Osolte a promíchejte.
  4. Na vyšším plameni vše osmahněte a pokud chcete, pokud je třeba, trochou vody. Pozor, nerozvařte!
  5. Uvařte těstoviny, přidejte je na pánev s květákem a fenyklem, promíchejte a posypte gremoladou. Naservírujte na talíř a posypte s opraženou strouhankou.

Praktické

  • Použijte pouze bio citrony s neošetřenou kůrou.
  • Př bezlepkové dietě použijte bezlepkové těstoviny (např. rýžové nebo kukuřičné) a bezlepkovou strouhanku.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv těstoviny.
  • Pokud budete používat místo strouhanky střídku staršího chleba, rozdrolte jí na malé drobečky.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro děti.

Pro zajímavost

  • Ještě před nedávnem bylo plýtvání jídlem považováno za opovrženíhodný čin a hřích. Proto lidé nikdy nic nevyhazovali a raději recyklovali všechny zbytky jídla, které se daly znovu použít. Strouhanka nebo i starší tvrdý chléb byly součástí těchto recyklovatelných zbytků. Vznikly recepty, ve kterých se používá Muddicca atturata, jako posypka na těstoviny, říkalo se jí kdysi sýr chudých, protože méně majetné vrstvy si sýr nemohly dovolit. Dnes se stala tato jednoduchá opečená strouhanka ingrediencí rafinovaných pokrmů, oblíbená i hvězdičkovými kuchaři.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Klesl mi cukr v krvi a stoupla nálada (Lenka)

Lenka: Tak dnes nálada úplně nahoře, byla jsem si...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Dala jsem si dnes dárek k narozeninám podle svého gusta

Jsem už znalá života, proto mi je jasné, že...

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Jaká je to strava?

Dobrý den, protože potřebuji mít jasno :), snažím se...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...
  1. Ahoj, také jsem vyzkoušela a jako vždy nebylo vše po ruce – místo květáku brokolice, místo strouhanky opečené ovesné vločky. Byla to fakt dobrota

  2. Děkuji za inspiraci, dostala jsem na toto jidlo chuť, ale doma neměla ani kvetak ani fenykl 🙈🤣. Tak dekuji i Ivane za inspiraci s celerem a místo kvetaku šla na pánev bílá ředkev. Nastrouhala jsem starý domácí spaldovy chleba a bylo to mnam, ta kombinace česneku, petrželky, citronu a pexene strouhanky byla skvělá, to by me nenapadlo, ještě jsem přidala trosku lahudkoveho droždí. Diky za inspiraci.

  3. Ivano, udelala jsi moc dobře, protože recept má být pro každého inspirace a poté si ho každý připraví podle svého. Takže palec nahoru. 👍

  4. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekChci do programu Jarní očista, ale…
Další článekJak připravit zelené posypky a klíčky na cestách