- dlouhé fusilli
- květák
- fenykl
- mandle
- slunečnicové semínko
- chilli
- petrželka
- citrónová kůra z bio citrónu
- česnek
- strouhanka nebo starší kváskový chléb
- olej
Jak připravit těstoviny s květákem, fenyklem a opečenou strouhankou
- Česnek a petrželku nasekejte, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru a nechte stranou.
- Nasucho na pánvi opečte strouhanku. Dejte stranou.
- Na pánev nalijte olej, rozheřejte ho, přidejte chilli papričku, velmi nahrubo nasekané mandle, přidejte slunečnicová semínka a květák s fenyklem, obojí nahrubo nasekané. Osolte a promíchejte.
- Na vyšším plameni vše osmahněte a pokud chcete, pokud je třeba, trochou vody. Pozor, nerozvařte!
- Uvařte těstoviny, přidejte je na pánev s květákem a fenyklem, promíchejte a posypte gremoladou. Naservírujte na talíř a posypte s opraženou strouhankou.
Praktické
- Použijte pouze bio citrony s neošetřenou kůrou.
- Př bezlepkové dietě použijte bezlepkové těstoviny (např. rýžové nebo kukuřičné) a bezlepkovou strouhanku.
Obměna
- Můžete použít jakékoliv těstoviny.
- Pokud budete používat místo strouhanky střídku staršího chleba, rozdrolte jí na malé drobečky.
Děti
- Pikantní jídlo nevhodné pro děti.
Pro zajímavost
- Ještě před nedávnem bylo plýtvání jídlem považováno za opovrženíhodný čin a hřích. Proto lidé nikdy nic nevyhazovali a raději recyklovali všechny zbytky jídla, které se daly znovu použít. Strouhanka nebo i starší tvrdý chléb byly součástí těchto recyklovatelných zbytků. Vznikly recepty, ve kterých se používá Muddicca atturata, jako posypka na těstoviny, říkalo se jí kdysi sýr chudých, protože méně majetné vrstvy si sýr nemohly dovolit. Dnes se stala tato jednoduchá opečená strouhanka ingrediencí rafinovaných pokrmů, oblíbená i hvězdičkovými kuchaři.
Komentáře
Ahoj, také jsem vyzkoušela a jako vždy nebylo vše po ruce – místo květáku brokolice, místo strouhanky opečené ovesné vločky. Byla to fakt dobrota
Děkuji za inspiraci, dostala jsem na toto jidlo chuť, ale doma neměla ani kvetak ani fenykl 🙈🤣. Tak dekuji i Ivane za inspiraci s celerem a místo kvetaku šla na pánev bílá ředkev. Nastrouhala jsem starý domácí spaldovy chleba a bylo to mnam, ta kombinace česneku, petrželky, citronu a pexene strouhanky byla skvělá, to by me nenapadlo, ještě jsem přidala trosku lahudkoveho droždí. Diky za inspiraci.